Zomersonate door Chaja Polak

Beoordeling 1.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2012 woorden
  • 30 november 2006
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 1.5
  • 2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1997
Pagina's
71
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zomersonate
Shadow
Zomersonate door Chaja Polak
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
2 Samenvatting van de inhoud:
Erwin, een elfjarige jongen, staat aan de drempel van zijn puberjaren. Erwin heeft zijn vader nooit gekend. Zijn moeder lijkt niet erg veel tijd voor hem te hebben en heeft een vriend, Dirk. Dirk heeft een zoon, Johan, die het nogal vaak over seks heeft. Johan ziet Erwin’s moeder niet erg zitten. Erwin houdt erg van zijn cello en erop spelen kan hij erg goed. Hij krijgt muziekles bij meneer Bar, die een vrouw heeft. Ook een nicht woont bij meneer Bar. Erwin is bang voor die nicht, want die doet rare dingen. Ze vindt ook dat zijzelf geen vrouw is, althans, dat denkt Erwin. De nicht moet uiteindelijk naar een inrichting. Erwin maakt ook op minder aangename manieren kennis met seks. Zijn moeder en Dirk gaan trouwen en zoeken naar een nieuw huis. Op het eind van het verhaal ontmoet Erwin Mary, met wie hij bevriend raakt.
http://www.google.nl/zomersonate//www.scholieren.com/boekverslagen/18105


3 Onderwerp:
Erwin is een jongen die aan het puberen is. Hij gaat elke woensdag naar cello les. Zijn leraar meneer Bar is een wijze, soms strenge man, maar Erwin vindt troost bij hem en de vrouw ban meneer Bar. Hij zoekt deze troost omdat zijn moeder nogal egoïstisch is. Hij wil niet groot worden want hij vindt het leven van volwassenen nogal verwarrend. Zijn moeder heeft een relatie met een man genaamd Dirk. Voordat ze een gezin worden een huis hebben, ontmoet Erik een meisje tijdens hun vakantie. Daarna ontdekt hij zichzelf, en begint hij het puber – zijn leuk te vinden.

Thema:
De betekenislaag achter dit verhaal is dat de auteur de lezers wil laten ervaren hoe het is om een puber te zijn en er een te worden. Ook wil zij laten zien hoe het is om eenzaam te zijn en op zoek te gaan naar liefde en steun.

4 Titelverklaring:
Zomersonate, de titel van het boek is gebruikt, omdat Erwin aan het eind van het boek zit te dagdromen en in zijn dagdroom denkt hij aan zijn zomervakantie: zee, meeuwen, helmgras, enz. Ook denk ik dat Zomersonate gekozen is, omdat de zomer vergeleken wordt met de pubertijd en Erwin op het punt staat puber te worden.

5 Gebeurtenissen:
Ik denk dat de vakantie de belangrijkste gebeurtenis is en tegelijkertijd de indrukwekkendste, want dan laat Erwin zich een klein beetje meer openstaan voor puberteit, dankzij Mary. Volgens mij is hij daar een klein beetje verliefd op haar geworden. De nadruk ligt hier meer op de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon (namelijk Erwin). Het boek bevatte veel gebeurtenissen op een na volgend maar ik vond het niet boeiend genoeg want er zat namelijk geen diepgang in het verhaal. Ik vond wel alles geloofwaardig.

6 Personages:
Erwin, de hoofdpersoon is elf jaar en hij speelt cello. Ik vind niet dat ik hem goed genoeg heb leren kennen, vooral omdat ik het verhaal niet diepzinnig genoeg vond. Ik weet wel dat hij erg bang is om volwassen te worden. Ook daarom komt hij beangstigend over. Dat komt om dat hij bij een aantal gebeurtenissen verschillende volwassenen leert kennen en door hun acties bang wordt van de ‘volwassen wereld’. Wanneer hij bang is om op te treden, omdat de nicht van meneer Bar (die hij eng vindt) er ook is, gaat hij zijn vinger snijden. Dit besluit vond ik niet goed want Erwin kon net zo goed weglopen en na het optreden terug komen.

Verder vond ik dat Erwin best wel wat kon zeggen tegen zijn moeder over haar gedrag. Hij laat alles over zich heen lopen. Het lijkt alsof zijn moeder geen interesse toont in hem.

Moeder, vind ik egoïstisch overkomen. Ze interesseert zich niet in haar zoon en weet niet wat hij denkt of voelt. Naar mijn mening komt ze bazig en egoïstisch over. Ze houdt totaal geen rekening met haar zoon. De ene keer is ze met Dirk samen, de andere keer gaan ze uit elkaar. Het ergste aan haar vind ik dat ze Erwin wegstuurt, zodat zij het kan goedmaken met haar vriendje door middel van lichamelijk contact. Wanneer Erwin thuiskomt en ze allebei op de grond in de woonkamer ziet vind ik te erg voor een kind om aan te zien en onbegrijpelijk voor een moeder om op zo’n manier een actie te ondernemen. Hierna biedt moeder haar excuses ook niet aan. Uiteindelijk mag ik Erwin’s moeder totaal niet.

Johan is een slecht voorbeeld voor Erwin. Zo biedt hij hem een sigaretje aan, scheldt hij Erwin’s moeder voor Erwin’s neus uit voor rotwijf, en steelt hij koekjes en geld van Erwin’s moeder. Ook maakt hij steeds oversekste praatjes waar Erwin niks van snapt. Daarom vind ik hem eigenwijs in zijn denken en doen. Tegelijkertijd komt hij ongelukkig over want hij wou Dirk en Erwin’s moeder niet bij elkaar hebben en is daarom zelfstandig gaan wonen op een andere plek.

Dirk vind ik nog wel meevallen. Hij probeert ten minste nog een beetje op zijn zoon te letten, die ergens alleen woont, ondanks dat Erwin’s moeder daarover klaagt. Tegen Erwin doet hij ook erg aardig. Hij is een rustige type en komt vriendelijk over. Als ik Dirk was zou ik allang weggegaan zijn bij Erwin’s moeder maar Dirk ziet dat anders.

7 Bouw:
Er lopen meerdere verhaallijnen over elkaar heen. Zo is Erwin bezig zijn eigen wereld te ontdekken, is moeder aan haar relatie met Dirk en haar uiterlijk bezig, is Johan bezig aan zijn leven te werken en is de nicht van meneer Bar met het verwerken van een trauma bezig. Het begin van het verhaal vond ik saai want er gebeurde niet veel en het eind vond ik ook niet mooi. Dat kwam omdat ik geen spanning in het verhaal zag.
Ik vind de bouw van het verhaal erg ingewikkeld, vooral door de vele flashbacks. Het zou veel makkelijker zijn geweest wanneer het verhaal chronologisch liep. Ik vind een bouw met flashbacks wel leuker dan een chronologisch verhaal, want dan komt er afwisseling in voor. Maar bij dit boek kan ik de verbanden niet leggen. Ik vind het boek helemaal niet spannend, er komt helemaal geen actie of spanning in voor. Er komt wel drama in voor maar ik vind dat zelfs niet spannend opgebouwd.

8 Taalgebruik:
In het boek zijn simpele woorden en simpele zinnen gebruikt. Daarom was het ook gemakkelijk om te lezen. Dat komt omdat de jongen in het verhaal nog maar elf jaar is en natuurlijk simpel en eenvoudig praat. Er was veel beeldspraak in deze tekst, vooral doormiddel van de cello en muziek omdat de jongen cello speelt. Dit was erg moeilijk te begrijpen voor mij. Ik denk dat als ik zelf muziek speelde of zelfs een cello de gevoelens die in woorden zijn gebracht door het beeldspraak eerder zou begrijpen en makkelijker zou vinden. Dat is ook een van de redenen waarom ik sommige scènes niet begrijp. Ik heb verder niks kunnen doen aan dit probleem.
Een voorbeeld van een eenvoudige zin typisch voor dit verhaal is: “Je liegt dat je barst!” (blz.35). Ik heb deze zin gekozen omdat er in een verhaal van een jongen van elf zeker zulke woorden kunnen voorkomen (na ervaring met mijn broertje). Daarom vond ik dit een geschikte zin als je een voorbeeld van een simpele (betekenisvolle) zin moet geven.

Nu een stukje in beeldspraak wanneer Erwin aan het dromen is op het strand: “Maar om de scherpe kreet van de meeuw te laten klinken moest hij kort en krachtig over de snaren strijken – hij gebruikte daarbij alleen het stukje bij de slof, daar waar de stok het breedst was – en hij drukte diep door, zo lelijk als het maar kon. Of was dat niet lelijk? De kreet van die meeuw was toch niet lelijk?” (blz. 69). Ik heb deze zin gekozen zodat ik kon laten zien waarom het moeilijker voor mij zou zijn om zo’n zin eerder te begrijpen dan voor iemand die zelf een instrument bespeelt of een cello bespeelt.

9 Verdiepingsopdracht 2 Module 1:
1 Noem 2 manipulatietechnieken, die de schrijver heeft gebruikt om de spanning te verhogen (blz. 40 Informatie boek). Geef van elk van deze een voorbeeld met toelichting (uit het boek).
Een manipulatie techniek door de auteur door middel van een flashback, “Toen er voor het eerst bloed in de wc op de overloop had gedreven...“ (blz. 11) De lezer vraagt zich af waar dat bloed vandaan zou komen, wie het daar opgesmeerd heeft. Dit zie ik als het achterhouden van informatie.
Nog een manipulatietechniek verwerkt in een flashback: “Het was bijna afgelopen, dat wist iedereen, dat de ellende bijna afgelopen was, een kwestie van weken of dagen, zeiden ze.” (blz. 49). De lezer vraagt zich af wie ‘ze’zijn en over welke ellende ze het hier hebben?

2 Noem de belangrijkste open plekken van het verhaal (blz. 34 Informatie boek).
Beschrijf welke vragen de open plekken bij je opriepen. Hoe en op welk moment in het verhaal werden ze ingevuld?
De belangrijkste open plek lijkt me of Erwin wel of niet bang zal blijven om volwassen te worden. Hier is het boek namelijk op gebaseerd. Op het eind van het verhaal wordt deze ingevuld want dan ontmoet Erwin, Mary. Dan staat hij een beetje open voor het proces van het volwassen worden. Maar ook de leugen van Johan lijkt me ook erg belangrijk. Ik vroeg me af of Johan de waarheid vertelde of niet. Johan zei tegen Erwin dat Erwin’s moeder niet eens wist wie zijn echte vader is, de molendraaier of de muzikant. Erwin zat daar erg mee. Maar toen Erwin een fotootje met een muzikant erop in de portemonnee van zijn moeder ziet ontdekt hij dat de muzikant zijn vader is.

3 Geef een voorbeeld van een openplek, dat niet werd ingevuld in het verhaal maar die je als lezer zelf moest invullen. Hoe heb je dat gedaan?
In het boek is er niet verder beschreven wat er is gebeurd met de nicht van meneer Bar. Wat ik wel weet is dat ze naar een tehuis moest om haar psychische lijden te verwerken en een zo goed mogelijk normaal leven te lijden. Toen ik verder dacht, hoopte ik dat de nicht van haar lijden verlost was of ten minste beter met haar ging en weer verder kon leven. Nog een zo’n open plek is dat wat er verder gebeurt met Erwin ene Mary. Als lezer denk ik dat zij later goede vrienden worden of zelfs verkering zouden krijgen.

4 Geef een beschrijving van een climax-moment in het boek (blz. 42 Informatie boek). Beschrijving van het woord climax-moment: we spreken hiervan als de spanning op het hoogste punt is, vlak voor de ontknoping (het antwoord op de onbeantwoorde vraag). Direct daarna, als het antwoord wordt gegeven, valt de spanning van de situatie weg en eindigt de spanningsboog.
Eerst even de belangrijkste spanningsboog en van daaruit ga ik verder in het climax-moment. De belangrijkste spanningsboog (tijd tussen vraag en antwoord) is: zal Erwin zijn angst overwinnen? Zal hij zelfs überhaupt het proces van volwassen worden aanvaren? Ik denk dat het climaxmoment er direct achteraan komt, bij dat stukje met Mary. Hij ontmoet Mary tijdens zijn vakantie en wordt verliefd op haar. Hij krijgt opeens andere gevoelens en gedachten. Deze had hij nooit eerder gehad. Ik denk dat hij het wel fijn vindt om met zo’n gevoel rond te lopen en dan pas aanvaard hij het volwassen worden. Hierna valt de spanning van de situatie weg en eindigt de spanningsboog.

10 Eindoordeel
- Echt, in het echte leven komen ook zulke situaties voor. Daarmee bedoel ik dat ieder van ons ooit de stap naar volwassenheid moet nemen als de mogelijkheid daarvoor is.
- Saai, ik vind het niet spannend of erg boeiend. Er zit geen diepgang in het verhaal waarover ik zou willen nadenken. De gebeurtenissen maken weinig indruk op mij.
- Oppervlakkig, de auteur gaat niet diep in de gedachten of gevoelens van de hoofdpersonages, ik mis de diepgang waardoor het aan de ene kant een makkelijk boek maakt maar door sommige stukjes taalgebruik het boek weer moeilijk voor mij maakt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomersonate door Chaja Polak"