Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Ingezonden brief Nederlands

Beoordeling 0
Foto van Quinten
  • Brief door Quinten
  • 4e klas havo | 287 woorden
  • 17 maart 2022
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Het Kallemooi-feest op Schiermonnikoog


Het Kallemooi-feest is een traditie op Schiermonnikoog. Op het pinksterfeest wordt er een haan drie dagen lang op 20 meter hoogte opgesloten in een kooi, volgens dierenorganisatie is dit zeer ‘dieronvriendelijk’. 


De inwoners en burgemeester van Schiermonnikoog zijn het niet eens met het kritiek op hun traditie. Karin Soesters, iemand van een dierenorganisatie, is het niet eens met de traditie. ‘Ik vind het echt een achterhaalde traditie’, vertelt  Karin Soeters aan Editie NL, ‘Als je een haan in weer en wind op zo'n hoge paal zet, kan zo’n dier niet zijn natuurlijke gedrag vertonen’. Ik vind dit echt onzin want er wordt juist heel goed voor gezorgd en er is ruim voldoende eten. De kooi, waarin de haan wordt opgesloten, is zelfs nog hartstikke comfortabel. Bovendien wordt het feest al steeds minder gevierd, eerst werd het op alle eilanden van Nederland gevierd en nu alleen nog op Schiermonnikoog. De inwoners snappen ook niks van het gezeur van Karin Soeters. Een van de inwoners van Schiermonnikoog snapt er niks van, ‘Voor deze haan wordt hartstikke goed gezorgd. Als je dit gaat aanpakken, dan moet je ook wat aan de legbatterijkippen doen.’ vertelt hij tegen Editie NL. ‘De vleesindustrie is zo groot, waarom maak je je hier druk over?’. Ik ben met deze inwoner eens want er zijn nog veel grotere problemen in de wereld dan dat ene kleine traditie’tje dat een keer per jaar gevierd wordt.


Naar mijn mening moet Karin Soeters niet zo zeuren en gewoon accepteren dat het een traditie is. De traditie is goed voorbereid, er is genoeg eten, de kooi is comfortabel en er wordt goed voor de haan gezorgd, dus is er niks om hierover zorgen te maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Quinten