Zwellend fruit door Peter Verhelst

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas aso | 377 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zwellend fruit
Shadow
Zwellend fruit door Peter Verhelst
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Leesdagboek

Ik heb dit boek mogen lenen van een vriendin. Zij vindt het een goed boek en omdat we beiden graag gedichten lezen en schrijven, dacht ik dat het geschikt was voor mijn laatste leesdossier.
Het boek gaat over sprookjes. Er wordt uitgelegd hoe ze er eerst gewoon waren, dan verloren gingen en vernietigd werden en ten slotte gevonden en heropgebouwd werden.
In het begin vond ik het minder goed dan naar het einde toe. Het was langdradig en ingewikkeld, omdat er niet veel gebeurde, maar er toch erg veel details in voorkwamen.
Hierna komt een van de stukjes in het boek dat ik zeer goed vond, omdat het merendeels in poëzie geschreven is. Ik vind poëzie heel mooi en zeker als het niet rijmt. Het lokt bepaalde gevoelens uit die ik moeilijk in detail kan beschrijven, maar kort gezegd: ik was ervan onder de indruk.

Het stukje is in enkelvoudige zinnen en toch is het niet iets om snel te lezen.
Het gaat over Klytaemnestra die haar man naar haar toe leidt in de tuin. Zij zit verborgen achter de muren en onder de grond en hij moet haar zoeken en met hem mee het huis binnennemen.
Kom naar die tuin.
Zoek de frambozen met je neus en de vogelnesten met je oren.
Neem die vogelnesten weg. Zie je die handen?
Het zijn mijn handen.
Wrik de stenen los. Een voor een. Begin bij die polsen.
Neem de stenen een voor een weg.
Zie je mij?
Ik ben het.
Leg je linkerarm rond mijn rug en de rechter onder mijn knieën. Voel je hoe licht ik ben geworden?
Draag me door de tuin, door de geur van de frambozen heen. Langs de paarse en witte bloemen waar de vlinders als sneeuwvlokken ronddwarrelen. Draag me het huis binnen. Voorzichtig. De trap op. Leg me op de lakens. Wacht tot de avond valt. Kom bij me liggen. Sluit je ogen. (15)
De schrijver, Peter Verhelst, maakt het er niet gemakkelijker op met zijn eigen speciale schrijfstijl. Hij probeert gevoelens en waarnemingen onder woorden te brengen met beelden uit zijn eigen wereld. Er komt erg veel fantasie bij te pas. Het is geen boek als alle andere, het heeft geen verhaal met een echt begin en einde.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwellend fruit door Peter Verhelst"