Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Maanmeisje door Kjersti Scheen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Maanmeisje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 593 woorden
  • 19 september 2007
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
7 keer beoordeeld

Boekcover Maanmeisje
Shadow
Maanmeisje door Kjersti Scheen
Shadow
A. Zakelijke gegevens Het boek Het boek dat ik heb uitgekozen heet Maanmeisje. Het is uitgegeven in Noorwegen in 1993, en in Nederland in 1996 door Lemniscaat. Het boek is een roman over eenzaamheid en anorexia. Het zijn 157 bladzijden en 22 hoofdstukken. De titel is Maanmeisje omdat Helge (haar vriendje) aan het einde een liedje over haar maakt, en haar dan vergelijkt met een maanmeisje. De schrijfster De schrijfster is Kjersti Schreen en het is uit het Noors vertaald door Emmy Weehuizen-Deelder. Kjersti Scheen is op 17 augustus 1943 in Oslo, Noorwegen geboren

Ze is begonnen als illustrator van kinderboeken, maar nu is ze alleen maar bezig met het schrijven van boeken. Ze schrijft vooral romans en criminele romans. Ze heeft al velen prijzen gewonnen. Dit boek werd bekroond met de Literatuurprijs van het Ministerie van Cultuur in 1994 en ze ontving datzelfde jaar de prijs van de Schoolbibliothecarissen. Het is uitgegeven in Noorwegen in 1993, en in Nederland in 1996 door Lemniscaat. Het boek is een roman over eenzaamheid en anorexia. B. Samenvatting Als Cindy op een dag met haar vriendinnen naar een frietkraampje gaat ziet ze Helge. Ze had hem al een keer eerder gezien, want hij zat bij haar een klas hoger op de basisschool. Ze keek niet echt naar hem. Maar toen ze hem daar, bij de frietkraam zag staan was ze op slag verliefd. Ze dagdroomt op school altijd over hem, dat ze verkering hebben en samen afspreken, maar daardoor concerteert ze zich niet op school. Op een dag belt hij Cindy zomaar op om een afspraak te maken. Maar de afspraak is heel anders dan in haar dromen. Ze zoenen wel, maar op school negeert Helge haar volkomen: een geheime relatie. Een paar dagen belt hij niet meer voor een afspraak. Hij is met zijn moeder naar Oslo verhuisd. Cindy denkt dat Helge haar lelijk en dik vond, daarom begint ze heel erg aan zichzelf te twijfelen. Ze gaat daarom veel sporten en eet bijna niks meer. Haar ouders beginnen zich steeds meer zorgen over haar te maken. Het wordt ook steeds erger. Cindy eet helemaal niks meer en als ze wat heeft gegeten, steekt ze haar vinger in haar keel, zodat alles er weer uit komt. De artsen vertellen haar dat ze aan anorexia lijdt en daarom een dieet moet gaan volgen. Maar Cindy wil het niet en houdt zich er hier niet aan. Daarom moet ze naar een psychologe. Ze krijgt een heel goed contact met Margarethe de psychologe, zij begrijpt haar ten minste. Haar ouders denken namelijk veel aan zichzelf, en hebben weinig aandacht voor Cindy. Na een tijdje hoort Cindy van 2 vriendinnen, dat Helge terug is. Ze weet niet wat ze ervan moet vinden. Maar na een paar dagen staat Helge opeens voor de deur om te vertellen dat het hem spijt dat hij niks van zich heeft laten horen. Cindy is blij dat Helge weer terug is. Ze krijgen een betere relatie, en ze eet weer. En dat heeft ze toch mooi te danken aan Margarethe en Helge! C. Mening Ik vind het een heel aantrekkelijk boek. Het beschrijft goed wat het probleem is, en er zit ook veel spanning in. Bijvoorbeeld als de artsen haar vertellen dat ze anorexia heeft. Dan denk je: zal ze daar van af komen? Dan ben je benieuwd en ga je verder lezen. Bij sommige stukjes dacht ik ook: Waarom doe je dit nou. Als bijvoorbeeld haar moeder ziet dat haar broekmaat 4 maten kleiner is en ze haar lijf wilt zien, ze niet doordringt en gewoon weggaat. Of als Cindy niks meer gaat eten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Maanmeisje door Kjersti Scheen"