Inhoud
Gebeurtenissen:
Safiya Hoesseini Tungan Tudu wordt geboren in Nigeria, in een klein dorpje Tungan Tudu. Ze heeft daar tot haar 13e een rustige en normale jeugd. Totdat ze op haar 13e voor het eerst gaat trouwen, iets wat ze nog helemaal niet wil en nog helemaal niet aan toe is. Dit huwelijk loopt niet goed af, net zoals de drie andere huwelijken die daarna volgen. Dan komt ze Yacubu tegen, in eerste instantie moet ze niks van hem weten, maar op een gegeven moment verandert ze van gedachte… Ze begint zich aangetrokken te voelen tot hem. Op een dag komt ze in zijn dorp, hij ziet haar daar en nodigt haar uit om om bij hem in zijn huis te komen. Daar gebeurt iets wat niet had moegen gebeuren… Drie maanden later weet ze zeker dat ze zwanger is, ze is erg blij. Ze gaat het heugelijke nieuws aan Yacubu vertellen met de verwachting dat hij blij zal zijn en met haar zal trouwen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Hij is absoluut niet blij met die nieuws en wil dat ze het kind laat aborteren. Een tijdje gebeurt er niks, maar dan komen er op een dag twee politiemannen naar haar huis. Iemand had haar aangegeven wegens overspel (achteraf blijkt haar bloedeigen broer, Mohammadu, dit op zijn geweten te hebben). Safiya bevalt van haar zevende kind, Adama. Daarna moest ze voorkomen bij de rechtbank, daar werd ze veroordeeld tot de doodstraf door steniging. Safiya gaat in hogerberoep, zo ontstaat er een heel proces. Met dank aan de media en een goede advocaat wordt Safiya na een lang proces ontslagen van rechtsvervolging.
Personen:
Hoofdpersoon:
Safiya Hoeseinni Tungan Tudu, een vrouw die veel heeft doorgemaakt en leeft als een vrome Moslim. Ze is vrij leergierig en heeft veel respect voor haar vader en moeder, ze vindt veel steun bij hen. Ze is vier keer gtrouwd geweest en ook vier keer verstoten, ze heeft zeven kinder gebaard waarvan 2 zijn overleden.
personen:
Mallam Hoesseini Tungan Tudu, vader van Safiya. Wordt in het dorp gezien als ene wijze man en wordt ook enorm gerespecteerd. Vroeger was hij de barbier van het dorp en had een reputatie als zeer bedreven besnijder. Hij wil zijn kinderen erg graag gelukkig zien. Hij geeft ook erg veel om zijn geloof en zal dat absoluut niet schenden.
Maliya, moeder van Safiya. Een rustige en bescheiden vrouw, met een lief karakter. Ze is erg sociaal en leeft heel erg met Safiya mee op momenten dat zij het moeilijk heeft.
Maria, oma van Safiya van moeders kant. Erg wijze vrouw, en ook erg leidinggevend (bijvoorbeeld in het huishouden). Men wil eerst haar mening weten, voordat er een beslissing wordt genomen.
Mohammadu, broer van Safiya. Vroeger heeft Safiya veel voor hem gezorgd. Later sloot hij zich aan bij een sekte die extreem Islamisch was, daardoor heeft hij Safiya aangegeven wegens overspel. Als het proces al gaande is krijgt hij erge spijt en biedt hij zijn excuses aan. Wat dus eerst een harteloze man leek, blijkt later een grote fout te hebben gemaakt en zijn leven zal gaan beteren.
Yussuf, eerste man van Safiya. Hij respecteerde Safiya. Hij was wel veel van huis weg.
Mohammed, tweede en vierde man van Safiya. Safiya zag hem als een besluiteloze man. Hij was erg verschillend en je kon niet op hem bouwen.
Mamman, derde man van Safiya. Een geweldadige man.
Abdulkadir Imam Ibrahim, advocaat van Safiya. Een waardige man, die veel van zijn beroep houdt. En erg professioneel en ambitieus is ingesteld. Wil het beste voor Safiya, hij wil voor haar vechten en heeft alle vertrouwen in een goede afloop van de rechtzaak.
Plaats:
Het verhaal speelt zich af in Nigeria, voornamelijk in een klein dorpje: Tungan Tudu. Het dorpje moet je zien als een verzameling vierkante, lemen huisjes, (die vrijwel allemaal op dezelfde manier gebouwd zijn) een binnenplaats en een moskee dat is het unieke gebouw van een dorp. Het dorp ligt midden in de savanne, een eindeloze, okerrode vlakte met hier en daar een Kuka (apenbroodboom) en een struik.
Tijd:
Het speelt zich af vanaf de jaren 60 tot ± 2002, deze data heb ik gevonden in het nawoord van Safiya’s advocaat, waarin de datum van haar eerste bezoek aan hem stond.
Verteltijd:
Ik denk dat ik in totaal ongeveer 12 uur dit hele boek heb gelezen.
Vertelde tijd:
Dat is ongeveer 36 à 37 jaar.
Tijdversnellingen:
Die zaten er wel zeker in, bijvoorbeeld als er een onderwerp aan bod kwam dat verder geen invloed of belang had voor het verhaal.
Tijdsvertragingen:
Er zaten geen tijdsvertragingen in het verhaal.
Het hele verhaal is wel in chronologische volgorde verteld, maar dat is ook wel veel fijner bij een autobiografisch verhaal, want anders vind ik het persoonlijk vrij moeilijk te volgen.
Flashbacks:
In het verhaal zijn wel enkele flashbacks te vinden, bijvoorbeeld als Safiya iets vergelijkt met wat er nu gebeurt en een gebeurtenis wat er in het verleden is gebeurt.
- Begin:
Het eerste hoofdstuk is midden in het verhaal, ze is heeft dan net de uitspraak van de rechter gehoord en en loopt dan weg uit het dorp. Maar in het tweede hoofdstuk begint het bij het begin, hoe Safiya opgroeit als klein meisje. Daarna gaat het verhaal in chronologische volgorde verder.
- Probleem en afloop:
Het belangrijkste probleem is natuurlijk dat Safiya veroordeeld is tot de doodstraf door steniging. Het probleem wordt gelukkig wel opgelosd zodat het einde van het boek toch wel goed is. Dit heeft ook te maken met het optimisme dat Safiya in zich heeft om haar leven weer op te pakken en met haar nieuwe man er iets moois van te maken. Het verhaal heeft een gesloten einde,want de ‘stenigings-kwestie’ is afgelopen, dat is tenslotte toch waar het boek om draait. Het verhaal is zeker realistisch, maar dat is ook logisch, het is namelijk een waargebeurd verhaal.
10- Perspectief:
Het verhaal is vanuit een ik-perspectief geschreven, alles is geschreven vanuit de beleving van Safiya. Dit verandert ook geen moment van het verhaal.
11- Titel
Ik, Safiya. Het slaat eigenlijk op het gehele verhaal, wat het levensverhaal van Safiya is. ‘Ik’ slaat dus een beetje op ‘mijn’, zoals ik ben, wat ik heb doorgemaakt.
12- Thema
De strijd en bevrijding van een Nigeriaanse vrouw.
13- Beoordeling
Ik vond het een ingrijpend, boeiend en leerzaam boek. Zeer ingrijpend vond ik het lezen van een verhaal over een andere cultuur. Een cultuur met hele ander normen en waarden. Dit heeft mij heel erg geboeid en ook vond ik het erg interessant. Ik heb wel redelijk meegeleefd met de hoofdpersoon, ook al is dat best moeilijk als je je moet inleven in een cultuur met andere normen en waarden. De opbouw van het verhaal was ook erg goed, eerst kwam je wat te weten over haar afkomst en wat er vooraf allemaal was gebeurt. Daarna begon pas het echte verhaal over de steniging. De stijl, hoe het geschreven was vond ik ook wel goed. De woordkeuze was goed, bij sommige dingen kon je echt een beeld krijgen, van bijvoorbeeld de omgeving en sfeer. De tekst was ook niet al te moeilijk geschreven, hierdoor heb ik alles wel goed kunnen begrijpen. Maar bovenal vond ik het ook een leerzaam boek. Ik ben wel redelijk veel te weten gekomen over de Islamitische cultuur, dat heeft mij wel erg aangesproken. Kortom een mooi verhaal, maar ook nog eens leerzaam.
REACTIES
1 seconde geleden