Zonder zusje door Wendela Walta

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Zonder zusje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1823 woorden
  • 18 januari 2011
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
96 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
158
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zonder zusje
Shadow
Zonder zusje door Wendela Walta
Shadow

Inhoudsopgave
Pagina 1 Front
Pagina 2 Inhoudsopgave & Inleiding
Pagina 3 Personen
Pagina 4 Het verhaal
Pagina 5 & 6 Samenvatting
Pagina 7 Eigen Mening
Pagina 8 & 9 Wendela Walta
Pagina 10 Evaluatie

Inleiding
Ik doe dit boekverslag over het boek ‘Zonder Zusje’. Het boek is geschreven door Wendela Walta, een Nederlandse schrijfster. Ik heb dit boek om een aantal redenen gekozen;
- Ik wilde graag een boek doen van de Jonge Jury 2010.
- De titel sprak me erg aan.
- Door de kleine samenvatting op de achterkant leek het me een redelijk spannend boek (daar hou ik van).
- Ik heb nog nooit een boek gelezen waar de dood in voorkwam en ik heb zelf ook nog nooit een iemand verloren (die ik echt goed ken).
Ik hoop dat ik een goed boekverslag maak en er natuurlijk een goed cijfer voor haal.


Personen
In het verhaal komt een duidelijke hoofdpersoon voor; Dagmar, zei verliest haar oudere zus Femke (16 jaar). Dagmar is 14 jaar en is in het boek een ik-figuur. Ze zit in klas 2 van het Beatrix College. Ze houd van muziek en leert graag danspasjes van haar zus.

Femke (de zus die na een paar bladzijden in het boek overlijdt) komt na Dagmar het meest voor in het boek. Ze houd van muziek en zit op streetdance. En ze is een beetje gothic. Haar lievelingkleur is zwart en daarna lichtblauw.

Zoals ik al vertelde verliest Dagmar haar zus. Het hele verhaal heeft ze moeite het te verwerken. Haar vader is stil en alleen maar negatief en geeft bijna iedereen op de kop van de dood van zijn dochter. Hij heeft de pest aan Dagmar en haar moeder (zijn vrouw dus). Maar later in het boek ontmoet Dagmar een jongen, Thor, hij heeft Femke goed gekend en is ook een soort gothic-figuur. Dagmar dacht altijd dat zij als niemand anders dacht over Femke. Totdat Thor een keer zegt ‘’Wat kun jij eraan doen dat zij onder een bus fietst?’’. (Fragment: ‘’Wat kun jij eraan doen dat zij onder een bus fietst?’ Eindelijk is er iemand die het zegt. Ik ben zo kwaad op haar geweest terwijl iedereen om me heen haar ophemelde. Ik dacht dat ik de enige was die boos op haar was.’’) Femke ontdekt dat Thor het bijna helemaal met haar eens is en ze laat bij Thor haar gevoelens los. Ook heeft Dagmar dromen waarin zij en haar zus ergens zijn, haar zus verteld haar dan dingen, en Dagmar voelt dat Femke nog altijd dicht bij haar is. Op het einde heeft Dagmar weer een droom, Femke verteld haar dat liefde sterker dan de dood. En dat als je aan denkt En dat maakt haar ook écht sterker. Dus dankzij alle dromen met en over Femke komt alles weer goed. En natuurlijk door Thor, die later haar vriendje wordt.Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in ongeveer deze tijd van het jaar. En in een klein stadje als (dorp). Een dorp met een paar winkels, een snackbar, en scholen. In het verhaal komen op zich veelplaatsen voor, het begint in een school, waar eigenlijk alleen twee korte gedeeltes in het boek zich afspelen. Voor de rest speelt het boek zich het meest af in het huis van Dagmar en haar familie. En ook komen er af en toe stukjes in voor die zich in Thor’s huis afspelen.

In het boek duurt het verhaal ongeveer een jaar.

De verhaalsoort van het boek is een probleemverhaal, een rouwproces en een soort gezinsverhaal. Op de achterkant van het boek staat ook ‘Een aangrijpende roman over verlies en afscheid nemen.’ Dus het is eigenlijk ook een roman.

De bedoeling van de schrijver is dat mensen zegmaar begrijpen hoe het is om mee te maken om een zus/familielid te verliezen. Er staat ook een epiloog in het boek. Daarin verteld Wendela Walta dat zij ook een (twaalfjarig)zusje verloren heeft toen zij 7 jaar was. En ze verteld ook dat haar ouders wéér anders rouwden.

Het is simpel om uit te leggen wat de betekenis van de titel is; ‘Zonder Zusje’ is een duidelijke titel, Dagmar verliest haar zus en leeft dan zonder zusje. Vandaar de titel.Samenvatting
Het is een gewone schooldag, Dagmar is in de badkamer en Femke (haar zus) wil naar binnen, ze bonkt hard op de deur. Toch is het een normale dag want er gaat geen dag zonder geruzie. Dagmar doet ook boos terug tegen haar zus. Als ze nou wist dat dit een van de laatste keren was dat ze haar zus zou zien, had ze dat niet gedaan.

In de pauze heeft Dagmar al haar fruit al op, ze wilde anders nog een zakje chips meenemen, maar die had haar zus met haar vriendinnen de dag ervoor al opgemaakt. Dagmar keek de kantine rond en zocht naar haar zus, misschien kon ze van haar wat geld los peuteren. Ze zag Femke niet, ach, ze staat vast bij haar vriendengroepje. Dagmar loopt naar buiten. Ze kijkt naar de groep bovenbouwers, maar zag Femke niet. Ook Femke’s beste vriendin, Beau, staat er niet bij. Nouja, dan maar nog even honger lijden.

Na de pauze horen ze een sirene, niet zo raar want er gebeurt wel vaker wat hier. Midden in de les komt de conrector de klas binnen. ‘Is Dagmar Bouwman hier?’ vraagt hij. Dagmar moet meekomen en vraagt ‘Wat is er?’. Van de conrector moet ze meekomen. Dagmar wil het niet, ze wil nú weten wat er aan de hand is. De conrector verteld dat Femke betrokken was bij een ongeluk en overleden is. Dagmar beseft het eigenlijk niet helemaal maar ze begrijpt het wel. Dagmar blijft een tijdje van school weg. Ze ziet hoe verschillende mensen rouwen. Een kennis van Dagmar, Geraldine, vindt het minder moeilijk dan de rest, want zij heeft al eens een broer verloren. De vader van Dagmar trekt zich helemaal terug van ‘de bewoonde wereld’ en zegt niks meer, hij slaapt niet meer bij haar moeder. Later gaat hij zelfs weg bij Dagmar en haar maar moeder. Ze gaan scheiden. Dagmar wil graag Femke ontmoeten door contact te maken met geesten. Dat zegt ze in de pauze als ze met haar vriendinnen aan een tafel zit. De jongen achter haar hoort haar en zegt dat hij wel een ouijabord kan regelen. Zij en haar vriendinnen gaan naar de jongen toe, hij heet Thor en is een soort gothic figuur. Maar Femke antwoord niet op het ouijabord. Dagmar gaat steeds meer met Thor om en wordt verliefd op hem. Ze komt erachter dat Thor ook verliefd op haar is. Samen worden ze een stel.

Nu Dagmar Thor heeft ontmoet laat ze haar gevoelens los. Thor heeft bijna dezelfde rouwmanier als Dagmar. Dagmar vindt dat het haar schuld niet is, wat ze in het begin wel dacht. En zo denkt Thor ook. Zo zegt hij tegen Dagmar dat het haar schuld heus niet is. En dat Femke zelf ‘’onder een bus sprong’’.

Als zij een keer met Thor naar de videotheek gaat, ziet ze haar vader met een leuke meid. Ze kussen elkaar af en toe. Plotseling is haar goede humeur verdwenen. Ze zegt tegen Thor dat ze naar haar moeder wil. Als ze thuis komt zit haar moeder helemaal alleen op de bank een boek te lezen. Van vier naar drie naar twee personen in een huis, en dat binnen een jaar! Dan droomt ze ook nog over Femke, dat overkwam haar al vaker. Dan vertelde Femke wat ze van haar vond. Zoals een keer, toen ze het over Thor had. Dat ze jaloers was op Dagmar dat ze zo’n leuke jongen aan de haak had geslagen. In de laatste droom verteld Femke haar dat ze moet blijven geloven en dat liefde sterker is dan de dood. Daarna wordt ze wakker en komt haar moeder binnen. Midden in de nacht en helemaal opgewonden. Ze heeft precies dezelfde droom gehad als Dagmar. ‘Blijf geloven en weet, liefde is sterker dan de dood.’Eigen mening
Beoordelingswoorden:
- Zielig Het is zielig dat Dagmar haar zus moet missen.
- Romantisch Elk stukje met Dagmar en Thor samen is gewoon romantisch.
- Droevig Het is een droevig verhaal want er word in gehuild en zo.
- Indrukwekkend Het is ook een indrukwekkend verhaal. Vooral voor mensen zoals ik, die nog nooit zoiets mee hebben gemaakt.
- Gevoelig Het is een heel gevoelig verhaal want je begint soms zo mee te huilen. Ik tenminste wel, haha.
- Meelevend Ik leef heel erg mee in dit verhaal, ook al heb ik het nog nooit meegemaakt.De schrijfster
Wendela Walta is de topschrijfster van dit supermooie boek. Je ziet haar hiernaast op de foto → (foto Wendela Walta)

Wendela Walta is geboren op 22 maart 1965 te Drenthe. Ze heette Wendela Marije Pietersma. Wendela is opgegroeid in Sneek.

Op de basisschool schreef ze het liefst ‘ellenlange opstellen’. Thuis schreef ze boekjes over haar huisdieren. Zelf maakte ze de tekeningen erbij. Haar moeder heeft er nog wat bewaard.

Meester Buisman, een meester bij haar op school, vond dat ze hele mooie opstellen schreef, en mocht ze soms voorlezen aan de klas.

Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor de Journalistiek in Kampen. Nadat ze haar diploma had gehaald kon ze werken als journalist bij een huis-aan-huis blad. Na drie jaar ging ze werken bij de Leeuwarder Courant. Daar heeft ze tien jaar gewerkt.

Ondertussen was ze getrouwd met Charles Walta. Met Charles en drie dochters is ze geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland.Haar Boeken

Wendela heeft twee boeken geschreven. Haar eerste boek heet verder dan ver. Dat gaat over een meisje waarvan haar ouders willen emigreren naar Nieuw-Zeeland. Maar dat wil ze helemaal niet. Ze mag een afscheidsfeest geven. Ze besluit dat als ze 18 is, dat ze dan terug gaat naar Nederland. Achteraf weet ze het niet zeker. Omdat Nieuw-Zeeland eigenlijk best wel leuk is.

Nog voordat Verder dan ver in de winkel lag begon Wendela aan een tweede boek Zonder Zusje, waar dit verslag dus over gaat. Dit verteld ze zelf over Zonder Zusje;

‘’Geen vrolijk onderwerp, maar ik vind dat ook zulke boeken geschreven moeten worden. Elke dag komen er mensen om in het verkeer of overlijden aan een ernstige ziekte. Elke dag verliest ergens iemand zijn broer, zus, vader, oma of vriend. Ik heb het twee keer moeten meemaken. Toen ik zeven jaar was, is mijn zus Martie verongelukt. Ze was pas twaalf jaar. Zeventien jaar later kwam mijn vriend Bert - met wie al sinds de middelbare school samen was - bij een tragisch ongeluk om het leven. Hij was 26. Met dit boek wil ik iedereen die iemand heeft verloren, hoop geven. Ondanks het grote verdriet kun je weer gelukkig worden.’’Evaluatie

Bronnen
Ik heb geen boeken gebruikt behalve natuurlijk Zonder Zusje. Verder heb ik wel sites gebruikt.

-Google.nl om op een (informatie)site te komen.

-Unieboek.nl voor informatie over Wendela Walta.

-Pluizuit.be voor informatie van het boek Verder dan Ver.

-Marianum.nl daar stond een lijst van beoordelingswoorden. Daar kon ik een voorbeeld uit nemen.REACTIES

A.

A.

dit is een heel duidelijk verslag!!! goed gedaan joh!!:):):):) je hebt me echt heel erg geholpen!!

11 jaar geleden

D.

D.

heel goed verslag! heeft me erg geholpen!

10 jaar geleden

D.

D.

het is echt zielig voor die familie enzo maar dit boek is top

10 jaar geleden

L.

L.

geweldig verslag

4 jaar geleden

D.

D.

het is heel duidelijk en mooi

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zonder zusje door Wendela Walta"