Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


informatie

Titel: Night of the proms

naam van uitvoerders: Il Novecento, Fine Fleur, John Miles, Xuefei Yang, Toto, INXS en llse de Lange

Datum van uitvoering: 28 november

Plaats van uitvoering: Ahoy, RotterdamDe artiesten:
Fine FleurFine Fleur is het (achtergronds)koor. Het koor is in 1995 opgericht voor Night of the Proms. Het koor bestaat uit 50 zangers en zangeressen.

Ik vind dit een goed achtergrondskoor, die mooi zongIl Novecento
Il Novecento is het orkest, dat onderleiding staat van oprichter Robert Groslot(opgericht in 1991).Dit orkest heeft een goede indruk op me gemaakt, ze gingen zo over van klassieke muziek in het spelen op de achtergrond van popmuziek.John Miles
Een goede zanger, pianist en gitarist. Dat moet ook bijna wel als je op je vijfde al begint met pianolessen en op je achttiende als proffesional voor muziek kiest. Hij is al sinds 1985 bijna elke keer aanwezig geweest bij Night of the Proms.Xuefei Yang
Xuefei Yang is een klassieke gitarist uit China.

Daar studeerde ze af aan het muziekconservatorium, later ging ze ook in Engeland studeren, waar ze vorig jaar slaagde met de hoogste onderscheiding.

Ik vond wel dat ze goed speelde, maar dat ze hiervoor helemaal naar Nederland moest komen?INXS
INXS is een Australische band die bestaat uit:John Stevens (zang)

Tim Farris (gitaar)

Jon Farris (drums,percussie)

Gary Beers (bas en backing vocals)Kirk Pengily (gitaar, saxofoon en backing vocals)Deze bezetting is pas sinds 2002 zo. John Stevens werd toen definitief de opvolger van de in 1997 overleden Michael Hutchence(zelfmoord).

Dit vond ik een zeer goed optreden van INXS, ik kende veel van hun nummers.Ilse de Lange
Wat moet ik over haar zeggen: haar debuutalbum kreeg niet voor niks de titel: ‘Beste Nederpopalbum aller tijden’.

Haar oude nummers vond en vind ik leuk, maar ik moet ik nog even wennen aan haar twee nieuwe nummers.

Toch een geslaagd optreden.Toto
Toto kwam met de vroegere zanger op het podium.

Verder vond ik dit samen met INXS het beste optreden van de avond.

Het verslagOp vrijdag 28 november was het dan zover: we gingen naar Night of the Proms in de Ahoy in Rotterdam waar het zou beginnen om 20.00.

We moesten opstappen in Ommen om 15.30, we zouden met een bus van Gebo Tours naar Rotterdam gaan. Toen de bus er stond en wij wilden instappen, toen kon dat niet omdat we niet op de lijst stonden. De buschauffeur zei dat er verder ook geen bussen meer kwamen, dus wij balen. Toch belde de chauffeur nog even naar het kantoor, daar bleek dat er nog een bus kwam om 16.00 en dat we daar in moesten.

Na een half uur wachten konden we eindelijk in de bus en gingen we op weg naar Ahoy, waar om 20.00 Night of the Proms begon.

Na een lange rit, met veel files, kwamen we om 19.45 aan in Rotterdam, hier zouden we een leuk avondje meemaken.Toen we eindelijk in de kale zaal stonden, was nog niks te doen of te zien. Er waren alleen genoeg ‘mobiele barretjes’ die rondliepen en bier verkochten. Onder het concert mocht er niks verkocht worden om onrust te voorkomen, dit zou te veel afleiden bij de muziek.Iets over acht kwam het koor, Fine Fleur, er zitten. Dit bracht sfeer in de, tot die tijd, saaie Ahoy. Er werd een paar keer de wave uitgevoerd en er werden opeens liederen gezongen. Zo leek het op de Ahoy waar ook Davis Cup tennis gespeeld werd.

Kort nadat kwam het orkest, Il Novecente, en presentator Carl Huybrechts.

Carl Huybrechts begon de intro met een rap op de muziek van ‘Thicke’ met ‘When I get you alone’ en moest het hele publiek samen: “Maestro, music, please!!!” roepen.

Hierdoor begon Il Novecente, o.l.v. Robert Groslot, een klassiek gedeelte spelen, waar het koor Fine Fleur af en toe doorheen zong.

Dit klonk in het begin nog mooi, maar na ongeveer 10 minuten vond ik het te lang duren.

Gelukkig kwam hierna John Miles. Hij zong mooi en speelde goed achter de piano. Hij speelde onder andere ‘Music’. Dit klonk mooi, mede door zijn goede stem en de mooie ondersteuning van Fine Fleur.

Na John Miles kwam INXS. Ik kende deze band wel van naam,maar wist niet welke platen ze maakten. Toen ze begonnen herkende ik meteen ‘New sensation’ van een reclame. De andere nummers die speelden herkende ik ook wel.

INXS speelde geweldig, dit was niet de enige reden waarom ik ze goed vond, ook vond ik ze goed omdat de Australische zanger(John Stevens) een paar zinnetjes Nederlands had geleerd.

Toen konden we een beetje afkoelen, want er was een pauze van een half uur.

Kort na half tien begon Il Novecento weer volop klassieke muziek te spelen. Dit vond ik wederom weer te lang.

Nog meer viel Xuefei Yang tegen. Xuefei Yang is een klassieke gitarist, die overgekomen is uit China. Daar mocht ze van mij ook blijven, want echt super vond ik dit optreden niet. Iemand uit bijvoorbeeld Duitsland kan dit volgens mij ook.Gelukkig kwam toen de Almelose Ilse de Lange, die vier nummers zong, nl.:

‘World of Hurt’, ‘Livin of Love’, ‘Heavenless’ en ‘I’m not so thoug’. Op het laatste nummer na vond ik het even wennen, ze zong namelijk 2 nieuwe nummers. Toch vond ik het niet vervelend om naar haar nieuwe nummers te luisteren.

Na een wedstrijdje ‘Hoog zingen’ kwam Toto.

Toto was een van de belangrijkste redenen waarom ik naar Night of the Proms wou. Toto kende ik vooral via m’n zus Anjelien, die in de auto altijd cassettebandjes van Toto draaide. Hierdoor kon ik bijna alle nummers uit volle borst meezingen.

Toto zong hartstikke mooi. Ze zongen vijf nummers, en hadden hier maar liefst vier zangers voor nodig. Ook viel het me op dat de toetsenist zo van de piano over ging op de keyboard. Hij presteerde hetzelfs om op een gegeven moment allebei te gelijk te bespelen.

Hierna zou En Vogue als afsluitende artiest komen, maar 2 van de 3 zangeressen lagen in het ziekenhuis met bronchitis. Dit vond ik jammer, maar daar konden ze zelf ook niks aan doen.

Als laatste ging presentator Carl Huybrechts samen met het publiek het ‘Music and our voices’ zingen.

Daarna werden de artiesten bedankt en gingen we weer naar de bus voor een lange rit.

Van de terugreis heb ik weinig meegekregen want ik ben in slaap gevallen en werd weer pas wakker in Zwolle.

Om half 3 was ik weer terug in Den Ham, waar ik weer verder kon dromen over de mooie avond die geweest was…Doel van het concert
Het thema van Night of the proms is klassiek ontmoet popmuziek.

Het is de bedoeling om het publiek te vermaken.

Je kunt wel goed zien dat klassieke stukken afgewisseld met popmuziek vermakelijk is.

Er worden alleen maar nummers uit het verleden gespeeld. Alleen Ilse de Lange speelde twee van haar nieuwste nummers. Voor de rest was het ook de bedoeling om de band met het publiek te verstevigen.De Ambiance
Ik vond dat de Ahoy een mooie plek is om concerten te houden.

Het enige nadeel is de vloer, die vond ik kaal en smerig om te zien, maar als je ziet hoe functioneel de Ahoy ook is:

dan is er een concert, dan een tennis wedstrijd en dan weer een beurs.

Verder vond ik dat het goed geregeld was:

Er was genoeg plek om te staan, we hadden namelijk staanplaatsen en de zaal was verder netjes en schoon.Recensie
Ik vond dit een heel mooi concert, ondanks dat het klassieke stuk heel erg lange stuk duurt. Ze speelden ook langer klassiek dan gepland was omdat En Vogue (helaas) niet speelde. Toch vond ik het geweldige ervaring om helemaal in Rotterdam een concert bij te wonen. Als het kan zal ik volgend jaar weer heen gaan…

Ook zal ik Night of the Proms weer op tv bekijken, het is te zien op

Oudejaarsnacht op Nederland 1. De KRO zendt dan net zoals andere jaren de hoogtepunten uit van de show. Deel 1 gaat omstreeks 23.30 uur op de buis, het tweede deel begin rond 00.05 uur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

goed verslag!!!!
hartelijk dank

16 jaar geleden