Zwarte engel door Joost Heyink

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte engel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1320 woorden
  • 3 november 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
159
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zwarte engel
Shadow
Zwarte engel door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De titel van het boek: Zwarte Engel.

Het boek heet zo omdat er een zuster is die een heel complot maakt en patienten zogenaamd uit hun lijden verlost door ze met medicijnen dood te maken in de nacht.

De schrijver is Joost Heyink.

Dit verhaal is een soort detective-verhaal, omdat Tom en Floor samen Marie Donkersloot achtervolgen in het ziekenhuis Amalia op de afdeling langdurige opnamen.

Dit verhaal is ook een liefdesverhaal, omdat Tom en Floor verliefd op elkaar zijn.

Dit verhaal is ook een griezelverhaal, omdat er mensen in gedood worden.

De hoofdpersonen zijn:Tom : Tom is 1 van de hoofdpersonen van het boek. Hij is een jongen van 16 jaar oud die elke week bij zijn oude opa in het ziekenhuis op bezoek gaat,

Floor: Floor is 1 van de zusters in het ziekenhuis waar de opa van Tom ligt. Zij is ook 16 jaar oud maar zit op een andere school als Tom. Ze ontmoeten elkaar als tom naar huis gaat van zijn opa. Floor en Tom lossen ook samen het complot op,

Meneer Duvalier: Meneer Duvalier is de opa van Tom. Hij ligt op de afdeling langdurige opname in het particulier ziekenhuis Amalia. Hij lijdt aan geheugenverlies en Tom weet niet of hij zijn opa juist wel of niet moet geloven.

De bijpersonen zijn:

Marie donkersloot: Marie Donkersloot is de gekke zuster die heel erg veel met het complot te maken heeft. Steeds als de patiënten overlijden in hun slaap heeft Marie nachtdienst…. De mensen waren nog helemaal goed en gezond de dag voor ze overleden en toen waren ze plotseling de volgende dag dood aan een hartstilstand, maar daar geloven Tom en Floor helemaal niks van,

Ab en Harm: Ab en Harm zitten ook bij meneer Duvalier op de afdeling.

De opa van Tom vindt ze net een stel pubers want ze halen overal kattenkwaad op uit en wedden overal op. Zij weten ook over het complot en Tom vindt af en toe dat ze hints geven waar ze informatie over moeten gaan zoeken.

Het verhaal speelt zich af in 204 want toen is het verhaal ook uitgegeven.

Het probleem van de hoofdpersonen

Was dat ze het complot moesten oplossen maar niet wisten hoe en dat de baan van Floor ook al op het spel staat.

Het verhaal loopt goed af, want Marie Donkersloot wordt opgenomen en onderzocht naardat ze meneer Duvalier wou doodmaken met een spuit met medicijnen en dat dat mislukte, want Tom en Floor zaten in de mannen wc op de wacht tegenover de kamer van Toms opa, meneer Duvalier en grepen in toen ze Marie Donkersloot de kamer van meneer Duvalier in zagen gaan.

Ik vind dat het verhaal een gesloten einde heeft want Marie Donkersloot wordt opgenomen en onderzocht, Tom en Floor verkering met elkaar hebben en meneer Duvalier leeft nog.

Dit wil je ook lezen:

De samenvatting:Tom bezoekt zijn opa elke zaterdag in het ziekenhuis. Opa is vaak in de war. Hij verwart Tom vaak met zijn overleden broer Henk (Henk is de broer van opa). Tom weet nooit of hij opa in de verhalen moet terug halen of meegaan. Dan vertelt opa over het complot. Tom weet niet wat hij moet denken. Opa zegt ook dat er een patroon in voorkomt namelijk:

Alle mensen die overlijden zijn weduwe en/of hebben bijna geen familie meer,

Alle mensen die overlijden zijn 's avonds nog gezond markeren niets en 's nachts zijn je overleden,

Alle mensen zijn door dezelfde doodsoorzaak overleden, namelijk in hun slaap,

Alle mensen die zijn overleden waren oud.

Tom vindt het maar een gek verhaal en besluit er dan met Floor over te gaan praten in het Bluescafé bij hem in de straat.

Floor gelooft het meteen en ze besluiten op onderzoek uit te gaan of de patronen blijken te kloppen, ze komen erachter dat zeven van de tien sterfgevallen met het patroon te maken hebben nadat ze in de gegevens van de patienten op de computer heeft gezocht, naar de doodsoorzaak: of er nu meer patienten waren overleden dan vroeger, of er meer patienten waren overleden aan een hartaanval dan vroeger.

En ze heeft op het rooster en in de agenda gekeken wie er nachtdiens had toen de patienten overleden ( het bleek dus dat Marie Donkersloot de meeste nachten dienst had gehad toen de mensen ' plotseling ' overleden,

ze verteld het aan de staf van het ziekenhuis en die waarschuwt haar ervoor dat ze het niet weer mag doen want anders raakt ze haar baan kwijt.

Ze spreken nog een keer af in het Bluescafé.

Floor wil koste wat het kost nog een keer in de gegevens kijken wie de dader zou kunnen zijn, en met succes ze vinden uit dan Marie Donkersloot de dader is die de patienten in hun slaap dood.

Opeens stelt Floor voor om een wandeling te gaan maken in het Sterrebos, als ze in het sterrebos staan wacht Floor even en kust dan Tom, later liggen ze in het natte gras van het Sterrebos elkaar lichamelijk te verwennen.

Als Tom het weet willen ze Marie stoppen. Maar hoe? Ze hebben geen bewijs.

Als Tom en Floor op zondag langsgaan om te kijken of Marie er was hebben ze haar gevonden.Als Tom en Floor weer weggaan gaan ze snel de kapstok van de verpleegsters in. Tom gaat op de uitkijk staan en Floor doorzoekt snel de kleren van Marie. Daar vindt Floor een briefje met 5 namen erop: 3 namen van de brief zijn er al overleden,

2 mensen leven nog en een van de 2 namen is Meneer Duvalier, de opa van tom! Dan staat marie plotseling voor hun neus. Floor weet nog gauw een smoesje te bedenken om weg te komen zonder dat Marie Donkersloot iets merkt.

Marie heeft nachtdienst. Dan willen ze haar op heterdaad betrappen. Ze gaan niet naar buiten ze verstoppen zich snel in de herenwc om de wacht te houden. Vanaf de wc kan je precies de kamer van opa zien. Als Tom per ongeluk in slaap valt hoort hij ineens zijn opa hoesten. Hij gaat snel kijken of hij niet vergiftigd is, maar hij was gewoon aan het hoesten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Marie heeft nachtdienst. Dan willen ze haar op heterdaad betrappen. Ze gaan niet naar buiten ze verstoppen zich snel in de herenwc om de wacht te houden. Vanaf de wc kan je precies de kamer van opa zien. Als Tom per ongeluk in slaap valt hoort hij ineens zijn opa hoesten. Hij gaat snel kijken of hij niet vergiftigd is, maar hij was gewoon aan het hoesten.

Als Tom thuiskomt belt Floor hem op. Er is weer iemand overleden. Het is die ene naam die ook op het briefje stond! Dan schiet er een heel raar gevoel door Tom heen: de lijst is een dodenlijst en opa is de volgende die vermoord wordt! Floor schrikt ook en besluit het ziekenhuis te bellen met een verdraaide stem en als Marie opneemt is het foute boel. Floor hangt snel op en belt Tom om het slechte nieuws te vertellen.

Ze gaan snel naar het ziekenhuis. Floor heeft een sleutel dus kunnen ze zo naar binnen. Als ze binnen zijn gaan ze snel weer naar de wc om de kamer in de gaten te houden. Dan horen ze een geluid.. het komt dichterbij. Tom wordt in 1 keer lijkbleek. Het is MARIE!! Ze bedenken zich geen moment en gaan de kamer binnen.

Daar zien ze Marie. Ze zien haar nog net een spuit wegstoppen.

Opa slaapt gewoon door en Tom wordt bij de nek gegrepen. De spuit is ook dicht bij zijn nek (Marie had snel de reservespuit gepakt).

Gelukkig werd opa wakker en slaat Marie buiten westen met de po-stoel. Als ze zich omdraaien is Marie al weer opgestaan en loopt met de spuit alsof het een pistool is. Tom bedenkt zich geen moment en pakt een kussen en drukt die op haar hoofd. Ze laat de spuit vallen en Floor belt snel de politie. Marie wordt opgepakt en opa weet weer helemaal niks van wat er gebeurd is.

Ik vind het verhaal wel spannend, omdat er mensen in dood gaan.

Ik vind het verhaal wel dapper, omdat Tom ( en Floor ) zoveel doen voor meneer Duvalier.

Ik vind het verhaal best wel meelevend, omdat ik bijna zelf in het verhaal zit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte engel door Joost Heyink"