Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

van Gogh Museum

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas havo/vwo | 533 woorden
  • 17 mei 2014
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

Met het vak CKV moest ik een eigen culturele activiteit doen, dus heb ik besloten om naar het Van Gogh Museum te gaan. Ik ben nog nooit in het Van Gogh museum geweest, en dus was dit de eerste keer.

Informatie over de kunstenaar en genr

Vincent van Gogh is geboren op 30 maart 1853 en heeft zichzelf om het leven geholpen op 29 juli 1890. Hij besloot kunstenaar te worden op zijn 27e, dit kwam doordat hij in een kunsthandel werkte waar zijn interesse voor kunst tot uiting kwam. Hij wilde vooral werkende boeren naar zijn voorbeeld Jean-Franois Millet weergeven. Ook maakte hij schilderijen en tekeningen van landschappen in donkere kleuren. Deze periode sloot hij af met de Aardappeleters. Hij had gehoopt op succes maar in plaats van succes kreeg alleen maar kritiek. Van Goghs Parijse tijd werd gekenmerkt door studie, vernieuwing en experiment. Hij bouwde zijn portretten van zichzelf op uit kleine stipjes en streepjes in lichte heldere kleuren. Parijs (lente 1886) was zijn tijd van vernieuwing, studie en experimenten. Na twee jaar vluchtte hij weg van de drukte naar het zonnige Arles waar hij zich liet inspireren door de zon en het licht en de boeren aan het werk. In hetzelfde dorp stierf hij in 1990 waar hij nu nog steeds naast zijn broer ligt.

Schilderijen

  •  Gezicht op Parijs

    Het schilderij is, zoals de naam zegt, een gezicht op Parijs. Op de voorgrond zijn de kleuren van de huizen en wolken een stuk minder vaag en minder licht dan op de achtergrond. De stad lijkt een beetje in de mist te liggen. De kleuren op de voorgrond zijn warmer dan die op de achtergrond, die een blauwe tint hebben. In de verte zie je de Notre Dame en het Pantheon.
     
  •  Bootjes op het strand

    Je ziet een strandje met vier bootjes op de kant getrokken, een aantal alleen afgemeerd en een aantal in de verte in zee. Het zijn kleine, veelkleurige (vissers)bootjes. Links zijn tegen de donkere lucht een stel meeuwen te zien. Aan het water te zien staat er niet veel wind.
     
  • Oogstlandschap

    Dit is een landschap met velden vol rijpe koren, een aantal verspreide boerderijen en bergen op de achtergrond. Op de voorgrond ligt een soort tuintje met een vrouw erbij. Aan de andere kant staan een hooiberg en een kar. De boerderijen zijn vrijwel allemaal wit met een rood dak. Tussen de velden door rijden hier en daar boeren karren. Naar de horizon toe naar links lijkt een soort fort te staan.
  •  
  • Korenvelden onder de dreigende lucht met kraaien

    Je kijkt over een driesprong naar een korenveld met erboven allemaal zwarte kraaien. (Wat me trouwens opvalt is dat het geen karrensporen zijn. Er is maar n bruine band in het midden in plaats van twee aan de zijkant.) De lucht is heel donker uit: zwart met heel donker blauw. De lucht en de kraaien lijken op het koren te willen neervallen.

Conclusie

Ondanks dat alles erg op elkaar lijkt bij het Van Gogh Museum, heb ik toch veel nieuwe schilderstijlen gezien. De schilderijen vond ik erg abstract en mooi. Het verhaal achter Vincent van Gogh vind ik ook interessant, want zoiets maken niet veel mensen mee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.