Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zoveel liefde door Hans Sahar

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Zoveel liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1966 woorden
  • 24 juni 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
10 keer beoordeeld

Boekcover Zoveel liefde
Shadow
Zoveel liefde door Hans Sahar
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Beschrijving en persoonlijke reactie

Complete titelbeschrijving
Titel: Zoveel liefde
Auteur: Hans Sahar
Uitgever: de Arbeiderspers – Amsterdam/Antwerpen
Jaar van uitgave: 1996 (1e druk)

Motivatie van je boekkeuze
Ik heb dit boek gekozen omdat ik in het boek laagland een stukje heb gelezen over dit boek. Nadat stukje gelezen te hebben, wilde ik graag weten wat er van te voren was gebeurd, de aanleiding tot het gevecht en hoe het zou aflopen.

Korte samenvatting van de inhoud

Rash moet stage lopen in de Schilderswijk in Den Haag. Hij gaat hier dan ook op kamers wonen. Hij beland in een huis met nogal wat rare huisgenoten. Ibo een crimineel maar wel een beetje een vriend van Rash, Franky een gabber die zich stoer voor doet maar van binnen soft is, Erica die zich erg met het Christelijk geloof bezighoudt en Willems die niemand heeft die naar hem omkijkt en maar wat in de rondte filosofeert. Op den duur raakt hij beter bevriend met Ibo. Op Rash' stageplaats leert hij Simone kennen. Hij vindt haar een "kantoormuts" maar in feite is zij een kinky dame. Door haar beland hij op een sexy houseparty en daarna op een heftige vrijpartij met een paar vriendinnen van Simone. Later komt Rash terecht in een benderuzie en steekt hij iemand neer. Hierdoor gaat hij steeds meer nadenken over het leven. Nu leert hij Erica beter kennen. Zij vertelt hem over haar verschrikkelijke jeugd en waarom ze tot bekering is gekomen. Als later door weer een benderuzie een onschuldige dode is gevallen ziet Rash het niet meer zitten. Gelukkig is de vakantie aangebroken en gaat hij met vrienden op vakantie. Hij wil het verleden en de toekomst vergeten en gewoon van dag tot dag leven. De vakantie verloopt niet geheel perfect maar dat maakt Rash niks meer uit.

Eerste persoonlijke reactie
Ik vind het boek spannend, want Rash en zijn vrienden zitten in een vechtpartij met een andere jongerengroep, later komt de politie en moeten ze zien te ontsnappen.
Ik vind het boek herkenbaar, want in het boek worden over vele hedendaagse gebeurtenissen van oudere jongeren gesproken, zoals op kamers wonen, nadenken over de zin van het leven, jongerengroepen en vechtpartijen, feestjes met drugs en seks
Het boek heeft me aan het denken gezet, want Rash maakt ernstige dingen mee, zoals vechtpartijen, drugshandelaren enz. eigenlijk dingen die als jongere liever niet mee maakt, hoe kan je dat voorkomen en waarom gebeurt dat bij sommige mensen wel, zijn enkele vragen die bij mij opkwamen.
Ik vind het boek origineel, want er wordt veel over discriminatie gesproken, er komt in voor dat Rash een christene discrimineert met haar geloof. En dat een blanke discriminerende grappen maakt over Marokkanen.

Lezersverwachting
Nadat ik het fragment in laagland had gelezen, had ik verwacht dat het boek over een jongerengroep zou gaan, die ruzie kreeg met een andere jongerengroep en daarom gingen vechten. Dan worden ze achtervolgd door de politie. (op het einde van het fragment) En had ik verwacht dat ze allerlei manieren moesten verzinnen om de politie te ontwijken. Dus eigenlijk een actieroman.

B. Analyse en interpretatie

Motto en opdracht

Motto’s : You’re running and you’re running away, but you can’t run away from yourself.
Vissen hebben water nodig om te zwemmen. Maar vrouwen kunnen zelfs zwemmen als er helemaal geen water is.
Toelichting: je kunt niet weglopen van jezelf, oftewel je moet altijd jezelf blijven.
Je kunt meer doen dan je in eerste instantie denkt, je kunt verschillende richtingen ingaan in je leven.

Thema
Het beste overleven als alleenwonende allochtone jongere in een stad met drugsdealers, kinky party’s en vechtende jongerengroepen.

Motieven
Verhaalmotieven: geweld, eenzaamheid, vriendschap, geloof, seks, liefde en discriminatie.
Leidmotief: de studentenwoning.

Titel en ondertitel
Titel: Er is zoveel liefde, liefde van je vrienden, familie, vriendin, kennissen. Maar door geweld en discriminatie en alle andere rottigheid breekt de liefde. Zoals in dit boek gebeurt.
Dit boek heeft geen ondertitel.

Perspectief
Het grootste gedeelte is in de personale vertelsituatie, want het verhaal is in de hij/zij vorm geschreven en je kijkt mee met een personage. Sommige gedeeltes zijn echter in de ik vertelsituatie geschreven, want dan kijk je door de ogen van de ik-figuur: Rash. Je leert sommige personages ook leren door de ogen van de ik-figuur. Dus is het een personale vertelsituatie.

Genre

Ontwikkelingsroman, want je merkt dat de hoofdpersoon een psychische groei ondergaat, doordat hij dingen meemaakt gaat hij nadenken over de zin van het leven en bereikt daardoor een eigen levenshouding.

Taalgebruik
Het taalgebruik is straattaal als de jongeren met elkaar spreken, met woorden zoals “chillen” en “relax”. Soms wordt er ook een mix van Engels en Nederlands gesproken. De rest is gewoon modern Nederlands

Personages
Rash: Hij is gevoelig en eenzaam maar wil stoer overkomen. Hij heeft een goed hart maar soms is hij nogal agressief. Hij is erg op seks gesteld.
Ibo: Vriend van Rash. Jonge crimineel, heeft weinig vrienden en al zijn plannen die hij maakt, slagen niet en dat frustreert hem.
Erica: Jonge knappe vrouw die in het studentenhuis woont. Is mishandeld in haar jeugd en daarom heeft ze zich bekeerd in het geloof.
Franky: Woont ook in het studentenhuis. Is een gabber en handelt in drugs, maar eigenlijk is hij een softie.
Simone: Biseksuele vrouw die werkt op Rash' stageplaats. Heeft met Rash een korte relatie, gebaseerd op seks
Willems: De filosoof van de flat die altijd met kranten loopt te sjouwen. Niemand mag hem in het huis. Hij is nogal eenzaam.

Structuur en samenhang
Er is sprake van herhaling, want er wordt vaak weergegeven: de verhouding tussen de 2 jongerengroepen. De personages worden vaak hetzelfde beargumenteerd, hoe dom, slecht of goed ze wel niet zijn. Ook Rash’ manier van denken is een herhaling, want hij denkt vaak over hoe het leven is. Er zijn ook tegenstellingen, Franky is eerst een echte vent, die drugs handelt, maar later blijkt hij een softie te zijn. Ook de verhouding van Rash met Erica is een tegenstelling, want eerst wil Rash niets met haar te maken hebben en vind het maar een raar wijf, maar later verteld ze haar boeiende jeugdverhaal en dat zet Rash aan het denken.
De opbouw in hoofdstukken is goed, want de hoofdstuktitel geeft een goed beeld waar het in dat hoofdstuk over gaat, zonder op het begin al te veel te verklappen. Bij een nieuw hoofdstuk gaat het ook over iets anders. Dialogen in het huis, vechtpartijen, feestjes enz.


Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral in Den Haag af, in een studentenwoning en in disco’s. Maar ook in een paar andere steden. Over het weer wordt eigenlijk niets gezegd, behalve wanneer Rash naar Nijmegen gaat met de trein, dat het dan sneeuwt. Het verhaal is een hedendaags verhaal, want er wordt verteld over jongerengroepen, discriminatie, drugs en disco’s.

Tijd
Het verhaal is een sujet, want het begint dat Rash net nieuw is in Den Haag op het begin van een studiejaar en op het eind is het studiejaar afgelopen en gaan hij en zijn vrienden op vakantie. Er zijn soms flashbacks: Rash denkt dan terug over een gebeurtenis en neemt je mee in zijn gedachten en gevoelens. Er is veel tijdvertraging, want er zijn soms onnodige dialogen tussen Rash en één van zijn vrienden, waar je niets aan hebt.

C. Achtergronden van de auteur

Biografische gegevens
Hans Sahar is geboren in Marokko. Na twee jaar verhuisde Sahar’s familie naar Nederland, in Den Haag waar hij zijn verdere jeugd doorbracht.
Hans Sahar werd op z'n veertiende veroordeeld tot twee jaar jeugdgevangenis en op z'n eenentwintigste werd hij schrijver. Daar tussen liggen zeven jaren van luisteren, naar medegevangenen, naar andere jeugdcriminelen, naar hun verhalen, tot hij besloot ze op te schrijven. "Omdat je je daar toch maar kapot verveelt".
"Hoezo bloedmooi" (1995) is het resultaat, een roman die de wereld beschrijft van een jonge Marokkaan in Den Haag. Een wereld vol seks, geweld en MTV.

Ander werk

- Hoezo bloedmooi (1995)
- De heimweekaravaan (2000)

Thematiek
Het overleven als allochtone jongeren in een wereld vol geweld, drugs en bendes. Hans Sahar schrijft deze boeken eigenlijk als een soort autobiografie, omdat hij veel van deze dingen zelf heeft meegemaakt.

D. Persoonlijke reactie op het werk met argumenten

Onderwerp
Het onderwerp is een origineel onderwerp, dat veel met de hedendaagse samenleving te maken heeft. Jongeren die te maken hebben met gevechten, drugs, feestjes. Dat zijn onderwerpen waar jongeren van deze tijd erg geïnteresseerd in zijn. Daarom is het een goed onderwerp om een boek over te schrijven.

Bouw
De bouw van het boek is vrij lastig, want er zit op het begin niet echt een duidelijke lijn in. Want er komen veel personages voor dan en oude gebeurtenissen dat je het even niet op een rijtje kan zetten, later wordt dat wel duidelijk.

Taalgebruik
Er wordt veel in straattaal en Engelse/Nederlandse mixtaal gesproken en dat is soms wel erg lastig te begrijpen, vooral de straattaal, je moet soms zinnen achter elkaar letters veranderen in de woorden om er begrijpbaar Nederlands van te maken, dat is wel irritant. De Engelse/Nederlandse mixtaal is wel goed te begrijpen, omdat je al een aantal jaar Engels hebt gehad.

Gebeurtenissen

De gebeurtenissen in het boek zijn van deze tijd, je hebt diepgaande gesprekken over geloof, gevechten en drugs. Je hebt ook de feestjes waar natuurlijk drugs wordt gebruikt en iedereen lekker los gaat, hier verliezen de personages hun bewustzijn. Verder heb je nog de vechtpartijen waar soms gewonden vallen, terecht en onterecht.

Personages
De personages zijn goed beschrijven, zodat je weet wat voor personen ze zijn. Je kunt met de hoofdpersoon heel goed meeleven. Je kunt je in zijn probleem- en in zijn gedachte verplaatsen.

E. Verdiepingsopdracht

De vier belangrijkste open plekken
1. Wie de andere personen zijn in het huis?
Op het begin krijg je gelijk informatie over Rash en zijn buurman Franky, van de andere huisbewoners krijg je alleen een korte beschrijving. Je weet niet wat ze doen, hoe ze eruit zien en of ze belangrijk zijn in het verhaal.
2. Wie de dader was van de moord op de onschuldige en wat er verder mee ging gebeuren?
Na de aanslag op de onschuldige wil je weten wie deze moord heeft gepleegd en waarom.
3. Wat er gebeurt met de strijd tussen de twee groepen?
Er in een strijd tussen twee groepen jongeren, gabbers en de groep van Rash. In een nacht overvallen ze de gabbers en er ontstaat een vechtpartij. Een tijdje later vermoordt de leider van de gabbers een onschuldige (hij dacht dat het de leider van de andere groep was). Maar neemt de groep wraak op de gabbers, willen de gabbers alsnog die leider neersteken?
4. Waar is de ring van Simone voor?

Als Rash stage loopt, vindt hij Simone, zijn leidster, leuk. Maar ziet to zijn schrik dat zij een ring om heeft. Is dat omdat ze is getrouwd of is het gewoon een vriendschapsring.

Welke worden ingevuld?
Openplek nummer 1 (andere personen in het huis) wordt ingevuld, want later komt Rash ook Ibo, Willems en Erica tegen in het huis, met Ibo en Erica praat hij dan ook veel, zodat je ook meer komt te weten over Ibo en Erica. Over Willems kom je niet meer te weten, dan je al wist.
Openplek nummer 2 (dader moord op de onschuldige) wordt ook ingevuld, want even later in de trein verdenken de jongens dat de leider van de gabbers (Jos) heeft geprobeerd hun leider neer te steken, maar de verkeerde heeft gepakt.
Openplek nummer 4 (ring van Simone) wordt wel ingevuld, want na een tijdje, als Simone en Rash elkaar beten kennen, vraagt hij het gewoon en blijkt het een vriendschapring te zijn, gelukkig voor Rash, want nu kan hij doen met haar wat hij wilde doen.

Welke worden niet ingevuld?
Openplek nummer 3 (de strijd tussen de twee groepen) wordt niet ingevuld, je weet dat de leider van de gabbers hun leider wil afmaken, maar gaat hij dat ook doen, neemt Rash’ groep nog wraak op de gabbers vanwege de moord op de onschuldige.

REACTIES

S.

S.

Hee,
je zegt dat het in laagland staat, maar ik kan het niet vinden... zou je me even kunnen zeggen wel bladzijde.

Liefs,

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zoveel liefde door Hans Sahar"