Don Quichote door Miguel de Cervantes

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 605 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 31 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1605
Pagina's
440
Oorspronkelijke taal
Spaans

Boekcover Don Quichote
Shadow
Don Quichote door Miguel de Cervantes
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
BOEKINFORMATIE:

Don Quijiote de La Mancha, de oorspronkelijke titel is: ”El ingenioso hidalgo don Quixote de La Mancha” is een boek geschreven door Miguel de Cervantes Saavedra.
Het boek verscheen voor het eerst in Madrid in 1605. Het tweede deel werd gepubliceerd in 1615.
MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA

Miguel was geboren in Alcala de Henáres in 1547. Hij kwam uit een arm gezin maar toch probeerde zijn ouders hem naar school te laten gaan om hem wat literatuur bij te brengen.
Hij ging naar school in Madrid waar hij in contact kwam met zijn mentor/tutor Juan Lopez. Hij wilde meer van de wered zien en besloot naar Rome te gaan. Daar kwam hij op 22 jarige leeftijd onder de hoede van patroon en beschermer, de kardinaal Acquaviva. Hij besloot daar het leger in te gaan en te vechten tegen de Turken en de Afrikanse Barbarijnen. Die in die tijd in oorlog waren met Spanje en Italië. In 1572 kreeg hij een grote wond in zijn linkerhand en een deel van zijn arm door een gevecht in Lepanto.


Na deze tegenslagen besloot hij het derde deel van zijn leven volledig te wijden aan schrijven en literatuur. In 1581 keerde hij terug naar Spanje. Hij kwam in een vete met een andere schrijver Lope de Vega. Hun boeken waren beiden verschrikkelijk gewild door het volk. Toen heeft hij een literaire stop gehad tot 1598. Hij stierf in Madrid in 1616, zonder ooit rijk te zijn geworden, maar wel beroemd.

Het boek van Don Quijote was een succes onder het Spaanse volk, desondanks werd Miguel er niet rijker op.

Don Quijote de La Mancha behoort tot het genre van de ridderromans . En het boek bestaat uit 2 delen.

Cercantes heeft meerdere boeken geschreven waaronder:
- Filena
- Galatea
- Viaje del Parnaso (een deel van DQ)
- Los trabajos de Persiles y Sigismuinda

SAMENVATTING:

Hoofdstuk I ¿DE CÓMO ERA DON QUIJOTE?

Een man van ongeveer 50 jaar, heeft zijn leven gewijd aan het lezen van ridderromans. Hij bleef al die nachten maar lezen. Door al dat lezen en weinig slapen werd hij gek in zijn hoofd. Alles wat hij ooit gelezen heeft prentte hij in zijn hoofd. Nu besluit hij zelf ook op avontuur uit te gaan. Omdat zin naam een eenvoudige naam was veranderde hij zijn naam in Don Quijote de La Mancha. Zo leek het net of hij belangrijk was en eer deed aan zijn vaderland. Hij haalde een oud, mager paard uit de stal en noemde het Rocinante. Nu had hij alleen nog een adellijke jonkvrouw nodig. Hij kende een meisje dat in Toboso woonde, ze heette Aldonza Lorenzo. Hij veranderde haar naam in Dulcinea del Toboso.

PREGUNTAS


1. ¿ Quién era don Quijote?
2. ¿ Qué nombre su puso a si mismo? ¿ Cómo llamó a su caballo?
3. ¿ Qué nombre le dio a su dama? ¿ Quién era está?
4. ¿ Por qué se volvió loco don Quijote?
5. Describa a don Quijote según la ilustación de la página 11.

RESPUESTAS

1. Don Quijote was een man van ongeveer 50 jaar, die zich voordoet als een zogenaamde held met een mager paard en een sabel.
2. Hij noemde zichzelf Don Quijote en zijn paard noemde hij Rocinante.
3. Hij noemde het meisje Dulcinea del Toboso. Ze heete eigenlijk Aldonza Lorenzo, een meisje uit het dorp. Hij noemde haar Dulcinea, vanwege alle eigenschappen die hij zag in een jonkvrouw.
4. Door het vele lezen in zijn ridderromans, sliep hij weinig. De ridderromans begonnen op zijn hersenen in te spelen waardoor hij langzaam aan gek werd.
5. Don Quijote was een oudere man die een waanbeeld had. Hij vecht tegen niets. Hij oet net of hij een zwaar zwaardgevecht aan het houden is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Waar is de rest?

4 jaar geleden

Andere verslagen van "Don Quichote door Miguel de Cervantes"