Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Zoveel liefde door Hans Sahar

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Zoveel liefde
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1111 woorden
  • 2 oktober 2001
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
32 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
128
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zoveel liefde
Shadow
Zoveel liefde door Hans Sahar
Shadow
VERWACHTINGEN EN EERSTE REACTIE Er stond een stukje uit dit boek in mijn tekstboek. Dus heb ik dat stukje gelezen en dacht dat het een best wel een leuk boek zijn voor mij. En dat is ook zo. Ik vind het boek misschien het beste boek dat ik tot nu toe heb gelezen. De reden dat dit boek kies is dat het boek in vrij simpele Nederlands is geschreven, wat voor mij belangrijk is. Het boek is ingedeeld in 13 hoofdstukken met koppen. Toen ik het boek begon te lezen, had ik al de indruk dat ik het boek leuk zou vinden. Sahar heeft, net als zijn eerder verschenen boek “Hoezo Bloedmooi”, weer een topper van een boek geschreven. Ik heb zijn eerder verschenen boek niet gelezen (dit is de eerste keer dat zijn boek lees) maar ik weet dat die ook een topper was, want “Zoveel liefde” is een opvolger van “Hoezo Bloedmooi” uit 1995. Ze hebben ook een zelfde verhaallijn. Dus gaat over allochtonen en jeugdcriminaliteit. SAMENVATTING Rash (trendy voor Rachied) is een Marokkaanse jongen van rond 20 en woont in Schilderswijk in Den Haag. Hij heeft het helemaal gehad met zijn vader en zijn regels. Daarom loopt hij weg en gaat op kamers wonen, maar hij komt wel elke week thuis terug om wat dingen te regelen. Hij ontmoet daar een oude landgenoot, Ibo, die ook in hetzelfde huis logeert en waar hij vroeger ruzie mee had. Maar toen ze elkaar ontmoeten doen opeens aardig, want Ibo is een rustige jongen geworden en hij heeft nu ook niet veel vrienden meer. In het huis wonen ook drie andere mensen: Franky, Erica en Willems. Iedere heeft zijn eigen karakter. Zo is Erica een erg gelovig, Franky een junkie (verslaafd aan drugs) en Willems een filosoof die altijd oude kranten leest. Ibo is (was) meer een soort gangstertype die vaak met de politie in aanraking komt. Rash komt ook in aanraking met de politie, hij heeft ook lang in de gevangenis gezeten net als zijn beste vriend Ronnie (een Surinamer). Rash ging vroeger veel om met Ronnie en Ronnie had ook ruzie met Ibo. Door het verhuizen heeft Rash nu weinig contact met zijn vriendengroep. Hij loopt stage bij makelaarsbedrijf en hij doet goed. Iedereen mag hem zelfs zijn baas. Hij maakt een nieuwe vriendin met wie hij op een seksparty (kinky) gaat en daar van alles meemaakt. Hij raakt ook beetje bevriend met Franky die zegt dat ie geen racist is maar al snel blijkt dat het zo is. Franky zit in een andere bende waar het bende van Rash veel ruzie mee heeft omdat die bende racistisch is. Er volgen twee steekpartijen waarbij zelfs een onschuldige jongen doodgaat. Rash weet niet wat hij moet doen. Hij moet kiezen: of hij gaat als een beschaafde burger in de makelaarsbedrijf werken òf hij stapt in de bende met zijn beste vriend. Tenslotte besluit hij van zijn leven te genieten en gaat met zijn vrienden (behalve Erica en Willems) op een campingvakantie in Zeeland en ontmoet daar een leuke meisje.
ANALYSE EN PERSPECTIEF Het verhaal wordt geschreven in hij-perspectief. We weten wat Rash weet, denkt en doet. Een voorbeeld uit het boek: “Rash komt het huis binnen. Het eerste keer in zijn leven, dat hij op kamers gaat wonen.” De meeste boeken die ik tot nu toe heb gelezen zijn geschreven in hij-perspectief. Volgens mij zijn de meeste boeken op aarde geschreven in hij-perspectief, want zo begrijpt een lezer het boek wat makkelijker. Ik begrijp een boek geschreven in hij-perspectief beter dan een boek geschreven in ik-perspectief. Bij een boek dat geschreven is in ik-perspectief, weet je alleen wat de ik-personage denkt of doet of weet; maar je weet niet wat de andere hoofdpersonages denken of weten. Een boek in hij-perspectief is, volgens mij, ongeveer het zelfde als een alwetende-perspectief. Bij een alwetende-perspectief weet je alleen meer. Het boek, Zoveel Liefde is in hij-perspectief geschreven omdat je als lezer moet ervaren, wat hij van zijn leven vindt en welke keuzes hij moet nemen. De lezer krijgt daardoor ook het idee wat hij/zij zou doen in zijn situatie. Welke keuze de lezer zou nemen. A. Rash heeft er genoeg van altijd te moeten doen wat zijn vader zegt en steeds met zijn familie opgescheept te in een kleine woning. Daarom gaat hij op kamers wonen. Met zijn stageplaats op een makelaarskantoor en een eigen woonplek hoopt Rash een nieuwe wereld voor zich te bevechten. Rash komt op raves, keurige kantoor, christelijke bijeenkomsten en seksparty’s, hij komt er zelfs in gevangenis, op bezoek. Zijn huisgenoten – allochtonen tot autochtonen, van crimineel tot christelijk – zijn door het toeval bij elkaar gesmeten. Maar hoe verschillend ze ook lijken, hun leven wordt bepaald door eenzaamheid, geweld, vriendschaap, geloof, seks en liefde. B. Het einde van het boek is een beetje onduidelijk. Rash gaat op vakantie en vindt daar een vriendin maar wij weten niet voor wat hij gekozen heeft; voor vriendengroep of het keurige kantoorleven. Dat vind ik wel jammer want volgens mij is het de belangrijkste gedeelte van het boek. C. Titel: Zoveel Liefde
Auteur: Hans Sahar
Jaar van uitgave: 1996
Uitgever: De Arbeidspers
Plaats: Amsterdam
Bladzijde: 128 pagina’s
ISBN: 90-295-3708-6 EINDOORDEEL EN EVALUATIE Tja, het boek is wel vlot te lezen want je bent steeds nieuwsgierig naar wat er met Rash gaat gebeuren. Het verhaal heeft een paar kenmerken die overeenkomen met het echt leven. Het leven in Schilderswijk voor een Marokkaan die in een bende zit. Rash heeft geen probleem in vechten maar een steekpartij gaat hem te ver. Hij is een goede hoofdpersoon uit het boek omdat hij alles serieus neemt. Hij maakt soms zorgen over zijn kleine broer. Ik leef met hem mee. Hij probeert voor iedereen aardig te zijn. Zelfs op zijn stageplaats blijft hij rustig als zijn collega’s grappen over buitenlanders maken. Hij probeert iedereen te begrijpen. Het boek kreeg in verschillende media (de Telegraaf) hoge waarde omdat het een zo’n goed boek is. Ik vond het ook een goede boek. Misschien het best Nederlandse boek dat ik tot nu toe heb gelezen. Het boek heeft een goede opbouw; zo wordt er eerst verteld wie wat is en zijn/haar karakter, en soms ook hun achtergronden. Maar het einde vond ik jammer, want er wordt niet verteld wat Rash gekozen heeft; zijn vrienden of een kantoorleven. Dat is volgens mij het enige minpunt van het boek. Maar een goede lezer zou misschien wel weten wat Rash’ keuze was. Van Rash weten we wel zijn achtergrond. En de taalgebruik? Dat is helemaal perfect. Ik heb geen moeite gehad met het weten en begrijpen van zinnen en woorden. Makkelijke woorden.

REACTIES

S.

S.

Hai Ahmed,

We hebben veel aan je boekverslag gehad
bedankt
Suus en Pien

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zoveel liefde door Hans Sahar"