De lêste brief door Hanneke de Jong

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 303 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 19 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De laatste brief
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Fries

Boekcover De lêste brief
Shadow
De lêste brief door Hanneke de Jong
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
De laatste brief

Berber: Vrolijk, anti school en zwaar verliefd op Erik.
Ze krijgt op haar bureau allemaal briefjes van haar moeder over prinsessen. Maar wat kan haar dat nou schelen? Helemaal niks.
Later blijkt dat de briefjes toch wel degelijk wat te melden hebben.

Haar moeder is geen goede prater. Wel over alledaagse dingen, maar niet over zichzelf en problemen die ze heeft. Omdat ze gescheiden is heeft ze ook niemand om het überhaupt aan te kunnen vertellen. Daarom probeert ze met die kleine briefjes (met een verhaaltje erop) Berber duidelijk te maken wat haar dwars zit.
De briefjes gaan over Richt en haar moeder. Richt was de beste vriendin van haar moeder, ze waren altijd samen. Op een dag hoort ze dat Richt zelfmoord heeft geprobeerd te plegen. Nu ligt ze in coma. De moeder van Richt kan het niet aanzien hoe haar dochter lijdt, en daarom pleegt ze zelfmoord dat wél lukt. Uiteindelijk probeert ook Richt het nog een keer, nu lukt ook haar het. Berbers moeder kan dit allemaal niet verwerken, en verandert enorm. Ze wordt stiller, kan er niet over praten.


Berber zelf is één grote puber: ze maakt veel ruzie met haar moeder, over de kleinste en domste dingen. Ze wil met een groepje vrienden uit haar klas naar Spanje toe op vakantie, maar dat mag eerst niet van der moeder. Uiteindelijk is haar moeder toch overstag gegaan, en helpt ze zelfs met handige dingen(tas, goede kleren, enz.) uitzoeken.

Als Berber er uiteindelijk achter komt (van haar moeders verleden), gaat ze er met Erik en Marjella over praten. Ze besluit om samen met haar moeder naar het graf te gaan, en dan laat haar moeder alles achter zich. Ook verbrand ze alles wat haar er nog aan herinnert. Dit is het einde van het boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De lêste brief door Hanneke de Jong"