Zwemmen door Martine Kamphuis

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Zwemmen
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 3e klas vmbo | 1564 woorden
 • 25 januari 2015
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2011
Pagina's
198
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zwemmen
Shadow

De maanden na de plotselinge dood van haar vader kan Sofie haar draai niet vinden. Haar vrienden zijn lief en bezorgd, maar begrijpen haar niet. Gelukkig vindt Sofie een luisterend oor bij Hugo, haar leraar en vertrouwenspersoon. Het contact wordt voor hen beiden steeds belangrijker totdat ze er niet meer omheen kunnen - het is meer dan de bijzondere vriendschap die z…

De maanden na de plotselinge dood van haar vader kan Sofie haar draai niet vinden. Haar vrienden zijn lief en bezorgd, maar begrijpen haar niet. Gelukkig vindt Sofie een luisterend…

De maanden na de plotselinge dood van haar vader kan Sofie haar draai niet vinden. Haar vrienden zijn lief en bezorgd, maar begrijpen haar niet. Gelukkig vindt Sofie een luisterend oor bij Hugo, haar leraar en vertrouwenspersoon. Het contact wordt voor hen beiden steeds belangrijker totdat ze er niet meer omheen kunnen - het is meer dan de bijzondere vriendschap die ze dachten te hebben. Hoewel hun verbondenheid grenzen schendt, voelt het zuiver en puur. Met Hugo kan Sofie tenminste praten over haar gevoelens. Al zijn er dingen die ze ook voor hem liever verzwijgt... Martine Kamphuis (1963) werkt als psychiater en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen. Martine publiceerde eerder vier thrillers voor volwassenen, Vrij , Ex, Kift en Ziek. Maar ze is eveneens succesvol in het schrijven van spannende verhalen voor de jeugd. Met twee van haar jeugdboeken "Roken is dodelijk" en "Niet geschoten is altijd mis", won Martine in 2007 en 2009 de John Flandersprijs. Voor de bundel Verrassing schreef ze het verhaal Vakantie.

Zwemmen door Martine Kamphuis
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Vertel kort waarom je juist dit boek gekozen hebt.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik in de vakantie geen boek had om te lezen. Mijn zus had dit boek meegenomen op vakantie, dus ik dacht dit boek lijkt mij wel leuk.

Beschrijf wat op de voorkant van het boek staat.

Een meisje die in het water zit.

Wat heeft de illustratie op de voorkant van het boek met de inhoud van het boek te maken?

Omdat een van de slachtoffer overleden is in het water. De hoofdpersoon zwom vroeger vaak en hield van water.

Geef een titelverklaring.

De hoofdpersoon houdt van zwemmen.

Wat voor een soort boek is het?

Het is een romantische thriller voor jong volwassenen.

Wat is het onderwerp van het boek?

Het gaat over een leerling die verliefd wordt op een leraar.

Spreekt het onderwerp je aan? Waarom (wel/niet)

Ja, omdat deze dingen kunnen gebeuren.

Wie zijn de hoofdpersonen in het boek?

Sofie, Hugo en Carlo

Beschrijf deze hoofdpersonen.

Sofie: is een leerling van  meneer Delfo

Hugo: is een  leraar  Nederlands

Carlo: is Sofie’s ex-vriendje  

Wat vind je van het gedrag van deze personen? Hoe zou jij je gedragen?

Sofie is heel verdrietig omdat haar vader is overleden en niemand begrijpt haar. Als haar leraar Nederlands haar wel begrijpt, voelt ze zich veel beter. Ze kon met haar verdriet niet bij haar moeder terecht. Die had ook veel verdriet omdat haar man was overleden. Ze snapte niet dat de operatie was mislukt en haar man plotseling was overleden. Ze was er zeker van dat de chirurg een fout had gemaakt. Met Sofie probeert ze antwoord te krijgen op haar vragen. Echt aandacht voor heet verdriet van Sofie heeft ze niet. Ik zou niet weten hoe ik zou reageer  in deze situatie.

Hugo is een goede leraar maar hij maakt misbruikt van zijn posities. Hij palmt meisjes die zwak en blond zijn in en dan voelt hij zich machtig. Nadat hij wel 100 naaktfoto’s van Sofie (en ook van de andere meisjes) heeft gemaakt,  heeft hij zoveel macht dat Sofie niet zo makkelijk van hem af kan komen.

Dit wil je ook lezen:

Carlo, het ex-vriendje van Sofie, weet niet waarom zij het heeft uitgemaakt met hem. Hij is nog steeds verliefd en probeert haar op elke manier te bereiken. Hij ontdekt dat Sofie iets met meneer Delfo heeft en hij vraagt aan zijn broer wat er met Pauline of Mariska is gebeurd. Hij gaat op onderzoek uit en volgt Sofie de hele tijd.

Wat vind je van deze afloop; had je deze afloop verwacht?

Ik dacht in ieder geval dat Sofie het wel zou overleven, maar niet dat Carlo haar zou  redden.

Waar speelt het verhaal zich af?

Op school, bij haar thuis en in een verlaten tuinhuisje.

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

In de tijd van nu.

Vertel hier hoe je het boek vond en waarom andere kinderen dit boek juist wel of niet moeten gaan lezen?

Ik zou dit boek niet lezen omdat het heel moeilijk is om te begrijpen. Het is meer voor kinderen die 16 jaar of ouder zijn.

Wat vind je het mooiste of spannendste uit het boek?

Het mooiste vond ik de proloog omdat de woorden heel mooi zijn geschreven. Het spannendste vond ik dat ze ontdekte dat de leraar al 2 andere meisjes had misbruikt. 

Geef aan welke fragment je zou kiezen, als je dit boek iemand zou moeten aanbevelen door  twee bladzijden voor te lezen.

Blz. 152 en 153

Leg uit waarom je dit fragment hebt gekozen.

Omdat liefde soms heel moeilijk is om te begrijpen. In dit fragment zie je hoe Sofie alles doet om hem bij zich te houden. Ze begint aan hem te twijfelen en aan hun liefde. Als hij dit merkt, wordt hij boos en begint hij haar dingen te verwijten. Sofie smeekt hem dan bij haar te blijven. Allemaal heel verwarrend.

Vertel iets over het leven van de schrijver.

Martine Kamphuis is geboren op 1963 en  is moeder van drie zonen. Ze werkt als auteur en  psychiater, gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornis. Naast thrillers voor volwassenen, schrijft ze ook voor kinderen en young adults. Voor twee van haar jeugdboeken ontving Martine de John Flandersprijs.

Noem enkele andere boeken van de schrijver.

Volwassen literatuur

 • 2006 - Vrij (De Arbeiderspers)
 • 2007 - Ex (De Arbeiderspers)
 • 2008 - Kift (De Arbeiderspers)
 • 2008 - Liefste (Kerstverhaal Margriet)
 • 2009 - Ziek (De Arbeiderspers)
 • 2011 - Vakantie (Kort verhaal, in de bundel Verassing, De Crime Compagnie)
 • 2011 - Zwemmen (De Crime Compagnie)
 • 2012 - Mist (De Crime Compagnie)
 • 2012 - Non Nocere (Kerstverhaal, Medisch Contact)

Voor kinderen- en jeugd

 • 2007 - De nieuwe buurvrouw (Vlaamse Filmpjes, Averbode)
 • 2007- De toverstok (Vlaamse Filmpjes, Averbode)
 • 2008 - Roken is dodelijk (Vlaamse Filmpjes , Averbode) Bekroond met John Flandersprijs
 • 2009 - De weeshuisbende (Clavis)
 • 2009 - De betoverde Peperkoek (Vlaamse Filmpjes, Averbode)
 • 2010 - Vechten tegen de zee (Vlaamse Filmpjes, Averbode)
 • 2010 - Niet geschoten is altijd mis (Vlaamse Filmpjes, Averbode) Bekroond met John landersprijs
 • 2011 - Vertrouw je mij? (Uitgeverij Leopold)

Extra

Zelf leest ze ongeveer tussen de 20 en 30 boeken per jaar. Haar favoriete auteur is de Amerikaanse schrijfster Anne Tyler.   In een interview wordt haar o.a. heet volgende gevraagd.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Zelf leest ze ongeveer tussen de 20 en 30 boeken per jaar. Haar favoriete auteur is de Amerikaanse schrijfster Anne Tyler.   In een interview wordt haar o.a. heet volgende gevraagd.

Is één van de hoofdpersonen in jouw boeken autobiografisch (over jezelf gaat) ? Welk personage spreekt je het meeste aan?

Autobiografisch zijn mijn personages niet, al komt er in het verhaal waar ik nu aan werk wel iemand voor die op mij lijkt. Diegene die mij in mijn eerste twee boeken het meest aanspreekt is Angela, uit Ex. Misschien is dat omdat zij een voormalig psychiatrisch patiënte is en haar doorzettings-vermogen daarom extra respect afdwingt. 

 Samenvatting.

Het verhaal gaat over de zeventienjarige Sofie. Ze heeft het moeilijk door de plotseling dood van haar vader. Haar vader is overleden door een bloeding in de darmen nadat hij geopereerd was aan darmkanker. De dokters zeiden dat het puur toeval was, maar Sofie en haar moeder geloven daar allebei niet in. Op een gegeven moment legt Sofie zich erbij neer dat het nou eenmaal gebeurd is, maar haar moeder gaat verder met het zoeken naar de schuldige en raakt er helemaal in verstrikt. Ze zou en moet antwoorden vinden waarom haar  man is overleden.

Leraren merken op school dat het niet zo goed met Sofie gaat; vooral haar mentor. De mentor verwijst haar door naar mevrouw Haverkamp, de maatschappelijk werkster op school. Mevrouw Haverkamp  praat met probleem kinderen. Na één gesprek met haar, wil Sofie niet verder. Ze geeft aan dat ze met meneer Deflo wil praten en dit is volgens haar mentor oké. Sofie praat veel met hem na school, en later spreekt ze zelf met hem af buiten school. Ze gaan naar een moestuinencomplex genaamd ‘Levenslust’ waar Hugo (meneer Deflo) een tuinhuisje heeft. Ze krijgen een geheime relatie. Twee keer spreken ze ook bij Hugo thuis af wanneer zijn vrouw en kinderen weg zijn. De laatste keer heeft hij alles klaargezet om naaktfoto’s van Sofie te maken. Eigenlijk wil ze dit niet, maar ze durfde het niet te weigeren. Ze wil hem ook niet kwijt.

Carlo, haar ex-vriend, heeft in de gaten dat Sofie veel bij Deflo is en vertrouwt dit niet. Vooral niet wanneer hij hoort dat er nog twee meisjes een paar jaar terug wel eens met hem afspraken. De ene is  dood gevonden en de ander moest bevrijd worden uit de wc toen ze zich in haar polsen sneed. Hij achtervolgt Sofie dan ook om te kijken waar ze naartoe gaat, en dit is maar goed ook. Want als Sofie een sms’je van Deflo krijgt dat hij met haar wil afspreken om de naaktfoto’s te bekijken, gaat het goed mis. Sofie heeft een plan om de foto’s van de laptop te verwijderen. Ze sluit Hugo buiten als hij het hekje, wat zij expres open heeft laten staan, dicht gaat doen. Binnen verwijdert ze snel de naaktfoto’s en ziet ook de naaktfoto’s van het andere meisjes. Hugo ramt op de deur en is erg kwaad. Nadat hij de deur heeft ingetrapt, slaat hij Sofie. Sofie probeert haar  tante te bellen, maar die neemt niet op. In het gevecht met Hugo om los te komen, wordt ze gebeld. Ze kan haar telefoon net open gooien en om hulp roepen. Even later wordt Hugo neergeslagen door Carlo, want hij is degene die Sofie belde. Hugo, die Sofie weer probeert te pakken, valt en is op slag dood.

Carlo en Sofie halen de portemonnee, laptop en telefoon bij Hugo weg, zodat het net een inbraak lijkt. Carlo dumpt het in zee zodat niemand er ooit achter zal komen dat Sofie in contact stond met hem. Veel vragen worden aan het einde beantwoord, doordat Sofie op de laptop naaktfoto’s van haar, maar ook van Marijke en Pauline ziet staan. Als Marijke Sofie later tegenkomt op het strand, zegt ze dat ze Sofie nog wilde waarschuwen. Ze kon niets vertellen omdat Deflo daar ook aan het wandelen was en haar in de gaten hield. Samen huilen ze uit. Hugo leeft niet meer, ze hoeven niet bang meer te zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwemmen door Martine Kamphuis"