La llamada de La Habana door Lourdes Miquel

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 994 woorden
  • 21 augustus 2006
  • 75 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 75 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Oorspronkelijke taal
Spaans

Boekcover La llamada de La Habana
Shadow
La llamada de La Habana door Lourdes Miquel
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Auteur Lourdes Miquel en Neus Sans
Titel La llamada de La Habana
Niveau 2
Pagina's 36

TITELVERKLARING De titel refereert naar het telefoontje dat Victoria Villaencina de Zabaleta zou hebben gepleegd vanaf Cuba, en wel vanuit de hoofdstad Havana, waarmee zij haar medeplichtige denkt te kunnen vrijpleiten. Mijns inziens een goede titel want dit blijkt op een gegeven moment een van de redenen waardoor Victoria Villaencina de Zabaleta en haar medeplichtige door de mand vallen en uiteindelijk schuldig blijken. Dit telefoontje heeft namelijk nooit plaats gevonden.

INHOUD Het verhaal speelt zich af in Madrid. Voornamelijk in het kantoor van de privédetective Lola Lago en de plaats van het misdrijf, namelijk het gebouw van het reclamebureau 'Publimagen'. Het is woensdagochtend 17 maart als het verhaal begint. De hoofdpersonen zijn Lola Lago (privédetective, leidt het onderzoek), Paco en Miguel (werken mee aan dat onderzoek), Alberto Sanjuán (wordt door de politie gezien als de dader, degene die de hulp van Lola inschakelt) en Victoria Villaencina de Zabaleta (vrouw van de vermoorde Ignacio Zabaleta en blijkt uiteindelijk achter de moord te zitten).


Lola Lago wordt op een koude woensdagochtend in maart gebeld door een paniekerige Alberto Sanjuán. Zijn meerdere, Ignacio Zabaleta, is dood aangetroffen in zijn kantoor. Zelfmoord is uitgesloten en de politie, die reeds ter plaatse is, vermoedt dat Alberto de dader is omdat de weinige aanwijzingen die er zijn, daar op duiden. Alberto is echter onschuldig en belt daarom zijn oude vlam en studiegenoot Lola op, van wie hij weet dat ze een privédetective is. Lola verdiept zich samen met de decadente Paco en de knappe Miguel in deze moordzaak en samen ondervragen ze een aantal mensen en gaan ze op zoek naar mogelijke aanwijzingen.

In het slot wordt antwoord gegeven op de vraag wie de moord heeft gepleegd. Verdacht wordt de secretaresse van meneer Zabaleta, Blanca Fanjul. Zeker nadat Lola ten oore is gekomen dat zij een verhouding had met Zabaleta en dat het huwelijk tussen hem en zijn vrouw veel problemen kende. Bovendien vond Lola een oorbel van Blanca in het kantoor van de vermoorde Zabaleta. Ook aan Victoria de Zabaleta zit een vreemd luchtje; ze loog over haar activiteiten op Cuba tijdens de avond van de moord (o.a.dus dat ene telefoontje).

Miguel en Paco schaduwen Blanca Fanjul en doen een fraaie ontdekking. In een park heeft ze een snelle ontmoeting met een dame in het zwart, aan wie ze de sleutel van het kantoor van meneer Zabaleta geeft. De dame in het zwart blijkt Victoria de Zabaleta te zijn (die onderbrak na het nieuws van de moord haar vakantie op Cuba en keerde terug naar Madrid). De twee blijken samen om onbekende redenen (geld? jaloezie? speculeert Lola) de moord op Ignacio Zabaleta te hebben georganiseerd en probeerde het te laten lijken alsof Alberto de moord had gepleegd. Blanca pleegde de moord en Victoria wilde met haar gelogen telefoontje naar haar man Blanca dekken, dit maakte namelijk dat chronologisch gezien Blanca de moord niet zou hebben kunnen gepleegd. Lola geeft tekst en uitleg aan de politie waarna het geboefte wordt opgepakt.

STRUCTUUR De spanning is in dit eenvoudige verhaal niet erg hoog. Wel hoger dan bij andere soorten verhalen van dit niveau denk ik. Dit komt omdat het een detective is en dat betekent automatisch een meerwaarde voor de spanning. Verder is de beschrijving - zeker voor zo'n niveau - erg aardig. Je merkt dat Lola steeds meer tegen de oplossing zit aan te hikken. Dit heeft als effect, naast het feit dat het boek slechts een luttele 36 pagina's telt, dat je het in een ruk uitleest.

De chronologie van het verhaal is glashelder. Maart roert zijn staart op een koude woensdagochtend als het verhaal begint. Er gaat een dikke week overheen voordat Lola Lago op het hoogtepunt van haar conceptuele bewustzijn kan zeggen wie er achter de koelbloedige moord zitten. Deze ordinaire chronologische structuur heeft verder geen effect op het verhaal of what so ever, dus daar valt ook niet veel meer over te melden.

De optredende figuren zijn redelijk open. In ieder geval is de auteur erg open en gul met zijn beschrijvingen van de personages. Zo voldoen de twee ijskoude daders helemaal aan het profiel van femme fatale en Paco aan dat van Zorba de Griek die vriendinnetjes over de hele aardbol heeft en zonder enige onderbreking de hele dag bonbons loopt te vreten. En natuurlijk Lola zelf, die nog net niet onder het genot van een pikketanusie zich door schijnbaar onnozele opmerkingen van haar vriendin en secretaresse tot de waarheid laat leiden. Dit rijmt natuurlijk helemaal met het thema, namelijk dat van detective, waarbij het draait om motieven, bedriegen en verdenkingen.


COMMENTAAR Ook al ben je hoogstaande literatuur gewend, voor een boekverslag Spaans is zo'n kinderlijk eenvoudige detective met een filterdun verhaal en gelijke omvang mooi zat. Uiteindelijk is het altijd wel interessant om te weten wie het nou precies heeft gedaan bij zo'n moord. Het is Spaans, maar ik kon aardig doorfietsen ondanks dat ik niet alle woorden kon meepikken.

Het verhaal is inderdaad van een originaliteit waarvan er dertien in een dozijn gaan, maar dat hindert niet. Het is leuk geschreven en zoals ik al eerder vermeldde worden de personages, de omgeving en situaties voldoende beschreven. De lay-out slaat echter als een tang op een varken, want waarom er slechts twee plaatjes in staan en ook net op de verkeerde pagina, begrijp ik niet. Verder is er naar mijn smaak overdreven met de middelen om aan te geven dat er sprake is van een dialoog. En tot slot maakt die Lola bij mij, als ik naar de omslag en de twee afbeeldingen kijk, een beetje een wanstaltige indruk. Maar dat is natuurlijk puur een persoonlijke mening.

Al met al ene goede optie wanneer men een Spaans boek moet verslaan. Leest lekker weg, eenvoudig doch aangenaam verhaal en natuurlijk niet te vergeten, je steekt er wat van op! En daar is geen woord Spaans bij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.