De tempel van Philae

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 320 woorden
  • 14 maart 2020
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

Tempel van Philae


De tempel van Philae stond eerst op het eiland Philae. Bij de bouw van de eerste stuwdam bij Aswan in het begin van de 20ste eeuw begon je al natte voeten te krijgen , en als de nieuwe Aswandam klaar was, waardoor het Nassermeer ontstond , zou er niets meer van het tempelcomplex meer over zijn. Waarom? Omdat het eiland Philae er mee ophield. Hij brak langzaam uiteen tot heel veel hele kleine eilandjes. Door het dreigende is de tempel helemaal in stukken gesneden en weer opgebouwd op het eiland Agilika. Hierdoor is het tempelcomplex zo beroemd geworden.


De godin Isis is diegene die in dit complex van tempels wordt vereerd. Isis is de Egyptische godin van de vruchtbaarheid, het moederschap, de doden, maar ze was ook een beschermgodin.


De tempel bevat verschillende altaren en heiligdommen , waaronder het voorportaal van Nectanebos I (welke diende als toegang tot het eiland) , de tempel van de Keizer Hadrian , de tempel van Hathor , Trajan's Kiosk (het Bed van de Farao's) , een geboortehuis en twee tempelpoorten.


Hoewel deze oude gebouwen op het eiland komen uit ergens tussen de 26ste dynastie en de Romeinse tijd is het merendeel van hen afkomstig van de Romeinen. Dit was een tijd waarin de godin Isis enorm populair was en vele pelgrims (gelovigen die een (lange) reis maken om heilige plaatsen van hun godsdienst te bezoeken) met name uit het Middellandse-Zeegebied naar dit eiland kwamen.


De bouw duurde 800 jaar en het was een van de laatste bolwerken (een bolwerk is een uitbouw in een verdedigings muur of -wal vanwaaruit vuur kon worden gemaakt) van het Oude Egyptische geloof die hier nog tot en met de 6de eeuw bleef bloeien. Maar toen de tempels definitief door Keizer Justinian in 550 na Chr. waren gesloten eindigde daarmee na een periode van 4.000 jaar de verering van de Egyptische goden.


Bronnen:


http://zienenweten.blogspot.nl/search?q=philae+tempel


http://www.info-egypte.nl/philae-tempel/

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.