Den osynlige door Mats Wahl

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Den osynlige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1667 woorden
  • 16 mei 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Zoek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Oorspronkelijke taal
Zweeds

Boekcover Den osynlige
Shadow
Den osynlige door Mats Wahl
Shadow

Inhoudsopgave
• Verhaal analyse
• Persoonlijke reactie
• Leeservaring beschrijven
• Verwerkings opdracht een nieuw verhaaleinde

Verhaal analyse

Titel


1.1
De titel is Zoek. Dat is omdat het over een jongen gaat die verdwenen is.


Soort verhaal

2.1
Dit boek behoort tot het genre detective.

2.2
De kenmerken zijn dat Fors opzoek gaat naar Hilmer Eriksson die verdwenen is. Dan moet hij allemaal onderzoek doen en mensen ondervragen.


Gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn

3.1
Hij is verdwenen en niemand weet waar hij is. Maar hij is onzichtbaar en kan wel zien hoe het onderzoek verloopt. Maar niemand kan hem zien en horen. Hij is helemaal in elkaar geslagen en ligt onder een hoop bladeren.

3.2
De kenmerken zijn dat Fors opzoek gaat naar Hilmer Eriksson die verdwenen is. Dan moet hij allemaal onderzoek doen en mensen ondervragen. Zo komt hij er achter dat er in de school veel hakenkruisen worden gekliederd. Anneli zit hier achter samen met twee jongens, iedereen op school is bang voor haar. Maar de gemeente wil er niks aan doen omdat ze bezig zijn met het dorpje toeristisch te maken en als het uitkomt willen de mensen er niet heen. Dan vindt Fors Hilmer, hij ligt in coma. Hij verhoord Anneli en de jongens en uiteindelijk bekennen ze. Hilmer overlijd en zijn vriendin Ellen is zwanger. Ze houdt het kindje omdat dat het laatste is wat nog van hem over is.

3.3
Het boek begint meteen met het verhaal, niet eerst een inleiding. Het is zo geschreven dat je er vanaf de eerste bladzijde er in zit.

3.4
Ik vind het verhaal mooi afgerond. Uiteindelijk overlijdt Hilmer. Maar Ellen, de vriendin van Hilmer is zwanger. Nou heeft ze toch nog wat, wat van hem is. Dat vind ik een mooi gebaar.

3.5
Doordat Hilmer wel alles meemaakt, maar niemand hem kan zien. En dat je door hem wel merkt dat de tijd begint te dringen. Ook wordt de spanning opgebouwd door dat de omgeving helemaal beschreven wordt. Heel veel details van de kamers, daardoor rekt de schrijver tijd en is het spannend.


Personen


4.1
Hilmer en Fors zijn de hoofdpersonen. Het gaat allemaal om Hilmer. En Fors zoekt het allemaal uit.

4.2
Ellen, Anneli, bult en Henrik

4.3
Hilmer is een jongen van ongeveer 16 jaar. Hij doet aan voetbal, maar is daar eigenlijk niet zo goed in. Hij valt niet zo heel erg op in de klas.

Fors is rechercheur en is iets van rond de 40, hij is met het onderzoek bezig. Hij is een alleenstaande man.

4.4
Fors verandert niet. Hilmer verandert ook niet echt, hij overleeft het niet en overlijd.

4.5
Ellen: de vriendin van Hilmer. Ze is helemaal overstuur dat Hilmer vermist is. Zij is ook de laatste die hem gezien heeft. Ze is zwanger van hem, en omdat hij overleden is vindt ze niet dat ze het kindje kan laten weghalen.

Anneli: een probleem meisje. Zij slaat altijd mensen in elkaar op school. Leraren en leerlingen zijn allemaal bang voor haar. Zij heeft Hilmer ook vermoord. Ze komt ook uit een raar gezin.

Bult: die heeft ook meegeholpen met het vermoorden van Hilmer. Maar het was eigenlijk niet zijn bedoeling. Hij had niet verwacht dat hij dood zou gaan. Hij hoort bij het groepje van Anneli.

Henrik: is eigenlijk het zelfde als Bult. Hij is gewoon een beetje een meelopertje.

4.6
dat zijn Hilmer en Ellen. Zij hebbe een liefdes relatie. Ellen is zwanger van Hilmer. Dat vertelt ze aan hem vlak voor dat het allemaal gebeurt. Omdat zij het vertellen wil moet hij om fietsen. Daardoor kwam hij langs de weg waar hij in elkaar geslagen is. Als Hilmer overleden is, is Ellen helemaal overstuur. En ze vindt ook dat ze het kindje niet kan weg laten halen, omdat het kindje het laatste is wat er van Hilmer over is gebleven.


Tijd


5.1
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Maar het is best moeilijk beoordelen omdat het in zweden afspeelt. Maar ze hebben wel mobieltjes etc. dus ik verwacht dat het in deze tijd afspeelt.

5.2
Het verhaal heeft zich ongeveer 2 dagen afgespeeld.

5.3
Het is in chronologische volgorde vertelt.

5.4
Nee er zijn geen sprongen in de tijd.


Vertelwijze


6.1
Door de ogen van Fors en Hilmer. Het gedeelte van Fors is omdat hij het onderzoek doet . En je ziet het door de ogen van Hilmer als hij onzichtbaar is en niemand kan hem zien.

6.2
Alleswetende verteller.

6.3
Dat je veel te weten krijgt over alles. Je weet alle details.


Ruimte


7.1
Het speelt zich in een paar kleine dorpjes in Zweden af. Ook speelt er nog een klein gedeelte in Stockholm. Het alle grootste gedeelte speelt zich af langs het Beekpad. Dat is een pad langs een riviertje.

7.2
ja best wel.


Thema

8.1
De thema´s zijn zinloos racisme en immigratie, geweld en neonazisme.

8.2
Want daar gaat het hele boek over. Dat is de achterliggende gedachte en het doel van de schrijver waar om hij het geschreven heeft.


Bedoeling/ boodschap

9.1
De schrijver heeft het boek geschreven om je wat over het thema te leren.

9.2
De boodschap van de schrijver is om wat te leren over zinloos racisme en immigratie, geweld en neonazisme.

9.3
Een beetje, niet echt heel erg. Maar ik heb wel een beetje over het onderwerp nagedacht.


Eerste persoonlijke reactie

Ik vond het een spannend boek, omdat er een duidelijke spannings opbouw in zit, het is echt zo geschreven dat je het in een keer uit wilt lezen. Het boek is gemakkelijk te lezen, het is niet moeilijk geschreven. Makkelijke taal en makkelijke opbouw van het verhaal. Je hoeft er ook totaal niet in te komen. Het heeft ook een verrassend verloop vind ik, want ik had verwacht dat Hilmer wel zou blijven leven. Maar dat bleef hij uiteindelijk niet. En ik had ook echt niet verwacht dat Ellen zwanger zou zijn. Ik vond het ook een origineel boek vanwege het gedeelte dat Hilmer onzichtbaar was. Dat vond ik leuk. En ten slotte vind ik het boek ook leerzaam, omdat je wat leert over de onderwerpen zinloos racisme en immigratie, geweld en neonazisme.


Leeservaring beschrijven

1
Ik vond het einde vooral mooi, dat Ellen de baby houdt omdat dat het laatste is wat van Hilmer er nog is. En het begin vond ik wel origineel. Hilmer komt in de klas en iedereen doet alsof hij onzichtbaar is. Maar dan blijkt dat hij ook onzichtbaar is. Dat verwacht je niet echt.

2
ik vond Ellen de leukste personage, zij is het vriendinnetje van Hilmer. Ik vond Hilmer wel dapper, omdat hij tegen Anneli in durfde te komen, maar eigenlijk had hij dat beter niet kunnen doen. En ik vond Henrik en Bult laf, zij zijn maar een stelletje meelopers. Over Fors heb ik niet echt een mening.

3
Ik vind dat het boek een goed thema heeft. Want zinloos racisme en immigratie, geweld en neonazisme mag niet voorkomen, daar moeten wij wat over leren, daarom vind ik het goed.

4
Het verhaal heeft een spannende opbouw, want dan gaan ze bijvoorbeeld in een kamer allemaal kleine dingetjes beschrijven waardoor de schrijver tijd rekt. Daarmee bouwt hij de spanning flink op.

5
Ik vond het taalgebruik makkelijk. Er stonden geen moeilijke woorden in waar ik de betekenis niet van wist. Alleen de namen van de plaatsen zijn een beetje moeilijk, maar dat komt omdat het boek is die uit het Zweeds is vertaald.


Verwerkinsopdracht nieuw verhaaleinde

Dinsdagmiddag

In het ziekenhuis aangekomen liep Fors naar de intensive care. Hij liep de koffiekamer in en zei tegen de verpleegster dat hij een foto terug kwam brengen en vroeg waar mevrouw Eriksson was. Ze zei dat ze bij Hilmer was en dat ze wel even zou zeggen dat hij er was. Fors keek rond in de koffiekamer. Hij had geen flauw idee dat Hilmer zich op dat moment vlak naast hem bevond. Hij liep naar het koffieautomaat en haalde koffie uit een plasticbekertje.

De verpleegster kwam weer terug en zei dat hij wel even naar binnen mocht. Dus Fors liep naar de deur en stapte de kamer binnen. Hij begroette mevrouw Eriksson zachtjes en keek toen naar Hilmer. Wat zag hij er verschrikkelijk uit. Hij was zat onder de blauwe plekken, zijn lip was hartstikke dik en hij had een grote spalk op zijn neus. Hij pakte de foto uit zijn tas en gaf hem aan mevrouw Eriksson. Hij zei:’ ik had beloofd dat ik deze terug zou brengen. Hier heeft u hem.’ Mevrouw Eriksson keek naar de foto en barstte in snikken uit. Op dat moment kwam Ellen binnen, ze vroeg of ze even alleen met Hilmer mocht zijn omdat, dat vonden wij goed

‘De dokter zei dat ik gewoon tegen je moest praten, dat je dan eerder wakker zou worden. Ik vind het zo er dat je hier zo ligt, ik mis de vroege jou. Het is zo oneerlijk dat ze nou net jou moesten hebben.’ Ellen pakte Hilmer’s hand. Daar zat het infuus in. ‘Maar liefst Hilmer, wat er ook gebeurt, ik zal altijd van je blijven houden, jij zal voor altijd in mijn hart blijven.’ Op het moment dat Ellen de laatste woorden in Hilmers oor fluisterde voelde dat hij heel zachtjes in haar hand kneep. Het was een heel zwak kneepje. Zijn ogen knipperde, maar ze waren te zwaar om ze open te doen. Hij probeerde wat te zeggen, maar wat uit zijn mond kwam was niet duidelijk te verstaan. Eigenlijk zou Ellen er nu een dokter bij moeten halen, maar ze vond het moment te mooi, ze wilde bij hem blijven, voor altijd. Toen liet hij haar hand weer los en viel hij in slaap.

Ellen kwam de koffie kamer in met een glimlach op haar gezicht. Ze zei: ‘hij was wakker, hij was eventjes wakker. Ik voelde het, hij kneep heel zachtjes in mijn hand, en probeerde zijn ogen open te doen en wilde wat zeggen, maar zijn ogen waren te zwaar en zijn stem deed het niet. Maar hij leeft nog, oh ik ben zo gelukkig dat hij nog leeft.’

Fors liep uit het ziekenhuis. Hilmer was wakker geworden, gelukkig. Hij was blij voor iedereen. Zijn taak zat erop hier, hij zou weer naar Stockholm gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Den osynlige door Mats Wahl"