Eisinga Planetarium

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Cultureel verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 325 woorden
  • 10 december 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Samenvatting:

ik ben op 13 augustus in de zomervakantie naar het Eisinga Planetarium  in Franeker geweest.
In het planetarium is een nog werkend model van Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus gemaakt door Eise Eisinga verder gaat het over tijden, planeten en lokale historie.

Het planetarium zit in het voormalig huis van Eise Eisinga, Eise Eisinga heeft het planetarium alleen opgebouwd en deed er 7 jaar over. Het Eisinga planetarium in Franeker is momenteel het oudste en nog werkende planetarium ter wereld en staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten,het stadhuis van Franeker staat ook op de lijst en staat aan de overkant van het Eisinga Planetarium, er staan ook 2 Nederlandse UNESCO-monumenten in Gouda , namelijk de Sint Janskerk en Naaierstraat 6.

Historie/ cultuur :

Het Eisinga Planetarium valt onder historie , het is namelijk een planetarium en museum, het gaat er over de geschiedenis van Franeker en Nederland en het had ook stukken over de tweede wereldoorlog. Het ging natuurlijk ook over Eise Eisinga ,een man die goed was in wiskunde en sterrenkunde en hij heeft een werkend model van de toen nog bekende planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus gemaakt, datzelfde werd Uranus ook ontdekt, alleen als Uranus er nog bij moest had dat niet in de kamer gepast , want Uranus ligt 1.444.246.800 km achter Jupiter en aangezien de afstand van de zon naar Saturnus 1.426.725.400 km is , moet het Eisinga Planetarium dus 2 keer zo groot worden.

Eigen mening:

Ik vond het een erg interessant en leuk bezoek, er was een kamer met een heel groot sterrenstelsel waarop je kon zien welke baan de planeten aflegde om er een jaar over iets te doen, dat hing aan het plafond en daar boven zat een hele machine kamer als het ware. Het enige wat jammer was ,was dat je maar een kwartiertje in de kamer met het sterrenstelsel kon komen omdat de andere groep er alweer aankwam. Ik heb ook het stadhuis van

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.