Het sinaasappelmeisje door Jostein Gaarder

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 784 woorden
  • 3 mei 2007
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
141
Oorspronkelijke taal
Noors

Boekcover Het sinaasappelmeisje
Shadow
Het sinaasappelmeisje door Jostein Gaarder
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting:
Elf jaar geleden is Georg zijn vader Olav overleden aan een ziekte die een halfjaar aansleepte. Georg was toen 3jaar en een half. Net voordat zijn vader in het ziekenhuis terecht kwam had hij, Georg een brief geschreven die voor later bedoeld was toen hij het zou begrijpen . Op een dag als grootmoeder de kamer van jan Olav opruimt vind zijn oma een brief. Het is de brief die Olaf geschreven had voor Georg .Op een dag toen Georg terug kwam van de muziek les, zijn oma en opa legden Georg uit wat ze hadden gevonden en waarom ze gewacht hadden voor het hem te geven. Georg nam de brief mee en begon hem op zijn kamer te lezen

De brief:
Het is allemaal begonnen in de studie periode van jan Olav. Hij reed met de trein en zag het sinaasappelmeisje voor het eerst . ze had een oranje jas aan en had een zak bij die vol zat met sinaasappelen. Jan was opslag verliefd en ging elke dag naar haar op zoek maar helaas het bracht niets op maar op een dag toen jan een café binnen ging stond hij vol verbazing. Hij zag het sinaasappelmeisje.

Hij ging bij haar zitten en na enkele tijd legden ze de handen op elkaar. En dat zonder 1 enkel woord te zeggen. Ze hadden elkaar recht in de ogen gekeken .
Vervolgens zei Jan Olav iets raar, je bent net een eekhoorn het sinaasappelmeisje stond op en liep met tranen in de ogen naar buiten

Er gingen weer enkele weken voor bij zonder dat Olav het meisje van zijn dromen zag. Hij ondernam poging na poging om haar te vinden, maar helaas geen enkele poging had succes . Op Kerstmis dacht jan opeens om naar de kerk te gaan en het sinaasappelmeisje zat daar ook, toen de mis eindelijk voorbij was begonnen Jan Olav en het meisje eindelijk te praten, ze praten en ze praten maar plotseling kwam er een auto voorbij waar ze naar toe liep en in sprong. Jan riep nog naar het meisje ik hou van jou. Hij had het nog maar net geroepen en kreeg onmiddellijk spijt maar het sinaasappelmeisje keerde terug

Wanneer het sinaasappelmeisje terug bij jan Olaf aan kwam nam ze zijn had en ze zij dat ze de volgende taxi ging nemen .Olaf vroeg wanner hij haar terug zou zien. Ze antwoorden je moet een halfjaar op me wachten en als dat je lukt om zo lang op mij te wachten zullen we elkaar terug zien

Jan Olav ging op wintersport en bleef maar zoeken en zoeken en afvragen waar ze was en wat ze deed. Misschien had ze wel een vriend, en waarom heeft ze steeds die sinaasappels met zich mee

Vervolgens liep ze terug naar een taxi en verdween , en een klein halfjaar laat ontving jan Olaf een kaartje uit Spanje het kwam uit Sevilla . op het kaartje stond ik denk aan jouw het kaartje kwam van het sinaasappelmeisje hij kon echt niet langer wachten en vertrok naar Spanje.

Toen hij daar aankwam ging hij menteen weer op zoek naar haar. Nadat hij ze eindelijk had gevonden begonnen ze weer te praten. Terwijl het gesprek kwam hij de naam van het sinaasappelmeisje haar naam ook te weten Veronika wat uiteindelijk Georg’s moeder is. Maar wat hij uiteindelijk ook nog te weten kwam. Toen ze veel jonger waren dat ze nog veel met elkaar gespeeld.

Maar dat kon jan Olav zich niet meer herinneren, die nacht is jan bij Veronika blijven slapen het was een geweldige nacht


bibliografie
1986 : Een zeldzame vogel: verhalen (2000) / Diagnosen og andre noveller
1987 : De kinderen uit Soekhavati (1998) / Barna fra Sukhavati
1988 : Het kikkerpaleis (1998) / Froskeslottet
1990 : Het geheim van de kaarten (1995) / Kabalmysteriet
1991 : De wereld van Sofie (1994) / Sofies verden
1992 : Het mysterie (1998) / Julemysteriet
1993 : Door een spiegel, in raadselen (1996) / I et speil, i en gåte
1996 : Hallo, is daar iemand? / Hallo? Er det noen her?
1996 : Vita brevis
1999 : Maya (2000) / Maya
2001 : De dochter van de circusdirecteur / Sirkusdirektørens datter
2003 : De magische bibliotheek (2003) / Bibbi Bokkens magiske bibliotek
2003 : Het sinaasappelmeisje (2003) / Appelsinpiken

biografie
Jostein Gaarder studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de universiteit van Oslo. Nadat hij daar afstudeerde, was hij 10 jaar leraar filosofie in Bergen. Na het internationale succes van De wereld van Sofie kon hij met zijn vrouw en hun twee zoons leven van de pen.

Alle boeken van Jostein Gaarder bevatten filosofische elementen, maar het verhaal is belangrijker. Deze boeken hebben soms sprookjesachtige elementen en gaan vaak over belangrijke momenten in een mensenleven zoals geboorte en dood. Omdat de vraag waar mensen vandaan komen en waar ze naar toe gaan in deze boeken steeds weer terugkomt, zetten de boeken je aan het denken. Ook wil Jostein Gaarder je laten zien hoe wonderlijk het leven is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het sinaasappelmeisje door Jostein Gaarder"