Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De lêste brief door Hanneke de Jong

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De lêste brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1087 woorden
  • 25 maart 2004
  • 291 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
291 keer beoordeeld

Boekcover De lêste brief
Shadow
De lêste brief door Hanneke de Jong
Shadow
Samenvatting:

Het boek ‘de laatste brief’ gaat over een meisje dat Berber heet. Berber is 15 jaar oud en wordt bijna 16. Haar ouders zijn gescheiden. Berber woont bij haar moeder in Friesland. De moeder van Berber is erg stil, ze schrijft iedere dag briefjes aan Berber, maar Berber interesseert die briefjes niks. Berber heeft verkering met Erik, een jongen uit haar klas. Ze is van plan om in de zomer met kinderen uit haar klas naar Spanje op vakantie te gaan. Na veel overleg en ruzie’s mag ze dan toch mee naar Spanje van haar moeder. Berber heeft vaak ruzie met haar moeder, vaak om een reden van niks. Berber gaat vaak naar vriendin Marjella, omdat ze het thuis zo saai vind, alleen met haar moeder. Op een dag weet Berber waarom haar moeder zo stil is en waarom ze al die briefjes schrijft. Ze wil Berber vertellen over haar jeugd, haar vriendin Richt die is overleden nadat ze in een tehuis zat. Het heeft haar moeder veel moeite gekost om dit te verwerken. Samen met Berber gaat ze naar het graf van Richt, en tussen Berber en haar moeder is alles weer goed.

Personen:

Hoofdpersoon:


De hoofdpersoon uit dit boek is Berber. Een meisje van 15 jaar, die bijna 16 wordt. Haar ouders zijn gescheiden, Berber woont in Friesland bij haar moeder. Berber gaat ook regelmatig in de weekenden bij haar vader langs. Berber heeft verkering met Erik, iemand die bij haar in de klas zit. Ze wil in de zomer met kinderen uit haar klas naar Spanje. Na veel overleg met haar moeder mag ze mee.
Berber heeft zwart lang haar en is af en toe erg brutaal, vooral tegen haar moeder, waar ze vaak ruzie mee heeft. Berber is iemand die weinig praat, maar toch veel op bezoek gaat bij haar vriendin Marjella waar ze over heel veel dingen praat.

Bijpersonen:

moeder van Berber:

De moeder van Berber is een wat ouderwetse vrouw, die Berber erg nauwkeurig in de gaten houdt. Ze schrijft iedere dag briefjes aan Berber, die legt ze dan op het bureau van Berber. Berber snapt nooit wat van die briefjes en negeert ze dan ook. Tot op een dag dat alles duidelijk wordt. Moeder probeerde met al die briefjes een verhaal van haar jeugd duidelijk te maken. Het ging over haar (moeilijke) vriendin Richt die werd opgenomen in een tehuis na wat conflicten. De moeder van Berber heeft Richt hierna nog maar één keer gezien in haar leven. Ze kreeg later te horen dat Richt was overleden.
De naam van moeder staat niet in het boek.

vader Jaap:

Vader Jaap is de vader van Berber. Na zijn scheiding heet hij nieuwe liefde gevonden bij Nicole. Berber komt bij hun vaak op bezoek. Hij is een erg vlotte man van deze tijd. Hij is aardig en geeft voor alles toestemming als Berber iets vraagt. Hij heeft samen met Nicole twee kleine kinderen: Wouter en Friso.

Marjella:

Marjella is de beste vriendin van Berber. Marjella is een meisje van deze tijd, die altijd vrolijk is. Zij en Berber, zijn veel bij elkaar en praten veel samen. Marjella is thuis enigskind. Ook Marjella zit bij Berber in de klas en gaat van de zomer ook naar Spanje mee.

Erik:


Erik is de vriend van Berber. Ze zitten bij elkaar in de klas. Erik is een vrolijke jongen. De verkering is ook een paar dagen uit geweest, toen Berber een verhaal hoorde over Erik. Maar toen Berber later hoorde dat er van dat verhaal niks waar was, waren ze weer dikke vrienden. Erik gaat in de zomer ook mee naar Spanje.

Nicole:

Nicole is de stiefmoeder van Berber. Het is een hele aardige vrouw, die altijd klaar staat met lekkere dingen als Berber langs komt. Berber kan het goed met Nicole vinden omdat het een leuke moeder is van deze tijd, en haar eigen moeder dat niet is.

Plaats:

Het boek speelt zich af in een rustig Fries dorpje. Dit kan je aan het begin van het boek lezen, want er stond dat Berber hier woonde. Het speelt zich ook gedeeltelijk af in Utrecht, waar de vader van Berber woont met Nicole. Dit kan je in het boek lezen, want Berber gaat altijd met de trein naar Utrecht waar haar vader woont.

Tijd:

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat zie je aan alle moderne dingen die in het verhaal voorkomen zoals schoolfeesten, gescheiden ouders, verkering tussen twee ‘jonge’ scholieren, Berber reist met de trein en scholieren gaan op vakantie naar Spanje. Alles wordt in een logische volgorde vertelt, de briefjes van moeder, en alles daar tussen in, alles in een logische volgorde.

Begin:

Het verhaal begint met een inleiding met waar het verhaal om draait. Het begint namelijk met een brief van de moeder van Berber. Hier draait het hele verhaal om, de betekenis van de briefjes.

Probleem en afloop:

Het belangrijkste probleem in dit verhaal is de betekenis van al die briefjes, waar Berber helemaal niks van snapt. Berber wordt op het einde van het verhaal duidelijk wat die briefjes betekenen. Het boek heeft een goede afloop want Berber en haar moeder praten alles uit, er is geen ruzie meer en Berber weet de betekenis van de briefjes.

Titel:

De titel van het boek ‘de laatste brief’ heeft als betekenis betrekking op al die briefjes die moeder schreef. Bij de laatste brief die ze schreef werd Berber alles duidelijk wat er met haar moeder aan de hand was. Ook heeft de titel er mee te maken dat kort na het laatste bezoek van moeder, Richt overleed.


Mening:

Ik vond het een ontzettend leuk boek. Het was makkelijk te lezen, omdat alles erg spannend maar vaak toch ook droevig was. Het is leuk lezen omdat het gaat over kinderen van mijn leeftijd. Spannend was de relatie van Berber en Erik, terwijl droevig juist te maken had met de briefjes van moeder. Ook waren de ruzie’s tussen moeder en Berber droevig, omdat moeder heel veel verdriet had en Berber deed heel lelijk tegen haar. Ik vond het leuk dat het boek goed eindigde, dat er geen ruzie meer was tussen Berber en haar moeder. Alleen jammer dat het boek wat vreemd eindigde. Het eindigde toen Berber zei dat ze bij Marjella op bezoek ging. Ook vond ik het jammer dat er helemaal geen plaatjes in het boek stonden, omdat plaatjes de tekst altijd wat duidelijker maakt. Ik vond het een heel leuk boek, en ik heb het dan ook met veel plezier gelezen!

REACTIES

S.

S.

Waarom heb je de titel de laaste brief gekozen

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De lêste brief door Hanneke de Jong"