Zwarte engel door Joost Heyink

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte engel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1321 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
21 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte engel
Shadow
Zwarte engel door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Leesverslag Nederlands

1. Titel: Zwarte engel
Auteur: Joost Heyink

1. Ik vond het Nederlandse boek niet al te moeilijk.

3. Ik vond het boek niet al te moeilijk. De manier van schrijven was niet ingewikkeld maar de verschillen tussen de werkelijkheid en fantasie waren soms erg verwarrend.

4. Het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis waar Toms opa is opgenomen. Tom gaat heel vaak bij zijn opa op bezoek. Er worden ook mensen vermoord in het ziekenhuis. Tom en Floor gaan daarom op onderzoek uit, deze onderzoeken worden voornamelijk in het ziekenhuis gehouden.

5. Het verhaal zou zich zomaar in het heden kunnen afspelen, alles wat in het boek gebeurd komt overeen met de werkelijkheid en het heden. Bijvoorbeeld:

- ‘Hoe is het op de HBS?’
‘Dat heet tegenwoordig VWO, opa.’
- Tom zit vaak achter de computer om informatie over de leeftijd, de familie en over de manier van het overlijden van bejaarden te bekijken. Computers zijn modern hieraan kun je zien dat het verhaal zich niet vroeger heeft afgespeeld.

6. Er komen verschillende personen voor in het boek die een belangrijke rol spelen, maar de belangrijkste persoon is Tom. Het boek is in het hij/zij perspectief geschreven maar je komt het meest te weten over de gedachtes en gevoelens van Tom.
Tom is een jongen van 16 jaar, hij ziet er heel normaal uit, heeft donkere krullen en is vrij lang. Het is een jongen die heel lief en vriendelijk is voor anderen. Tom gaat elke zaterdagochtend bij zijn dementerende opa op bezoek in het Amaliaziekenhuis. En hij staat voor iedereen klaar. Verder speelt hij vaak schaak op internet met zijn vriend in Zuid-Afrika. Ook is Tom bezig met het schrijven van een boek, waar hij alleen nog maar de titel van heeft, en maar niet verder kan komen. Ook gaat hij samen met Floor op onderzoek uit, als hij hoort dat de laatste tijd zoveel mensen sterven in het ziekenhuis waar zijn opa woont.

7. IK vond het karakter van zuster Marie Donkersloot heel apart. Marie is zuster in het Amaliaziekenhuis en werkt op de afdeling van de opa van Tom (maneer Duvalier). Marie is overdag een heel aardige en sociale vrouw. Maar ‘s nachts lijkt het alsof ze een heel ander persoon. Ze vindt zuster zijn een heel dankbaar beroep, alleen ziet ze ook hoe de mensen lijden. Daarom wil ze de ouderen op de afdeling graag een handje helpen door ze een spuitje te geven.

Ik vond het karakter van meneer Duvalier het leukst. Meneer Duvalier is de opa van Tom. Meneer Duvalier lijdt aan dementie. Als Tom bij hem op bezoek komt verteld hij vaak over een complot, waarbij alle oude maar gezonde mensen plotseling op zijn afdeling overlijden. Meneer Duvalier vind ik leuk omdat hij eigenlijk de hoge bejaard is die op z’n oude dag nog voor sensatie zorgt.


8. Het is belangrijkste probleem:
In het Amaliaziekenhuis woont de opa van Tom. Elke keer als Tom bij zijn opa op bezoek gaat begint opa over een complot te praten. Tom weet niet wat hij er van moet geloven omdat opa dementerend is. Maar als er steeds meer mensen sterven die eigenlijk helemaal niet ziek waren gaan Floor en Tom op onderzoek uit.

9. Het einde van het boek was erg spannend en komisch tegelijk wanneer Tom en Floor samen achter zuster Marie aangaan omdat zij midden in de nacht de kamer van opa binnen gaat met twee spuiten in haar hand. Tom en Floor worden gezien door Marie en Marie wil Floor en Tom allebei een spuit geven. Maar net op tijd komt opa uit zijn bed om Marie neer te slaan terwijl opa al heel oud is en niet goed meer te been.

10. Toms opa is dement, daarom woont hij in het Amaliaziekenhuis. Toms opa haalt vaak dingen door de war en vertelt dingen die niet waar zijn. Op sommige momenten is hij erg helder en op sommige momenten weet hij maar heel weinig. Plots komt opa met een complot verhaal zoals hij het zelf noemt. In het complotverhaal komen mensen van zijn afdeling volgens een vast patroon om het leven, eerst is er nog niks aan de hand met een persoon en de volgende dag is dat persoon overleden. Het gaat om bejaarden die geen partner of familie hebben die mensen komen opzoeken. Tom probeert zijn opa te geloven maar eigenlijk vindt hij het een belachelijk idee. Maar Toms opa blijft volhouden en zeurt steeds dat hij het volgende slachtoffer kan zijn. Dan betrekt Tom Floor bij het verhaal, Tom heeft Floor leren kennen bij een vorig bezoek aan opa. (Floor doet vakantie werk op de afdeling van opa) samen besluiten ze om toch een klein onderzoek te doen. Maar ze komen erachter dat er veel meer mensen zijn overleden dan vorig jaar. Maar dit vinden Floor en Tom niet belangrijk genoeg om te kunnen bewijzen dat er mensen worden vermoord. Ze zoeken verder en komen erachter mensen meestal in hun slaap zijn overleden en dat deze mensen da vorige dag niks mankeerden. Het verhaal begint aardig overeen te komen met het verhaal van opa. En ze vinden nog meer informatie de meeste mensen zijn overleden in de nacht van zaterdag op zondag. Ook blijkt steeds dezelfde zuster te hebben gewerkt Marie Donkersloot. Ze houden Marie in de gaten en neuzen in haar spullen. Ze vinden een lijstje dat achteraf een dodenlijst blijkt te zijn, maar Toms opa staat er ook op. Tom en Floor besluiten om de wacht te houden en zich te verstoppen in de wc recht tegenover de kamer van opa. Na 4 uur lang wachten zien ze Marie de kamer van opa binnenlopen. Direct na haar binnenkomst Tom en Floor de kamer ook binnen. Maar Marie heeft Tom gezien en wil hem. Een prikje in zijn arm geven. Marie zegt dat het een prik is voor rugpijn maar dat geloven ze niet, waarop ze de politie proberen te bellen. Maar dan worden ze weer aangevallen door Marie.Tom word vast gepakt met het dodelijke spuitje tegen zijn wang. Plots stap opa uit bed en gooit Marie een stoel op haar hoofd waarnaar ze bewusteloos neer valt. De politie wordt gebeld, Marie word meegenomen naar het politiebureau.

11. Ze keek naar meneer Heinsbroek, ze was klaar.
Bijna klaar. Even twijfelde ze. Ze keek naar de oude man in bed.
Het was een lieve man. Hij verdiende het best. Blz.69

Het stukje speelt zich ‘s nachts af. Zuster Marie wil hier weer een patiënt laten sterven. Terwijl de patiënt niet een wil sterven. Maar Marie vindt dat hij liegt en vind dat hij een slecht leven heeft. Vervolgens overlijdt de patiënt.

12. IN het begin begreep ik de titel niet goed. In het begin dacht ik dat het met een engel te maken had. Maar uiteindelijk blijkt het de naam te zijn die ze Marie geven nadat ze weten dat ze patiënt laat sterven.


13. Ik vind de titel Zwarte Engel een mooie titel. De titel betekent niet wat je denkt, en het is ook niet een standaard titel. Het was ook leuk om pas aan het einde te weten te komen wat de schrijver met de titel bedoeld.

14. Dit boek is ontzettend spannend, je komt beetje bij beetje erachter wat er nou eigenlijk precies gebeurd en aan de hand is. Ik kon me goed inleven in Tom, omdat hij ongeveer even oud is en je krijgt ook de twijfels die hij krijgt, want zijn opa is dementerend dus je weet niet of het nou wel of niet waar is wat hij zegt. Het is ook een afwisselend boek, je krijgt niet alleen de gevoelens van Tom te weten, maar ook die van de zuster. Daardoor weet je zelf al snel (door logisch na te denken) wie de dader is, maar voor Tom en Floor duurt dit nog even. Ook zie je tussen al die spanning ook nog wat romantisch namelijk de groeiende verliefdheid tussen Floor en Tom.

REACTIES

A.

A.

het is niet Tom die alles in het systeem opzoekt maar Floor

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte engel door Joost Heyink"