ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

Titel:

De kinderen van de grote fjeld, Oorspronkelijke titel Barnen ifrån Frostmofjälletik vind dit een goede titel omdat het over kinderen gaat die trekken over de grote fjeld. Wat ook een goede titel was geweest: De tocht van de kinderen over de grote fjeld, maar die is een beetje lang. Ik vind de titel van het boek goed bij het verhaal passen.

Wat heeft de auteur nog meer geschreven

Het merkteeken, ook vertaalt uit het Zweeds.

Haar zus heeft ook een boek geschreven: In de kleine berghut bij de rendieren ook vertaalt uit het Zweeds.

Wanneer is de eerste druk verschenen?

Al heel lang geleden namelijk in 1907Welke druk heb je gelezen?

19de druk (1994)wat is de naam van de uitgeverij:

PloegsmaIllustrator?

Omslag en illustraties van Sven Otto S.B.

Geef je mening over het verhaal:

Ik vind het een heel mooi boek. Ik huil bij weinig boeken, maar bij dit boek heb ik gehuild. Ik vond het spannend, ik wou de heletijd door lezen. Soms was het droevig of een beetje eng zelfs. Ik leefde helemaal mee in het boek. Ik heb uren zitten lezen, en toen ik het uit had vond ik dat heel jammer.Welk gedeelte vond je opvallend en waarom?

Ik vond het gedeelte dat kleine Greta van de slee was gevallen

stukje: Ante draaide zich om. Hij vond de slee door de warrelende sneeuw gezien er merkwaardig leeg uitzag. Met twee sprongen was hij erbij, en toen gaf hij een gil, een hese akelige gil. Zoiets hadden de kinderen nog nooit gehoord van Ante, die Altijd zo stil en rustig was. Wat is er? Riep Lisa nu, die door het dichte sneeuwgordijn alleen schimmen zag. Greta! heel mooi. Dat vond ik het mooiste stuk omdat het heel spannend was en niet voorspelbaar. Ik had gedacht dat Ante haar weer vond toen hij haar ging zoeken, maar dat was niet zo. Het eind vond ik ook heel mooi. Dat iedereen dan goed terecht is gekomen, en Ante’s droom is uitgekomen.Welk figuur sprak jou heel erg aan?

Eigenlijk spraken er twee mensen me heel erg aan. Namelijk Ante en Malena.

Ante, omdat hij heel dapper wil doen en hij moeder heeft beloofd goed op de kinderen te passen. Maar hij eigenlijk ook veel angst heeft. Bijvoorbeeld: Ante was ondertussen aldicht bij de straatweg gekomen. Hij was buiten zichzelf van angst.

Hij zorgt goed voor de kinderen en zorgt dat ze een goede thuis krijgen. Ik had dat denk ik niet aan gekund om met mijn broertjes en zusjes (zeker als ik er zoveel had) rond te trekken in Zweden. Ik zou ook heel bang zijn.

Malena, omdat ze veel om de kleine kinderen geeft. Ze is bezorgd en beleefd. Ze zorgt goed voor de kleine kinderen en voor de geit goudsik. Ze maakt zich zorgen over de Greta toen ze van de slee was gevallen (iedereen trouwens) en ze probeerde altijd dapper en positief te blijven.Hoe was het eind?

Het eind was mooi, heel mooi. Ik had het wel een beetje verwacht maar niet helemaal precies. Ik had wel verwacht dat Ante en Malena goed terecht zouden komen. Maar niet dat Ante een dominee zou tegen komen en dat hij de zoon van de dominee zou worden. Ik had gedacht dat Malena en Ante bij elkaar zouden blijven, maar dat was ook niet zo. Maar ik vond het heel mooi. Vooral dat Ante zijn grote wens was uitgekomen: dominee worden.Hoe vond je het taal gebruik?

Ik vond het taalgebruik goed. Er werd goed uitgelegd. En er waren niet al te moeilijke woorden. Het was ook niet ouderwets, wat ik wel verwacht had, maar het is vast een keer opnieuw geschreven want er kwamen geen oude woorden invoor. Terwijl het wel uit 1907 komt.

C.

Korte inhoud: Ante is de oudste in het gezin van zeven kinderen. Als zijn moeder op sterven ligt beloofd hij haar dat hij goed op de kinderen zou passen en zorgen dat ze niet in een weeshuis komen. Hij trekt van het noorden naar het zuiden van Zweden.

Ze nemen de geit Goudsik mee voor melk. Na een dag lopen komen ze aan het rand van het bos. Ze komen bij een dorp. Het eerste huisje wat ze tegen komen is klein, maar ziet er knus uit. Ante klopt op de deur, als hij binnen mag komen vraagt hij of er zeven kinderen en een geit zouden mogen blijven slapen. De man vind het goed en laat ze binnen komen. Ze blijven een week bij de man en maken het huis schoon.

Valt Greta van de slee. Niemand die het merkt. Er komt een houtvester langs die Greta op de grond ziet liggen. Hij neemt haar mee naar huis. Ante loopt terug om Greta te zoeken. Als hij terug bij de slee komt met geen Greta in zijn armen is iedereen heel verdrietig. Evenlater de kinderen bij een huis (toevallig die van de houtvester) aan kloppen en daar Greta weer zien, is iedereen opgelucht dat ze nog leefd. De houtvester en zijn vrouw willen graag dat Greta bij hun blijft. Kajsa blijft ook achter in het huis.

Na weer een stevige tocht kwamen ze bij een huis waar verdriet heerste. Er was niet lang geleden een dochtertje (die Anna Lisa heet net als Lisa) van 10 jaar overleden. Er was nu alleen nog maar een jongetje, maar die leed aan de zelfde ziekte als zijn zus. Toen Lisa in het huis binnen kwam, zag de vrouw net haar dochtertje staan. De boer en de boerin wilden graag dat Lisa bleef. Maar Lisa wist het nog niet, ze wilden er niet aan denken dat zij dan in zo’n mooi huis zat en dat de kleine jongens door de kou liepen. De kleinste was nog niet eens 7jaar.

De boer bedacht iets anders. Erik de jongste jongen blijft ook. Dan hoeft Lisa zich geen zorgen te maken. En Kalle, de zieken jongen had dan een speelkameraadje. Ante had na enig denken had hij gezegd dat het goed zou zijn. Lisa en Erik kregen dan een goed tehuis.

Na weer een tocht achter de rug kwamen ze bij een huis, een verschrikkelijk huis. Er was een jongens die heel rot tegen de kinderen en de Goudsik deden. Er was maar één iemand die aardig was, dat was Opa. Opa sliep apart in een ander huisje. Toen ze gingen slapen sliepen ze allemaal bij Opa in het huisje. 's Avonds hoorde Magnus Goudsik blaten. Hij ging kijken in de schuur waar Goudsik een plaatsje had gekregen en vond hem onder het bloed. Toen Ante dit hoorde, had hij besloten dat ze meteen weg zouden gaan. Ze deden Goudsik op de slee, gewikkeld in een doek. Ze overnachten buiten.

‘s Ochtends gingen ze vroeg weg. En dat was maar goed ook, want de boer van het huis had een paar andere boeren bijelkaar geroepen om de kinderen de gaan zoeken.

De kinderen hadden een tocht achter de rug en waren moe. Maar toen kwamen ze een oude bekende tegen van de grote fjeld. Ze bleven een week in de lappenhutten en gingen daarna weer opweg.

Ze kwamen bij een huis die er gezellig en vrolijk uit zag. Daar klopten ze aan.

Opnieuw wouden de mensen graag een kind hebben. En het liefst ook een geit. Ante dacht na, konden ze wel de geit missen die altijd melk aan ons gaf?

Maar Magnus en Goudsik bleven achter in het huis.

Malena en Ante waren nu nog alleen over. Ze kwamen weer in een bos waar ze kinderen ontmoeten. Ze speelden en sliepen in een hutje. Daar deden ze mee. ‘s Ochtends zagen ze een grote steen, Ante stelde zich voor dat het een dominee stoel was en ging er op zitten. De kinderen luisterden aandachtig naar Ante, er verzamelden steeds meer mensen rondom de steen er kwam zelfs een dominee, Ante schok toen hij dat zag. Maar de dominee kwam naar hem toe en bood aan wat Ante dol graag wou. Hij mocht de zoon van de dominee worden en zijn droom was uitgekomen, Ante zou later ook dominee worden. Malena zou bij de zuster van de dominee gaan wonen zodat Ante en Malena familie bleven en elkaar bleven zien.Onderwerp:

Gevolgen van een noodjaar in Zweden.Thema:

7 kinderen zonder ouders trekt door Zweden, ze komen van alles tegen en beleven veel avonturen.Hoofdpersonen:

De hoofdpersonen hebben veel met elkaar te maken. ze zijn broertjes en zusjes en beleven samen een tocht die ze doormaken.

Ante is 13 jaar en de oudste van de zeven kinderen. Hij is stil, rustig en dapper, maar zijn velen angsten probeert hij te verbergen. Hij moet op de kinderen en Goudsik passen. En zorgen dat ze overleven. Hij is de enige samen met Malena die de hele tocht meemaakt tot aan het eind van het boek.

Lisa is 10 jaar, ze zorgt ervoor dat Erik en Magnus zich goed gedragen en dat ze altijd schoon zijn. Volgens Magnus heeft Lisa een schoonmaak woede.

Lisa komt terecht bij een boerderij waar verdriet heerst. Ze heeft dezelfde naam als de dochter van de boer en de boerin. Alleen is het dochtertje kort geleden gestorven. Erik blijft ook bij deze boerderij achter.Malena is 8 jaar, ik vind Malena heel dapper. Ze maakt een hele zware tocht door. Ze is bang. Ze zorgt voor Gousik en melkt haar voor de melk die ze nodig hebben. Ze komt terecht bij de zuster van de dominee.Erik is 5 jaar, hij is de jongste jongen. Hij probeert dapper te doen en zegt altijd dat hij ouder is dan dat hij in werkelijkheid is. Hij komt terecht bij de boerderij waar Lisa ook achter blijft.Magnus ik denk dat Magnus ongeveer 6 of 7 jaar oud is. Hij blijft in een gezellig huis achter samen met Goudsik.

Kajsa is nog heel klein en jong nog maar 3 jaar. Ze zit altijd op de slee, omdat het te vermoeiend en gevaarlijk is voor haar om te lopen. Ze zou de anderen niet bij kunnen houden. Ze blijft als eerste achter bij de houtvester samen met Greta.

Greta is ook nog heel klein en jong. Zij zit ook op de slee om dat ze het ook niet zou kunnen bijhouden. Ze valt van de slee, de houtvester vind haar en neemt haar mee naar zijn huis. Daar blijft Greta samen met Kajsa.Goudsik is de geit. Een goede geit, ze geeft melk aan de kleintjes die het zo koud hebben. Ze zorgt ervoor dat het warm is door op de deken van de kinderen te gaan liggen als de kinderen eronder liggen of door er gewoon tussen in te gaan liggen.Plaats:

Het speelt af in Zweden. Dat heeft veel invloed op het verhaal. De kinderen trekken namelijk heel Zweden door, van het noorden naar het zuiden. En komen beesten en mensen tegen die bijvoorbeeld niet in Nederland of België hebben. Ze komen beren tegen en lappen. Het verhaal is echt gebeurd. En

‘s winters als er veel sneeuw ligt. Het is echt in zon land waar als er noodjaar is dat het dan erg slecht is. Zeker toen in die tijd.Tijd:

Het speelt zich af rond 1870. De tijd heeft ook een beetje invloed op het verhaal omdat, er een hele erg noodjaar is, de oogst is slecht, het weer is slecht. Het speelt ongeveer in één jaar lang. Want het is zomer en winter.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

wat is de moraal en wat is het sooort boek een sociale roman

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Hallo,
Ik heb in mijn jeugd ooit een film van gezien van dit boek, het was een zeer ingrijpende film en ik zat stijf in de stoel toen ik naar de film keek, wel heel spannend en uiteraard ook nog een zwart - wit film.
Ik ben nu 65 jaar.

Groeten,
Henk Rebel.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast