Carreteras secundarias door Ignacio Martinez de Pison

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2274 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.2
  • 5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Oorspronkelijke taal
Spaans

Boekcover Carreteras secundarias
Shadow
Carreteras secundarias door Ignacio Martinez de Pison
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Algemeen
Schrijver: Ignacio Martίnez de Pisόn
Wanneer geschreven?: 1996
Titel: Carreteras Secundarias
Het boek heet dus in het Nederlands “binnenwegen”. Het boek gaat over een vader(Lozano) en een zoon (Felipe) die steeds van plek naar plek verhuizen. Ze doen dit door over de binnenwegen te rijden, daarom heet het boek dus ook “carreteras secundarias” (binnenwegen).

Analyse
Thema: Het boek gaat over de relatie tussen een vader (Lozano) en een zoon (Felipe). Op het begin van het boek begrijpt Felipe zijn mislukte vader en het gaat er in het boek over dat Felipe langzaamaan respect/begrip krijgt voor zijn mislukte vader.
Tijd: Het hele boek is in de verleden tijd geschreven, omdat Felipe als het ware terugblikt op zijn leven met zijn vader in het boek. Af en toe vinden er terwijl hij het verhaal vertelt (dus in de verleden tijd) flashbacks plaats (om zijn verhaal bijvoorbeeld te verduidelijken).

Ruimte: Eigenlijk speelt het boek zich op de binnenwegen (carreteras secundarias) af (in Zuid-Spanje vooral). Ze hebben namelijk op heel veel verschillende plaatsen gewoond, omdat ze steeds weer moesten verhuizen als Lozano de rekeningen weer eens niet betaalde.
Één plaats, die in het boek beschreven staat, is wel essentieel voor het verhaal. Dat is namelijk in Zaragoza, in een Amerikaanse basis (waar Felipe verliefd wordt op Miranda). Hierdoor weet hij hoe het is om verliefd te zijn en hoe het is om hierdoor vaak de fout in te gaan (net als zijn vader) en doordat hij dit allemaal zelf ervaart krijgt hij steeds meer begrip voor zijn vader (die ook regelmatig de fout in is gegaan als gevolg van zijn verliefdheid).
Verder is er nog een plaats die belangrijk voor het verhaal is en dat is Vitoria. De plaats waar Felipe wordt opgevangen door zijn vader’s familie als zijn vader in de gevangenis zit. Hier komt hij erachter hoe zijn vader vroeger heeft geleefd en hoeveel hij eigenlijk op zijn vader lijkt.
Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief (je leest het verhaal vanuit de ogen van Felipe). In het boek draait het om begrip dat Felipe door de jaren heen voor zijn vader krijgt, doordat het perspectief dan ook bij Felipe ligt begrijp je hoe hij dat begrip langzaamaan opbouwt en waarom hij dat eerst niet had. Op een gegeven moment denk je helemaal zoals Felipe en begrijp je hem volledig.

Personages
Hoofdpersonen
*Felipe: Felipe is de hoofdpersoon van het boek, die het verhaal vertelt. Hij heeft geen moeder meer en samen met zijn vader reist hij van de ene naar de andere stad (voornamelijk in Zuid-Spanje). Felipe is een puber die een hoop doormaakt. Als hij eenmaal gewend is aan een (woon)plaats dan moeten ze weer vertrekken naar een ander plaats. Daarom besluit hij op een gegeven moment ook om niet meer naar school te gaan, omdat als hij eindelijk vriendjes ergens heeft gemaakt, hij al meteen weer weg gaat en dan vervolgens weer nieuwe vriendjes moet maken. Dit vindt hij gewoon helemaal niet leuk. Daarom is hij ook eigenlijk boos op zijn vader en begrijpt hij hem totaal niet. Maar wanneer hij de kans krijgt zich meer te verdiepen in het leven van zijn vader(als zijn vader in de gevangenis zit, gaat hij bij zijn oom en tante wonen), krijgt hij steeds meer begrip voor hem.
Felipe is (in het boek) een puber die erg zelfstandig is en zich vrij volwassen gedraagt (omdat dit vaak ook nodig is, als zijn vader weer eens in de problemen zit).

*Lozano: Lozano is de vader van Felipe. Hij moet in zijn eentje proberen voor zijn zoon te zorgen, omdat zijn vrouw (en moeder van Felipe) al jong is overleden. Lozano doet hier echt zijn uiterste best voor, maar dit lukt niet al te best. Om voor Felipe en zichzelf te zorgen heeft hij natuurlijk geld nodig, maar hij probeert dit iedere keer op een verkeerde (illegale) manier te verkrijgen. Wanneer hij hier voor opgepakt wordt, begint hij door te krijgen dat het zo niet verder kan. Hij moet proberen op een normale manier aan geld te komen.
Lozano is een goedaardige man (hoewel dit niet altijd even goed te herkennen valt) die het allerbeste voor zijn zoon Felipe wenst. Wanneer dit niet al te goed lukt, besluit hij zelfs meerdere malen om zichzelf van kant te maken om Felipe een beter leven te bezorgen. Hij heeft een levensverzekering afgesloten, waardoor Felipe 25 miljoen erft als Lozano doodgaat.

Bijpersonen
*Estrella: Estrella is “de” vrouw in het leven van Lozano. Hij leert haar kennen, omdat hij als manager voor haar gaat werken (ze is zangeres). Hij is helemaal gek van haar en zelfs een beetje door haar geobsedeerd. Zij woont tijdje bij Lozano en Felipe, maar op een gegeven moment loopt hun relatie stuk. Lozano is er kapot van (waar Felipe niks van begrijpt) en wanneer hij, nadat zij een tijdje bij hen weg is, weer achter haar adres komt rijdt hij er meerdere malen op een dag langs (zijn obsessie). Hij houdt nog altijd van haar.
Estrella is de vrouw die heel veel betekent voor Lozano. Zij zorgt er ook een beetje voor dat het leven van Lozano en Felipe goed verloopt (ze moedert een beetje). Wanneer Estrella, na haar relatie met Lozano, dan ook weg is gaat ook Felipe haar erg missen.
*Paquita: Paquita is ook een vriendin van Lozano geweest (een tijd na de relatie met Estrella). Paquita is slechts 25 jaar (wanneer ze een relatie met Lozano krijgt) en zit dus dichter bij de leeftijd van Felipe in de buurt dan bij die van zijn vader. Felipe zegt in het boek niet dat hij van Paquita houdt, maar dat hij haar minder haat dan de andere (eerdere) vriendinnen van zijn vader, omdat zij hem niet bemoedert. Na een tijdje loopt ook deze relatie stuk.
*Miranda: Miranda is het eerste meisje waar Felipe verliefd op wordt (waardoor hij ook meer begrip voor zijn vader krijgt). Zij is een Amerikaans meisje, dat Felipe leert kennen in de tijd dat hij in Zaragoza in de Amerikaanse basis woont. Miranda is een heel lief meisje, dat op ballet zit en ook erg verliefd op Felipe is.
*Felix: Felix is de man die Lozano en Felipe leren kennen in de tijd dat ze in Zaragoza wonen. Hij is een lieve, zorgzame man die zich erg om het leven van Felipe en zijn vader bekommert. In tijden van nood zorgt hij dan ook voor hen, in de zin van een slaapplek, eten en geld.
*Tío Jorge en Tía Elvira: Tío Jorge en Tía Elvira zorgen voor Felipe, wanneer zijn vader in de gevangenis zit. Zij zijn erg lieve mensen en hebben het beste met hem voor, maar ze zijn heel anders dan Felipe en zijn vader(hierdoor krijgt hij nog meer begrip voor zijn vader en begrijpt hij waarom zijn vader zijn familie niet mag),. Waardoor Felipe op een gegeven moment het leven daar zat is en zijn leven met zijn vader weer wil oppakken wat na een tijdje (als Lozano vrijkomt) weer kan.
*Oma (van Felipe): De oma van Felipe (dus de moeder van Lozano) is een erg lieve vrouw die veel van haar kleinzoon houdt. Ze leren elkaar kennen, wanneer zijn vader in de gevangenis zit en Felipe bij zijn oom en tante is ondergebracht. Felipe begrijpt van zijn vader dat hij zijn familie haat, maar van 1 iemand begrijpt hij het niet (van zijn oma). Waarom haat Lozano ook zijn moeder? Waarschijnlijk is er ooit iets misgegaan tussen Lozano en zijn moeder, maar wat dat weet Felipe niet.

Inhoud
Het boek gaat over Felipe en zijn vader Lozano die heel wat samen beleven. Waar het in het boek vooral om draait is de band tussen de vader en de zoon. Het gaat over Lozano die niet steeds op 1 plek kan blijven wonen, omdat hij ofwel de rekeningen niet betaalt ofwel de fout in gaat op die plek (hij laat bijvoorbeeld om geld te verdienen mensen in zijn appartement bellen, waardoor hij vervolgens de telefoonrekeningen niet meer kan betalen). Telkens als er dan weer iets gebeurt waardoor ze niet op hun huidige plek kunnen blijven wonen, moeten ze weer hun spullen pakken en vertrekken (waar ze dan naar toe gaan weten ze nooit vantevoren). Ze gaan dan rijden over de binnenwegen (carreteras secundarias) met hun auto Cintroën Tiburón (hun enige echte bezit) tot ze weer een plaats hebben gevonden waar ze wel weer een tijdje kunnen gaan wonen.
Op een gegeven moment komen ze in Zaragoza aan, waar ze besluiten te gaan wonen (in een Amerikaanse basis). Hier krijgt Lozano een heel goede vriend, genaamd Felix, en wordt Felipe voor het eerst echt verliefd op Miranda (een Amerikaans meisje). Lozano heeft in het boek geregeld een vriendin, waar Felipe (voordat hij zelf verliefd wordt) niks van begrijpt. Hij snapt dan niet hoe je je zo anders kunt gaan gedragen als je verliefd bent. Maar nu hij verliefd is op Miranda begint hij op eens te begrijpen hoe het is om verliefd te zijn, wat dat met je doet, en begint hij dus ook zijn vader een beetje meer te begrijpen.
Ondertussen doet zijn vader in Zaragoza weer allemaal verkeerde dingen. Hij verkoopt uit Amerika geïmporteerde spullen illegaal. Op het begin kleine spulletjes (kan haast niet door de politie ontdekt worden), maar op een gegeven moment gaat hij auto’s verkopen (deze moeten ingeschreven staan) en daar komt de politie achter. Lozano wordt opgepakt en Felipe wordt bij zijn oom en tante (Jorge en Elvira) ondergebracht. Hier krijgt hij een heel ander soort leven (hij maakt aan het begin van elke dag een planning, krijgt nieuwe kleren, gaat naar de kerk en bezoekt regelmatig zijn vader in de gevangenis). Eerst vindt Felipe dit nieuwe leven heel erg leuk, maar als zijn oom en tante zeggen dat ze blij zijn dat Felipe niet net als zijn vader is, begint hij hen (hun planningen, hun nieuwe kleren en hun stad_ net als zijn vader te haten. Felipe houdt van zijn vader!
Ook is hij erachter gekomen dat zijn vader zichzelf wilde doden om Felipe een beter leven te geven (hij heeft een levensverzekering afgesloten waarmee Felipe 25 miljoen erft als zijn vader doodgaat). Zijn vader wil zijn leven geven om Felipe een beter leven te geven. Felipe’s (opgebouwde) begrip voor zijn vader heeft zijn hoogtepunt bereikt.
Wanneer Lozano vrij komt, beginnen Felipe en zijn vader een heel nieuw leven. Lozano’s vriend Felix heeft wel een slaapplek voor hen in de Amerikaanse basis. Felix zorgt gedurende de tijd dat Felipe en Lozano hier wonen voor geld, maar ook bij Felix gaan de zaken niet erg goed (er is niet veel werk op het moment). Dus hij kan ze niet elke week meer geld geven. Dan besluit Felipe om klokken te gaan verkopen om ook wat geld voor hem en zijn vader te verdienen. Een hele tijd gaat alles goed. Felipe en Lozano hebben beide hun levensstijl veranderd. Lozano heeft zijn leven gebeterd (geen criminele praktijken meer) en Felipe heeft meer begrip voor zijn vader gekregen (ze staan nu minder ver van elkaar af).
Maar wanneer op een dag de politie weer bij hun voor de deur staat, waarschijnlijk voor 1 van Lozano’s in zijn verleden uitgevoerde criminele praktijken (denken Felipe en Lozano), gaat alles volledig mis. Lozano verstopt zichzelf in huis (denkt Felipe). Felipe gaat naar de 2 politieagenten, die hier niet zijn om Lozano op te pakken, maar een testament te geven aan Lozano. Als de politie vertrokken is, roept Felipe zijn vader om te zeggen dat de politie weg is en dat ze rijk zijn (Lozano’s moeder is gestorven en hij erft een deel van haar fortuin). Maar dan merkt Felipe dat zijn vader weg is (met de auto) en hij gaat hem zoeken. Uiteindelijk blijkt dat zijn vader een ongeluk heeft gehad (hij heeft waarschijnlijk geprobeerd zelfmoord te plegen) en Felipe gaat naar het ziekenhuis. Zijn vader leeft nog!
Op het eind vertelt Felipe dat ze elke zomer naar het strand gingen en dat hij zich eigenlijk elke zomer weer verveelde (en het jammer vond dat hij geen deel uitmaakte van een normale familie), maar zijn vader was gelukkig. En dat is wat Felipe blij maakt.

Mening
Op het begin vond ik het boek niet erg boeiend, omdat je zomaar ergens midden in een gebeurtenis binnenvalt, waardoor je niet weet wie de personen zijn, wat ze allemaal meemaken en wat hun gevoelens daarbij zijn. Het duurde ook erg lang voordat je dat eenmaal door had, maar toen je dat eenmaal door had (en dus in het verhaal zat) vond ik het een erg boeiend en interessant boek, waardoor ik het boek het liefst in 1 keer had uitgelezen.
Ik heb erg meegeleefd met wat er in het boek gebeurde, dat komt omdat het verhaal vanuit het ik-perspectief van Felipe werd beschreven. Hij beschreef zijn gevoelens erg goed, waardoor je op een gegeven moment erg met hem meeleefde en zelfs bijna dacht dat je hem was.
Het leukste stuk uit het boek vond ik toen Felipe’s vader vrijkwam en ze een heel nieuw leven begonnen (zonder criminele activiteiten), een leven waarin ze elkaar begrepen.
Het minst leuke/boeiende stuk uit het boek vond ik het begin. Dit was veel te langdradig en er gebeurde niet veel. Daarom vond ik dat stuk een beetje saai.
Het figuur uit het boek dat me het meest aansprak was Felipe, omdat je het verhaal natuurlijk leest vanuit zijn ogen. Tijdens het lezen voel je wat hij voelt (bijv. tijdens het opbouwen van zijn begrip voor zijn vader). En dat greep me echt aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

heel goed!

15 jaar geleden