Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwarte engel door Joost Heyink

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
Boekcover Zwarte engel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1801 woorden
  • 28 april 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
11 keer beoordeeld

Boekcover Zwarte engel
Shadow
Zwarte engel door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1 ) Zakelijke gegevens
a: De titel van het boek is Zwarte engel.
b: De auteur van het boek is Joost Heyink.
c: Jaar van uitgave is 2004.
d: De uitgeverij is Uitgeverij van Holkema & Warendorf.

2 ) De keuze van het boek
a: Ik heb dit boek gekozen omdat Martina had gezegd dat het een heel mooi boek was, en ik graag een boek zocht waar wel wat avontuur in voor kwam en ook wat spanning.
b: De titel sprak me niet zo aan, omdat ????
c: Mijn ervaring van het boek was, dat ik in het begin niet zo graag wou doorlezen, omdat ik het boek in het begon nog al saai vond.

d: Op de voorkant van het boek zie je Tom en Floor op de grond zitten. De vloer heeft twee verschillende kleuren tegels, zwart en wit. Achter hun zie je een hele donkere lucht die begint op te klaren.
Ook staat op de voorkant de titel en de auteur van het boek.

3 ) De inhoud
A: De eerste 10 bladzijdes, van het boek, gaat Tom naar zijn opa toe, in het bejaarden tehuis. Elke zaterdag gaat hij naar z’n opa toe. Maar het gaat niet zo goed met z’n opa. Opa Duvalier is niet meer zo helder als hij ooit is geweest.
Opa Duvalier begint over een complot in het bejaardentehuis. Hij denkt dat er mensen met opzet worden vermoord, in plaats van dat ze een natuurlijke dood ondergaan. Maar Tom weet niet echt of hij de verhalen van z’n opa wel moet geloven, opa Duvalier is vroeger niet voor niets schrijver geweest, en heeft dus best veel fantasie, en ook kan je niet echt zeggen dat hij nog erg helder is. Je kan ook niet echt merken wanneer opa Duvalier helder is, en wanneer het gewoon een verzinsel is.
In het bejaardentehuis ontmoet Tom een leuk meisje, Floor heet ze, en op zaterdag werkt ze in het tehuis om geld bij te verdienen buiten schooltijd.
Al vanaf het begin zien ze elkaar wel zitten, en gaan ze dingen voor elkaar voelen. Ook vertelt Tom over het complot waar opa Duvalier het over heeft. En met z’n tweeën besluiten ze om op onderzoek uit te gaan.

B: De laatste 10 bladzijdes van het boek, Tom en Floor zijn tot de conclusie gekomen dat het verhaal van opa Duvalier toch wel waar is, en besluiten om samen nog verder op onderzoek uit te gaan, en besluiten ze om ’s nachts, als Marie Donkersloot dienst heeft, de wacht te gaan houden in het ziekenhuis. Marie Donkersloot is voor hun de hoofdverdachte, want elke keer als er mensen waren overleden, dan had Marie Donkersloot dienst. Elke keer zit er om de 2 uur iemand op de wc, die uitzicht heeft op opa Duvalier z’n kamer. Als Tom weer aan de beurt is hoort hij allemaal lawaai op de gang, en dan besluiten ze te gaan kijken. Marie Donkersloot is in de kamer van de oude Duvalier, en heeft een spuit in haar handen, maar dan maken Tom en Floor zoveel lawaai dat ze haar concentratie verliest, en geen tijd meer heeft om meneer Duvalier de spuit te geven. Dan richt ze zich op Tom, en wil ze de spuit in Tom spuiten, maar dat lukt haar niet, Floor die begint te dreigen dat ze de bewaking gaat bellen, maar daar is Marie niet bang voor. En zo heeft ze allebei onder haar macht. Als ze de kamer van meneer Duvalier weer inlopen, weten ze dat ze nu wat moeten doen, want anders is Tom z’n opa straks nog kwijt. Maar voor ze het door hebben, ligt Marie Donkersloot op de grond. Opa Duvalier heeft met een po op haar hoofd geslagen. Ze beginnen met z’n drieën een beetje te lachen en dan wil Floor de bewaking gaan bellen, maar ze waren iets te enthousiast, en Marie is alweer op gestaan, en drijft hun allen in de hoek van de kamer, nu wil ze niet alleen meneer Duvalier de spuit geven, maar hun alle drie. Ze komt steeds dichterbij met de spuit, en dan bedenkt Tom zich niet, pakt een kussen, en duwt haar naar de grond, de spuit zit recht in de kussen, maar Tom ligt niet lang bovenop, dan voordat ze het door hebben, slaat opa Duvalier weer met de po op Marie Donkersloot haar hoofd, en ligt ze bewusteloos. En zo hebben ze opa Duvalier gered van de dood. En is Marie Donkersloot verledentijd voor het bejaardentehuis.

C: Korte samenvatting van het boek.
De opa van Tom denkt dat er zich een complot afspeelt in het bejaardentehuis. Opa Duvalier denkt dat alle mensen in het bejaardentehuis worden vermoord, en alle mensen die vermoord worden hebben allemaal bijna geen familie, zijn weduwe/weduwnaar, en allemaal zijn ze behoorlijk op leeftijd. En alle mensen mankeerde niks, en de doodsoorzaak was elke keer het zelfde : hart stilstand. Tom weet niet of hij dat moet geloven, maar op één een of andere manier denkt Tom dat er wel wat van de waarheid in zit. Hij vertelt Floor alles over het complet, en dan besluiten ze met z’n tweeën op onderzoek uit te gaan. Alleen komen er dingen uit die ze liever niet wilden weten. Het blijkt dat de zuster Marie Donkersloot veel in haar schild uit voert, en zij de schuldige is van alle overleden mensen in het ziekenhuis. Marie Donkersloot die dacht dat het goed zou zijn voor deze mensen om hun een handje te helpen met de dood. Na heel wat tegenslagen is het eindelijk gelukt om Marie Donkersloot bewusteloos te krijgen, en krijgt ze een behoorlijke straf.

Floor en Tom zijn een stelletje geworden, en opa Duvalier is gered.
D: Dit verhaal is chronologisch geschreven, want er komen vormen van tijd in voor.

4)Perspectief
a) Het verhaal wordt uit een alwetend perspectief geschreven.
b) Een stukje tekst waaruit blijkt dat het verhaal uit een alwetend perspectief is geschreven:
Het was zaterdag, het regende en Tom had een beroerde vrijdagavond achter de rug. Hij had zin om te spugen, te boeren en een scheet te laten. Alles tegelijk eruit. Meer dan een bescheiden spuugje werd het niet.
Op het feest gisteravond had hij geprobeerd Betsy te zoenen. Het was een fiasco. Ze had hem weggeduwd. Met een verveeld ‘sorry’ was ze weggelopen. Later had hij gedanst met Anneke. Die had hij wel gezoend. En daar had hij nog spijt van. Het ging gewoon niet. Het was niet lekker. Dus was hij hem op zijn beurt gesmeerd. Zo’n feest blijft in je kop hangen, heel vervelend.
Om tien voor twaalf liep Tom door de poort van het Amalia Ziekenhuis. Hij groette de dame bij de balie en liep naar de afdeling Langdurige Opname. Linksaf, even rechtdoor en dan de koffieruimte in.

5) Tijd en Ruimte.
a) Het verhaal speelt zich af in deze tijd.
b) Drie voorbeelden van dat het verhaal zich afspeelt in onze tijd:
Voorbeeld 1: Tom keek naar het scherm van zijn pc en twijfelde. Hij kon drie dingen doen. Aan zijn spreekbeurt beginnen, via internet zijn schaakvriend in Zuid-Afrika uitdagen voor een potje, of aan de eerste zin beginnen.
Voorbeeld 2:

Tom keek naar het scherm van zijn pc (computers zijn modern, dus is het nog al logisch dat het verhaal zich in deze tijd afspeelt. )
Voorbeeld 3:
‘Hoe is het op de HBS?’
‘Dat heet tegenwoordig VWO, opa’
c ) Het is niet echt duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. Maar wat wel heel duidelijk is, op het laatste hebben Floor en Tom het over allemaal verschillende vogels. Dus ik denk dat het verhaal op het einde zich afspeelt in de lente.
d ) Het verhaal speelt zich af in het Amalia Ziekenhuis, thuis bij Tom, en af en toe eens ’n stukje in het Bluescafé die in de straat van Tom zit.
e ) - Op zaterdag wandelde Tom om twaalf uur de koffieruimte van de afdeling Langdurige Opname van het particuliere ziekenhuis Amalia binnen.
- Tom lag in bad (badkamer van Tom z’n huis)
- ‘Misschien is het een idee om in het bluescafé af te spreken?’ zei Floor.
‘Ik ben er.’

6) Mijn menig.
Ik vond dat de verhaallijn van het boek was best wel spannend, romantisch, en zielig. De verhaallijn was voornamelijk heel spannend omdat als Tom en Floor met z’n tweeën op de wc zitten om de wacht te houden, weet je niet wat er gaat gebeuren. En als je denkt dat er iets gaat gebeuren gebeurt er niets. Ook vond ik dat de verhaallijn romantisch was, omdat Floor en Tom een relatie krijgen. En ze met z’n tweeën in het bos gaan zoenen, en dat was best wel romantisch voor hun. De verhaallijn is zielig, omdat er allemaal mensen worden vermoord. En ook omdat opa Duvalier soms heel vergeetachtig is, en het is echt niet leuk om te zien als mensen niet meer weten, wie nou hun kleinkinderen zijn, en wat nou z’n zoon is of z’n broer.
De personages vond ik wel leuk. Vooral Tom vind ik leuk. Tom is een jongen van een jaar of 15/16. Hij ziet er gewoon normaal uit, heeft donkere krullen en is lang. Het is een lieve, vriendelijke jongen. Hij gaat elke zaterdagochtend bij zijn dementerende opa op bezoek in het ziekenhuis. Hij staat voor iedereen klaar, als ze problemen hebben. Verder schaakt hij veel op internet met een vriend in Zuid-Afrika. Ook is hij bezig met het schrijven van een boek, waar hij alleen de titel van heeft en maar niet verder kan komen. Omdat hij niet weet wie de hoofdpersoon is, en wat de hoofdpersoon nou eigenlijk overkomt, of wat er mee gaat gebeuren. Hij gaat samen met Floor op onderzoek uit, als hij hoort dat er de laatste tijd zoveel mensen sterven in het ziekenhuis waar zijn opa woont.


Dan heb je nog opa Duvalier: Meneer Duvalier is de opa van Tom. Hij ligt op de afdeling langdurige opname in een particulier ziekenhuis. Hij lijdt aan dementie. Elke zaterdag komt Tom, zijn kleinzoon, op bezoek. Hij vertelt vaak over ‘een complot’, waarbij oudere mensen die gezond zijn op de afdeling plotseling overleden. Hij denkt dat ze allemaal vermoord worden. Tom weet niet of hij het wel moet geloven of niet.

En dan heb je als laatste nog Floor: Floor is een meisje van 15 á 16 jaar oud. Zij werkt in het weekend (meestal op zaterdag) in het ziekenhuis waar de opa van Tom ligt. Ze voegt daar zakelijk gegevens in de computer en maakt af en toe een praatje met de bewoners. Floor ontmoet Tom wanneer hij van zijn opa op weg naar huis gaat. Het klikt gelijk, en hun band wordt steeds intiemer. Zij gaat samen met Tom op onderzoek uit, om te kijken of ‘het complot’ echt waar is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwarte engel door Joost Heyink"