Il nome della rosa door Umberto Eco

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 1240 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De naam van de roos
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1980
Pagina's
502
Oorspronkelijke taal
Italiaans
Verfilmd als

Boekcover Il nome della rosa
Shadow
Il nome della rosa door Umberto Eco
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
BOEKBESPREKING: MIJN LEESERVARING GECONFRONTEERD MET DIE VAN PROFESSIONELE LEZERS

UMBERTO ECO – DE NAAM VAN DE ROOS
RECENSIE

Mijn eigen leeservaring is redelijk positief in verband met het gelezen boek ‘De naam van de roos’. De spanning is in het boek heel goed verwerkt, soms wou ik altijd voortlezen om het vervolg te weten. Het boek is heel goed geschreven, het was niet te moeilijk en bovendien is het heel goed naar het Nederlands vertaalt. Er is veel dialoog en dat vond ik vrij goed, omdat dat het boek meer leven geeft. Het karakter van de ik-persoon – hij is ook de hoofdpersonage - is heel goed beschreven, men weet alles van hem, maar ik kan me niet echt in de hoofdpersonage terugvinden omdat hij een ander manier van denken heeft.(3) Het beste karakter vond ik die van William, omdat hij een serene en slimme man is. Hij denkt altijd logisch na en praat vaak over de wijze Roger Bacon.
Wat heel mooi gedaan is, is dat Umberto Eco een man van de 20ste eeuw is, maar toch kan hij perfect de lezer in een middeleeuws decor plaatsen zonder enig verband te leggen met de 20ste eeuw. Dus het is echt alsof je in een abdij van de middeleeuwen waant en niet in je zetel een boek zit te lezen over de middeleeuwen. (1) Daarom moet dit boek met een grote aandacht gelezen worden.(7) Door dit boek te lezen kom je veel te weten over het leven in de middeleeuwen. Zowel het dagelijkse leven als het leven van de grote personages van die tijd (paus, God, keizer, koning...). Maar daarom krijg ik de neiging niet om extra informatie op te zoeken.(8)Helaas duikt de auteur niet onmiddellijk in de spanning, daarom zijn de eerste pagina’s van het boek een beetje saai.(2)Maar daarna wordt William met de moorden van de abdij geconfronteerd en zo stijgt de spanning.(5)

Ondanks ik de film gezien had voor dat ik het boek las, bleef de ontdekking van de moordenaar een verrassing. Je verwacht je niet dat een blinde man zoveel mensen heeft kunnen vermoorden. Het enige voordeel van de film eerst te zien, is dat ik me de ruimte van de film voor mijn ogen kon voorstellen toen ik het boek las (decor en personages).
De langdradige beschrijvingen over God en andere belangrijke personages van de kerk vond ik heel saai. Bijvoorbeeld wanneer Adson aan Ubertino uitleg gaat vragen over de paus en God. Die personages hebben niets te maken met het verhaal in het abdij. En dat heb je natuurlijk niet in de film, anders zou het te lang duren. Maar ondanks dit feit, heeft Umberto Eco het verhaal goed met het element religie verbonden, zolang dat met het verhaal te maken had.(6) Trouwens literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning zijn goed met elkaar verbonden.(4)
Een andere saaie gedeeltje is wanneer Adson met het meisje vrijd en hij weet daarna dat hij gezondigd heeft en nadien beschrijft men de diepe melancholie van Adson gedurende 15 pagina's.
De vele teksten in het Latijn waren onduidelijk, die moest ik dan automatisch overslaan omdat ik geen Latijn kan lezen. 2 talen in één boek ben ik nog nooit tegengekomen. Ook het feit dat elke dag in het boek in (meestal) 8 stukken is verdeeld: lauden, priem, terts, sext, noon, vespers, completen en nacht. En vóór elk stukje heb je een kleine samenvatting.

2 recensies

1.
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?BOL_OWNER_ID=1001004002630181&Section=BOOK
19 oktober 2005 BELGIE – Grimbergen
Geweldig boek. Het is alsof je je in de middeleeuwen waant! (1) De eerste 100 blz is even doorbijten maar daarna is het super. (2) De manier van schrijven is zo geweldig dat je je volledig voelt als het hoofdpersonage.(3) Een bijzondere ervaring.

2.

http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1579
Crimezone over...
Door Crimezone|Jannelies op 31 januari 2005
Als ik nu toch één boek mocht nomineren voor ‘beste boek van de eeuw’ dan zou dat De naam van de roos zijn. Natuurlijk is dit een heel persoonlijke keuze en als recensent mag je niet té persoonlijk worden. Maar velen met mij die het boek kochten en lazen zijn het eens dat het moeilijk zal zijn een werk te vinden waarin literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning met elkaar zo’n ongelooflijk mooi, intelligent en spannend boek vormen.(4)

Het element ‘spanning’, waardoor dit boek ook zo geliefd is bij lezers van Crimezone, wordt gevormd door het feit dat de hoofdpersoon William van Baskerville (in de film een prachtig gezicht gegeven door Sean Connery) geconfronteerd wordt met brute moorden in de abdij.(5)De abdij waar William van Baskerville en zijn beschermeling Adson van Melk samen aankomen. William met een deels geheime missie en Adson als argeloze jongeling.

Het element ‘religie’ is de ruggengraat van het boek. In een korte inleiding beschrijft Umberto Eco hoe hij op het spoor kwam – bij toeval, om mee te beginnen – van de originele manuscripten die hem er toe hebben aangezet dit boek te schrijven.(6) Alles draait om een van de vele ruzies die er in de loop der eeuwen zijn geweest tussen de wereldlijke en de geestelijke stand. In dit geval de ruzie tussen keizer Lodewijk en paus Johannes. Wij leven dan tegenwoordig wel in een land waar een strikte scheiding is tussen kerk en staat, in vroeger eeuwen was die scheiding er niet. En dus hadden koningen, keizers en pausen vaak ruzie over wie nu de macht had over wie. En vooral ook: over wat, want in die tijd waren pausen rijke en machtige mannen. William van Baskerville is gevraagd om als ‘mediator’ op te treden in een van de vele conflicten tussen de paus en degenen die echt van hun geloof willen getuigen: franciscaner monniken.

Het element geschiedenis, het element cultuur en het element literatuur volgen hier uit. Het verhaal speelt zich honderden jaren geleden af, de achtergrond is vaak voor ons niet (meer) te begrijpen en Umberto Eco heeft het geheel vervat in prachtige taal zonder gekunsteld of gezwollen over te komen. De naam van de roos is geen boek om ‘even’ te lezen als je in de trein naar je werk zit, of op een zonnig strand.(7) De naam van de roos is het soort boek dat je moet savoureren: je moet je geestelijk en lichamelijk goed voorbereiden. Neem plaats in je lievelingsstoel of op je lievelingsbank of voor mijn part in bed. Zet deurbel en telefoon uit. Zet eventueel ook huisgenoten uit… Verzeker je van genoeg eten en drinken voor een uur of twee. En begin. Daarna moet je even pauze nemen; dit is hard nodig om alle informatie die Eco verstrekt goed tot je te laten doordringen. Maak eventueel aantekeningen om op het Internet of in de bibliotheek zaken na te kijken (die neiging krijg je echt).(8)Doe de volgende dag hetzelfde. Kortom: verlies je in dit boek. En mocht je het toch een beetje lastig lezen vinden – het is tenslotte nogal veel wat je ineens op je bord krijgt – kijk dan eerst eens naar de film. Ik ken weinig boeken die zo mooi verfilmd zijn, met zoveel aandacht voor detail! Het boek zal voor mij in elk geval altijd het belangrijkste blijven, maar de film geeft je op een bepaalde manier de essentie zonder afbreuk te doen aan de rest.
Hoe ‘het afloopt’ is eigenlijk niet belangrijk… Eco geeft de lezer enige honderden pagina’s een kijkje in en op een fascinerend tijdperk, met fascinerende mensen en gebeurtenissen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Il nome della rosa door Umberto Eco"