Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Flyttfåglar door Marianne Fredriksson

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover Flyttfåglar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 620 woorden
  • 1 juli 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Flyttfåglar
Shadow
Flyttfåglar door Marianne Fredriksson
Shadow
Bibliografische steekkaart
- Titel: Inge en Mira
- Ondertitel: Een vriendschap tussen twee vrouwen
- Auteur: Marianne Fredriksson
- Uitgever: De Geus
- Plaats uitgave: Breda
- Druk: 3de druk 2000
- Aantal pagina’s: 251
- Thema: Vriendschap
- ISBN: 90-5226-870-3

Verwachtingen en eerste reactie
Ik verwachte van het boek een ontroerend verhaal en dat kreeg ik ook. Het is zeer mooi geschreven. Enkel al de toevalligheden in het boeken maken het wat minder realistisch, deze zijn niet echt storend, maar ze vallen op.

Korte samenvatting
Het verhaal gaat over de twee eenzame vrouwen Inge en Mira, die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben, maar beiden hebben ze problemen en proberen deze te verwerken. De ene al wat erger dan de ander. Mira is een Chileense immigrante, ze is gevlucht voor het regime van Pinochet. Twee zonen zijn meegekomen, haar dochter wordt vermist, de andere zoon is vermoord.

Inge is een Zweedse, slimme vrouw, maar heeft het moeilijk met de scheiding van haar man. Wanneer ze hoort dat hij van plan is pedofiele praktijken uit te voeren met hun dochters, gaat ze door het lint en gaat naar de politie.
Inge en Mira steunen elkaar door dik en dun en helpen elkaars verdriet te verwerken. Er ontstaat een heel innige vriendschap tussen deze twee sterke vrouwen.

Creatieve verwerkingsopdracht
Opdracht 7: Maak van het verhaal een krantenbericht. Bedenk eerst welke info uit het boek in een krantenbericht zou kunnen staan. Het is de bedoeling dat je een zakelijk, informatief bericht maakt.

Inge en Mira: een verhaal over een hartverwarmende vriendschap
Pinochet zit vast in de gevangenis in Engeland, een hele opluchting voor Mira. Zij was namelijk gevlucht naar Zweden voor het vreselijke regime van Pinochet in Chili, maar nu durft zij met een gerust hart terug te keren naar haar roots.

Het verhaal gaat over de twee wat eenzame vrouwen Inge en Mira en speelt zich voornamelijk af in Zweden. De twee vrouwen die op het eerste gezicht totaal niks met elkaar gemeenschappelijk te hebben, ontmoeten elkaar in een tuincentrum in Zweden. Ze hebben allebei een voorliefde voor planten en bloemen. Precies daar ontstaat een gevoel van aantrekking tot elkaar. Niet dat ze dan al meteen een hechte vriendschap hebben, maar de klik is er alvast. Zo kan het vertrouwen enkel groeien.

Mira is een Chileense immigrante die gevlucht is voor het vreselijke regime van Pinochet. Ze werd er gefolterd en verkracht. Nu werkt ze in de keuken van een kinderdagverblijf en heeft 4 kinderen. Twee zonen (José en Nesto) zijn met haar meegekomen naar Zweden, de andere zoon is vermoord door de junta. Hier is ze onwaarschijnlijk verdrietig om. Haar dochter wordt vermist, later in het verhaal duikt ze wel plots op. Ze blijkt zelfs een zeer goed leven te leiden en getrouwd te zijn met een aristocraat.

Inge daarentegen is een intelligente, Zweedse vrouw van bijna vijftig en heeft een niet zo zware achtergrond als Mira, maar toch niet zo vlekkeloos als ze zelf denkt. De echtscheiding van Jan terwijl ze toch van hem hield, knaagt aan haar. Inge heeft twee dochters: Britta en Ingrid. Inge wordt gek van woede als ze hoort dat haar ex-man al enkele verkrachtingen op zijn kerfstok heeft en zich ook aan hun dochters wil vergrijpen en gaat naar de politie.


Langzamerhand worden de twee vrouwen hechte vriendinnen, maar dit gebeurt niet zonder slag of stoot want hun culturen en gewoontes zijn heel anders. Naargelang hun vriendschap vordert, ontdekken ze elkaars verleden, geheimen en emoties. Zo krijgen ze te zien dat ze veel meer gemeenschappelijk hebben dan ze voorheen dachten. Ze hebben bieden hun kinderen alleen opgevoed, ze zijn gescheiden, ze zijn ongeveer even oud en ze maken zich zorgen over hun eigenlijk al volwassen kinderen die al de deur uit zijn.

REACTIES

R.

R.

Otilia, de vermiste dochter van Mira, werd in een kamp opgesloten. Toen ze probeerde te vluchten werd ze doodgeschoten, ze was toen 13 of 14 jaar oud...

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Flyttfåglar door Marianne Fredriksson"