De lêste brief door Hanneke de Jong

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1332 woorden
  • 29 mei 2007
  • 16 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 16 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De laatste brief
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Fries

Boekcover De lêste brief
Shadow
De lêste brief door Hanneke de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Evaluatievragen
1. Het boek heet: De lêste brief
2. Het boek is geschreven door: Hanneke de Jong
3. Het boek telt 126 bladzijden.
4. Dit verslag is gemaakt op: 26-06-06
5. Het thema van het boek is problemen en liefde, het is een probleem boek, omdat Berber op een gegeven moment niet meer tegen de briefjes van haar moeder kan. En gaat ook over liefde, omdat Berber helemaal verliefd op Erik is.
6. Het meeste gedeelte in dit verhaal speelt zich af bij Berber thuis, maar af en toe speelt het zich ook op school af.
7. Het speelt zich in deze tijd af, omdat Berber een echte puber van deze tijd is, en dat weet je door het gedrag van Berber.

8. Berber:
uiterlijk: Ze had eerst rood haar, en heeft het zwart geverfd.
karakter: af en toe erg brutaal, vooral tegen haar moeder die ze maar gek vind.
leeftijd: 15 jaar, en wordt in het boek 16

moeder van Berber:
uiterlijk: ze ziet er een beetje ouderwets uit, met bruin haar.
karakter: ze houdt Berber goed in de gaten wat ze doet, ze kan niet over haar gevoelens praten, alleen maar over zakelijke dingen
leeftijd: staat er niet precies in, maar ik schat ongeveer 45

Marjella:
uiterlijk: ziet er altijd verzorgt uit, ze heeft blond haar en blauwe ogen
karakter: ze is altijd heel vrolijk, en je kan goed met haar praten

leeftijd: 16 jaar

Erik:
uiterlijk: is heel gespierd, en ziet er heel aantrekkelijk uit (volgens Berber)
karakter: hij is altijd vrolijk
leeftijd: 16 jaar

9. Het verhaal wordt spannend als Berber in haar moeder’s kamer naar haar briefjes gaat zoeken.
10. Het grootste probleem in dit boek is dat Berber niet weet wat al die briefjes betekenen.
11. Het probleem wordt opgelost als Berber meer briefjes van haar moeder leest, en het daarna met haar moeder gaat uitpraten.
12. Ik denk dat de schrijver wil duidelijk maken, dat als je een probleem hebt, en je zit er erg mee, gewoon met mensen die je vertrouwt ermee gaat praten.

Samenvatting
Berber is een meisje van 15 jaar, ze is een echte tiener. Ze wil uitgaan, laat thuis komen, feesten, en vriendjes. Maar haar moeder controleert haar streng wat ze doet, hoe laat ze thuis komt, of ze haar huiswerk wel maakt, en hoe laat ze uit is. Berber vindt haar moeder maar gek. Ze kan nooit over problemen praten met haar, alleen maar over zakelijke dingen. Haar moeder schrijft verhalen op, die ze dan een paar dagen in de keuken laat liggen, of soms ook bij Berber op de kamer legt. Berber leest ze maar vindt het onzin, en wil er niet meer mee te maken hebben.
Haar moeder heeft het over haar vroegere vriendin Richt, hoe zij samen speelden, en ook hoe het later met Richt afliep.
Berber is tot over haar oren verliefd op Erik, volgens haar de leukste jongen van de klas. Binnenkort is er een schoolfeest, en dan komt hij ook. Daarom wil ze hem dan gaan versieren. Ze laat haar haar verven, en koopt nieuwe kleren. Maar dat gaat allemaal niet zo gemakkelijk met het gezeur van haar moeder, en dan krijgt ze ook nog veel te weinig geld om een jasje te kopen die ze heel graag wou hebben. Daarom is Berber jaloers op haar beste vriendin Marjella, Marjella is enigs kind, en het is altijd heel gezellig bij hun thuis, nooit ruzie, en Marjella krijgt bijna alles wat ze wil hebben.
Vlak voor het schoolfeest komt haar moeder met een cadeautje aan, het is het jasje wat ze zo graag wou hebben. Was ze altijd maar zo lief voor haar.
Op het schoolfeest gaat het niet helemaal als gewenst, Marco en zijn vrienden zijn al dronken als ze aankomen. Maar als Berber door Marco wordt lastiggevallen met alcohol, neemt Erik haar mee, hij brengt haar naar huis, waar ze vervolgens voor de eerste zoenen in het schuurtje. De dagen daarna is Erik een beetje afwezig, maar dan worden ze per ongeluk opgesloten in een kluis, als ze bevrijdt worden hebben ze verkering.
Erik gaat in de zomervakantie met een jeugdgroep naar Spanje, daarom wil Berber natuurlijk ook mee. Maar van haar moeder mag dat natuurlijk niet, daarom gaat ze naar haar vader toe. Haar ouders zijn gescheiden, en haar vader heeft een nieuwe vriendin, en kinderen. Van haar vader mag het.
Het gaat goed tussen Berber en haar moeder, ze mag niks van haar moeder en maakt alleen maar ruzie met haar. Berber zit daar erg mee, en gaat opzoek naar meer verhaaltjes van haar moeder. Dan leest ze over de zelfmoordpogingen van Richt, en ze krijgt medelijden met haar moeder. Dat weekend gaat ze naar haar vader, en als ze terug komt staat haar moeder haar op te wachten. Ze gaan uit eten, en daar praten ze het uit. Haar moeder vertelt hoe bezorgd ze altijd over Berber en haar broer Bram is. Omdat ze altijd aan Richt moet denken, hoe het met haar is afgelopen.
Berber mag niet van haar moeder mee naar Spanje, maar na veel zeuren mag het eindelijk. Ze vertelt het gelijk aan Erik.
Berber is 16 geworden, ze krijgt van haar moeder een koffer voor mee naar Spanje, en ze nodigt die dag een paar vrienden uit, Erik ook. Berber’s moeder wilde weten wat voor jongen Erik is. ’s Avonds gaan ze met z’n allen naar de disco, waar Berber wat te veel biertjes op heeft. In de wc’s hoort ze dat Erik met een meisje naar bed was geweest, daar wordt Berber zo kwaad om dat ze het uitmaakt met Erik. Dan neemt Bram haar mee naar huis. Later maakt ze het weer goed, als ze hoor dat het meisje in de wc toen ze drie was bij hem op de kamer heeft geslapen.
De dag daarna moet ze weer naar school, maar ze meldt zich ziek, dan gaat ze weer naar haar moeder’s briefjes opzoek. Het zijn allemaal hele erge gebeurtenissen. Die avond gaat ze naar Marjella toe om alles te vertellen over haar moeder, want Marjella had allang door dat Berber ergens mee zat. Marjella zegt dat ze met haar moeder moet gaan praten. Dan krijgt ze weer een briefje van haar moeder in haar kamer. Ze leest het, het is een briefje over Richt dat ze niet meer met haar moeder te maken wil hebben. Berber gaat naar haar moeder toe, en kruipt bij haar in bed. Daar hebben ze een lang gesprek. Toch is het Richt gelukt om zelfmoord te plegen. Later gaan Berber en haar moeder naar het graf van Richt toe. Als Berber thuis komt ziet ze dat haar moeder alle briefjes aan het verbranden is. Dan gaat Berber naar Marjella toe om alles te vertellen!

Mijn Mening
Ik vond dit echt een heel leuk boek om te lezen, het sprak mij heel erg aan, omdat ik altijd van dit soort boeken lees. Het was soms wel moeilijk dat het in het Fries was, want sommige woorden begreep ik dan niet. Ik vond het wel zielig voor Berber haar moeder, omdat die al zo veel verdriet had, en dan deed Berber ook nog zo bot tegen haar, dan kon ik soms best wel boos zijn. Maar het was een heel leuk boek, en ik zou het ook wel aan iemand aanraden.

Over de laatste brief
Om aan haar eerste jeugdboek De leste brief te kunnen werken, werkte Hanneke in een stacaravan in Gaasterland. Voor de keuze van de titel heeft ze haar derde klas naar een mening gevraagd. De leerlingen mochten punten geven, met hun mening erbij. Zo hebben ze samen voor de titel De lêste brief gekozen.
Het schrijven neemt zo langzamerhand een grote plaats in haar leven. Het liefst wisselt ze het schrijven af van jeugdromans met sprookjesachtige verhalen waarin ze haar eigen fantasie kan uitleven.
Ook na het schrijven van De lêste brief gaat ze ’s zomers naar Gaasterland om aan haar volgende boek te werken. De lêste brief heeft ze zelf vertaald in het Nederlands.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De lêste brief door Hanneke de Jong"