Titel: Kroniek van een aangekondigde dood

Auteur: G.G. MàrquezKeuzeverantwoording:

Ik had nog nooit een kroniek gelezen en dat leek me dus wel interessant, ik werd ook sterk gesimuleerd door mijn zus om dit boek te kiezen want ze vond het een aanrader. Diezelfde zus waarschuwde wel voor het feit dat het nogal moeilijk leesbaar was en dat ik er misschien nog iets te jong voor was, na twijfelen gaf deze uitspraak uiteindelijk de doorslag en, voor alle duidelijkheid, niet het aantal bladzijden.Verwachtingen vooraf:

Ik heb behoorlijk hoge verwachtingen van dit boek, mede door zijn Nobelprijs in 1982. Ik heb nog nooit een kroniek gelezen dus ben ik ook nieuwsgierig naar de manier van schrijven bijvoorbeeld. Na de achterflap te lezen weet ik al een beetje waar het verhaal over handelt en ik hoop dat het spannend zal zijn, vlot leest en dus ook goed vooruitgaat. Voor mij is het ook belangrijk dat het niet nodeloos ingewikkeld gemaakt wordt.

Beoordeling:

Kroniek van een aangekondigde dood is een gedetailleerd verslag van een waar gebeurd verhaal in een klein Colombiaans dorpje. Het is niet eenvoudig geschreven, en bijgevolg is het een boek dat je niet in één dag uit leest. Daarom heb ik het twee maal gelezen. Ik merk op dat wanneer men het een tweede keer leest het veel interessanter wordt. De eerste maal las het boek verschrikkelijk stroef en het ging helemaal niet vooruit, ook was het zeer moeilijk om het verhaal te volgen, de tweede keer ging dat al veel vlotter en omdat ik het verhaal al kende kon ik deze keer meer letten op de schrijfstijl.Thematiek:

Wat de thematiek betreft merk je direct al het overheersende thema: de cultuur van het vroegere Colombia (het boek dateert uit 1981). Het ganse boek wordt hierdoor beïnvloed, de moord is een erekwestie, hij wordt gepleegd om de familie eer hoog te houden, iets dat in de Colombiaanse cultuur belangrijk was. Ook zie je dat alle namen uit het boek een letterlijke betekenis hebben, wat veel voorkomend is in Zuid-Amerika.

Daarnaast zitten nog andere thema’s in het verhaal, zoals geweld; er wordt een moord gepleegd, maar ook eenzaamheid, de mensen in het boek zitten niet veel samen, ze spreken niet af maar blijven eerder thuis.

Natuurlijk is het eergevoel ook een thema, want zoals ik al eerder vernoemd heb is de moord een erezaak. Dan is er nog het noodlot, een toch vrij belangrijk thema want het hoofdpersonage krijgt hier sterk mee te maken; het hele dorp is gewaar van het plan om hem te doden, maar toch lukt het ze niet, door een samenloop van omstandigheden, hem te verwittigen. Geloof is in dit verhaal ook vrij sterk vertegenwoordigd, het dorp is zeer gelovig, dit is te merken aan hun bijna verafgoding van de bisschop. Je kan dus stellen dat dit een behoorlijk thematisch boek is.Stijl:

Het boek is in een vrij verwarrende stijl geschreven: het springt over van realiteit naar bevindingen van de auteur en zo wordt het moeilijk het verhaal zelf te volgen. Dit wordt ook gesterkt door de veelheid aan personages en verscheidene tijdsprongen. Hierdoor lijkt het boek vrij saai en slecht geschreven, maar zoals ik al eerder zei, je kan maar een oordeel vellen over dit boek na het tweemaal gelezen te hebben.

Plot:

Het plot is niet zo intrigerend, je weet al vanaf de eerste zin dat het hoofdpersonage vermoord zal worden, maar dit is eigenlijk niet erg want dat is ook het enige waar je van bij het begin op de hoogte bent, alles wordt maar beetje bij beetje onthuld zodat het boek nog altijd een behoorlijke spanning bevat.Eigen mening:

Mijn persoonlijke mening over dit boek is redelijk positief, het was een interessant boek om te lezen, vooral omdat dit de eerste kroniek is die ik gelezen heb wat mijn literaire horizon opnieuw een beetje verruimt. Wel moet ik zeggen dat, toen ik het boek de eerste maal las, er helemaal niet van genoten heb en bijna beslist heb een ander boek uit te kiezen. Dat heb ik dan uiteindelijk niet gedaan, en achteraf gezien heb ik daar ook geen spijt van.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.