A Bridge to the Stars door Henning Mankell

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover A Bridge to the Stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3049 woorden
  • 14 januari 2008
  • 353 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
353 keer beoordeeld

Boekcover A Bridge to the Stars
Shadow

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the house to look for a lonely dog he has seen from his window. On the bridge across the icy river he starts a secret society, but gets into serious trouble by listening to his young so-called fr…

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the h…

Joel lives with his father in the cold northern part of Sweden. His mother has left him and his father and Joel desperately wants to know why. At night he often sneaks out of the house to look for a lonely dog he has seen from his window. On the bridge across the icy river he starts a secret society, but gets into serious trouble by listening to his young so-called friend Ture. And then, when he returns home from one of his nightly adventures he finds his father's bed empty ...

A Bridge to the Stars door Henning Mankell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Een brug naar de sterren

Het was allemaal begonnen met een hond! Als hij de eenzame hond niet had gezien, dan had misschien niks gebeurd. Hij zag de hond toen die opeens midden in de nacht wakker werd en uit bed ging en voor het raam ging staan, dat helemaal was bevroren! Toen hij de hond zag rende die naar buiten, helemaal in zijn eentje! De volgende nacht werd die weer wakker en hij ging weer voor het raam zitten kijken of hij de hond nou ook weer kon zien, toen was die in slaap gevallen, en zijn vader had hem bij het raam gevonden(slapend) toen hij naar zijn werk wou gaan, hij heeft maar gezegd dat die misschien meer aan het slaapwandelen was, omdat zijn vader had gezegd dat die vroeger altijd slaapwandelde! Joel Gustafson had de hond voor het eerst gezien in de winter van 1956, dat was dat ook de winter waar alle gebeurtenissen gebeurden!
Het huis waar hij woont met zijn vader Samuel, ligt bij de rivier. Bij de rivier had joel een geheim, het was een rots dat eerder altijd rond was! Toen is die doormidden gebroken in twee helften, en hij doet altijd als of het de aarde is! Maar het geheim was dat hij kon zien wat anderen niet kunnen zien. Als die daar tussen lag dacht die altijd dat hij alles kon veranderen hoe hij het wou. Zijn vader was eerder een zeeman.

Hij wil graag 2 dingen hebben; een nieuw fornuis en een fiets, hij heeft aan zijn vader al gevraagd of hij een ander fornuis mag, maar hij weet dat het toemenste nog een maand duurt voor dat hij een fiets mag, zo zal hij de laatste zijn die op school een fiets heeft! Later gaat joel de hond zoeken dit begon op 8 maart, als het al niet de ster heeft bereikt zal hij de hond vinden. Hij gaat ’s nacht voor de hond gaat zoeken, nacht na nacht gat hij uit bed kleed zich aan zodra zijn vader slaapt! Een keer naar school koopt hij een boekje, waar hij al zijn avonturen inschrijft, hij noemt het; THESEFOTHEDOTHFAS (the search for the dog that headed for a star; de zoektocht naar de hond die onderweg is naar een ster) dat is de code voor de geheime organisatie. Hij verstopt het boek onder Celestine. Op een nacht gaat hij op zoek naar de hond en gaat voor het raam staan, waar de fiets in de etalage staat die hij graag wil hebben! Dan komt hij er achter dat de achterdeur los is en gaat hij naar binnen en neemt de fiets mee naar buiten! Hij is een dief geworden, later komen er 2 koplampen zijn kant op, hij schrik en de voorband slipt weg in de sneeuw en hij valt! De man komt uit de vrachtwagen en joel ziet dat het Simon windstorm(ook bekent als: The old bricklayer; De oude metselaar) is. Hij bracht de fiets weer terug maar er zat een kras op en hij probeerde het weg te vegen maar dat lukte niet, toen zag hij dat de hond buiten stond. Hij sprintte snel naar de achterdeur, maar struikelt op de trap en valt. Dan gaat die snel naar de weg, maar een maal daar is de hond weg en de straat is verlaten, hij kan ook geen pootafdrukken vinden van de hond! Maar hij weet nou zeker dat de hond bestaat, en het avontuur begint!
Een paar dagen later valt hij in slaap op de tafel, de docente Miss Nederström werd boos, en stuurde hem de klas uit! De volgende dag ging hij naar haar toe om uit te leggen waarom hij in slaap is gevallen, en ze geloofde alles wat hij zei! Toen liep hij een keer naar huis en zag hij dat er iemand op zijn rots zat! Hij wou weten wie het was, maar hij wou zijn naam niet zeggen, de volgende dag zat hij weer op joel’s rots, hij wist dat de jongen Joel heette, want dat stond in de rots. Joel wist nou ook dat hij Ture von Swallow heet. Joel nodigt hem uit om ’s nacht mee te gaan om de hond te zoeken. Die avond komt zijn vader ook met iemand anders thuis; Sara ze werkt als serveerster in de lokale bar. Joel vind haar niet aardig haar borsten zijn te groot en ze ruikt naar parfum, beer en zweet. Ze was meegekomen voor een kop koffie, maar dat was op! Een tijd later vertrekt ze, en hun gaan eten.
Joel stond op ture te wachten midden in de nacht. Dan komt ture, en gaan ze samen door de donkere straten naar de ijzeren brug, joel vertelt hem over de geheime organisatie, dan moet ture met zijn tong tegen het ijskoude metaal doen, voor 50 seconden lang, dan moet hij beloven dat als hij een regel overtreedt, dat hij over de rand van de brug moet klimmen en in de rivier plassen! Dan gaan ze op zoek naar de hond, maar daar kunnen ze die nacht niks van vinden! Dan laat hij ture zien waar 2 vijanden wonen, Sara en Otto. Joel laat zien waar hij woont en ze gaan dan weer terug naar het huis was ture en zeggen doei bij het hek, en ture zegt dat hij morgen moet langskomen naar schooltijd! Joel durft eerst niet aan te bellen, maar later is die toch binnen en ze praten over van alles en nog wat, ook over Leonardo da Vinci, en wat ze later willen worden, joel denk dat die later een zeemand wil worden, net als zijn vader eerder was, ture denk dat hij een deskundige / ingenieur wil worden of werken voor de UN. De volgende nacht gaan ze weer op zoek naar de hond, maar dan komen ze een vrouw tegen zonder neus! Ze volgde haar in de schaduwen tot aan haar huis, en ture heeft toen een mierennest op haar keukentafel gelegd, want er stond daar een raam los! Ze gingen naar huis, en toen joel thuis was hoorde hij zijn vader niet! Hij ging naar zijn vaders kamer en zag dat zijn vader niet in zijn bed lag, en dacht dat zijn vader hem had verlaten net als zijn moeder hen had verlaten!
Dan rent hij naar de flat waar Sara woont, hij vindt dan een ladder en draagt die naar de overkant. Hij zet het tegen de muur aan en klimt naar boven en kan door het raam heen kijken van de flat van sara, hij ziet zijn vader of de rand van het bed zitten. Dan klimt hij naar de beneden en pak een steen van de grond onder het sneeuw vandaan. De steen is half zo groot als zijn vuist hij gooit de steen en raakt het midden van het raam. De volgende morgen staat joel op, en ziet dat zijn vader wel thuis is geweest! Hij blijft die dag thuis, hij gaat toch naar buiten en gaat rond lopen, hij gaat richting noorden zonder enige reden. Hij komt de oude metselaar tegen, en hij gaat hem helpen. De man zegt dat je alle nare herinneringen weg kunt zingen. Hij zegt dat joel maar een keer terug moet komen! Hij gaat verder, en denk aan sara, en hij gaat opeens heel hard zingen en op een gegeven moment vervaagt ze steeds meer! Als hij thuis is gaat hij op zoek naar een foto van zijn moeder; Jenny, en die vind hij! Die nacht gaat hij weer met ture rond dwalen, ze gaan naar een plek waar mierennesten zijn! Dan staan ze voor het huis van Gertrud, ture verdwijnt voor een paar minuten en komt terug en zegt dat joel de zak mee moet nemen en hem volgen. De was een raam los, en daarachter stond een tafel, toen gooide ze de zak voorzichtig leeg op de tafel, tot die helemaal leeg was! De volgende dag wou ture haar bessenbosjes lakken, joel wou dit niet, en ze kregen een beetje ruzie! Toen zeiden ze niks tegen elkaar, en gingen naar hun eigenweg toen ze bij het hek kwamen van het huis van ture. Toen hij thuis kwam wist die dat zijn vader weg was, hij opent de deur van zijn vader kamer, het bed is leeg en hij begint te huilen!
De volgende ochtend als joel wakker word, ziet die dat zijn vader de hele nacht niet is thuis geweest, want de kachel is nog koud en er staat geen smerig koffie kopje in de wasbak! Joel besluit dan om naar buiten te gaan, in het bos te gaan liggen en dood gaan, want samuel komt niet terug! Hij gaat naar buiten, maar hij gaat naar Simon, hij heeft soep voor Joel, soep waarmee je in de toekomst kan kijken! Dan vertelt joel hem alles, over sara, de geheime organisatie, Celestine, zijn vader en zijn moeder. Dan neemt hij joel mee in zijn vrachtwagen, naar een paar kilometer hij stop, en zegt dat het tijd is voor een wandeling, ze lopen door het bos dat uitloopt op een meer, dat bedekt is met ijs en sneeuw. Ze lopen er naar toe. Dan zegt hij dat het meer geen naam heeft op de kaart, maar hij heeft het een naam gegeven een geheime naam; Four Winds Lake. Hij zei tegen joel: de eerste keer dat ik hier kwam, was nadat hij uit het ziekenhuis was ontslagen. Het was ook in de winter, net als nou! Toen riep ik zo hard ik kon mijn naam, ik weet niet waarom ik het deed, het gebeurde gewoon. Maar toen ik stopte leek het net alsof alle 4 de winden uit het bos tegelijk kwamen, het leek of ze ook wat tegen hem zegde; Sorrow, Fury, Hapiness(verdriet, woede, blijheid) en de vierde wind zei dat ik moest kiezen welke wind ik in mijn gezicht wou hebben geblazen, en ik draaide ze de rug toe en liet de wind happiness in mijn gezicht blazen. Toen ging hij weg en zei tegen joel dat hij ook zijn naam moest schreeuwen zo hard hij kon, dat deed die. Hij voelde zich toen een stuk beter en ging weer terug! Toen hij thuis kwam, was zijn vader al thuis, er was iemand overleden op het werk; Evert Petterson. Later die avond ging samuel naar sara, en vroeg of joel meeging en hij ging mee. Ze bleven daar die nacht. De volgende dag gaat hij gewoon weer naar school, als hij thuis komt schrijft wat dingen op in zijn logboek. Die nacht gaat hij weer naar buiten en wacht op ture. Hij stop en zegt dat het nou joel’s beurt is, want hij heeft gisternacht de bessenbosjes gelakt, nou moet joel de planten afknippen die zij tegen haar muur aan laat groeien. Maar dat wil hij niet doen! Maar later doet hij het toch. Als hij bezig is doet zij haar deur open en betrapt hem, maar ze klikt niet boos als ze iets zegt. Dan zegt ze dat hij binnen moet komen! Ze praten over dingen, dan zegt joel op een gegeven moment wie hij is. Dan vraagt ze waarom hij het heeft gedaan, maar hij zegt niks, dan schud zij hem goed wakker, en zegt dat die mag gaan. En dat hij moet terug komen op het uit te leggen, niet aan mij maar aan jezelf zegt ze erbij! Eenmaal buiten krijgen ture en joel weer een beetje ruzie en joel zegt dat hij de volgende nacht over de rand zou heen klimmen, omdat hij niet heeft gedaan wat hij belooft zou te doen. Dan rent hij weg. Die ochtend valt hij weer in slaap op zijn tafel op school, maar hij werd snel wakker voordat Miss Nederström het in de gatten had. Later thuis gaat zijn vader direct naar het eten naar bed, hij is ziek. Joel brengt hem een kop koffie. Dan zegt samuel tegen joel, dat als hij van school af is ze zullen verhuizen. Nog 3 jaar denk joel! Die nacht gaat joel gelijk naar de brug waar hij over heen moet klimmen! Ture kwam er ook en aan en had een schaar mee genomen voor als joel niet durfde, joel werd hierdoor heel boos, toen begon hij te klimmen! Hij dacht dat die klom als een kikker die op de vlucht was, dan schreeuwt ture dat hij naar beneden moet komen, maar hij komt niet, hij kan zich niet meer bewegen, niet voorwaarts maar ook niet achterwaarts! Dan ziet hij otto op de brug staan hij is aan het lachen, en Miss Nederström ziet hij zij is boos, en er staan nog veel meer mensen op de brug, dan hoort hij zijn vader! Hij komt steeds dichter bij en hij haalt joel van de brug af! Dan wordt hij naar huis gebracht door Simon!
De volgende dag kwam joel er achter wat er gebeurd was! Ture dacht dat hij niet meer van de brug af kwam dus is midden op de weg gaan staan, en toen kwam simon er aan maar hij begreep hem niet helemaal, maar wat die wel begreep is dat er ongeluk is plaats gevonden of dat gaat gebeuren. Toen hij vroeg wie het was zei ture: Joel Gustafson! Toen dacht hij dat, dat de jongen was met wie hij naar de Four Winds Lake was geweest, en reed naar het huis waar hij jou laatst had afgezet! Simon wist niet waar jij woonde dus hij klopte op alle deuren, Mrs Westman durfde van angst de deur niet los te doen! Samuel had de deur wel los gedaan, en toen die hoorde dat joel is gevaar was nam hij niet de moeite op zich aan te kleden en deed alles over zijn pyjama heen en vergat zelf 1 sok aan te doen! Die avond gaat joel ’s avonds weer weg, maar niet midden in de nacht en nou weet zijn vader het! Hij gaat gewoon een stuk lopen dan komt hij weer bij de brug en hij ziet ture aan lopen, weer met een schaar, omdat hij niet is geslaagd over de rand heen te klimmen moet hij de planten maar afknippen, joel wordt hierdoor zo boos en slaat ture met zijn vuist vol is zijn gezicht, dit had ture niet verwacht en hij valt achterover. Dan zegt joel dat hij niet meer bij de geheime organisatie hoort, en hij gaat weg naar huis! De volgende dag gaat hij gewoon weer naar school, en het lijkt alsof niemand er iets van weet, die avond naar het eten maakt hij zich weer klaar of weg te gaan! Zijn vader wil nou weten waar die heen gaat, maar hij zou het hem het liefste vertellen dat hij naar gertrud ging, maar dan zou zijn vader allemaal dingen vragen, dus zegt die dat hij wel zal zien! Dan gaat hij naar haar toe! Om het uit te leggen waarom hij het heeft gedaan! Maar ze wordt niet boos, en zegt dat ze weet dat hij het toch niet meer zou doen dan gaan ze over andere dingen praten! Dan vraagt ze of joel nog een keer terug komt, en hij knikt, dan gaat hij terug naar huis, en zit Celestine op tafel staan, zijn vader heeft zijn logboek gevonden, maar hij zei dat hij het niet heeft gelezen dat iedereen geheimen heeft. Dan vertelt zijn vader joel een geheim over hem, van vroeger toen hij net zo oud was al joel, joel vind dit een speciale dag! De winter is al bijna afgelopen en de lente begint. Op een dag staat er in de keuken een gloednieuwe elektrisch fornuis, de oude is in de tuin neergezet! Joel heeft er bijna medelijden mee! En ook op een dag gaan ze naar de fietswinkel, en the flying horse staat nog steeds in de etalage. Dan betaalt zijn vader het en hij fietst dolblij naar huis! Alle nachten worden lichter, alle herinneringen van de winter vervagen, maar soms keert joel terug in zijn dromen naar de rand van de brug, maar als die dan wakker wordt weet hij dat hij daar niet is maar op zijn kamer! Soms komt hij ture nog wel eens tegen, maar ze zeggen niet echt veel tegen elkaar. Maar op een keer vraagt ture of joel komt spelen, joel zegt dat hij een keertje komt, maar heeft er de tijd niet voor. Maar over 3 jaar zijn, zijn vader en hij onderweg, weg van het huis bij de rivier dat ze nooit naar de zee zou lijden. En samuel vertelt hoe zijn moeder was. En als hij haar wil ontmoeten is de keus aan hem! Voor zijn vader is het anders, want hij heeft sara nou! En als hij naar sara toe gaat, komt gertrud langs en joel laat haat Celestine zien. Ze onderzoeken haar van dichtbij! En joel verteld haar wat de meest gevaarlijkste kanalen zijn in de zeven zeeën. En op een dag wordt hij wakker en realiseert zich dat hij niet meer naar school hoeft tot de herfst! Dan gaat hij uit zijn bed, kleed zich aan en gaat fietsen met The Flying Horse. De zomer is grenzeloos, en de hond die hij zocht, ziet hij nooit meer terug, hij denkt dat hij zo hard heeft gerend dat hij de ster al heeft bereikt! Maar dan denkt hij dat het een kinderachtig gedachten is, maar toch kiest hij een ster waar de hond nou is! Maar hij kan niet kinderachtig blijven voor nog langer, hij stop zijn fiets en kijk naar de hemel, en weet nou dat de hond is waar hij moet zijn! Dan rijdt hij verder, er is nog zoveel te doen deze zomer….!

Personages

Joel Gustafson: Het jongetje dat op zoek is naar de hond!
Samuel Gustafson: De vader van Joel!
Jenny “Gustafson”: De moeder van Joel, die hen had verlaten.
Sara: De serveerster in de lokale bar.
Otto: Een klasgenootje van Joel, waar hij altijd ruzie mee heeft.
Ture von Swallow: Een jongen die Joel tegen komt op zijn rots en later samen de nacht mee door dwaalt!
Simon Windstorm (the old bricklayer): ‘de oude metselaar’ De man die ’s nachts altijd in zijn vrachtwagen rond rijdt.
Miss Nederström: De lerares van Joel.

Mrs Westman: De onderbuurvrouw van Joel en Samuel.
Gertrud(No Nose): De vrouw zonder neus.

REACTIES

N.

N.

teveel uitroeptekens !!!
het is wel een goede samenvatting :)

12 jaar geleden

S.

S.

echt een hele slechte samenvatting!
veeeeel te veel details en uitroeptekens. ik hoop dat niemand dit ooit voor school gebruikt!

ps: doe jij vmbo? zijn heel veel typfouten!

12 jaar geleden

S.

S.

Juist heel handig die details!

12 jaar geleden

C.

C.

Hebben jullie wat tegen vmb-ers ofzo? ;o

12 jaar geleden

G.

G.

@sanne Dit is een goede samenvatting ik heb het niet gelezen en nu ga ik een goed cijfer halen bitch ! Jammer van de spelfouten maarja. Trouwens volgens mij weet jij niet wat vmbo en havo enz inhoud want het gaat op de manier hoe je leert niet of je veel typfouten maakt of niet. Sjappie kader neem ik aan!!!!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Bridge to the Stars door Henning Mankell"