15 door Per Nilsson

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover 15
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas aso | 392 woorden
  • 26 maart 2008
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
103 keer beoordeeld

Boekcover 15
Shadow
15 door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
15 - Recensie

Het boek ‘15’ van Per Nilsson is alweer een boeiend boek dat je niet loslaat. Je wilt het gewoon uitlezen. Ik vind het een goed boek omdat het alledaags is. Pesten en verliefd worden, komt overal ter wereld voor. Zoals de meeste boeken van Nilsson is ook dit boek eentje dat stof geeft om over na te denken, namelijk de liefde en het pesten.

Het boek gaat over Jonathan, een jongen van 15 die het verhaal vertelt vanuit zijn standpunt uit zijn liefje. Het boek gaat over enkele cruciale weken uit zijn leven. Eigenlijk is het boek een vervolg op het boek ‘17’, maar in dit boek is niet de vader van Jonathan, Göran aan het woord, maar Jonathan zelf. Jonathan wordt op school gepest en voelt zich eigenlijk nergens echt thuis. Toen hij op de lagere school zat had hij twee goede vrienden, Benjamin en Wilmer. Maar nu zitten ze in het middelbaar en zijn ze alle drie hun eigen weg gegaan. Jonathan wordt gepest door Nurmi, een Fin op school en een vriend van zijn vroegere vriend Wilmer. Ook wordt hij voor het eerst verliefd, hij denkt dat de liefde wederzijds is, maar dat is niet zo. Hij wordt in het boek geconfronteerd met de werkelijkheid van de liefde en het leven.
Vaak vlucht hij weg in zijn fantasiewereld waarin ‘gerechtigheid overwint’. In deze wereld zijn er helden die voor de zwakkere opkomen en hem dus eigenlijk beschermen van Nurmi.


Net zoals in zijn andere boeken gebruikt Per Nilsson ook hier een originele stijlvorm die het boek spannend en intrigerend maakt. In het verhaal lopen er eigenlijk drie verschillende lijnen. Een eerste lijn is het deel in cursieve letters, hier richt Jonathan zich rechtstreeks tot de lezer. Hier lees je zijn emoties en gedachten, hierdoor geeft de auteur stilaan het verhaal prijs. Dit is ook een manier van Nilsson om de spanning op te drijven.
In de tweede lijn worden de gebeurtenissen op school en rond Jonathan beschreven. Dit schetst een beeld van de harde en herkenbare wereld waarin hij zich bevindt. Het is een stuk zonder hoofdletters en leestekens, één zin staat bijna gelijk met één klein hoofdstukje.
In de derde lijn wordt de fantasiewereld van Jonathan beschreven waarin de Zonneprins regeert. Dit deel beschrijft het deel waarin de gerechtigheid overwint en het lijkt wel een filmscenario uit een actiefilm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.