Door een spiegel, in raadselen door Jostein Gaarder

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1136 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
130
Oorspronkelijke taal
Noors

Boekcover Door een spiegel, in raadselen
Shadow
Door een spiegel, in raadselen door Jostein Gaarder
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
SCHRIJVER

Hij is geboren op 8 augustus 1952 in Oslo, Noorwegen
Vier jaar na zijn huwelijk studeerde Jostein Gaarder af aan de Universiteit van Oslo in filosofie, theologie en literatuur. Hij was leraar filosofie in Bergen, waar hij tien jaar lesgaf. In die tijd begon hij ook boeken te schrijven. Toen De wereld van Sofie internationaal een bestseller werd (het is in meer dan 40 talen vertaald) kon hij van de pen gaan leven. Hij woont nu met zijn vrouw en twee zoons in Oslo.
Hij heeft noeg meer boeken geschreven zoals:

• Het geheim van de kaarten
• Het sinasappel meisje
• Het mysterie
• Door een spiegel, in raadselen
• De wereld van Sophie
• Een zeldzame vogel
• De magische bibliotheek
De boeken die blauw zijn heb ik zelf.

SAMENVATTING

Het boek gaat over een meisje Cecilie, met een ziekte waarvan de kans klein is dat ze geneest. Het is kerstmis en ze ligt in bed terwijl er allemaal heerlijke geuren in het huis zijn. Die avond wordt ze wakker en ziet ze een klein mannetje op de vensterbank zitten. Hij stelt zich voor als Ariel een engel. Eerst gelooft Cecilie het niet, omdat Ariel geen lang haar heeft, maar kaal is, en omdat hij geen vleugeltjes heeft. Maar uiteindelijk weet Ariel haar over te halen.
Ariel wil weten hoe het is om mens te zijn, om zintuigen te hebben, waarmee je materie kan voelen, ruiken, horen en proeven. Want engelen hebben geen zintuigen, net als mensen geen zintuigen hebben in hun dromen. Cecilie beantwoordt allerlei vragen van de engel, over het aardse leven, zoals hoe het voelt om dingen te eten, om iets te vergeten of te onthouden, hoe het is om sneeuw te voelen, wat koud en warm is, enz... omdat die engelen geen gevoel hebben.

En op zijn beurt beantwoord Ariel al Cecilie haar vragen over de hemel, god en de bijbel (vooral over Adam en Eva) en hij leert ook allerlei wijsheden over de schepping. Zoals dingern waar Cecilie nooit zelf op was gekomen zou zijn, bijvoorbeeld:
"Engelen in de hemel gaan nooit stuk. Dat komt omdat ze geen lichaam van vlees en bloed hebben, waar hun ziel van gescheiden kan worden. In de schepping is dat anders. Daar gaat alles gemakkelijk stuk. Zelfs een berg slijt langzaam af en verandert uiteindelijk in aarde en zand. Alles in de natuur is als een langzame brand. De hele schepping lijkt net een smeulende veenbrand." en
"Als we geboren worden, komen wij niet naar de wereld, maar de wereld komt naar ons. Geboren worden is hetzelfde als een hele wereld cadeau krijgen" Ariel kan ook door muren vliegen, en als Cecilie vraagt hoe dat kan legt hij uit dat engelen door muren kunnen vliegen zoals mensen door mist wandelen. Zo gaat heet een paar weeken; dat Ariel bij Cecilie ’s nachts op de kamer komt en dat ze praten. Ook gaanze één keer samen skieen met de skies die Cecilie met kerst heeft gekregen en ook nog een avond sleeen. Ondertussen gaat het steeds slechter met Cicillie en op de avond dat ze gaat sleeen neemt ze als het ware afscheid van haar omgeving. De nacht daarop, wanneer Ariel weer in Ceciies kamer staat, stelt Ariel voor een eindje te gaan vliegen. Dat is het moment dat Cecilie ook sterft, ze ziet zichzelf liggen in bed, de ziel is dus gescheiden van het lichaam, dan komt ook volgende dialoog: “Je had gelijk Ariel ik ben inderdaad mooi als ik slaap” "Cecilie, je bent nog mooier als je hier zit", waarop Cecilie zegt: "Maar dat kan ik zelf niet zien, want ik ben aan de andere kant van de spiegel." Pas toen ze dat had gezegd, liet Ariel haar hand los.

Mijn Recensie

Ik vind dit een leuk boek het is alleen wel jammer dat Cecilie aan het eind van het boek dood gaat, aan de andere kant is het ook wel onverwacht. Ik vind het niet het leukste boek van de boeken die ik van die schrijver heb gelezen, want ik vind dat de andere boeken van Jostein Gaarder wat leuker geschreven zijn, op een wat grappigere manier geschreven. Ik vind het leuk omdat het heel filosofisch is over de schepping dus je leert dingen over de schepping eens op een andere manier bekijken. Het is wel een bijzinder boek, vooral omdat je het niet met andere boeken kunt vergelijken. Jostein Gaarder heeft, vind ik, een eigen aparte manier van schrijven, je kunt je altijd goed in het boek inleven en het is altijd leuk om te lezen en je leert er als het ware ook nog van. Ik vind dat dit boek eigenlijk door alle leeftijden kan worden gelezen, `De wereld van Sofie´ wordt toch ook gelezen door volwassens?! Wat ik wel vind wat beter kon was iets meer actie want Cecilie ligt vooral in bed en heeft gesprekken met Ariel.

ANDERE RESENSIES

1. Recensie van een andere lezer

Het verhaal is wel van deze tijd, daarvoor zijn genoeg aanwijzingen, zoals Jetski's, een walkman,...
Aangezien het een filosofische roman is, zijn er (op zich wel jammer als je van actie houd) weinig echte acties. Het merendeel van het verhaal bestaat uit dialogen tussen de engel en Cecilie. Geregeld wordt ook een gevoel beschreven, of wordt er een uiteengezette beschrijving van een kamer gegeven. Ik vind het een mooi boek, soms wel wat ingewikkeld.
Ik vond andere boeken van jostein gaarder wel leuker.
Naomi Wikkels 14 jaar

2. Recensie van de Bruna boeken

Achterkant: Cecilie ligt in bed, want ze is ernstig ziek. Misschien heeft ze niet lang meer te leven. Met kerstmis komt de engel Ariel bij haar op bezoek. De engel wil weten hoe het is om een mens zijn, hoe eten smaakt en hoe het voelt als er bloed je adresen stroomt. Ze spreken af dat Cecilie zal vertellen wat het inhoudt om een mens te zijn, terwijl Ariel uit zal leggen wat het betekent een engels te zijn. Een bijzondere roman over het raadsel van de schepping
Mening: Een bijzondere roman over het raadsel van de schepping. Maar wel het saaiste boek van Jostein Gaarder.
Leeftijd: jeugd (15 - 18)
Genre: roman

3. Recensie uit de Marie Claire (= tijdschrift)

Een boek dat gaat over een meisje die ziek is en bezoek krijgt van een engel die wil weten hoe het is om mens te zijn. Het is zo geschreven dat het in onze tijd afspeelt tijdens kerst. Een heel filosofisch roman over de schepping heel leuk voor kinderen tussen de 13 en 17 jaar maar kan ook door ouderen worden gelezen. Op een leuke manier geschreven zodat je, je er goed in kan leven. Niet echt bedoeld voor lezers die van spannende boeken houden.
Een leuk, roerend boek waardoor je dingen over de schepping eens van een nieuwe kant leert kennen. Een van de beste boeken van Jostein Gaarder, schrijver van: De wereld van Sophie.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Door een spiegel, in raadselen door Jostein Gaarder"