Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Maanmeisje door Kjersti Scheen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Maanmeisje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1304 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
41 keer beoordeeld

Boekcover Maanmeisje
Shadow
Maanmeisje door Kjersti Scheen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Deel 1. de primaire gegevens: Titel: Maanmeisje
Auteur: Kjersti Scheen De uitgave: Uitgever, plaats van uitgave, jaar van uitgave: Lemniscaat, Gyldendal Norsk Forlag ( Noorwegen ), 1993. Dit boek komt oorspronkelijk uit Noorwegen. Het boek heet daarom eigenlijk Manefeen. Maanmeisje is in 1994 vertaald door Emmy Weehuizen-Deelder. In dit jaar kwam het boek ook uit in Nederland. Maanmeisje is bekroond met de Literatuurprijs van het Ministerie van Cultuur in 1994. De titelverklaring: Aan het einde van het boek wordt duidelijk waarom het boek Maanmeisje heet. Het vriendje van Cindy (de hoofdpersoon) schrijft een liedje voor haar. In dit liedje wordt ze vergeleken met een Maanmeisje.
De omvang: Het boek heeft 157 bladzijden, verdeeld over 22 hoofdstukken. Deel 2. de gebeurtenissen: Chronologische samenvatting: De veertienjarige Cindy is erg populair op school en heeft veel vrienden. Sinds ze in de brugklas zit, is ze echter gestopt met bewegen. Doordat ze niet meer aan zwemmen en hardlopen doet, is ze in die tijd veel aangekomen. Op een dag ontmoet ze een jongen: Helge. Cindy wordt verliefd op hem. Op een avond belt hij haar zomaar op: of ze naar buiten komt. Daar lopen ze samen zonder iets te zeggen. Op school negeert Helge haar. Cindy vindt het maar vreemd en weet niet of ze verkering hebben. Maar bijna elke avond belt hij weer en doen ze hetzelfde. Cindy is ontzettend verliefd op hem, waardoor ze zich erg afzondert van haar vriendinnen. Op een dag belt Helge niet meer en is hij ook niet meer op school. Hij blijkt te zijn verhuisd naar Oslo, zonder het aan Cindy te vertellen. Cindy voelt zich door het vertrek van haar vriendje eenzaam en dik. Ze gaat steeds minder eten en verandert daardoor in haar gedrag. Dan begint Cindy’s vader ook nog te zeuren. Cindy is te dik. Hij raadt haar aan weer te gaan zwemmen en hardlopen. Door het sporten en doordat ze zich erg eenzaam voelt, begint ze al snel af te vallen. Volgens haar zwemtrainer moet Cindy nog meer op haar eten gaan letten, om haar conditie weer op peil te brengen. Cindy begint het sporten te overdrijven. Haar leven bestaat alleen maar uit trainen, naar school gaan, slapen en zich aan een dieet houden. Als ze per ongeluk te veel eet, spuugt ze het weer uit. Als Cindy op een dag wordt gewogen door de schoolarts, vindt hij haar te licht. Ze wordt naar een dokter in Oslo gestuurd en binnen een maand moet ze aangekomen zijn. Toch valt Cindy alleen nog maar meer af. Cindy komt bij een psycholoog, die haar helpt weer zichzelf te worden. Langzamerhand komt Cindy van haar Anorexia af. Dan gebeurt er iets wat Cindy nooit had verwacht. Helge komt weer in de stad wonen. Hij zegt voorgoed te blijven, omdat hij bij zijn vader is gaan wonen. Helge doet erg zijn best om de aandacht van Cindy weer te krijgen. Ze praten veel, maar krijgen geen relatie meer. Als Cindy op een dag bij Helge is, verteld hij haar dat hij op een feest moet spelen in zijn band. Eigenlijk wil hij het afzeggen, maar Cindy haalt hem over toch te gaan. Als Cindy die avond komt kijken, krijgt ze een verrassing. Helge heeft een lied voor haar geschreven, waarin ze wordt vergeleken met een Maanmeisje
Als het feest afgelopen is, lopen Helge en Cindy samen weg… Deel 3. het thema, de motieven en eventueel symbolen: Thema: Het verlies van zelfvertrouwen en zelfrespect kan slecht zijn voor de gezondheid. (bij dit boek: Cindy is erg eenzaam en verliest door een aantal gebeurtenissen haar zelfvertrouwen. Hierdoor krijgt ze Anorexia). Motieven: Motief 1: Eenzaamheid kan worden veroorzaakt door problemen in relaties. Motief 2: Ouders kunnen (doordat ze er niet vanaf weten) geestelijke problemen van hun kind verergeren. Deel 4. de personen: Cindy: Cindy is de hoofdpersoon en heeft de grootste rol in het boek. Ze was erg populair op school, doordat ze altijd aardig was en er leuk uitzag. Door bepaalde problemen veranderde Cindy, waardoor ze haar vrienden kwijtraakte. Ze kreeg Anorexia. Helge: Helge is niet echt een bijrol, maar toch ook geen hoofdrol. Helge is de jongen waar Cindy verliefd op wordt. Helge is wel anders dan een normale jongen. Cindy krijgt geen hoogte van hem. Ook is hij erg stil. Cathrine: Soms wel en soms ook niet de beste vriendin van Cindy. In het boek gaan ze samen op vakantie. Cathrine speelt maar een klein rolletje in het boek. De moeder van Cindy: Dit is een bijrol. Vroeger kon Cindy het erg goed met haar vinden, nu niet meer zo. Ze zijn uit elkaar gegroeid en Cindy vind dat haar moeder zich teveel met haar bemoeit. De vader van Cindy: De vader heeft in dit verhaal een bijrol. Zijn naam wordt niet genoemd. Hij maakt vaak opmerkingen over het gewicht van Cindy. Ook vindt hij dat ze moet gaan sporten om weer fit te worden. Margarethe: Margarethe is een bijrol in dit boek. Ze is de psychologe die Cindy helpt om haar zelfvertrouwen terug te krijgen.
Deel 5. het perspectief: Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Cindy. Meestal zijn haar gedachten te lezen in het boek. Het boek heeft daarom een ik-perspectief. Deel 6. de spanning: De tijd: Het verhaal speelt zich af in het heden. Plotseling komt er een overstap naar het verleden (de flashback). Vanaf dat verleden wordt er weer naar het heden gewerkt. Het boek begint namelijk als Cindy samen haar vriendinnen Lotte en Cathrine naar school gaat. Kort daarop komt er een flashback in het verhaal. Het terugblik gaat over de periode in het leven van Cindy, waarin zij ziek wordt. De periode in het terugblik bezet de rest van het boek. Wanneer het terugblik is afgelopen, gaat het verhaal weer verder naar het heden. In het laatste deel van het boek wordt beschreven hoe het verhaal dan afloopt. Een vooruitwijzing in het verhaal vond ik het stuk waarin Cindy naar haar psychologe ging. Daarbij had ik een vermoeden dat ze uiteindelijk toch van haar ziekte zou afkomen. De ruimte: Het verhaal speelt zich af in Fjellvang, vlakbij Oslo. Meestal in de buurt van de leefomgeving van Cindy, zoals bij haar thuis, op school, maar soms ook bij haar psychologe. Ik vond niet dat de spanning werd verhoogd door het kiezen van een bepaalde ruimte. Wisselend perspectief: Een duidelijke wisseling kwam niet in dit boek voor. Wel is het zo dat de lezer al weet dat de hoofdpersoon aan Anorexia lijdt. De hoofdpersoon had zelf niet het idee dat ze ziek was. Deel 7. de waardering: Kjersti Scheen was voor mij een onbekende schrijver. Ik had nog nooit van haar gehoord en wist ook iet in welk genre ze schreef. Ik verwachtte eigenlijk dat het boek meer romantiek had. Maanmeisje gaat meer over de problemen die door de romantiek zijn veroorzaakt. Het verhaal boeide me wel. Anorexia komt steeds meer voor. Er zijn veel oorzaken voor, maar de oorzaak die in dit boek wordt genoemd is weer anders. De personen uit het verhaal waren meestal goed uitgewerkt. Daardoor had ik wel het idee dat ze ‘levensecht’ waren. Aan het Cindy, hoofdpersonage, is veel aandacht besteed. Haar karakter vind ik wel realistisch, omdat haar stemming vaker wisselt dan bij de andere personen. Het verhaal is wel realistisch, omdat er een probleem in voorkomt, wat in het dagelijks leven ook voor kan komen. Soms wordt er te diep op de reacties en gevoelens van de hoofdpersoon ingegaan wat ik irritant vind. Toen ik begon te lezen in Maanmeisje vond ik het niet boeiend, totdat de flashback het verhaal omgooide. Toen werd het heel anders en leuker om te lezen. Het taalgebruik in het boek was erg makkelijk. Er kwamen geen moeilijke woorden in voor, waardoor ik het boek snel uithad. Ik vind het boek een aanrader. Het zet je aan het denken, omdat je leest over de problemen van iemand van je eigen leeftijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Maanmeisje door Kjersti Scheen"