De geur van Melisse door Per Nilsson

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2157 woorden
  • 29 mei 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 8 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
149
Oorspronkelijke taal
Zweeds
Prijzen
Zilveren Zoen (1999 Winnaar)

Boekcover De geur van Melisse
Shadow
De geur van Melisse door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Inhoud
- Titelverklaring:

Ann-Katrin is de naam van het meisje waar 'hij' (de hoofdpersoon) verliefd op is. Er hangt een apart geurtje om haar heen, maar wel lekker. Als hij een keer bij haar thuis komt ziet hij dat ze een kruid heeft gezaaid, namelijk Citroenmelisse. De geur doet hem aan haar denken. Dus hij noemt het meisje voortaan Melisse.

- Samenvatting:
Het begin van het verhaal:
Hoofdstuk 1: De vraag wordt gesteld of personen op een zaterdagavond in de buurt van bepaalde appartementen iets bijzonders hebben gezien of gehoord.
Hoofdstuk 2: In het appartement op de eerste verdieping zit 'hij' (derde persoon enkelvoud mannelijk), die zaterdagavond aan tafel met allerlei voorwerpen om zich heen. Hij kijkt steeds op de klok en naar de telefoon op de boekenkast.


Korte samenvatting:
De hoofdpersoon is een jongen van ongeveer zestien jaar. Zijn naam komt niet voor, maar de jongen wordt ‘hij’ genoemd. De jongen wordt verliefd op een roodharig meisje. Ze heet Ann-Katrin (Melisse) en zij is zijn eerste grote liefde. Op een dag als hij alleen thuis is zit hij aan tafel met alle voorwerpen die met Melisse te maken hebben hij bekijkt ze één voor één en vernietigt dan alle herinneringen die hij aan Melisse heeft. Ondertussen krijg je steeds een stukje van de werkelijkheid te zien, waarna hij het aandenken bij een bepaalde herinnering weggooit.
Zijn eerste terugblik begint waarneer hij haar ziet in de bus als hij naar school gaat. Meteen wordt hij verliefd. Hij gaat steeds dichter bij haar zitten, maar gaat dan weer steeds verder terug, omdat hij bang is om contact met haar te krijgen. Als hij per ongeluk haar naam noemt en zij zich omdraait, komen ze voor het eerst met elkaar in gesprek. Hij rekent uit wanneer hij met haar samen in de bus zit en gaat dan steeds naast haar zitten. Hij verheugt zich erop om haar steeds in de bus te zien.
Op een dag heeft hij het Duitse grammaticaboek van Ann-Katrin nog bij zich en 's avonds brengt hij het naar haar toe. Hij is heel zenuwachtig. Als ze op de kamer van Ann-Katrin zijn ziet hij vijf plantjes staan. Ze vertelt hem over de Citroenmelisse plantjes. Hij weet nu waar haar lekkere geur vandaan komt. Hij neemt het Duitse grammaticaboek na het bezoek weer mee naar huis en ze gebruiken het daarna als smoes om elkaar regelmatig te zien. Sindsdien noemt hij haar Melisse, naar de naam van de plant. Hij is helemaal weg van haar en kan aan niets anders denken.
Eén keer, in een overmoedig moment, gaan ze met elkaar naar bed. Het is zijn eerste keer en hij is verschrikkelijk zenuwachtig. Na die tijd vertelt hij haar dat hij een maand naar Amerika gaat. Zij vertelt dat ze een vakantievriend uit Zwitserland op bezoek krijgt. Als hij in Amerika is, schrijft hij haar twaalf extra lange brieven, maar in de brieven vertelt hij andere dingen dan die hij werkelijk mee maakt. Hij krijgt een ansichtkaart terug met de tekst dat ze zich erg vermaakt. Hij mist haar heel erg en als hij terugkomt, zoekt hij haar ook direct op. Tot zijn verbazing blijkt ze niet alleen te zijn. “De vroegere vriend” uit Zwitserland is er ook nog. Zonder iets door te hebben, gaat die vriend (Hans-Peter) heel normaal met hem om. Zij vertelt dat ze op de laatste avond met haar Zwitserse vriend nog naar de bioscoop wil. Niets vermoedend vraagt hij of hij met hen mee mag. Na de film wordt hem alles duidelijk. Opeens ziet hij verschillende momenten met aanwijzingen, waarin ze hem duidelijk wil maken dat ze een ander heeft. Hij gaat naar huis en wil geen contact meer met haar.

Eind van het verhaal:

Hij heeft verschrikkelijk veel liefdesverdriet en voelt zich ziek. Nadat hij alle voorwerpen heeft vernietigd, die hij als aandenken aan Melisse heeft bewaard, wil hij zelfmoord plegen. Hij bedenkt verschillende manieren en komt uit op pillen. Voor hem is de film nu voorbij. Maar hij bedenkt zich, omdat zij het niet waard is.

- Beschrijving van opgeloste en/of onopgeloste zaken:
Er blijven vragen onopgelost in dit boek, zoals:
● Hoe oud is Ann-Katrin eigenlijk? Haar leeftijd wordt niet duidelijk.
Pag. 19; een kaart van ene Björn een vakantievriendje.
Pag. 26; ze leert voor een proefwerk Duits en niet een examen
Pag. 50; ze gaat naar een eindexamenfeest.
Pag. 91; een Hans-Peter vanuit Zwitserland slaapt bij haar, maar haar moeder is niet thuis.
● Hoe zit het met die Susan, die 'hij' in Amerika heeft ontmoet. Zal 'hij' haar na zijn liefde voor Ann-Katrin toch nog een briefje sturen?
● Hoe gaat het verder tussen hem en Ann-Katrin?
Het verhaal heeft geen einde. Zal Ann-Katrin nog een keer bellen en neemt 'hij' dan wel of niet de telefoon op die zaterdagavond?

Ik vind het jammer dat het boek geen einde heeft, want dan blijf je toch wel met vragen zitten en ik houd wel van een mooi eind.

- Hoofd- en bijpersonen:
beschrijving personen:

Hij:
Innerlijk: De hoofdpersoon is een zestienjarige jongen die niet veel zelfvertrouwen heeft. Hij vindt zichzelf een S-mens (stom, somber, suf, schijterig, sloom, schaapachtig, sullig en saai). Hij woont bij zijn moeder, stiefvader Krister en zijn zusje Hanna. Omdat hij verliefd wordt op Ann-Katrin wordt hij minder verlegen en zelfs grappig en aardig gevonden.
Uiterlijk: Staat niet in het verhaal vermeld.

Ann-Katrin (Melisse):
Innerlijk: Is een open, spontaan en zelfverzekerd meisje en lijkt zeer volwassen. Zij is degene die contact zoekt met hem. Ze vindt zijn vriendschap leuk en ze vindt hem lekker, maar wil geen verkering. In het verhaal verandert zij niet van karakter.
Uiterlijk: Ze heeft rood haar, bruine ogen, ze draagt meestal een groene jas en ze ruikt naar Citroenmelisse.

Susan:
Innerlijk: Ze is een lief meisje dat graag met hem naar bed wil, maar 'hij' denkt te veel aan Melisse. Ze blijkt al vele vriendjes gehad te hebben. Je komt te weinig over haar te weten om te zien of ze verandert.
Uiterlijk: Een meisje met sproeten. Ze ziet er goed uit in haar zwarte ondergoed.

Hans-Peter (Nazi-Hans):
Innerlijk: Hij is sportief en vriendelijk en lacht veel tegen Ann-Katrin en tegen hem. Je komt te weinig over Hans-Peter te weten om te zien of hij verandert.
Uiterlijk: bruinverbrand, breedgeschouderd, kortgeknipt haar met een open hangend shirt met korte mouwen.

anderen:
Van de andere personen die in het boek met naam worden genoemd, worden geen belangrijke innerlijke en uiterlijke kenmerken vermeld.

- Plaatsbepaling:
Het verhaal speelt zich af in zijn hoofd, alsof je een film ziet. Het gaat over gebeurtenissen in zijn woonplaats in Zweden en op zijn vakantieadres in Amerika.
In de eerste regels van het boek wordt al duidelijk dat het om een appartement gaat in een buitenwijk van een stad in Zweden. De naam van de stad wordt nergens genoemd. Op pagina 82 wordt in het hoofdstuk 'Melisse aan de andere kant van de Atlantische Oceaan' duidelijk verteld dat 'hij' in Amerika is en Melisse mist.

- Tijdsbepaling:
Het gehele verhaal gebeurt op een zaterdagavond, maar in zijn hoofd speelt zich een film af tussen november en augustus. Ik denk dat dit verhaal gisteren gebeurd zou kunnen zijn.
Halverwege pagina 12 staat geschreven dat ''hij op een mistige ochtend in november haar voor het eerst ziet''. Op pagina 79 leest hij voor uit zijn notitieboekje, dat hij haar al acht maanden geleden heeft ontmoet. Nu gaat hij een maand in de zomervakantie naar Amerika. Op pagina 119 vertelt Ann-Katrin dat ze nog twee weken gaat zeilen met haar vader en net voordat de zomervakantie voorbij is terugkomt. Dan zal ze hem bellen.

- Wie beleeft het verhaal?
Door de ogen van de persoon 'hij', ook wel derde persoon enkelvoud mannelijk, wordt het verhaal verteld. Ik weet dit doordat hij wordt voorgesteld in hoofdstuk 2.

B Mening
- Boekkeuze:

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik de korte beschrijving op de achterkant wel leuk vond en wel van verhalen met het onderwerp verliefdheid houd.

- Eigen mening:
Bij de eerste 2 hoofdstukken denk je waar gaat dit over, maar daarna wordt het hele verhaal verteld aan de hand van de voorwerpen die 'hij' voor zich heeft liggen. Hij is een beetje een watje die niet weet hoe hij het heeft als iemand hem aardig vindt.

1) Het boek ligt heel dicht bij de werkelijkheid. Veel jongeren hebben geen zelfvertrouwen en een vriendinnetje krijgen is dan moeilijk. Ook komt het voor dat jongeren zelfmoord plegen, omdat ze om één of andere reden geen uitweg meer weten.

2) Er zitten veel grappige momenten in het boek. Vooral in het hoofdstuk 'Ex Melisse' vanaf pagina 96 beschrijft de hoofdpersoon zes verschillende versies voor de scène die bij de bioscoop heeft plaatsgevonden. Dit is namelijk het moment waarop het hem duidelijk wordt dat Ann-Katrin een ander vriendje heeft. Hij is woedend en verdrietig tegelijk en bedenkt daarom verschillende versies voor de scène. Maar de laatste scène, versie 0, is de waarheid zoals het zich echt heeft afgespeeld.

- Twee eigen reacties op situaties:
1) In het hoofdstukje 'Melisse in de bus' (vanaf pag. 12) vertelt 'hij' hoe lang het duurt voordat hij contact maakt met Ann-Katrin. Als Ann-Katrin niet zelf in de bus had gereageerd op een naam die op haar eigen naam lijkt, dan was er nooit een verhaal geweest.
Ik zou er geen maanden over doen om contact te maken met een jongen die ik leuk vind. Je moet gewoon proberen om met elkaar te gaan praten en dan heeft de jongen ook een idee wie je bent.

2) In hoofdstukje 'Melissezaa…' (vanaf pag. 123) bedenkt hij hoe anderen zullen reageren als hij de pilletjes heeft geslikt en dood is. Net op tijd komt zijn verstand weer terug. Hij vindt nu dat hij een 'wat-vind-ik-mezelf-toch-zielig-spelletje' heeft gespeeld.
Als ik liefdesverdriet zou hebben dan zal ik een tijdje minder vrolijk zijn, maar ik ben nuchter genoeg om te weten dat ik ook nog wel vaker verliefd zal worden. Het verliefd zijn hoort ook bij het opgroeien.

- Vergelijking met hoofdpersonen:
Je komt te weinig te weten over de personen die in het boek worden genoemd. Met 'hij' en Ann-Katrin, de twee figuren waarover je het meeste te weten komt, wil ik mij niet vergelijken. Ik vind hem een beetje een watje en Ann-Katrin vind ik een egoïstisch meisje. Het lijkt wel of ze er plezier in heeft om hem zo van de wijs te brengen. Toch is ze ook een beetje dom, want hoe kan ze van hem verwachten dat hij nu nog met haar bevriend kan blijven.

- Hoe denk ik over het onderwerp:
Verliefdheid: Ik vind het een leuk onderwerp. Bij het genre verliefdheid, komen er ook vaak wat zieligere stukjes in een verhaal voor. Deze stukjes vind ik zelf vaak het mooist. Ik vind het wel een beetje raar van die jongen dat hij verliefd wordt op een geur. Maar ik vind het van het meisje niet aardig dat zij hem helemaal om de tuin leidt. Al met al een behoorlijk zielig boek dus.

C Verwerkingsopdracht
- Twee gedichtjes/liedjes die passen bij het boek:


Liedtekst: Ik Mis Jou
tekst: Guy Brugmans / muziek: Stef Bos

De nacht kleurt grijs
De dag breekt aan
De wind die waait
Ik hoor jouw naam
En langzaam kom ik bij
Ik mis jou, Mis jij mij

Het daglicht schreeuwt
Ik ben verdoofd
Een wervelstorm raast door mijn hoofd
Toch is het stil naast mij
Ik mis jou , Mis jij mij

En ik weet niet wat ik zeg
En ik weet niet wat ik doe
Ik weet niet welke weg
En ik weet niet waar naartoe
Ik mis jou , Ik mis jou Ik zie jou in een droom voor mij
Er staat een ander aan jouw zij
En langzaam breekt het beeld in mij
Ik mis jou, Mis jij mij

Een nieuwe dag
En alles verstomt,
Ik lig en wacht
Tot niemand komt
Ik wacht
Tot niemand komt

Ik mis jou

En ik weet niet wat ik zeg
En ik weet niet wat ik doe
Ik weet niet welke weg
En ik weet niet waar naartoe
Ik mis jou, Ik mis jou

Je moest eens weten hoe... veel

Freddy Eduard
deel 4: liefdesgedichten

Meisje met de rode haren
Als je ze af laat knippen,
wil je er dan ééntje voor
mij bewaren?
Deze koester ik dan
zorgvuldig op mijn hart
Meisje met de rode haren,
hou er alsjeblieft ééntje
voor mij apart

Melisse plant

Het liedje "Ik mis jou" vind ik heel toepasselijk bij het einde van het verhaal. De jongen wil zelfmoord plegen, omdat hij zoveel liefdesverdriet heeft. Hij voelt zich hartstikke ziek van verdriet, omdat hij haar dag en nacht mist.

Het liefdesgedichtje van Fred Eduard past heel goed bij het moment waarop de jongen het meisje met de rode haren in de bus ziet en meteen verliefd wordt op haar. Later als Ann-Katrin met hem naar bed is geweest, zoekt de jongen zelfs naar rode haren om als aandenken te bewaren in een bakje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

weet er iemand op welke paginas er vergelijkingen of uitdrukkingen staan snel aub

9 jaar geleden

Andere verslagen van "De geur van Melisse door Per Nilsson"