Het volledige verhaal speelt zich af in een klein Colombiaans dorpje, waar het hoofdpersonage van het boek, Santiago Nasar, woont.
Santiago, die pas 21 is geworden, woont samen met zijn moeder, Plácida Linero, in een mooi landhuis in het kleine dorpje, waar iedereen, iedereen kent. Zijn vader, Ibrahim Nasar, was drie jaar eerder al gestorven.

Op een dag, ongeveer 6 maanden voor de eigenlijke feiten waarover het boek verteld, verschijnt een vreemde onbekende man voor het eerst in het dorp. Zijn naam is Bayardo San Román, een ingenieur bij de spoorwegen en de zoon van generaal Petronio San Román, een held uit de burgeroorlogen in de vorige eeuw. Al snel wordt hij door het hele dorp aanbeden.
Bayardo San Román laat zijn oog vallen op de bloedmooie Angela Vicario, de jongste dochter uit een weinig bemiddelde familie. Hij is vastbesloten om met haar te trouwen en laat er dan ook geen gras over groeien. Hij probeert Angela te verleiden, maar wanneer zij te kennen geeft dat hij haar totaal niet interesseert, weet Bayardo haar familie in te palmen met zijn betoverende charmes. Iedereen heeft het ondertussen al begrepen: Bayardo San Román zou trouwen met wie hij maar wilde. Angela heeft geen andere keus en is verplicht om te trouwen met de man die ze nog nauwelijks had gezien of gesproken…
6 maanden later, na het grootse bruiloftsfeest waar alle mensen in het dorp al maanden over spraken, wordt Angela Vicario amper na 4 uur huwelijk teruggestuurd door haar kersverse echtgenoot. Tijdens de huwelijksnacht is de waarheid aan het licht gekomen: Angela Vicario is geen maagd meer!
Haar moeder reageert woedend. Angela, die onder druk wordt gezet door haar moeder, noemt de naam van een jongen uit haar dorp als dader: Santiago Nasar.

De 2 oudere broers van Angela, een tweeling, Pedro en Pablo Vicario, willen de eer van hun zus redden en besluiten Santiago Nasar te doden. Ze winden er dan ook geen doekjes om en vertellen aan iedereen die het maar horen wil, tot aan de kolonel en de burgemeester toe, dat ze Santiago zullen vermoorden. Maar niemand besteedt echt veel aandacht aan hetgeen ze uitkramen, omdat ze denken dat het slechts dronkemanspraatjes zijn. Zelfs wanneer ze hun messen laten slijpen die ze gebruiken om varkens te slachten, gaat er bij niemand een belletje rinkelen.

Daags na de bruiloft, komt de bisschop naar het dorp om zijn zegen uit te spreken. Net zoals de meeste mensen van het dorp, gaat Santiago Nasar nietsvermoedend naar de haven om de aankomst van de bisschop bij te wonen. De tweeling Vicario heeft zich ondertussen verscholen in de enige zaak die op dat moment open is op het plein, de zaak van Clotilde Armenta.
Wanneer Santiago, nog steeds onwetend, terugkeert van de haven, wordt hij vlak voor de voordeur van zijn eigen huis op brutale wijze vermoord…

Het boek kan je in 2 delen opsplitsen, die gedurende het verhaal mooi in elkaar verweven worden:

Het eerste - en ook het grootste - deel, die ik zopas heb besproken, handelt over het verhaal die aan de moord op Santiago Nasar voorafgaat. In dit deel is niet echt duidelijk wie nu eigenlijk de verteller is in het boek. Het verhaal wordt gebracht in een soort van detective-stijl waarbij de speurder de betrokkenen ondervraagt en alle versies over de gebeurtenissen van die dag weergeeft.

In het tweede deel wordt echter al vlug duidelijk dat de ‘ik-persoon’ een mede-dorpsbewoner is - en tevens een goede vriend van Santiago - die, 23 jaar na de feiten, een kroniek probeert te schrijven over de achterliggende motieven voor de gruwelijke moord. De verteller zoekt na 23 jaar de families en andere dorpsbewoners op die op de hoogte waren van de ‘aangekondigde’ moord.
Tijdens zijn zoektocht komt hij, weliswaar door een gelukkig toeval, de intussen 43-jarige Angela Vicario op het spoor. Zij vertelt hem tot in de kleinste details over hoe haar leven verder verliep na het aangrijpende drama. Over hoe ze terug aan Bayardo San Román begon te denken toen haar moeder haar sloeg, over hoe ze stapelgek op hem werd en hoe ze hem 23 jaar lang iedere week een brief schreef, zonder ooit antwoord te krijgen. Tot op de dag dat hij, na zovele jaren niks meer van zich te laten horen, terug voor haar deur stond, samen met zijn koffers en de bijna 2000 brieven die ze hem had geschreven die één voor één ongeopend waren gebleven…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Angela, Pedro en Pablo heten Vicaro van hun achternaam, niet Vicario. Misschien een typefoutje?

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast