Odyssee door Homerus

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1548 woorden
  • 24 april 2007
  • 57 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 57 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
-800
Pagina's
246
Oorspronkelijke taal
Oudgrieks
Verfilmd als

Boekcover Odyssee
Shadow
Odyssee door  Homerus
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Odyssee

Boek 1

Godenvergadering op Olympus. Athene maakt zich zorgen om Odysseus, omdat Poseidon kwaad op hem is. Athene gaat naar Itheca om z’n zoon Telemachus te waarschuwen. Ook zegt ze tegen Telemachus dat hij naar Pylos en Sparta moet gaan om te informeren over zijn vader en dat hij moet optreden tegen de vrijers.
Telemachus gaat op reis en hoort dat z’n vader dood is. Als hij bij de vrijers aankomt ontstaat er een discussie. De vrijers winnen en Telemachus vervolgt zijn reis.

Boek 2
Telemachus spreekt de vrijers aan op hun gedrag. Een van de vrijers zeg dat Penelope hen aan het lijntje houdt en dat Telemachus haar naar haar vader moet sturen die haar dan kan uithuwelijken. Telemachus weigert en zegt dat Zeus hen zal straffen als ze niet weggaan. Telemachus vraagt om een schip.

Athene laat de vrijers in slaap vallen en vertrekt, vermomd als Mentor, met Telemachus naar Pylos.

Boek 3
Telemachus en Athene worden op Pylos ontvangen door Nestor. Nestor haalt herinneringen op aan Odysseus. Telemachus wil net zo dapper zijn als Orestes. Nestor bemoedigd hem. Odysseus geniet steun van Athene. Advies om navraag te gaan doen bij Menelaös in Sparta. Mentor verdwijnt opeens, Nestor begrijpt dat het Athene was, hij offert aan Athene. Telemachus vertrekt met Nestors jongste zoon Peisistratos naar Sparta.

Boek 4
Telemachus en Peisistratos worden ontvangen door Menelaös. Menelaös treurt over Odysseus en Agamemnon. Helena herkent Telemachus als Odysseus’ zoon. Ze haalt herinneringen op aan Odysseus. Menelaös vertelt over Odysseus en het houten paard, zijn eigen thuiskomst en Odysseus die gedwongen op Ogygia bij Kalypso blijft. Vrijers horen dat Telemachus afgereisd is en bedenken een aanslag op hem. Athene stelt Penelope in een droom gerust. Vrijers leggen schip in de hinderlaag.

Boek 5
Hermes brengt aan Kalypso bericht van de goden dat ze Odysseus moet laten gaan. Van boomstammen bouwen Kalypso en Odysseus een vlot. De reis gaat goed totdat Poseidon hem in de gaten krijgt en een woeste storm creëert. Nimf Ino duikt op en geet Odysseus een wondersluier. Odysseus zal later daarmee zwemmend redding vinden op het eiland van de Phaeaken. Odysseus zwemt 2 dagen en 2 nachten tot hij land ziet. Volkomen uitgeput rust hij naakt in de struiken.


Boek 6
Athene is daar ook vermomd als vriendin van de prinses. Ze geeft de prinses Nausikaä opdracht in een droom om kleding te gaan wassen want de haar huwelijk zal niet meer lang duren. De volgende ochtend vraagt Nausikaä haar vader de wagen in te laten spannen. Vader doorziet plotselinge ijver. Bij de wasplaats doen ze de was en spelen ze. Athene laat Nausikaä expres de bal verkeerd gooien. Odysseus wordt wakker en komt tevoorschijn. Hij vraagt Nausikaä medelijden met hem te hebben. Nausikaä wenst hem als echtgenoot. Nausikaä gaat alvast naar het paleis en Odysseus moet later komen om praatjes te voorkomen. Als Athene Odysseus onzichtbaar naar het paleis brengt, zegt ze dat Odysseus alleen naar huis kan komen als de koningin Arete hem haar gunst schenkt.

Boek 7
Nausikaä geeft Odysseus instructies hoe hij moet handelen om gastvrij ontvangen te worden. Als Odysseus voor Aretes voeten op z’n knieen valt. verdwijnt zijn onzichtbaarheid. Odysseus smeekt haar hem naar huis te laten gaan. Er wordt een feestmaal gehouden voor Odysseus, ze danken dat hij een god is.

Boek 8
Koning Alkinoös biedt Odysseus een schip met de beste roeiers aan. Alkinoös stelt voor om naar sportwedstrijden te gaan, nadat Odysseus ontroert is door een liedje. Odysseus wordt uitgedaagd. Met zijn discusworp onvertreft hij iedereen. Alkinoös vertelt hem dat zijn volk goed is in hardlopen,zeevaart, dansen en zingen. Demodokos zingt dan weer een lied. Als Odysseus afscheid neemt zingt Demodokos nog een lied. Odysseus kan zijn emoties niet verbergen. Alkinoös vraagt naar het verhaal en Odysseus vertelt het.

Boek 9
Odysseus heeft bekend gemaakt wie hij si en vertelt zijn verhaal vanaf het moment dat hij Troje verliet.
Eerst kwam hij in Ismaros, bij de Kikonen. Hij ging de strijd aan en verloor veel mannen.
Toen kwam er storm op zee en na 10 dagen kwamen ze bij de Lotophagen. De mensen aten alleen maar van de Lotusplant, Odysseus’ mannen deden dat ook en raakten zo bedwelmt dat ze niet meer terugwilden. Met moeite lukte het Odysseus om z’n mannen weer mee te krijgen.
Daarna kwam hij op het eiland van de Cyclopen. Ze kwamen terecht in een grot waar veel eten was. De bewonen bleek echter Polyphemos te zijn. Hij begon Odysseus’ makkers op te eten. Odysseus bood hem wijn aan en vertelde dat zijn naam niemand was.
Ze wisten te ontsnappen toen de reus z’n schapen uit de grot liet gaan. Ze verborgen zich onder de dieren. Buiten vertelde Odysseus zijn echte naam.

Boek 10
Daarna gaan ze naar het eiland van Aiolos, de god van de winden. Hier blijven ze een maand, als ze weggaan geeft Aiolos een zak met winden mee. Na 10 dagen kunnen de mannen hun nieuwsgierigheid niet meer ophouden en maken de zak open. De boot waait terug naar Aiolos, die hen niet meer wil helpen.
Na de 7e dag roeien bereiken ze het land van de reusachtige Laestrygonen, de reuzen gooien met grote rotsblokken op de schepen. Odysseus legt zijn schip niet in de haven en weet zo te ontkomen.
Dan komen ze aan op Aiaia, waar ze 2 dagen en 2 nachten blijven. Hier woont Circe, dochter van Helios. Na 2 dagen gaat Odysseus het eiland verkennen en neemt een hert mee. Hij stuur de helft van de makkers op pad, deze worden door Circe in zwijnene verandert. Een was niet omgetoverd en keert terug. Odysseus gaat erheen en krijgt van Hermes een wonderkruid. Hij zorgt ervoor dat de makkers weer mensen worden. Ze blijven er nog een jaar en dan gaan ze weg. Circe vertelt dat Odysseus nog naar het schimmenrijk moet, daar zal de ziener Teiresias vertellen hoe ze thuis moeten komen.

Boek 11
Odysseus offert 2 schapen om de goede schimmen te krijgen. Teiresias vertelt hem van de rampspoed van Poseidon die hem nog te wachten staat. Poseidon is kwaad dat Odysseus Polyphemos, zijn zoon, blind had gemaakt. Verder vertelt hij van de runderen waar hij af moet blijven en dat er thuis ook nog problemen, de vrijers, zijn. Dan gaat Teiresias weer weg. Odysseus ziet zijn moeder en ook nog strijders Achilles en Agamemnon.

Boek 12
Als hij terug is vertelt Circe hem nog van de Sirenen, Scylla, Charibdis en de runderen van Helios. Dan vertrekken ze. Ze bereiden zich voor op de Sirenen. Odysseus stopt de oren van de mannen dicht met was en laat zichzelf vastbinden aan de mast en verbiedt zijn mannen hem los te maken.
Daarna bereiken ze Scylla en Charibdis. Charibdis is een draaikolk tegenover een steile berg waar Scylla woont. Ze gaan de Charibdis heel goed voorbij, maar dan komt Scylla en eet 6 mannen op.
Dan komen ze bij de runderen. De mannen kunnen ze niet weerstaan en eten ze toch op als Odysseus slaapt. De volgende dag komt er een vreselijke storm en alleen Odysseus komt aan op Ogygia, waar de nimf Kalypso verliefd op hem wordt. Hij blijft daar 7 jaar.

Boek 13
Odysseus is door de Phaeaken op Itheca gebracht. Hij herkent het eerst niet. Dan komt Athene, vermomd als jonge schaapsherder. Die vertelt hem dat hij op Itheca is.Athene neemt eigen gedaante weer aan en vertelt Odysseus dat er vrijers in zijn huis zitten. Odysseus beseft dat hij niet meteen naar huis kan, de vrijers zouden hem doden. Athene vermomd hem als oude bedelaar en stuurt hem naar de schapenhoeder, Eumaios. Zelf gaat ze dan Tlemachus halen op Sparta. Odysseus vraagt haar waarom ze Telemachus daar naartoe heeft gebracht en zij zegt dat het er veilig is en het hem roem en eer geeft.

Boek 14
Odysseus vraagt Eumaios wie zijn baas is en Eumaios antwoordt dat dat Odysseus is. Osysseus zegt dat die nog leeft maar Eumaios gelooft het niet. Odysseus vertelt een zelfverzonnen verhaal van wat hij meegemaakt heeft..
Eumaios maakt zich zorgen over Telemachus.

Boek 15
Athene breng Telemachus weer terug. Penelope staat onder druk om te trouwen met Eurymachus. Odysseus kondigt aan dat hij naar de stad zal gaan. Telemachus gaat na een gunstig voorteken naar Eumaios en ontmoet zijn vader.

Boek 16
Eumaios weigert Odysseus mee te nemen naar het paleis omdat hij hem niet kan beschermen tegen de vrijers. Eumaios gaat naar Penelopen om haar te vertellen dat Telemachus er is. Odysseus openbaart aan Telemachus wie hij is. Samen stellen ze een actieplan op. Telemachus gaat eerst naar het paleis. De vrijers horen dat Telemachus er weer is en bedenken een moordplan. Athene brengt Penelope is slaap. Odysseus en Telemachus slapen bij Eumaios.

Boek 17
Telemachus gaat het eerste naar het paleis. Eumaios en Odysseus volgen even later. Odysseus blijft buiten. Zijn hond herkent hem en wil naar hem toe komen, maar valt neer. Odysseus wordt uitgejouwd door de vrijers.

Boek 18
De bedelaar Iros daagt Odysseus uit voor een gevecht. Als Odysseus zijn mouwen opstroopt durft Iros eigenlijk niet meer, maar hij wordt gedwongen door de vrijers. Iros wordt in 1 keer neergeslagen. Odysseus krijgt eten en drinken aangeboden. Penelope verschijnt en zegt tegen Telemachus dat hij de Odysseus niet had mogen laten vechten en neemt dan de cadeaus in ontvangst. Odysseus mag van Telemachus blijven slapen.Penelope vraagt Odysseus naar zijn naam en afkomst. Hij zegt dat hij alles wil vertellen behalve dat. Penelope stort haar hard uit en verteld dat ze moest trouwen als het kleed afwas, ze vertelt dat ze het 3 jaar heeft kunnen uitstellen door het kleed elke keer uit te halen, maar dat ze op een keer betrapt is en het af moest maken. Ze moet nu trouwen.
Penelope treurt over haar mane, Odysseus vertelt haar dat hij onderweg is met cadeaus. Penelope laat Odysseus voeten wassen door Eurykleia, zij herkent het litteken, maar Penelope heeft niks in de gaten. Eurykleia belooft het aan niemand te zeggen.
Penelope vertelt dat ze van plan is een schietwedstrijd te houden, degene die de boog van Odysseus kan spannen, mag met haar trouwen.

Boek 20
In de ochtend vraagt Odysseus Zeus hem een gunstig teken te geven, meteen volgt een donder. Eumaios komt met zijn beste zwijnen. Telemachus waarschuwt de vrijers dat ze van nu af aan het huis niet meer als herberg mogen zien. De slaven geven Odysseus net zoveel vlees als de vrijers. Een van de vrijers wordt jaloers en gooit een koeienbout. Odysseus weet die perfect te ontwijken. Telemachus zet hem op z’n nummer.

Boek 21
De vrijers willen dat Penelope een keuze maakt. Penelope houd de wedstrijd. Alle vrijers proberen de boog te spannen, maar niemand lukt het. Als Odysseus het ook wil proberen, roept iedereen dat een bedelaar dat al helemaal niet kan. Maar Panelope zegt, na overleg met Telemachus, dat het mag. Het lukt Odysseus natuurlijk.

Boek 22
Odysseus schiet hierna alle vrijers neer. Eerst eentje en dan maakt hij zich bekend en vecht verder. Hij wordt geholpen door Athene, Telemachus een paar oude dienaars. De trouweloze dienaressen moeten eerst de lijken opruimen, waarna zij ook worden gedood.

Boek 23
Eurykleia maakt Penelope wakker en vertelt wat er is gebeurd. Penelope blijft zwijgend zitten zonder Odysseus te herkennen. Telemachus in verontwaardigd. Penelope stelt hem dan op de proef met een uitspraak over hun huwelijksbed, ze vraagt Eurykleia namelijk het te verplaatsten. Odysseus roept dat dat niet kan. Penelope heeft bewijs dat het haar man is. Dan gaan ze de liefde bedrijven en vertelt Odysseus alles. De volgende dag gaat Odysseus naar zijn vader Laërtes.

Boek 24
De vrijers komen in de onderwereld waar ze Amamemnon en Achilles zien.
Odysseus en Telemachus gaan naar Laërtes. Hij zegt z’n vader eerst niet wie hij is en stelt hem eerst allerlei vragen. Als hij het eindelijk zegt gelooft Laërtes hem niet, maar Odysseus laat het litteken zien.
De bewoners worden opgeroepen om wraak te nemen, maar Medon zegt dat ze dit niet moeten doen. Een deel van de menigte blijft toch, maar een deel gaat naar huis.
Athene roept de hulp in van haar vader.
Ondertussen komt de menigte aan op het landgoed van Laërtes, maar Athene komt tussenbeiden en zorgt dat er vrede wordt gesticht.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Odyssee door Homerus"