Het land van de leeuw door Agave Kruijssen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1173 woorden
  • 7 augustus 2006
  • 29 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 29 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Oorspronkelijke taal
Spaans

Boekcover Het land van de leeuw
Shadow
Het land van de leeuw door Agave Kruijssen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Schrijfster Agave Kruijssen.
Tekeningen van Martijn steinz.
Uitgeverij Baarn: la Rivière.

Jan Willem woont in Zwolle en is dertien, als hij besluit dat hij geen klokkenmaker wil worden maar liever bij zijn vader een soldaat wordt. Hij schrijft zich in Amsterdam in bij het Bataafse leger. Zijn vader heeft een kwartier in Amsterdam en kan hij bij zijn vader blijven. Hij wordt hele goeie vrienden met Loek en Doctor Godefroy. Als Nederland wordt veroverd door Frankrijk moet hij gaan vechten in het la Grand Armee van Napoleon. Napoleon wil een steeds groter rijk en verzamelt al zijn soldaten in het la Grand Armee en gaat op veldtocht naar Rusland. Loek word verliefd op Marieke, de wasvrouw van het leger. Ze krijgen een kind Sterre.Ze doen er erg lang over om Rusland te bereiken, omdat ze alles te voet af moeten leggen. Als ze in Oost Duitsland aangekomen zijn moeten ze Schill doodschieten de koning van de Pruisen. Als ze dat hebben gedaan worden Jan Willem, Loek en Jannes de oude buurjongen van Jan Willem en de broer van de mooie Jacomientje alledrie op hetzelfde adres ingelegerd. Daar woont een mooie vrouw Lena. Jan Willem wordt verliefd op haar en loopt elke avond met haar op de kade. Dan wordt Lena opgepakt ze is een verklikker die iedereen probeerde om te praten om bij de andere partij te komen. Loek had haar verlinkt. Als ze in Rusland aangekomen zijn kan het leger de Russen niet verslaan en worden ze allemaal gevangen genomen. In het kamp is het ijskoud en iedereen is uitgehongerd. Doctor Godefroy besluit hout te gaan halen, maar iedereen die buiten het kamp komt word vermoord, hij dus ook. Omdat ze nauwelijks meer kunnen vechten stellen de Russen een duits-Russisch legioen op. Bijna het hele leger schreef zich in, ze beloofde vrijheid en terugkeer naar Nederland. Vlak voordat ze terug keren naar Nederland gebeurt er iets afschuwelijks, als Loek gaat plassen in de bosjes wordt hij opgevreten door een roedel wolven. Het enige wat ze van hem terug vinden is zijn Laarzen en gouden kettinkje. De volgende dag moeten ze terug keren naar Nederland. Daar eindelijk aangekomen worden ze als helden onthaalt. Als hij eindelijk thuis is is zijn moeder intussen overleden, ze was ernstig ziek. Zijn vader die niet mee ging met de veldtocht is wel thuis en zijn mooie buurmeisje Jacomientje ook. Hij vertelt hun alles over zijn veldtocht. Jacomientje en Jan Willem worden verliefd en de toekomst lacht hen tegemoet.
Hoofdpersoon: Jan Willem van Wetering. De zoon van Hilletje en Jan Lodewijk van Wetering. Hij is 13 jaar en woont in Zwolle naast de mooie Jacomientje waar hij verliefd op wordt. Jan Willem heeft geen problemen behalve dat hij het er lastig mee heeft dat hij 2 dierbare vrienden heeft verloren. Hij veranderd in de loop van het verhaal hij wordt een stuk ouder en een stuk wijzer, hij heeft ook eindelijk antwoord op zijn vraag ‘waarom en waarvoor hij moet vechten’. Hij wil alleen vechten als het voor zijn eigen land en eigen Koning is.


Bijpersonen:
Hilletje: de moeder van Jan Willem en de vrouw van Jan Lodewijk van Wetering. Op een gegeven moment wordt ze heel ziek, en heeft erg veel verdriet om Jan Willem omdat hij zo’n lange tijd weg is. Als ze bijna op sterven ligt leer je Hilletje wel van binnen uit kennen ze uit dan haar gevoelens over Jan Willem.
Jan Lodewijk: de vader van Jan Willem en de man van Hilletje. Hij heeft nooit bij hen gewoond, hij woonde met zijn maten zoals Loek en Doctor Godefroy in zijn kwartier in Amsterdam. Hij is ook niet meegegaan met Jan Willem op veldtocht naar Rusland, hij is met Pensioen gegaan en woonde eindelijk bij Hilletje in Zwolle. Jan Lodewijk leer je alleen van buiten kennen.
Marieke: is de wasvrouw van het leger en trouwt later in het boek met Loek, ze krijgen samen een kind Sterre. Ze noemt Jan Willem altijd de grote beer en Loek de kleine beer vanwege hun grote bontmutsen. Ze is ook ontzettend eigenwijs. Je leert Marieke alleen van buiten kennen.
Loek: is de beste vriend van Jan Willem en trouwt later in het boek met Marieke, ze krijgen samen een kind Sterre. Hij wil er altijd perfect uitzien en elke vrouw valt dan ook voor hem. Als ze bijna terug gekeerd zijn uit Rusland komt hij op een afschuwelijke manier om het leven. Hij wordt opgevreten door een roedel wolven. Je leert loek alleen van buiten kennen.
Dr. Godefroy: is de wijste en de beste vriend van Jan Willem. Voordat hij op veldtocht ging naar Rusland, woonde hij samen met Loek en Jan Lodewijk in het kwartier in Amsterdam. Hij was de dokter van het leger. Hij zei altijd tegen Jan Willem de mensen die bij de oorlog om zijn gekomen of zwaar gewond waren zijn dommeriken of helden. Toen ze in Rusland waren en iedereen had het koud en kwam om van de honger wilde Dr. Godefroy hout gaan halen, maar hij werd vermoord door de Russen. Je leert hem alleen van buiten kennen, maar door al zijn wijze meningen en uitspraken over de oorlog, het vechten en alle andere dingen in het leven leer je hem ook wel van binnen kennen.
Jacomientje: is het mooie en slimme buurmeisje van de familie van Wetering. Ze helpt Hilletje veel als ze ernstig ziek wordt. Ze is er ook bij als Hilletje sterft, ze leest dan de laatste brief voor die Jan Willem heeft gestuurd uit Rusland. Jacomientje en Jan Willem zijn verliefd. Ze wacht dan ook al die tijd op hem tot haar grote liefde eindelijk terug is uit de oorlog. Je leert Jacomientje ook van buiten kennen.


Waar:
Nederland / Pruisen en Rusland.

Het verhaal speelt zich af rond de 18de eeuw. Russische veldtocht (1812).

Jan Willem is 13 als hij het leger in gaat en komt terug als hij 26 jaar is.

Het verhaal loopt in chronologische volgorde.

Doel:
De bedoeling van de schrijfster met dit verhaal is je wat te leren over hoe het in de tijd van vroeger ging zoals in de Russische veldtocht. Ze wil ook laten zien hoe de mensen in die tijd leefden, maar ze wil met dit boek vooral mensen amuseren.
In dit boek vind je dan ook een verhaal en een belangrijk historistische ontwikkeling.

Mening:
Ik vind het een goed boek omdat het heel mooi geschreven en niet zoals Thea Beckman die haar boeken zo langdradig schrijft. Ook vind ik het goed omdat het gebaseerd is op waargebaarde gebeurtenissen. Een zekere Jan Willem een ver familie lid van Agave Kruijssen heeft dit allemaal meegemaakt en bijgehouden in een dagboek.

Over de schrijfster:
Agave Kruijssen is geboren in 1959 te Haarlem. Daarna verhuisde ze naar Zuid-Afrika en sprak toen alleen Spaans. Zelf denkt ze dat ze daar haar liefde voor taal aan heeft overgehouden. Toen ze terug in Nederland kwam ging ze Nederlands studeren en runde daarna haar eigen tekstbureau. Inmiddels schrijft ze fulltime historische jeugdboeken. Zoals het vrouwtje van Stavoren, Lancelot en Elegast.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Fijn! Ik heb dit boekverslag goed kunnen gebruiken voor mijn Nederlands opdracht om in grote lijnen iets over dit verhaal te vertellen!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Het land van de leeuw door Agave Kruijssen"