Sterke skouders door Hanneke de Jong

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 553 woorden
  • 19 juni 2007
  • 74 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 74 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Sterke schouders
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Fries

Boekcover Sterke skouders
Shadow
Sterke skouders door Hanneke de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Auteur: Hanneke de Jong
Titel: Sterke schouders
Jaar van uitgave: 2005
Aantal bladzijdes: 156 (12 hoofdstukken)

Over de schrijfster
Hanneke de Jong is geboren in Oldetrijne (een dorpje in Friesland) op 18 juni 1952 .
Toen ze drie jaar was, verhuisde ze naar Sint Nicolaasga omdat haar vader daar hoofd werd van een basisschool. Hanneke wilde, net als haar vader, in het onderwijs werken daarom ging ze naar de Pabo in Heerenveen. Ze haalde haar diploma en werd lerares. Eerst in Beusichem in de Betuwe en later in Grou in Friesland. Toen ze trouwde en kinderen kreeg, stopte ze met werken maar het onderwijs bleef trekken. Ze besloot een lesbevoegdheid te gaan halen om Fries te kunnen geven.
Nu werkt ze bij de afdeling PR en communicatie van een middelbare school in Leeuwarden.

Hanneke is altijd gek op lezen geweest. Vooral op sprookjes of spannende boeken. Geen wonder dat het eerste wat ze schreef (musical)sprookjes waren. Dat beviel haar goed en ze ging verhalen schrijven. Een aantal van haar kinderverhalen werd in bundels geplaatst en ze schreef nog vijf musicals. Later ging ze kinderboeken schrijven. Al deze boeken verschenen in het Fries, haar moedertaal. Ze vindt het belangrijk dat Friese kinderen in hun eigen taal boeken kunnen lezen. Later werden een paar van haar boeken in het Nederlands vertaald.

Samenvatting (wat gebeurt er in het boek?)
De 16-jarige Willem woont sinds zijn achtste bij zijn oom en tante in huis, want op het eiland waar hij is opgegroeid kan hij de havo niet doen. Maar er is nog iets wat hem ver bij het eiland en zijn familie vandaan houdt. Hij weet alleen niet wat. Hij weet zelfs niet waarom hij zijn vader niet wil zien en waarom hij zijn moeder vermijdt als ze langskomt.
Doordat zijn zusje Jaike ook bij hun oom en tante komt wonen en hij stukjes van een soort film over zijn verleden in zijn hoofd draait, komt hij stukje bij beetje te weten wat er in het verleden allemaal is gebeurd.
Op een gegeven moment besluit hij toch naar zijn ouders op het eiland te gaan, om er met hen over te praten. Daarna probeert hij wat er in het verleden is gebeurd te vergeten. Hoe moeilijk het ook is, het blijven toch zijn ouders!
(154 woorden)

Probleem (waar gaat het boek over?)
Willem vraagt zich steeds vaker af waarom hij bij zijn oom en tante moest gaan wonen. Hij weet zeker dat er meerdere redenen voor zijn dan dat hij zo havo kan doen. Er dwalen allerlei gedachtes door zijn hoofd en hij durft hier met niemand van zijn familie over te praten.
(51 woorden)


Mijn mening (wat vind ik van het boek?)
Ik vind het een erg mooi boek omdat de gevoelens van Willem en de anderen personen zo goed en duidelijk beschreven zijn dat ik me heel erg goed in het verhaal kan inleven. Je krijgt hierdoor ook af en toe medelijden en op sommige momenten raak je ontroerd.
De opbouw van het boek is niet moeilijk maar wel zo dat je het boek moeilijk weg kan leggen en dus het liefst doorleest. Verder vind ik dit ook een mooi boek omdat het realistisch is. Dat spreekt me altijd aan omdat ik me dan beter kan verplaatsen in de situatie en het net lijkt of ik het allemaal zelf meemaak.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Sterke skouders door Hanneke de Jong"