Zuigend moeras door Joanna Werners

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Zuigend moeras
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 317 woorden
  • 28 september 2007
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
78 keer beoordeeld

Boekcover Zuigend moeras
Shadow
Zuigend moeras door Joanna Werners
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ZUIGEND MOERAS
Korte inhoud
Aruna werd op twaalfjarige leeftijd verkracht door haar buurjongen. Weggestuurd door haar ouders uit Suriname, komt Aruna zwanger in Nederland aan, een land dat zij niet kent, maar die zij al snel zal leren kennen vanwege haar moederschap. Haar kind wordt haar afgenomen en in het opeisen van haar moederschap blijkt ze afhankelijk van een macht die niet vrij is van vooroordelen. Zij werkt hard zodat zij voor haar kindje kan zorgen wanneer zij oud genoeg is. Racisme wordt haar dagelijkse werkelijkheid. Aruna raakt klem tussen twee culturen. Ze ervaart de vijandschap van de een, herinnert zich de verstikking van de ander. Scholing was haar in Suriname ontzegd, maar in Nederland krijgt zij de kans om zich te ontwikkelen zodat zij haar onafhankelijkheid kon veroveren. Ze voelt zich gevangen in de witte samenleving en verlangt naar dat warme vertrouwde gevoel van haar vaderland. Wanneer Aruna uiteindelijk haar zoontje weer terug krijgt, ziet zij zich geplaatst voor een keuze: terugkeren naar haar eigen land of blijven daar waar zij een nieuw stuk identiteit heeft ontwikkeld. Leeservaringen Spannend: het verhaal was boeiend en niet saai.
Ontroerend: heel erg. Ik vond het erg dat Aruna’s vader zo gemeen tegen haar was. En ik vond het moedig van Aruna dat ze op zo een jonge leeftijd zoveel voor haar kind vocht. Humoristisch: Het is een serieus verhaal. Er was geen sprake van humor. Vreemd: Het was helemaal niet vreemd. De realiteit werd besproken. Diepzinnig: Nogal. Wanneer ze terug keert naar Suriname komt ze te weten dat haar vader gestorven is. Begrijpelijk: Eenvoudig taalgebruik. Meerwaarde De meerwaarde van dit verhaal gaat naar Aruna, die de moed en het doorzettingsvermogen had om een goed bestaan op te bouwen voor haarzelf en Remie. Ze was een echte strijder, die heeft moeten vechten voor haar bestaan. Ze wilde Remie de liefde geven, die zij in haar jeugd nooit heeft gehad.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zuigend moeras door Joanna Werners"