Geschreven door: Astrid Lindgren

Inhoud

Startdatum: 20 September 2003.
Datumafronding: 5 Oktober 2003
Aantal gewerkte uren: Ik heb ongeveer 7 uren gelezen over het boek en over het boekverslag heb ik ongeveer 5 uren besteed.
Titel van het boek: De gebroeders Leeuwenhart.
Auteur: Astrid Lindgren.
Genre/stijl van het boek: Avontuur en Fantasie.

Voor het boekverslag zijn buiten deze gegevens nog open vragen beantwoord die verder in het boekverslag op de volgende bladzijdes worden behandeld:
Blz 1: De voorkant.
Blz. 2: De inhoud.
Blz. 3: Opdracht 5, 6 en 7.
Blz. 4: Opdracht 8, 9 en 10.
Blz. 5: Opdracht 10, 11.

Opdracht 5: vat kort samen wie de belangrijkste verhaalpersonages zijn en hun eigenschappen.

Karel Leeuw (8 jr.), altijd al een zeer angstig jongetje geweest, die namelijk vreesde voor zijn dood omdat hij ziek was. Daarentegen was Jonatan, zijn broer, een perfecte, mooi, moedige, en nog eens een hele aardige jongen. Jonatan was ook populair op school en in zij buurt vanwege deze goede eigenschappen. Karel was vergeleken met zijn broer maar een sulletje dat altijd ziek is en zich binnen zit te vervelen.

Maar eens vertelde Jonatan aan Karel voordat ze gingen slapen elke avond prachtige verhalen, om Karel tot rust te stellen dat het helemaal niet zo erg is om dood te gaan, en zijn broertje gerust te stellen. Maar het waren niet zomaar verhalen want het ging over hoe en waar je zal zijn na de dood. Het zou er prachtig zijn, en iedereen was er even gezond, maar er gebeuren wel heel veel avonturen.

Opeens op een dag viel het huis waar Karel ziek in lag in brand maar de moedige Jonatan was degene die hem ging redden. Als gevolg daarvan was dat de kerngezonde Jonatan op bijna opslag dood ging en de onder andere zeer zieke Karel “nog” leefde. Maar kort daarna ging de zwakke Karel ook dood, en belande hij op een of andere manier in de verhalenwereld die Jonatan vroeger hem altijd vertelde. Het was dus echt waar!

Karel was kerngezond en hij vond al snel “zijn” broer, waarmee hij vele avonturen tegemoet ging. Ook al was de bange, angstige eigenschap van Karel zeker niet verdwenen, werden ze door de andere vriendelijke mensen in de buurt “De gebroeders Leeuwenhart” genoemd.

Opdracht 6: in welk jaar speelt dit boek zich af?

In het boek worden niet over precieze jaartallen gesproken maar over tijden. Waar Karel namelijk nog een zeer zieke jongen was zal in deze tijd of die van tien jaar geleden zich hebben afgespeeld. Maar nadat de gebroeders Leeuwenhart in hun volgende avonturenwereld waren beland, zou je het kunnen omschrijven als de Middeleeuwen. Een wereld, waar openbaar vervoer niet bestond, je veel dingen met de hand maakte en waarbij je jezelf kon opwarmen bij een echte vuurhaard.

Opdracht 7: wat heeft de titel met het boek te maken?

Gebroeders Leeuwenhart heeft alles te maken met Karel en Jonatan die samen hun avonturen gaan beleven. Omdat hun samen een sterk en hecht team zijn geworden, en dat voor hun uiteindelijk samen een grote opdracht voor de boeg staat, vinden de mensen uit hun eigen dorp dat de gebroeders die naam verdienen.

Opdracht 8: wat is het probleem in dit boek?

Het probleem van Karel is altijd al geweest dat hij angstig geweest was. En altijd al was gebleven, ook in zijn nieuwe wereld. Maar doordat hij nooit zonder zijn broer kan, besluit hij zijn angst te overwinnen, en Jonatan te helpen met de zware opdracht.

Opdracht 9: geef drie toepassende thema´s die jij bij het boek vind passen.

  • Verdriet;
  • Liefde;
  • Strijd.

Geen commentaar.

Opdracht 10: maak een samenvatting over het boek.

Wanneer de zieke Karel Leeuw op een vreselijke manier krijgt te horen dat hij bijna zal dood gaan, zoekt hij troost bij zijn broer Jonatan. Jonatan vertelt aan Karel vele verhalen over hoe het zal zijn nadat hij dood zal gaan. Dit gaf Karel eigenlijk best wel een goed gevoel, opeens alsof hij het niet meer erg vond om te overlijden! Maar dat duurde nog een tijdje.

Totdat er iets verschrikkelijks gebeurde: Er ontstond een brand in het huis waar Karel, zoals altijd nog ziek in zijn bed lag. Maar zijn moedige broer kwam hem helpen, en sprong met Karel in zijn armen van de tweede verdieping naar beneden. Jonatan, die kerngezonde jongen, was opslag dood (op twee woordjes na), maar Karel leefde nog! Helaas voor nabestaande niet meer voor lang, want hij werd steeds zieker en verlangde er zelfs om naar de wereld te gaan waar zijn broer al zou zijn.

Op een dag gebeurde het. Karel wist dat hij gauw zou overlijden, op een raar gegeven moment stond Karel in de wereld zoals zijn broer het had omschreven, en voor het huis zoals aan hem werd vertelt. Al gauw vond Karel zijn broer en gingen zij veel dingen doen die Karel in zijn vorige leven nog nooit had gedaan. En ook was het zo dat de scheve ongezonde benen van Karel nu mooi recht stonden.

Karel leerde van zijn broer zwemmen, boogschieten en paardrijden. Ja, dat was daar het vervoermiddel. Ze leefden in een vredig dorpje met vriendelijke mensen. Maar er kwamen steeds meer avonturen opduiken en het werden enge ook. Er was namelijk een dal: het Bramendal, waar boosaardige mensen de macht hadden overgenomen en de vorige vredige leider hadden opgesloten in een vreselijke hel. Dat betekende ook dat het bramendal de macht wilde gaan overnemen over alle dalen. Ook die van Karel en Jonatan Leeuwenhart.

Totdat deze bedreiging steeds dichterbij kwam werd aan Jonatan een zware opdracht opgedragen. Hij moest naar het Bramendal. Karel voelde grote angsten opkomen omdat hij niet zonder zijn broer kan. Dus zo snel als hij kon ging Karel kort nadat zijn broer was vertrokken, om de zware klus op te lossen hem achterna. Karel moest door een eeuwenlangdurende bergendal op zijn paard. En daar stonden veel avonturen op hem te wachten, waarvan sommige achteraf hem zeer goed van pas kwamen.

Maar ergens midden in dat bergendal wat naar het Bramendal zou moeten lijden, waren verraders die Karel ontdekten. Dit was voor Karel echt het toppunt van angst. Maar met een grote smoes werd hij door de soldaten naar het Bramendal gebracht. Karel wist niet wat hij zag. Een verwoest dal waar de mensen slaven waren door de overgenomen macht. Daaruit moest hij een klein wit verzonnen huisje vinden met een opa, om niet te vrezen voor zijn leven. Na een lange tocht door het dal vond hij gek genoeg het bedachte huisje waar een opa voor zat. Hij liet de soldaten geloven dat hij hier woonde bij zijn opa en die namen dat uiteindelijk ook aan. Met die opa at hij wat brood en vertelde de opa over hoe slecht het er in dit Bramendal aan toe ging. En de opa kwam erachter wie Karel eigenlijk was en toen kwam Jonatan in dat huisje tevoorschijn. Dit was toch wel het toppunt van toevalligheid. Achterom de rug van de vreselijke mensen die de macht hadden over het Bramendal maakte de gebroeders een plan met het volk om de vorige leider van dit dorp te bevrijden uit een vreselijke grot. De opdracht zou zwaar zijn maar het zag er goed naar uit.

Opdracht 11: wat is jouw eigen mening over dit boek?

De gebroeders Leeuwenhart vind ik een heel apart boek. Dat vind ik omdat het een fantasieverhaal is, wat dus eigenlijk nooit zou kunnen bestaan. Daarom is het volgens mij ook knap van de schrijver om deze gedachten om te zetten in een verhaal op papier. Bovendien is de inhoud mooi omschreven zodat ik mij gauw ging inleven op het verhaal en ging meedenken met de personages die zich erin voordoen. Dat is voor mij persoonlijk echt leukste van het lezen van het boek.

Het boek is dus zeker wel geslaagd want ikzelf vind het fijn om verzonnen verhalen te lezen met vel avonturen. En ik vind de inhoud heel belangrijk zodat ik weet of ik mij kan inleven op de personen in het verhaal. Helaas is toch iedere mening van een boek verschillend maar mijn tip is: lees dit verhaal snel en creëer jou eigen mening.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

echt een heel goed uitreksel goed gedaan

16 jaar geleden

P.

P.

kon je geen compleet boekverslag maken?

15 jaar geleden

L.

L.

het verslag is toch lang genoeg anders worden de spannende delen al verklapt.

4 jaar geleden