Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Q & A (Slumdog Millionaire)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1223 woorden
  • 3 juni 2011
  • 150 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
150 keer beoordeeld

Boekcover Q & A (Slumdog Millionaire)
Shadow
Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup
Shadow
VIKAS SWARUP – SLUMDOG MILLIONAIR.

ZAKELIJKE GEGEVENS:

* Auteur: Vikas Swarup.
* Titel: Slumdog millionair.
* Uitgever: Uitgeverij Mouria.
* 1ste uitgave: 1 oktober 2009.
* Aant. Bladzijde: 320.



INFORMATIE OVER DE AUTEUR
:
* Vikas Swarup ( Hindi : विकास स्वरूप; Urdu : ترقی ضابطہ) is een Indiase schrijver en diplomaat die heeft gediend in Turkije , de Verenigde Staten , Ethiopië , Groot-Brittannië en Zuid-Afrika , het best bekend voor zijn romans Q & A en de zes vedachten.

* Vikas Swarup werd geboren in Allahabad , Uttar Pradesh in een familie van juristen. Boys' High School & College, AllahabadAllahabad UniversityPsychologyHistoryPhilosophy Hij deed zijn schoolopleiding van Boys 'High School & College, Allahabad en zich verder bekwamen aan Allahabad University met onderwerpen Psychologie , Geschiedenis en Filosofie .


* Vikas Swarup is toegetreden tot de IFS in 1986, gevestigd in Japan als in India Consul-Generaal te Osaka-Kobe.

Swarup zijn debuutroman is veelgeprezen in India en daarbuiten. Het boek is vertaald in 43 verschillende talen en won meerdere prijzen.

Swarup schreef het boek Slumdog Millionair wat leidde tot de film.

De film won veel prijzen waaronder beste film, beste regisseur en meest veelbelovende nieuwkomer. Vikas Swarup zijn tweede roman bleek ook een succes en is vertaald in 25 verschillende talen. Swarup heeft een aantal banen gehad waaronder als schrijver bij The Guardian, The Daily Telegraph (UK), Outlook magazine (India) en Bevrijdingsdag (Frankrijk).


PERIODE:
Het speelt zich af in de tegenwoordige tijd van India, waar nog steeds vreselijke armoede heerst. De flashbacks gaan tot max. 30 jaar terug.


TITEL VERKLARING:
Het woord voor zwerver/arm iemand van de sloppenwijken is in India ‘Slumdog’, en de hoofdpersoon die ook als een ‘Slumdog’ wordt gezien doet mee aan ‘Who want’s to be a millionair’ waarin hij 20 miljoen wint en dus een miljonair wordt. Die 2 woorden gecombineerd is dus ‘Slumdog Millionair’.


PERSONAGES:

* Jamal Malik - moslimjongen uit de slums van Mumbai, hij is de hoofdpersoon die mee doet in het tv-spel ‘who want’s to be a millionair’. Je ziet flashbacks waardoor je zijn leven vanaf het begin tot aan het heden in de spelshow ziet. Het is een round karakter.

* Latika - de grote liefde van Jamal, hij ontmoet haar nadat hun dorp is aangevallen door moslim haters, hij gaat de rest van de film naar haar op zoek. Het is een round karakter.


* Prem Kumar – spelleider van de tv-spel. Het is een flat karakter.

* Politie-inspecteur – hij ondervraagt Jamal nadat Jamal al 10 miljoen heeft verdient, hij beschuldigt Jamal van vals spelen. Het is een flat karakter.

* Agent – Hij helpt de politie-inspecteur met het ondervragen van Jamal. Het is een flat karakter.

* Javed / Raja - Het is een flat karakter.

* Maman – Die ‘vangt’ de kinderen op wanneer ze hun ouders kwijt raken na de aanslag op hun ouders, hij gebruikt de kinderen voor geld. Het is een flat karakter.

* Salim, Jamals broer –je ziet in de flashbacks ook het begin van zijn leven. Het is een round karakter.


VERTEL SITUATIE:

het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller.


SAMENVATTING:

De film begint in Bombay (nu Mumbay), waar een politieagent de voormalige straatjongen Jamal Malik martelt. Jamal is een deelnemer aan de Indiase versie van Lotto Weekend Miljonairs, gepresenteerd door Prem Kumar. Hij staat op 10.000.000 Indiase roepie. De volgende dag zal de uitzending plaatsvinden, waarin hij de laatste vraag voor 20.000.000 krijgt. De politie verdenkt hem echter van vals spel, omdat het gezien zijn afkomst onwaarschijnlijk is dat hij alle antwoorden weet. Jamal houdt echter vol dat hij de antwoorden wist. Voor iedere vraag vertelt hij wat hij heeft meegemaakt, waardoor hij het antwoord wist, en zodoende vertelt hij zijn levensverhaal. Via meerdere flashbacks wordt de jeugd van Jamal getoond. Zo is te zien hoe zijn moeder omkwam bij anti-moslimacties, waarna hij en zijn broer Salim op straat moesten gaan leven. Ze ontmoeten Latika, een meisje van hun leeftijd dat ook haar ouders heeft verloren. De drie worden benaderd door een man genaamd Maman, die straatkinderen rekruteert om voor hem te bedelen op straat. Wanneer ze ontdekken dat de kinderen blindgemaakt worden zodat ze als blinde bedelaars meer geld weten te krijgen vluchten de drie kinderen. Jamal en Salim weten te ontkomen, maar Latika blijft achter(door toedoen van Salim). De broers leven daarna van de verkoop van spullen en kleine misdaden, als zakkenrollen en het misleiden van naïeve toeristen bij de Taj Mahal. Jamal kan Latika echter niet vergeten, en op een zeker moment gaan ze terug om haar te zoeken. Ze vinden haar, maar komen ook weer Maman tegen die Latika heeft opgevoed tot een prostituee. Voor haar maagdelijkheid wordt veel geld verwacht. Hierop haalt Salim een revolver tevoorschijn en vermoordt Maman. Salim sluit zich hierna aan bij de rivaliserende gangster Javed, en scheidt wegen met Jamal. Salim neemt hierbij Latika met hem mee. Jaren later heeft Jamal een baantje gekregen bij een callcenter, waar hij zijn broer in het bestand vindt en belt. Jamal vindt Latika opnieuw, via Salim bij Javed, maar zij dringt erop aan dat hij haar vergeet. In een laatste poging haar voor zich te winnen, besluit hij uiteindelijk deel te nemen aan de show, daar het prijzengeld een "uitweg" is uit hun bestaan.

Daarmee eindigt de flashback. De politiecommissaris gelooft Jamal nu, en laat hem gaan. De volgende dag is de uitzending. Wanneer Jamal de vraag krijgt, gebruikt hij zijn laatste hulplijn, het bellen van een vriend, en hij kiest Salim. Salim heeft ondertussen Latika, die zijn succes in de show gevolgd heeft, helpen te ontsnappen van Javed. Latika heeft de telefoon van Salim, en neemt op. Ze weet het antwoord op de vraag niet, maar laat Jamal wel weten dat zij veilig is. Jamal is opgelucht. Hij beantwoordt de vraag goed en wint de hoofdprijs. Ondertussen schiet Salim, wetende dat omdat hij Latika heeft laten ontsnappen het einde voor hem nabij is, Javed doodt waarna hij kort later zelf ook wordt doodgeschoten door Javeds handlangers. Aan het eind van de film worden Jamal en Latika eindelijk herenigd. Ze worden verliefd.



RUIMTE:

het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen in India af, het begint in Bombay (dat later Mumbai wordt), de kinderen zwerven later verder rond om geld te gaan verdienen, je hebt ook veel stukken op het treinstation.



TIJD:

* Verteltijd: 320 bladzijdes.

* De vertelde tijd: maximaal 30 jaar, want je ziet zijn gehele leven aan bod komen.

* Periode: het speelt zich grotendeels af in de tegenwoordige tijd, in het heden.

* Hoe verteld: het wordt verteld in de alwetende situatie.

* Tijdsprongen: je hebt veel tijdsprongen, want met elke vraag dat Jamal in de spel show krijgt, krijgt hij een flashback naar de tijd dat hij het antwoord heeft geleerd.

* Flashbacks: je hebt heel veel flashbacks.

* Open plekken: je hebt heel veel open plekken in het verhaal, maar er wordt na een paar minuten daarna wel antwoord op gegeven, en is een lopend flashback verhaal als het waren.


THEMA & MOTIEVEN:
* Thema: het gaat over een jongen, Jamal, die aan een spel show (‘who want’s to be a millionair’) mee doet en in zijn flashbacks zie je zijn leven daarvoor en hoe zijn zoektocht naar zijn grote liefde verloopt.


* Andere thema’s: nee.

* Motieven: rijkdom & armoede.

liefde & ongeluk.



VERHAALLIJNEN:

Er zijn eigenlijk 3 verhaallijnen;

1. Jamal bij de spelshow.

2. Jamal zijn leven voor de spelshow.

3. Jamal bij de politie.

Ze komen aan het einde van de film allemaal samen.


CONCLUSIE:

Ik vond het verhaal prachtig en uniek. Ik vond het erg mooi geschreven en ben het eens met de kritieken die hij kreeg.

REACTIES

S.

S.

Dit is een verslag van de film. Niet van het boek. Jamal (in het boek Ram) is 18 als hij met de show meedoet. Je moet uitkijken met de verschillen tussen het boek en de film. Andere namen en een heel andere verhaallijn.

12 jaar geleden

B.

B.

nice boekverslag goed voor een 7

11 jaar geleden

I.

I.

Maar waarom vond je dat?

9 jaar geleden

R.

R.

Dit is een hele andere ik vind het heel slecht en trouwens hij heet geen jamal hij heeft ram mohammed thomas. en slecht welke school zit je pff hahahaha

9 jaar geleden

S.

S.

Dit is zo van Wikipedia geknipt en toch een 5.2?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Q & A (Slumdog Millionaire) door Vikas Swarup"