Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zonder genade door Renate Dorrestein

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Zonder genade
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1295 woorden
  • 4 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

Boekcover Zonder genade
Shadow

Franka en Phinus vormen al veertien jaar een hecht paar, wanneer ze hun eigen kind, hun zoon Hem, verliezen. Vanaf dat ogenblik belanden ze in een nachtmerrie waaraan geen einde lijkt te komen.
Zij wil samen rouwen, herinneringen ophalen, Jem levend houden, maar Phinus weigert om over het gestorven kind te praten. Hij wil het liefst alles vergeten, zo snel moge…

Franka en Phinus vormen al veertien jaar een hecht paar, wanneer ze hun eigen kind, hun zoon Hem, verliezen. Vanaf dat ogenblik belanden ze in een nachtmerrie waaraan geen einde li…

Franka en Phinus vormen al veertien jaar een hecht paar, wanneer ze hun eigen kind, hun zoon Hem, verliezen. Vanaf dat ogenblik belanden ze in een nachtmerrie waaraan geen einde lijkt te komen.
Zij wil samen rouwen, herinneringen ophalen, Jem levend houden, maar Phinus weigert om over het gestorven kind te praten. Hij wil het liefst alles vergeten, zo snel mogelijk, want hij wordt verteerd door schuldgevoelens. In een poging hun vroegere verbondenheid te herstellen, trekken ze er samen op uit. Maar er komt helaas niets meer terug van het oude sprookje.

Zonder genade door Renate Dorrestein
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vergelijking schriftroman en literair werk
Nederlands


Bibliografische gegevens + samenvatting


Literatuur:
Titel: Zonder genade
Auteur: Renate Dorrestein
Uitgeverij: Amstel Uitgevers BV
Druk: achtste druk, 2004
Eerste druk: 2001
Plaats van uitgave: Arnhem

Korte Samenvatting:
Phinus en Franka verwerken de dood van hun zoon beiden anders en hierdoor groeien ze uit elkaar. Tijdens een avondwandeling, op hun vakantie, die bedoeld was om hun relatie te verbeteren, krijgen ze ruzie.

Franka rent boos weg, richting twee skinheadmeisjes. Phinus rent naar haar toe en slaat de meisjes in elkaar. Franka is boos op Phinus, want de meisjes hebben niks gedaan, maar hij zag dat niet, omdat het donker was.


Ze brengen de meisjes naar een huis om het goed te maken. Maar door een steek in Phinus’s rug moeten hij en Franka ook in het huis blijven. De meisjes zeggen dat ze hulp gaan halen, maar ze sluiten Phinus en Franka op in een kamer. De volgende ochtend komen ze vrij.

Na dit alles splitsen hun levens. Phinus gaat naar een café, maar heeft geld tekort. Hij wordt hierdoor boos en slaat een paar jongens in elkaar. Hij moet naar het politiebureau en vertelt zijn verhaal. Nu hij dit heeft verteld kan hij beginnen met het verwerken van de dood.

Lectuur:
Titel: Een verre reis
Auteur: Jessica Hart
Originele Uitgeverij: Mills & Boon Ltd.
Nederlandse uitgeverij: Harlequin Holland
Druk: -
Eerste druk: maart 2001
Plaats van uitgave: Amsterdam

Clare gaat met haar nichtje Alice naar Australië om naar haar vader te gaan. Alice is de dochter van Pipa, die kort geleden is overleden aan kanker. Jack, de vader, zit in Argentinië en dus komt Clare in contact met zijn broer Gray. Ze gaat bij hem wonen, omdat ze geen geld heeft om later weer naar Australië terug te komen.

Clares visum verloopt, en dus trouwt ze met Gray om in Australië te kunnen blijven. Seks hoort bij het huwelijk volgens Gray en dus doen ze het met elkaar. Clare en Gray hebben beiden een stukgelopen relatie, maar ze denken van elkaar dat ze nog steeds gevoelens hebben voor hun ex.

Dan komt Jack terug en hij is heel blij met zijn dochter. Clare gaat terug naar Engeland. Ze ontmoet haar ex, maar de verliefdheid is weg. Gray komt naar Engeland en zegt dat hij met haar verder wil. Zij wil dit ook en ze leven verder in Australië.


De persuasieve tekst

Lectuur, wat leer je er van?


“Waarom moeten we literatuur lezen en mogen we niet gewoon lectuurboeken lezen?” “Het gaat er toch om dat we het boek leuk vinden om te lezen en niet dat we bijvoorbeeld een literair werk met tegenzin zitten te lezen?” Het antwoord hierop was: “Ja, maar van literatuur leer je veel en van lectuurboeken helemaal niks.”
Dit is een stukje van een discussie over de verplichting van literatuur op school. In de discussie werd vooral gezegd dat je van literatuur iets leert en van lectuur niets. Maar is dit wel zo? Klopt de uitspraak in de discussie: Van lectuurboeken valt niets te leren!

Lectuur is heel erg breed. Lectuur bestaat uit lectuurboeken en overige lectuur. Lectuurboeken zijn alle boeken die in tegenstelling tot literatuur door boekenkenners niet bestempeld worden als literatuur. De overige lectuur zijn de kranten, tijdschriften en pamfletten. Lectuurboeken worden vooral gekenmerkt door eenvoud: simpele verhaallijnen, oppervlakkig getekende personages, weinig vernieuwing in schrijftechniek. Literatuur is juist het tegenovergestelde. Je ziet dus dat er een groot verschil is tussen literatuur en lectuur. Om goed te kunnen kijken of je iets van lectuur leert heb ik een lectuurboek gelezen. De titel van het boek is: Een verre reis, geschreven door Jessica Hart. Om lectuurboeken te vergelijken met literatuur heb ik het boek “Zonder genade”, door Renate Dorrestein, gelezen
Ten eerste leer je in lectuur weinig over karakters en eigenschappen van de personages. De personen die voorkomen in lectuurboekjes zijn vaak heel oppervlakkig en ook zijn het vaak stereotypes. Er wordt niet veel verteld over de eigenschappen van personen en emoties en reacties. In de literatuur is dit heel anders. Door de uitgebreide beschrijving van de karakters van de personen kun je je goed inleven. Dit vind je goed terug in het boek “zonder genade”, waarin verschillende manieren worden getoond van het verwerken van de dood. Hierdoor leer je hoe mensen in elkaar zitten en leer je emoties en reacties van personen te begrijpen. Dit is ook iets waar je iets aan kan hebben in het gewone leven.
Bovendien is het zo dat in lectuur het taalgebruik en de zinsbouw heel makkelijk te begrijpen zijn. In de lectuur worden er qua woordenschat alleen maar woorden gebruikt die je ook gewoon in het dagelijkse leven gebruikt. De zinnen worden ook geschreven op de manier waarop je het zegt en dus niet met een heleboel komma’s en ingewikkeld opgebouwde zinnen. Bij lectuur is dit wel het geval. Renate Dorrestein is bijvoorbeeld een schrijfster die heel uitgebreid schrijft. In veel van haar boeken kom je zinnen tegen die wel vier regels lang zijn en ook nog volstaan met komma’s, waardoor de zin moeilijker te begrijpen is.
Verder zijn de onderwerpen uit de lectuur zeer beperkt. In dokters-, liefdes-, sciencefiction-, wildwest- en misdaadromans gaat het altijd over liefde of over het goede dat het overwint van het kwade. De thema’s hebben hierin altijd wel wat te maken met liefde of strijd. Zo lees je in het boek “Een verre reis” van Jessica Hart over een opbloeiende liefde tussen Clare en Gray, maar hier leer je eigenlijk niks van. In de literatuur is dit wel anders. Van elk literair werk leer je wel iets. Zo leer je over het leven in de oorlog, culturen en gevoelens. In het boek “Het geheim” leer je over het leven in de oorlog en de angst die hiermee gepaard gaat.
Maar bij lezen gaat het niet alleen om het verhaal, maar vooral over het nadenken over een boek. Juist door dat nadenken over het boek leer je dingen. Het gaat er dus om hoe diep je over een boek nadenkt. Met lectuur kan het ook het geval zijn. In de boekenreeksen gaat het om liefde, maar liefde is een breed onderwerp en de verschillende aspecten van liefden leer je door de boekenreeksen te lezen. In het ene boek gaat het om vertrouwen, de andere jaloezie en in weer een andere gaat het over seks.
Ook is het zo dat er altijd kleine dingetjes die je leert uit boeken. Er is geen boek waar je niets van leert. In lectuur boeken staan net zo goed moeilijke woorden. Ook leer je het macho gedrag van een Spanjaard, hoewel het wel een stereotype is, kennen en een deel van de cultuur die hierbij hoort.

Uit een boek leer je eigenlijk het meeste van de personages. In lectuur zijn de personages heel oppervlakkig en dus leer je er helemaal niks van. Ook de onderwerpen uit boeken kunnen erg bijdragen aan je kennis. Een ander heel belangrijk punt waaruit blijkt dat je van lectuurboeken niets leert zijn de beperkte onderwerpen. De onderwerpen uit de lectuur zijn heel erg beperkt en dus leer je er eigenlijk niks van. Maar eigenlijk is het zo dat je zelf bepaald hoeveel je van een boek leert. Je leert dus ook van lectuur als je er maar verder in verdiept. Dat je van lectuur geen nieuwe woorden leert en dat je enkele weetjes opdoet is onbelangrijk, omdat dit een zeer klein deel bijdraagt aan je kennis.

Kortom, leer je iets van lectuur? Ja, je leert wel degelijk iets van lectuurboeken. Het licht namelijk voor een deel aan jezelf wat je van een boek leert en er zijn altijd kleine dingetjes die je leert. Wel is het zo dat je van literatuur een stuk meer leert door de diepgaande thema’s en de uitgewerkte personages. Ook van de schrijfstijl leer je in literatuur een beetje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zonder genade door Renate Dorrestein"