Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1682 woorden
  • 21 juni 2011
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
83 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1) Zakelijke gegevens
a. Zomerhuis met Zwembad
b. In het boek gaan de hoofdpersonen op vakantie naar vrienden van hun. Die vrienden hebben een zomerhuis met een zwembad gehuurd. Bij dit zomerhuis met zwembad speelt het grootste gedeelte van dit verhaal zich af.
c. Herman Koch, hij schreef ook onder de naam: Menno Voorhof
d. 27 januari 2011, Anthos-Amsterdam
e. psychologische roman



2) Ik heb dit boek gekozen
omdat ik hoorde van Het Diner. Ik had dus eerst in mijn hoofd om dat boek te lezen. Uiteindelijk toen ik bij een vriendin was, zag ik Het Diner liggen, en daaronder Zomerhuis met Zwembad. Ik vroeg aan haar vader welke van de 2 boeken hij het leukste vond. Hij zei Zomerhuis met Zwembad. Hij vond dat Het Diner moeilijk was en lastig te begrijpen. Toen ben ik de samenvattingen gaan lezen. Zomerhuis met Zwembad sprak mij meer aan dan Het Diner. Daarom ben ik dit boek gaan lezen.



3) Mijn eerste reactie was dat het een interessant boek was, het sloot aan op deze tijd. Je merkt duidelijk dat het boek dit jaar is uitgebracht. De modernisering die in dit boek wordt beschreven: de I-pod van Julia, het fototoestel van Lisa, de meerdere laptops etc. Dat maakt het ook makkelijker om te lezen. Het is meer van je eigen tijd.


4) Samenvatting
Marc Schlosser is huisarts en heeft zijn eigen praktijk. Hij heeft 2 dochters, Julia (13) en Lisa (11). Op een gegeven moment komt Ralph Meier de praktijk van Marc binnen. Ralph is een getrouwde en bekende acteur met 2 zoons, Alex (15) en Thomas (11). Ralph is naar de praktijk gekomen omdat hij medicijnen wil, hij is te dik. Er gaat een tijd voorbij en Ralph en Marc worden vrienden. Marc krijgt een uitnodiging voor een feest van Ralph. Hij gaat daar naartoe en wordt daar uitgenodigd om met hun op vakantie te gaan naar een zomerhuis met zwembad.
Marc slaat het aanbod eerst af, maar uiteindelijk na gezeur van zijn dochters gaan ze toch. Als ze daar aankomen blijkt dat Ralph ook een andere vriend heeft uitgenodigd met zijn vriendin. Dat zijn Stanley Forbes, een beroemde Hollywood filmregisseur, en Emmanuelle.
In deze vakantie wordt Julia verkracht. Marc verdenkt Ralph ervan, maar hij kan het niet zeker weten. Toch heeft hij wraakgevoelens.
Na de zomervakantie komt Ralph de praktijk van Marc binnen met een klacht van een rare, harde bulten op zijn onderbuik. Marc ziet meteen wat het is: kanker. Hij zegt het alleen niet tegen Ralph, hij zegt dat het een vetbultje is. Uit wraak. Marc neemt weefsel af en zegt het op te sturen naar het ziekenhuis. Dit doet hij niet. Ralph vraagt of het geen problemen zal veroorzaken als hij voor 2 maanden in het buitenland gaat filmen. Marc zegt dat het niets uitmaakt. Ralph zal na het filmen te horen krijgen wat de uitslagen zijn van het onderzoek naar het weefsel. Marc weet dat door het wegnemen van weefsel bij de kankerplek, de kankercellen zich heel snel door het lichaam kunnen verspreiden.
Als Ralph na het filmen terugkomt, zegt Judith dat hij langs moet gaan bij de huisarts. Hij is futloos en voelt zich niet goed. Als hij bij Marc is vraagt hij naar de uitslagen. Marc zegt dat die er niet zijn. Het ziekenhuis heeft niets teruggestuurd. Hij schrijft hem nieuwe medicijnen voor en Ralph gaat naar huis.

Na verloop van tijd wordt Ralph echt ziek. Hij wordt door Judith naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis komen ze erachter dat Ralph kanker heeft. Judith vraagt aan Marc of hij dat wist. Marc zegt van niet. Hij blijft volhouden met het verhaal van het vetbultje. Als Ralph en Marc even alleen zijn in de kamer vraagt Ralph Marc om een gunst. Hij vraagt Marc om een euthanasie cocktail, er is namelijk bekend dat Ralph nooit meer beter zal kunnen worden. Hij wil daarom zijn leven beëindigen. Kort daarna neem Ralph de cocktail in en gaat dood. Het ziekenhuis vraagt om een autopsie en komt erachter dat er weefsel is weggenomen. Het ziekenhuis confronteert Marc daarmee en geeft deze zaak door aan het Medisch Tuchtcollege.
Een oud-docent van Marc, die bij het Tuchtcollege werkt, krijgt de zaak in behandeling. Hij belt Marc op en adviseert hem om te vluchten naar het buitenland. Marc gaat naar Amerika, naar Stanley Forbes. Hij ziet daar de foto’s terug van de vakantie. Hij ziet een vreemde man op een aantal foto’s. Dat blijkt de monteur te zijn die de watertoevoer kwam maken in het zomerhuis, toen hij het aan Stanley vroeg. Deze monteur blijkt ook de man te zijn die Julia heeft verkracht. Marc heeft weken op het juiste moment gewacht om haar deel van het verhaal van de verkrachting te horen, omdat achteraf is gebleken dat het oorspronkelijke verhaal van Julia niet klopte. Maar het juiste moment komt niet en Marc besluit om het verhaal verder te laten rusten.


5) Dit verhaal is zeer realistisch geschreven. Het zou ieder gezin met zo’n dochter kunnen overkomen.
a. Spanning. Het is een spannend verhaal, er worden vermoedens gecreëerd. Je denkt bijv. eerst dat het Ralph is, of misschien toch Stanley. De monteur komt in geen enkel opzicht in je op. Aan het einde van het verhaal blijkt het toch de monteur te zijn. Het verhaal begint op een bepaald punt, wanneer al het een en ander heeft plaats gevonden. Er komt een terugblik op wat er is gebeurt, en dan gaat het verhaal weer verder waar het gebleven was. Dit maakt het boek spannend.

b. Personages. De hoofdpersoon is Marc. Hij kampt met verschillende problemen. Zoals bijv. dat zijn dochter wordt verkracht. Er zijn ook andere belangrijke personages, dit zijn: Julia en Ralph. Julia is de dochter van Marc, Ralph is een patiënt van Marc en een beroemde acteur.

c. Opbouw. Het boek is opgebouwd uit 3 delen waarvan deel 3 een vervolg is op deel 1. Deel 2 is een terugblik op wat vooraf is gegaan aan deel 1. Het boek heeft een gesloten einde, wat ook als open beschouwd kan worden. In het boek komt het niet duidelijk naar voren, maar Julia wil graag fotomodel worden. Er wordt door Stanley foto’s van haar genomen zodat hij kan kijken of modebladen misschien haar willen hebben voor modellenwerk. Aan het einde wordt niet bekend of Julia fotomodel wordt of niet. Dat zou je dus kunnen beschouwen als open einde.

d. Tijd. Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af.
Verteltijd: anderhalf jaar.
Vertelde tijd: 381 bladzijden

e. Onderwerp, thema, motieven. Vader-dochterrelatie, Seksualiteit, Moord, Leugen en bedrog, Beroepsproblemen

f. Vertelsituatie. Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief, vanuit Marc.

g. Ruimte. Decoratieve ruimte, want de plaats is niet belangrijk.


6) Ik vind het een leuk en informatief boek.
a. Onderwerp, thema. Het boek speelt zich af in onze tijd, wat het aantrekkelijker en plezieriger maakt om te lezen.


b. Gebeurtenissen. Alle gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voort, van het een komt het ander en ze zijn geloofwaardig. Er zijn 2 gebeurtenissen die veel indruk op mij hebben gemaakt. Dat zijn de verkrachting en het euthanasie plegen van Ralph. Een verkrachting is toch iets wat je niet leuk vind, je zou niet willen dat het jou overkomt. Het euthanasie plegen is misschien wel logisch voor Ralph maar het maakt toch impact op iemands leven. Zoals dat van zijn vrouw, om maar niet te spreken van zijn zoons.

c. Personages. De personages zijn in het begin totaal niet voorspelbaar. Na verder verloop van het verhaal en je de personages beter leert “kennen” worden ze meer voorspelbaar.

d. Opbouw. De opbouw van het boek maakt het juist spannend.

e. Taalgebruik. Er wordt veel gescholden in het boek, maar dat gaat prima samen met het verhaal. Het stoort niet.


7) Herman Koch
is geboren op 5 september 1953 in Arnhem. Toen hij 2 was verhuisde hij naar Amsterdam en ging naar school op het Montessori Lyceum, daar werd hij vanaf gestuurd. Desondanks begon hij een studie Russisch. Hij is ook bekend als acteur van de tv-serie Jiskefet. Hij is ook schrijver en columnist bij de Volkskrant. Hij heeft in 2005 het Groot Dictee der Nederlandse Taal geschreven. Hij is met een Spaanse getrouwd en heeft een zoon, hierdoor woont hij voornamelijk in Spanje.
a. Hij heeft deze boeken/columns geschreven:
• 1985 - De voorbijganger, verhalen
• 1989 - Red ons, Maria Montanelli, roman
• 1991 - Hansaplast voor een opstandige, de beste verhalen van Menno Voorhof
• 1996 - Eindelijk oorlog, roman
• 1998 - Geen agenda, verhalen
• 1999 - Het evangelie volgens Jodocus, columns
• 2000 - Eten met Emma, roman
• 2001 - Schrijven & drinken, verzamelde verhalen
• 2001 - Dingetje, columns
• 2003 - Alle verhalen, verhalen
• 2003 - Odessa Star, roman

• 2005 - Denken aan Bruce Kennedy, roman
• 2009 - Het diner , roman
• 2010 - De ideale schoonzoon, columns
• 2011 - Zomerhuis met zwembad, roman


Verdiepingsopdracht

Verkracht

Plotseling stond je daar,
Ik had je echt niet gezien
Ik zat daar alleen maar,
En was nog maar net dertien.

Toen voelde ik twee handen
En dacht dat hij het was,
Toen ik omkeek waren die handen
Van een ander ras.

Ik voelde me niet veilig
En wilde daar echt weg
Voor hem was die plek heilig
En dat was dus de uitleg

Toen voelde ik meer handen,
En zag plots niets meer.
Ik durfde niet te gillen
En alles deed me zeer.

Ik weet niet hoeveel er waren
Het geen wat ik wel weet

Ik dat ik nooit meer wil ervaren
Wat dat met me deed…

Dit gedicht heb ik gekozen omdat Julia in het verhaal wordt verkracht.

Verleiding

Ik zie de verleiding in je ogen,
de verleiding die je niet kan weerstaan.
De verleiding om mij vast te houden en nooit te laten gaan.

Ik voel de passie van jou liefde,
De passie van het samen zijn.
De passie die we beiden hebben en aanvoelt als satijn.

Ik merk de manier waarop je van me wilt genieten,
Ik merk hoe je steeds meer vraagt om alle aandacht
Ik merk hoe je wilt genieten van mijn lichaam, en je geeft me al je kracht.

Ik voel jou gevoelens en je verlangens,
Je verlangens om mij tot je te nemen.
Je verlangens naar mijn lichaam tot alle extremen.

Dit gedicht heb ik gekozen omdat Judith en Marc een verlangenrelatie met elkaar delen.


Deze beide gedichten zijn geschreven door joyce … op http://joyceitsme.1001dichters.nl/
Ik weet haar achternaam helaas niet.

REACTIES

M.

M.

Aan dit soort minimaal uitgewerkte verslagen heb je dus echt helemaal niks!

12 jaar geleden

N.

N.

De samenvatting klopt niet helemaal, Marc had de foto's met de monteur al eerder gezien en vroeg aan Lisa wie die man was en niet aan Stanley...
Maargoed, als je het boek gelezen hebt zul je het wel zien.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"