Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wereld van Sofie door Jostein Gaarder

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover De wereld van Sofie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 465 woorden
  • 29 november 1999
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
60 keer beoordeeld

Boekcover De wereld van Sofie
Shadow
De wereld van Sofie door Jostein Gaarder
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De wereld van sofie is een roman die de geschiedenis van de filosofie vertelt. Geschiedenis, filosofie, op het eerste zicht zou je durven zeggen : klinkt saai. Maar, saai is dit boek allerminst. Jostein Gaarder, de Noorse auteur, wist deze geschiedenis namelijk op een originele manier uit de doeken te doen. Het verhaal gaat eigenlijk over Sofie, een vijftienjarig meisje. Ze woont samen met haar moeder, haar vader is kapitein en dus vaak van huis weg. Wanneer Sofie op een dag thuiskomt van school, vindt ze in haar brievenbus een briefje met daarop een aantal levensvragen. Ook vindt ze een verjaardagskaartje voor een zekere Hilde. Doorheen het verhaal krijgt Sofie nog vele kaartjes en brieven. Terwijl zij haar eigen antwoorden op al die filosofische vragen zoekt, met de hulp van de geheime briefzender, en probeert het mysterie rond Hilde op te lossen, krijgen wij een bondige geschiedenis van de filosofie. Het is een evenwichtig mengsel van mysterie, avontuur, filosofisch denken en geschiedenis. Je leert er veel mee bij, zonder de indruk te hebben echt te studeren. Natuurlijk hangt de appreciatie van dit boek ook af van persoonlijke smaak. Voor wie zich aan filosofie en filosofisch denken interesseert, is dit een zeer boeiend boek, maar wie absoluut geen zin heeft zich ermee bezig te houden, begint er beter niet aan. Het verhaal wordt verteld door een auctoriële hijverteller. In het begin zou je denken een personele, maar naar het einde toe, verandert hij dikwijls van personage van waaruit hij de gebeurtenissen aanschouwt. We kunnen het boek ook opsplitsen in drie grote delen. De aanvang, het midden en de ontknoping. Bij de aanvang, is er een zekere vorm van spannig, spannig om het mysterie op te lossen. In het midden, wanneer reeds een deel van het mysterie is opgelost, is de spanning minder groot. Maar, wanneer het verhaal plotseling een onverwachte wending aanneemt, is de spanning des te sterker. Tijdens het laatste deel heeft het boek je echt in haar macht. Je kan het niet wegleggen. Dit is denk ik ook een van de grootste troeven van het boek. Het verhaal rond de geschiedenislessen is heel sterk, wat er dus voor zorgt dat je blijft verder lezen. De personages van Sofie en Hilde zijn goed uitgewerkt, en je kan je thuisvoelen in hun denkwijze. Ze zijn realistisch geschetst, wat nog een pluspunt is. ‘De wereld van Sofie’ stemt ook tot nadenken. Bij elk nieuw deeltje krijg je Sofie’s antwoord op levensvragen. Zij maakt zich een aantal bedenkingen en door de filosofiecursus krijgen we de meningen van de belangrijkste filosofen. Je wordt eigenlijk met zachte dwang aangezet zelf een antwoord te zoeken. Dit boek is een echte aanrader, maar je moet de moed hebben om door te lezen tot het einde, anders mis je het beste deel.

REACTIES

S.

S.

ik vond je uittreksel leuk om te lezen. ik zou hem graag gebruiken, maar hij is iets te kort kwa info.

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wereld van Sofie door Jostein Gaarder"