Zwendelaars? door Johan Diepstraten

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1796 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 15 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 15 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
95
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zwendelaars?
Shadow
Zwendelaars? door Johan Diepstraten
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting

David’s vader is overleden aan een hersenbloeding. Tijdens de begrafenis staat een zwerver te schreeuwen dat ze zwendelaars zijn. Hij laat een briefje achter in David’s jaszak. De zwerver beweert dat hij de vader van David is. Hij gaat niet op het briefje in. De dagen erna zit de man de hele tijd op het bankje voor David’s huis. Steeds als ze kijken wenkt de man Saskia en David. Saskia is een vriendin van David. Hun ouders hebben samen een advocatenkantoor. Saskia wordt er gek van en belt naar het kantoor van hun ouders dat hij er weer zit en al snel komt er een politie auto om de man weg te sturen. Hij gaat gewillig weg. Saskia wil de man volgen en dus doen David en zij dat. Op de fiets doen ze een wedstrijd wie het eerste bij de brug is. Als Saskia zich omdraait ziet David iets vreselijks: de zwerver, Hans van Lelyveld, wordt geschept door een witte sportwagen. De auto rijdt gewoon door. Snel fietsen David en Saskia erheen en Saskia haalt hulp. De man praat nog wat onduidelijks; een huis dat ze moeten zoeken en ‘ga weg jullie, ga weg jullie!’ en valt weg, hij overlijdt in het ziekenhuis.
Ze gaan naar de woning waarover Hans van Lelyveld iets had gemompeld. Daar vinden ze een boek met Davids naam erop maar geen inhoud en een fototoestel. Voor de grap maakt Saskia een foto van David. Daardoor haalt David het fotorolletje eruit en laat hem ontwikkelen. Ze scannen een foto van een krantenknipsel in en vergroten hem. Het ging over fraude en het advocatenbureau van hun ouders. Daarom besluit het tweetal `s avonds naar het kantoor te gaan. Ze breken als het ware in. Daar vinden ze een archief over Hans van Lelyveld, ze kopiëren het en willen snel weer weggaan. Ze zijn te laat, want buiten staat de politie op hen te wachten. In het pand hingen namelijk beveiligingscamera’s en de politie zag de beelden van twee mensen die zich verdacht gedroegen. Ze stonden namelijk in het donker spullen te kopiëren. Saskia en David moeten mee naar het bureau en besluiten verder samen te werken met Koen van der Wiel, die op de zaak was gezet.

De zus van Hans helpt mee om van alles over haar broer te vertellen. Zo komen ze aan de sleutel van zijn huis in Rotterdam. Ze, Koen, Saskia en David, besluiten met zijn drieën naar Rotterdam te gaan om zijn huis te doorzoeken. Koen besluit nog even langs de psychiatrische inrichting te gaan omdat er in het huis van Hans rekeningen van 'Het Blauwe Huis' lagen. David en Saskia gaan naar een concert in Ahoy, dat was het smoesje zodat ze mee konden naar Rotterdam.
De psychiater van 'Het Blauwe Huis' had Koen al eerder verwacht, en geeft hem het dossier van Hans. Koen neemt het mee.
Saskia houdt het niet meer vol en vertelt alles aan haar vader. Omdat Koen niet legaal bezig was kon het kantoor hem aanvechten. De rechter gaf de advocaten gelijk en zei dat er iemand anders op de zaak gezet zou worden en dat Koen met ziekteverlof moest. David had het met Koen te doen. Hij vertrouwde hem.
Als David zich verveelt gaat hij een eindje fietsen, richting het huis van oom Hendrik. Hij ziet dat de garagedeur open staat en loopt naar binnen. Hij kijkt eens rond en dan ziet hij opeens een band vol met modder onder een berg hooi. Hij tilt wat hooi op en daar staat een witte sportauto.
David vertrouwt niemand meer en houdt wat hij heeft ontdekt voor zichzelf. Maar tijdens het feestje van Saskia floept hij het eruit en Saskia wordt boos en negeert hem.
Een week later belt Saskia David op. Ze moeten een verklaring afleggen en ze heeft een plan om haar oom niet te verklikken. David besluit met veel moeite mee te doen. Op de dag van de verklaring worden ze apart genomen en verhoord. Al snel hebben de verhoorders door dat er iets niet klopt omdat elk detail hetzelfde is.
David wil een tweede verklaring afleggen en vertelt alles wat hij weet. Direct rijden ze naar de garage en daar staat de auto. Ze controleren de bandensporen. Die zijn hetzelfde als de bandensporen die waren gevonden op de plaats van het ongeval. Oom Hendrik opgepakt.

De zaak ‘ Hans van Lelyveld’ is opgelost.

Analyse

Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Er komen computers, telefoons en afluisterapparatuur voor in het boek. De vertelde tijd is ongeveer een paar maanden. Er wordt in het boek niet veel over gesproken, maar ik vind dit een redelijke tijd. De verteltijd is 91 blz. Het verhaal wordt in een chronologische volgorde verteld. Er zijn wel enkele flashbacks waarin er teruggeblikt wordt op het leven van Hans van Lelyveld. Het boek heeft een gesloten einde; de zaak ‘Hans van Lelyveld’ is opgelost.
Het verhaal speelt zich af in Nederland. In het boek wordt een aantal keer de naam Kralingen genoemd. Ook gaan David en Saskia samen met Koen van der Wiel op zoek naar aanwijzingen in Rotterdam waar de zwerver, Hans van Lelyveld had gewoond. Het verhaal speelt zich af in het advocatenkantoor en op het politiebureau. Daar wordt naar aanwijzingen gezocht en er worden dingen opgehelderd. ‘Het Blauwe Huis’ is de psychiatrische inrichting waar Hans had gezeten.

De wijze van vertellen

Het verhaal wordt verteld door de ik-verteller. Je beleefd alles vanuit David. Je krijg een verslag van wat de hoofdpersoon, in dit geval David, meemaakt, denkt en voelt.

Thema en motieven

Het thema van het boek is detective. Het gaat namelijk over de moord op Hans van Lelyveld. De motieven lijken mij drama en dood.

De personages

David: Hij is de hoofdpersoon. David is 14 jaar. Zijn vader is overleden aan een hersenbloeding.
Hans van Lelyveld: Een vreemde man die zich voordoet als zwerver. Hij wordt aangereden door een auto. Ongeluk? Moord? Hij heeft een boek geschreven: ‘Zwendelaars’. Hij beweert dat hij de vader van David is.
Saskia: Zij is de beste vriendin van David. Ze komt op het idee om de zwerver te volgen als hij weer door het raam van David zit te gluren. Samen met David is zij getuige van het ongeluk waarin de zwerver, Hans van Lelyveld, overlijdt. Samen met David probeert ze meer te weten te komen over het ongeluk.
Koen van der Wiel: Hij is een rechercheur die op de zaak Lelyveld is gezet. Samen met de hulp van David en Saskia komt hij uiteindelijk aan de oplossing van de zaak.
Marijke Ouwerling: Zij is de moeder van David. En ze werkt bij het advocatenkantoor ‘Ouwerling, Ouwerling & de Zeeuw’.
Paul de Zeeuw: Hij is de vader van Saskia. En werkt ook bij het advocatenkantoor.
Hendrik Ouwerling: Hij is de oom van David. En ook hij werkt bij het advocaten kantoor. De politie en David verdenken Hendrik van de moord op Hans van Lelyveld, in zijn schuur vindt David namelijk de sportauto waar de zwerver mee aangereden is.

Titel, ondertitel en motto

De titel van het boek slaat op het boek dat de zwerver, Hans van Lelyveld, heeft geschreven; ‘Zwendelaars’. In het boek beweert hij dat de eigenaren van het advocatenkantoor (dat zijn Marijke Ouweling, Paul de Zeeuw, Hendrik Ouweling en de overleden vader van David) zwendelaars zijn.

De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp

Het boek gaat over een psychiatrisch patiënt, Hans van Lelyveld, die doodgereden wordt omdat hij een gezin lastigvalt en bedreigt. Dit vind ik een interessant onderwerp, omdat zo’n onderwerp niet in veel boeken wordt besproken. Het onderwerp is niet herkenbaar in mijn eigen belevingswereld, ik had nog nooit eerder over zoiets gelezen, maar ben hierdoor wel aan het denken gezet. Ik vind het heel triest dat mensen tot zoiets in staat zijn. Al lijkt het me ook heel frustrerend als je elke dag wordt lastiggevallen en bedreigd door iemand. Toch zou ik zelf nooit tot zoiets in staat zijn. Het boek had voldoende diepgang over het onderwerp. De gevoelens van de personen werden duidelijk naar voren gebracht. De saaie gedeeltes uit het boek had men van mij wel weg mogen laten. Ik ken geen films en/of boeken die over hetzelfde onderwerp gaan.

De gebeurtenissen

De gebeurtenissen waren in het boek het belangrijkst, de hoeveelheid gebeurtenissen was ook precies goed. Het waren er niet te veel en niet te weinig. Zo hield het boek een beetje overzicht. Er waren gedeeltes in het boek spannend en tegelijkertijd triest, bijvoorbeeld toen de zwerver werd aangereden en toen hij begon te schreeuwen op de begraafplaats. Sommige stukken in het boek waren best saai, zoals de stukken waarin er werd gehandeld op het advocatenbureau. De gebeurtenissen waren wel geloofwaardig, het zou in het dagelijks leven zo voor kunnen komen. Je hoort dagelijks over moorden en aanslagen op het nieuws. Sommige gedeeltes uit het boek riepen wel angst bij me op. Dat de mensen tegenwoordig zo met elkaar omgaan. De afloop van het boek vond ik verrassend.

De personen

De hoofdpersoon, David, kwam levensecht over. Het is een doodnormale jongen. Ik kon me goed inleven in hem. Ik snap zijn twijfels goed; de recherche wel of niet inlichten over wat hij gezien heeft en zo zijn familie verraden. Ik herkende het onzeker en afwachtend zijn van David wel in mezelf. Bepaalde achterdochtige mensen uit het verhaal herkende ik wel in mijn eigen leefwereld. Ik heb van de hoofdpersoon geleerd dat het altijd beter is om eerlijk te zijn over de dingen en me niet zo afwachtend op moet stellen. De eerlijkheid van David ervoer ik als positief en de afwachtende en onzekere kant als negatief. Ik zou David niet anders hebben laten handelen als ik de auteur was geweest.

De opbouw

Ik kon het verhaal vlot lezen. Er zaten delen in het boek bij die best wel saai waren. De stukken die zich op het advocatenkantoor afspeelde waren soms best moeilijk door te komen. Ik had de neiging om die stukken over te slaan. Het stuk waarin Hans van Lelyveld wordt doodgereden was erg spannend en kwam op het juiste moment. De afloop van het verhaal vond ik verrassend. Ik had niet verwacht dat David een erfenis zou krijgen van Hans van Lelyveld en dat hij die niet zou accepteren.

Het taalgebruik

Ik vond het taalgebruik ik het boek makkelijk. De gebeurtenissen werden op een heldere manier beschreven, zodat ik me er een goede voorstelling van kon maken. In het boek kwamen best veel dialogen voor en deze werden op een natuurlijke wijze weergegeven. Het laatste deel van het boek zou ik willen onthouden, omdat de moordenaar van Hans van Lelyveld dan wordt gepakt en alles toch nog goed afloopt en op zijn pootjes terecht komt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwendelaars? door Johan Diepstraten"