Inleiding
Woensdag 17 november zijn we met twee klassen, op stap gegaan. We gingen naar het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, daar was een tentoonstelling met de naam: Hollands Classicisme, het andere gezicht van de Gouden Eeuw. In de bus kregen we van meneer van Dongen en meneer Meinderts uitleg over wat we gingen doen in het museum en hoe laat we weer bij de bus terug moesten zijn.
Verslag museumbezoek
In het museum moesten er eerst kaartjes gekocht worden en iedereen hing zijn of haar jas weg. Toen werden er mappen uitgedeeld met daarin kijkvragen, achtergrondvragen, een plattegrond van het museum Boijmans Van Beuningen en een brochure met informatie over de tentoonstelling 'Hollands Classicisme'.
De tentoonstelling was onderverdeeld in vijf verschillende onderdelen, waaruit we drie onderdelen uitkozen om er de kijkvragen bij te maken. De vijf onderdelen waren: levensbeschouwing, relaties, vrije tijd en vermaak, geweld en dood. Jolien, Phebe, Lennaert en ik kozen 'relaties', 'vrije tijd en vermaak' en 'dood' omdat die onderwerpen ons het meest aanspraken. 'Levensbeschouwing' vonden we een beetje een vaag onderwerp, wat is nou precies levensbeschouwing? Tussen 'dood' en 'geweld' hebben we nog getwijfeld, maar we moesten toch op een gegeven moment iets kiezen.
We zijn begonnen met de kijkvragen te beantwoorden die bij het thema 'relaties' hoorden. Dat waren vragen over hoe je bepaalde personen of goden kon herkennen op een schilderij en welk moment uit een verhaal was afgebeeld. Ook waren er een paar vragen bij over de compositie en de gebruikte lichtval in een schilderij.
Ik vond dit een leuk onderdeel, omdat ik alle verhalen die waren uitgebeeld kende.
Na het thema 'relaties' gingen we de kijkvragen beantwoorden die bij het thema 'vrije tijd en vermaak' hoorden. We konden eerst de schilderijen die bij dit onderdeel hoorden niet vinden dus hebben we aan een suppoost die in de grote hal waar de tentoonstelling begon zat gevraagd waar de schilderijen konden vinden. Zij heeft ons toen de weg gewezen, en we konden weer verder met de opdrachten.
De vragen waren ongeveer van hetzelfde soort als bij het vorige thema, maar natuurlijk wel over andere schilderijen. Bij dit onderdeel vond ik het vooral van twee schilderijen leuk om de vragen bij te beantwoorden.
Het eerste schilderij was 'Vier muzen en Pegasus op de Parnassus'. Dat vond ik leuk omdat het met muziek te maken had. Er stonden allemaal muziekinstrumenten op en natuurlijk de muzen. Er waren ook mooie kleuren in gebruikt, licht en helder. Ik vond het ook leuk om het bordje ernaast te lezen dat er nog een 'tegenhanger' van dit schilderij bestaat, waarop de muzen staan die het wetenschappelijke onderdeel van de kunsten vertegenwoordigen. Het was jammer dat dat schilderij niet te zien was in het museum.
Het tweede schilderij dat ik leuk vond was 'Het banket van Antonius en Cleopatra'. Dat schilderij was interessant omdat er meer dingen en mensen op stonden dan je meteen zag. Er stond bijvoorbeeld rechtsboven nog een zwarte man, half verstopt achter de hofdames en rechtsonder op het schilderij stond een hond, die niet erg opviel door de donkere kleur waarin hij geschilderd was. Er was ook een persoon die niet erg opviel doordat hij met niet dezelfde heldere kleuren was geschilderd als de rest van het schilderij, en dat was de wachter, helemaal links. Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik alle kleine accessoires en details (bijvoorbeeld: de kommetjes) erg mooi vond, erg realistisch.
Als laatste thema bleef er toen nog over 'dood'. De kijkvragen gingen weer over het herkennen van bepaalde personen en goden op schilderijen. Ik vond dit onderdeel het minst leuk om te doen, omdat ik de schilderijen niet zo mooi vond. Vooral 'Venus en Amor bewenen de dode Adonis' vond ik minder mooi. Dat was ten eerste omdat ik vond dat daarin saaie, fletse kleuren zijn gebruikt, maar meer omdat ik vond dat alle personen op het schilderij in nogal vreemde, onnatuurlijke poses staan. Amor staat een beetje te hinkelen, Venus zit er een beetje apart bij, het verbaast met dat ze niet omvalt en Adonis ziet er ook niet echt uit alsof hij er makkelijk bij ligt. Ik vind dit heel raar en onlogisch gedaan. De twee duifjes die rechtsonder op het schilderij staan zijn ook in een klein hoekje weggestopt, ze komen niet tot hun recht.
Het andere schilderij met het thema 'dood' was 'Amor met glazen bol'. Dit schilderij vond ik nogal depressief, door de gebruikte kleuren en door alle aspecten die symbolische betekenissen hadden als 'dood' en 'vergankelijkheid'.
Toen we klaar waren met alle kijkvragen hebben we een schilderij uitgekozen voor de P.O. van KCV. Ik heb gekozen voor het schilderij 'Vier muzen en Pegasus op de Parnassus', omdat ik dat (zoals ik net als heb verteld) een erg mooi schilderij vond. Hierbij heb ik de achtergrondvragen gemaakt en wat aantekeningen gemaakt over het schilderij en over de informatie die op de bordjes stond, die in de zaal waar schilderij was hingen.
Nadat we ook hier mee klaar waren was de tijd alweer bijna om. In de korte tijd die we nog over hadden hebben we nog wat beneden rondgekeken, daar stond wat moderne kunst tentoongesteld, en toen was het alweer halfvijf, tijd om te vertrekken.
Conclusie
Ik vond de meeste opdrachten over het Hollands Classicisme leuk om te maken, omdat er veel dingen in de schilderijen te zien waren die we al eens geleerd hebben, bijvoorbeeld bepaalde kenmerken van een persoon of een god. En het was natuurlijk grappig om de bekende verhalen over Adonis, Odysseus en Argus afgebeeld te zien. Ik vind het ook altijd leuk om te zien dat twee verschillende schilders die allebei over één hetzelfde onderwerp schilderen, het onderwerp allebei heel anders brengen, namelijk op de manier zoals zij het zien.
Iets dat ik wel erg jammer vond is dat we maar erg kort de tijd hadden in het museum, waardoor we de opdrachten met haast moesten maken en geen tijd hadden om nog verder in het museum rond te kijken.
Classicisme
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?
Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen?
Check het nu!

REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
hoi heb je ook een werkstuk dat 10 kantjes heeft met alleen tekst
en alleen echt over het classisme gaat
alvast bedankt
groetjes henk
20 jaar geleden
Antwoorden