Verslag 4 Dans (interview)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 839 woorden
  • 30 maart 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Afgelopen 2 december 2014 was er een dansvoorstelling in de Hoge School voor de kunsten, ArteZ in Arnhem. Het thema van deze dansvoorstelling was achterstevoren-buitenstebinnen. Om een beeld te geven van de voorstelling, hebben we een bezoeker van de voorstelling geïnterviewd.

Doel:

U heeft de voorstelling bekeken, kunt u mij misschien vertellen waarom u denkt dat deze voorstelling is gemaakt?

Er is mij verteld dat het een project is van de studenten van ArteZ, die opgeleid worden tot Docent Dans, en dat deze studenten op deze voorstelling worden beoordeeld.  

Zou u ook kunnen bedenken wat het doel van het thema is?

Ik denk dat deze voorstelling het gewone dagelijkse leven moet uitbeelden. Maar dan alles omgedraaid. Bijvoorbeeld dat het ochtendritueel, van opstaan, aankleden, haren kammen, tanden poetsen en ontbijten werd omgedraaid in de voorstelling.

Vorm:

Kunt u mij vertellen hoe de voorstelling was opgebouwd?

Toen we aankwamen moesten we eerst nog even buiten blijven, waar  de glazen gang konden zien, die de twee gebouwen van ArteZ verbindt. Daar werd eerst een dans opgevoerd. Daarna liepen we via de grote hal naar de theaterzaal. Ondertussen stopten we een paar keer even om naar een dans te kijken. Ongeveer een half uur later waren we in de theaterzaal. De voorstelling zelf  was opgedeeld in verschillende scènes, het  waren verschillende stukjes met allemaal hun eigen verhaal, maar ze hadden allemaal te maken met het thema.

Was er een decor?

Er was niet echt een decor, er werd soms iets op het beeldscherm achter op het toneel getoond. En er werd verder alleen decorattributen gebruikt.

Wat hadden die decorattributen voor betekenis in de voorstelling? En zou u daar een voorbeeld van geven?

Er werd  bijvoorbeeld in een stukje een kapstok gebruikt. Waar een hanger met een blouse aanhing. In het teken van achterstevoren-buitenstebinnen, werd de blouse op allerlei verschillende manieren van de kapstok gehaald, en uiteindelijk ook aangetrokken. Later hoorden we dat de danseres die solo dit stukje danste, deze dans zelf heeft gemaakt op basis van haar levensverhaal. Zij kwam zelf uit Oekraïne, dat is waarom ze ook een Oekraïense blouse en kapstok heeft gebruikt.  Dit verhaal maakte wel indruk op mij. En die attributen hebben dan ook zeker een betekenis.

 

Inhoud:

Weet u wat voor dansstijlen er werden gedanst, en wat vond u daarvan?

Het was vaak klassieke dans, ballet. Ook heb ik een soort  showdans gezien. Maar er zat ook een stukje in, die begon met klassiek, en ineens omsloeg naar een soort moderne dans, hiphop dacht ik. Dat vond ik wel erg leuk om te zien.

Wat vond u van de muziek die werd gebruikt bij de verschillende dansstijlen in de voorstelling?

Het was veel klassiek en modern-klassiek. Maar natuurlijk ook moderne muziek bij het hiphop-stukje en showmuziek bij de showdans. De soorten muziek paste allemaal bij de soorten dans. Ik vond vooral het klassiek erg mooi, maar de afwisseling van muziek was eigenlijk het leukst.

En wat van het licht?

Het lichtgebruik had wel veel invloed, natuurlijk was er bij de solodansen vaak maar één spot. Maar bij de showdans waren er weer veel meer spots. Het zorgde allemaal voor de sfeer in de zaal, bijvoorbeeld vrolijk bij show, en wat treuriger bij sommige rustige of verdrietige stukken.

Heeft u het thema goed teruggezien in de verschillende stukjes?

Ja, ik denk dat ik het thema wel goed heb teruggezien. Er werd veel laten zien van het dagelijks leven. Er werd bijvoorbeeld een keer een stukje laten zien, met dagelijkse kleding, een spijkerbroek en een basic shirt. Ook was er een stukje wat ik al eerder had benoemd, waar het hele ochtendritueel andersom wordt gedaan.

Mening:

Wat vond u van het thema?

Ik vond het thema erg goed gevonden, je hoort het niet zo vaak. Het gaat over het dagelijks leven, en daar worden vaak geen voorstellingen over gemaakt. Er worden vaak voorstellingen gemaakt over iets aparts, wat niet vaak voorkomt zoals een fantasieverhaal. Daarom sprak me dit ook aan.

Hoe vond u in het algemeen de voorstelling?

Ik vond de voorstelling er leuk! Het thema vond ik, wat ik net al noemde, erg leuk en goed gevonden. Maar ook door het gebruik van licht en muziek werd de voorstelling voor mij veel mooier. Alhoewel ik sommige stukjes niet heel interessant vond, maakten de verschillende stijlen maakten het ook erg afwisselend en niet saai. Iedereen had wel een stukje die hij heel leuk vond. Ook was het een voorstelling met veel emoties, verdrietige stukken met een verhaal, vrolijke stukken en ook wel eens haat, daardoor bleef het ook interessant.

Zou u dan ook de voorstelling aanraden?

Ik zou de voorstelling zeker aanraden. Het is een voorstelling voor iedereen, niet alleen voor ouderen of alleen voor jongeren. Er zit voor iedereen wel meerdere leuke stukken in. Het is een afwisselende voorstelling met verschillende stijlen; er zitten verschillende emoties in; en het is voor iedereen leuk. Kortom zeker een aanrader!

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.