Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zomerhitte door Jan Wolkers

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhitte
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 3396 woorden
  • 11 januari 2011
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
3 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhitte
Shadow

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De vertelle…

De verteller die fotograaf is, ontmoet op het naaktstrand op een van de Waddeneilanden een mooie studente. Deze Kathleen laat graag naar zich kijken door oudere mannen. De verteller wordt verliefd op haar, maar merkt dat ze betrokken is bij een drugshandeltje. Hij gaat zelf op zoek naar de oplossing van de misdaad en maakt daarbij slachtoffers, maar hij krijgt ook een beloning.

Zomerhitte door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting
Het verhaal gaat over een fotograaf van wie de leeftijd en het uiterlijke kenmerken niet bekent zijn. Hij bevindt zich op een eiland waar hij twintig jaar geleden voor het eerst naartoe kwam om een fotoreportage te maken van konijnen die aan myxomatose lijden.

Hij heeft een huisje gehuurd wat volledig van de bewoonde wereld is afgesneden.

Als hij door de duinen loopt om foto’s te maken, ziet hij op een naaktstrand Kathleen liggen, een knap meisje wat een opleiding geschiedenis doet. Ze valt hem op omdat ze zoals de meeste meisjes van die tijd (de tijd waarin het boek geschreven werd, 2005) haar schaamhaar heeft geschoren, maar niet haar okselhaar. Dat laatste vind hij aantrekkelijk en hij gaat naast haar liggen.

Zij gebied hem dat hij zijn kleren uit moet doen omdat ze op een naaktstrand liggen en ze raken aan de praat. Hij komt te weten dat ze in een discotheek geld verdient om haar studie af te maken.

Ze nemen afscheid en beloven elkaar weer te zien.

Die avond zoekt de fotograaf haar op in de discotheek.

Hij ergert zich aan het publiek wat de disco trekt en aan het harde geluid. Het wordt duidelijk dat de fotograaf niet van drukte of grote mensenmassa’s houdt.

Hij praat even met Kathleen en trekt zich dan terug.

Buiten wacht hij een tijd totdat ze klaar is met werken, maar tot zijn teleurstelling ziet hij haar met een oudere man de auto in stappen en wegrijden. Er is sprake van een lichte jaloezie en het wordt duidelijk dat hij wel zeker gevoelens heeft voor deze Kathleen.

Op de parkeerplaats waar hij op haar stond te wachten, ontmoet hij Federici. Dit is een man van middelbare leeftijd die een hele tijd de bodyguard van een rijke ‘old lady’ is geweest en waarmee hij talloze musea overal in Europa heeft bezocht. Het blijkt dan ook een groot kunstliefhebber te zijn.

Ook deze Federici heeft zijn oog op Kathleen laten vallen, maar dit blijkt later uit het verhaal alleen maar om haar schoonheid te zijn en niet omdat hij haar wilt bezitten.

De fotograaf rijdt naar niet naar huis, maar blijft in de berm slapen.

De volgende dag ontmoet hij Federici weer die verhalen verteld over hem en de old lady en zijn reizen door Europa.

Als hij weer thuis komt gaat hij een rondje hardlopen, als hij Kathleen weer tegenkomt. Ze zegt dat ze hele mooie kwallen heeft ziet liggen die hij zou kunnen fotograferen, maar het is een list om hem naar zijn huis te lokken. Hier verteld ze dat ze zich wel eens voor de oude man, met wie ze de vorige avond de auto in is gestapt, bevredigd heeft, maar waarbij hij haar met geen vinger aan mocht raken.

Hij vraagt of ze dat ook voor hem wilt doen en dat doet ze.

De volgende dag gaat de fotograaf naar de supermarkt. Als hij terugkomt bij zijn huisje staat Federici voor zijn deur te wachten. Aan het kopje wat hem wordt aangeboden ziet hij dat Kathleen op bezoek is geweest, want er zit nog lippenstift op.

In de namiddag zit hij op een terras als de oude man met een wat jongere knul op het terras een tafeltje neemt. Als hij een foto van het stel maakt spreekt de oude man hem daarop aan en verteld hem ook dat hij met zijn neus uit hun zaken moet blijven.

Als hij van het terras afkomt staat de boswachter, een oude bekende van de fotograaf, op hem te wachten om hem een nest van een velduil te laten zien. Dit is heet zeldzaam omdat de velduil bijna niet meer voorkomt, laat staan een nest met misschien wel jongeren.

Als ze bij het nest aankomen gebeurd er iets verschrikkelijks: de velduil valt de boswachter aan en pikt één van zijn ogen uit de oogkas. De fotograaf belt een ambulance en terwijl ze op de ambulance wachten, slaat hij een arm om de boswachter heen.

De ambulance komt en de boswachter wordt weggevoerd.

De fotograaf moet over het ongeluk praten en hij gaat naar de disco, in de hoop dat hij Kathleen weer ontmoet. Die is helaas niet aanwezig, wat één van de barmeisjes hem vertelt.

Wel ontmoet hij Federici weer en ze gaan naar een terras waar ze wijn drinken en over Kathleen praten.

Aan het einde van de conversatie, als ze opstappen omdat het terras gaat sluiten, loopt de fotograaf van de alcohol te zwalken. Hij had al twee glazen Whisky (snel achterelkaar) opgedronken.

Hij wordt aangehouden door de politie als hij aan de kant van de weg staat en hij krijgt een rijverbod van 6uur. Het maakt hem niet zoveel uit en als hij weer mag rijden, rijdt hij verder.

Als hij de volgende dag weer naar het strand gaat ziet hij de oude man achter een windscherm. Even later komen ook de jongeman en Kathleen tevoorschijn. De jongeman rent met een surfplank de zee in en surft naar een zeilschip wat op zee ligt te wachten. Als hij terug komt heeft hij een grote tas bij zich. Kathleen is ondertussen het strand opgerend om twee politieagenten staande en aan de praat te houden. De oude man wijst naar het duin en de jongen rent er met de rugzak naartoe. Omdat de fotograaf zich goed verscholen heeft, wordt hij niet ontdekt.

De jongen rent terug zonder tas en doet alsof hij geürineerd heeft.

De fotograaf zoekt de rugtas op en verstopt hem goed, waarna hij snel naar huis rijdt. Hij verdenkt het drietal van drugshandel en wil het hun op deze wijze vermoeilijken.

Als hij thuiskomt wacht Federici hem op. De fotograaf verteld hem wat er gebeurd is. Federici zegt dat hij het niet slim vindt dat hij het niet meteen aan de politie heeft gemeld.

Hierop antwoord hij dat hij dan ook Kathleen had verraden, wanneer ze de gevangenis in zou gaan en juist in het criminele circuit terecht zou komen. Dat wilde hij voorkomen.

Federici verteld hem dat hij had gezien dat de jongeman een pistool bij zich had en raadt de fotograaf aan er ook een te nemen. Deze weigert dit omdat hij vindt dat hij het niet nodig zal hebben.

Federici vertrekt en de fotograaf gaat bloemen fotograferen. Als hij omkijkt ziet hij de jongeman staan met een pistool in de hand. De jongeman gebied hem mee te gaan en nadat hij had gezien dat zijn huis ondersteboven is gekeerd, gaat hij mee de auto in. Hier probeert de fotograaf om de jongen op te jutten, wat redelijk goed werkt.

Ze lopen een eind de duinen in en op een gegeven moment weet de fotograaf het klaar te spelen om de jongeman met een wilgentak neer te slaan. Hij wil hem reanimeren, maar dan ziet hij een groot, vers litteken op de hoogte van het hart en trekt de conclusie dat de jongen een hartoperatie heeft gehad. De jongen is dood.

De fotograaf gooit het lichaam met de tas een vijver in, wat snel zingt doordat de tas zo zwaar is.

Federici wacht hem bij thuiskomst weer op en de fotograaf verteld het verhaal met een verdraaid slot, waarin de jongen met de tas in een sportwagen verdwijnt en de oude man verraadt.

Later die dag komt ook Kathleen, gestuurd door de oude man in de hoop dat zij iets uit hem los krijgt. Het pistool wat hij van de jongen had afgepakt verbergt hij onder een t-shirt. Hij vertelt hetzelfde verhaal als wat hij aan Federici vertelde met hetzelfde einde en probeert dan het shirt en pistool in een kastje te verbergen.

Kathleen en de fotograaf eindigen samen in bed, wat zeer uitgebreid beschreven wordt.

De volgende ochtend zijn Kathleen en het pistool verdwenen en de fotograaf hoopt maar dat ze aan zijn kant staat en niet het pistool laat zien aan de oude man, haar baas.

Hij gaat naar het hotel van Federici en verteld hem wat er echt gebeurd is en ook wat Kathleen heeft gedaan. Hierna gaat hij naar de woning van Kathleen, waar ze hem helemaal overstuur verteld heeft dat de oude man zelfmoord heeft gepleegd. Ze hebben seks en besluiten meteen de volgende dag te vertrekken.

De fotograaf vertrekt om zijn huisbaas te vertellen dat hij het huis gaat verlaten. Die verteld hem dat hij wel voor de hele week moet betalen omdat hij het voor de rest van de week niet meer kan verhuren, waarmee de fotograaf instemt.

Als hij weer thuiskomt barst er een noodweer los.

In dit noodweer komt Federici hem bezoeken. De fotograaf verteld zijn plannen en hij krijgt advies niet alles te geloven wat Kathleen zegt.

De fotograaf negeert dit advies. En terecht, blijkt als hij haar op komt halen.

Federici staat hem hier op te wachten, Kathleen is nog even naar de drogist. Hij overhandigt de fotograaf zijn kaartje waar Job Federici op staat. De fotograaf zou hem namelijk nog een paar foto’s van Kathleen opsturen.

Job vertrekt als Kathleen eraan komt en samen met de fotograaf nemen ze de boot naar het vaste land om in Frankrijk het huis van de fotograaf eens een bezoekje te brengen. Op de boot gooit ze het pistool van de jongeman weg, het water in als blijk van haar vertrouwen en als wil om geen geheimen meer voor elkaar te houden. Ze zegt dat hij ook nog een geheim heeft en hij zegt dat hij dat ooit wel zal vertellen.



Beschrijving Hoofdpersonage: De fotograaf

De fotograaf is gewoon de fotograaf. Er is geen naam voor deze man verzonnen, wat ook niet nodig is. Het verhaal wordt vanuit het ik-perspectief verteld, dus uiterlijke kenmerken worden ook niet echt duidelijk gemaakt. Leeftijd, geboortedatum, visakaart, niets.

Wel komen zijn gevoelens heel duidelijk aan bod.

De fotograaf is een natuurliefhebber, iets wat op twee manieren logisch is.

Als eerste is de schrijver van het boek, Jan Wolkers, zelf een groot liefhebber van de natuur. Dan is het natuurlijk logisch dat hij schrijft over de natuur en beschrijft wat hij ziet.

Ten tweede is de fotograaf een natuurfotograaf, en je wordt geen natuurfotograaf wanneer je niet op zijn minst een zekere liefde voor de natuur hebt.

Dat hij natuurliefhebber is, valt aan een aantal dingen te herkennen: hij fotografeert de natuur, alleen de natuur. Hij houdt van dieren, wat duidelijk wordt in de tweede paragraaf: hij moet konijnen met een ziekte fotograferen en nadat hij ze op de foto heeft genomen slaat hij ze dood. De fotograaf weet namelijk dat het konijn wat hij doodslaat anders door de meeuwen zal worden verslonden, iets wat een nog veel gruwelijkere dood is dan een stok tegen je kop. Wolkers heeft het over ogen uitpikken, wat ironisch is aangezien later in het boek een oog van de boswachter wordt uitgepikt. Al wil hij het leven voor zoiets behoeden, het slaat toch toe.

In het boek wordt ook duidelijk dat de fotograaf een luisteraar is: hij praat niet veel maar kan mensen er heel goed tot aanzetten om verhalen te vertellen, met als groot voorbeeld Federici. Deze man praat aan een stuk door en al zegt hij wel dat hij het verhaal van de fotograaf wil horen, die verhalen komen niet aan bod: de fotograaf luistert liever.

De fotograaf houdt niet van drukte. Dit is logisch want hij houdt wel van de natuur, en die twee gaan gewoon niet samen: Je kunt geen zeldzame paddenstoelen fotograferen als ze ondertussen door honderden voeten geplet worden.

In de discotheek komt dit heel duidelijk naar voren, de ergernis over het luidruchtige gedrag van de klanten, het terugtrekken in een hoekje, etc.

Jan Wolkers heeft duidelijk kenmerken van zichzelf in het hoofdpersonage aangebracht: je zou het fotograferen kunnen vergelijken met zijn schilderkunst, aangezien Jan Wolkers net als de fotograaf zijn inspiratie uit de natuur haalt. Bovendien schildert Wolkers abstract, wat is ontstaan als vervanging van de fotografie. Bovendien is de fotograaf net als Jan Wolkers een natuurliefhebber die kan genieten van de kleinste dingen uit de natuur. Dit weet ik want ik heb een aflevering van ‘In de achtertuin van Jan Wolkers’ gezien.

Het hoofdpersonage wordt verliefd op een vrouw die erg op de vrouw van Jan Wolkers lijkt, Karina Gnirrep. Op de kaft van het boekje ‘Zomerhitte’, wat de scène van de ontmoeting tussen de fotograaf en Kathleen uitbeeld, staat ook deze Karina Gnirrep ook afgebeeld.

Een zeer interessant personage wanneer je een boek over drugs en liefde probeert te beschrijven. Drugs blijven planten…

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Mening
Te kort.

Door het kleine aantal bladzijdes heeft het boek niet echt veel diepgang. Veel redenen van de fotograaf kan ik niet begrijpen, bijvoorbeeld zijn aantrekkingskracht voor Kathleen. Hij zegt wel de hele tijd dat ze zo rein en puur is en niet zo sletterig als de andere meisjes, maar ze loopt zich wel voor geld of genot te vingeren voor oudere mannen!

Bovendien vond ik het een weinig verrassend slot. Geen aparte wendingen, gewoon: wat de fotograaf dacht gebeurde. Zoals dat hij dacht dat Kathleen hem niet zou verraden aan het einde van het verhaal. Het had mij veel leuker geleken als ze dat wel zou doen, of juist dat hij degene was die dacht dat ze hem zou verraden in plaats van Federici. Of als ze dood was gegaan. Lekker dramatisch.

Ook de conclusie vond ik nogal uitgekauwd: de slechterikken zijn dood en de geliefden keren zich af van de plaats waar het drama zich heeft voltrokken. Liefde overwint alles. Die boodschap is al zo vaak overgebracht dat het saai begint te worden.

Toch is het verhaal leuk verteld. Een eigenwijze oudere man die verliefd wordt op een eigenwijs jong meisje, die zich op haar beurt met het criminele circuit bezighoudt is moeilijk te beschrijven.

De schrijver gebruikt moeilijke woorden, maar op een bepaalde manier dat het verhaal aantrekkelijk wordt om te lezen.

De natuur wordt in dit boek heel mooi beschreven. Bekend is dat Jan Wolkers een natuurliefhebber is en er ook veel van af weet. De manier waarop hij alle kleine, onopvallende dingen beschrijft die eigenlijk alleen hem zouden opvallen is opmerkelijk. Heel leuk om te lezen, maar op een gegeven moment raak ik uitgekeken op de bloemetjes en de bijtjes.

Hij had die bladzijdes best wat interessanter kunnen maken met wat verhalen over het leven van de fotograaf. Namelijk, nadat ik het boek had gelezen dacht; nou, best leuk voor zo’n klein boekje. Maar daarna begon ik na te denken wat ik eigenlijk over het hoofdpersonage te weten ben gekomen (want dat is immers één van de dingen die ik in mijn verslag moet verwerken). Eigenlijk helemaal niets.

Een aantal dingen kun je uit het boek halen: hij houdt van de natuur, hij is fotograaf, hij moet al wat ouder zijn als je de zin van Federici over de wond in zijn nek bekijkt. Hij houdt absoluut niet van drukte, wat aansluit op zijn liefde voor de natuur, want je kunt de natuur niet bestuderen als er miljoenen voeten overheen gelopen zijn. Hij drinkt Whiskey en houd niet van bier.

Van zijn verleden weet je eigenlijk alleen dat hij een keer konijnen met myxomatose moest fotograferen en dat hij een tijdje kunstfotograaf is geweest. Hij moest toen een vogeltje fotograferen, waarna hij is overgestapt op natuurfotografie.

Verdere dingen die de fotograaf in zijn verleden heeft uitgespookt blijven onbekend en dat vind ik wel jammer. Het is toch het belangrijkste personage in het boek en ik moet toch een beschrijving over hem inleveren bij mijn lerares Nederlands!!!

Mijn mening is verdeeld over dit boekje. Aan de ene kant vind ik dat er hele leuke beschrijvingen in zitten, aan de andere kant vind ik het gewoon te kort om echt in het verhaal te duiken.

Duidelijk geval van te weinig pagina’s.

 


Titelverklaring: zomerhitte
Het verhaal speelt zich af in een hele hete zomer. De hitte heeft ook invloed op dat wat het hoofdpersonage doet. De fotograaf zou bijvoorbeeld nooit Kathleen tegengekomen zijn in de winter, omdat ze dan niet op het strand gelegen zou hebben.

Wanneer je verliefd wordt, wordt je vaak helemaal warm van binnen. En aangezien de hoofdpersoon in de zomer verliefd wordt op Kathleen, kun je dat zomerhitte vinden.

 


Minibiografie Jan Wolkers
Levensloop
Jan Wolkers kwam uit een gereformeerd gezin waarvan de vader, het hoofd van de familie, een slecht lopende kruidenierszaak onderhield. In zijn tienerjaren zette Jan zich af van de reformatie in de familie.

Jan ging naar school maar moest die al snel laten vallen om te helpen in de winkel.

Hij is dierenverzorger geweest in het laboratorium van de Universiteit Leiden, hij schilderde en hij was tuinman voor een tijdje. In de oorlog dook hij onder.

Wolkers heeft een schildersacademie gevolgd en heeft leren typen, waar hij een diploma voor haalde. Zijn enige diploma in zijn hele carrière.


Schrijver

Het schrijversdebuut van Jan Wolkers is het verhalenbundeltje ‘Serpentina’s Petticoat’, anno 1961. Dit boekje heb ik nog gelezen voordat ik in zomerhitte begon, omdat ik dacht dat het een echt boek was. Helaas bleek het voor een boekverslag onbruikbaar te zijn.

Heel verwarrend om te lezen, omdat ik ervan uit ging dat er een rode draad was, dat het hetzelfde personage was wat het verhaal vertelde, dat er linken te leggen waren. Ik had dan ook geen idee hoe ik dat zou moeten samenvatten. Dus ik een samenvatting opgezocht om een idee te krijgen waar het verhaal over ging en ik kom erachter dat dit boekje een verhalenbundel is. Logisch, maar het duurde even voordat het tot mij doordrong.

De eerste roman van Wolkers, Kort Amerikaans, schreef hij 1962, waarna zijn grote doorbraak kwam met het boek Turks Fruit, in 1969. Ook verfilmd trouwens

Kenmerkend aan de boeken van Wolkers is zijn vrijheid op seksueel gebied (geen seks onder de lakens, James Bond stijl, dus!!!). Dat wordt beschouwd als zijn protest tegen zijn gereformeerde familie. Wolkers heeft met zijn schrijfstijl heel wat opschudding gemaakt in de media. Hij geeft als antwoord dat de bijbel ook in grote openheid schrijft over seksualiteit en dat de bijbel wel uitgegeven wordt. Bovendien is wat hij beschrijft ook dat wat er gebeurd in de maatschappij.

Ook kenmerkend is de autobiografische tinten die zijn boeken hebben. Iedere schrijver verwerkt wel zijn gevoelens, zijn avonturen in zijn boeken. Maar Wolkers doet dat in grote maten, beschrijft zijn gevoel en beeld het symbolisch uit.

Wolkers heeft drie vrouwen gehad: in 1947 trouwde hij met Annemarie de Roo bij wie hij drie kinderen verwekt heeft: Eric, Eva en Jeroen.

Door een ongeluk in bad overleed Eva, een traumatische gebeurtenis die hij in zijn roman ‘Een roos van vlees’ onder woorden brengt. In dit boek staan drie personages van wie hij bezoek krijgt symbool voor de tijd: zijn zoon Basje is het Heden, zijn ouders zijn het verleden en Emmy is de toekomst.

Ook drukt Wolkers je met dit boek met de neus op de feiten: de realiteit is hard. Dit leidt ook weer terug naar de dood van Eva.

De tweede vrouw van Wolkers trouwde hij in 1958: Annemarie Nauta uit Frankrijk, een huwelijk wat niet lang zou duren. Het scheiden van zijn vrouw en het proces wat daarmee gepaard ging verwoord hij in zijn roman ‘Turks Fruit’ als de kanker en het overlijden van Olga, het hoofdpersonage uit het boek.

In 1981 trouwde Wolkers met Karina Gnirrep, maar hij had haar al veel eerder ontmoet. In 1960, toen ze aan de overkant van zijn atelier woonde. Ze trok bij hem in, waarna ze in 1980 verhuisden naar het buurtschap Westermient op Texel.

Nog in het jaar van hun huwelijk, 1981, werd de tweeling Bob en Tom geboren.

Karina vormt voor Wolkers een grote inspiratiebron bij het schrijven van Zomerhitte. Zij is het meisje waar de fotograaf zo verliefd op wordt (Kathleen).


Schilder/Beeldhouwer

Naast schrijver is Jan Wolkers ook beeldhouwer en schilder.
Hij heeft een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en aan de Internationale Sommerakademie
Bildende Kunst gevolgd. Inspiratiebronnen zijn zee, landschappen en rust.
Waarschijnlijk is Wolkers de eerste beeldhouwer die een kunstwerk compleet van glas maakte: ‘de jongen met de haan’. Het ontwerp werd afgewezen en een jonge vrouw met een verdronken kind in haar arm ontstond, een bronzen beeld ter herinnering aan de watersnoodramp in 1953. Het beeld was in 1957 voltooid.


Minibiografie Jan Wolkers
Levensloop
Jan Wolkers kwam uit een gereformeerd gezin waarvan de vader, het hoofd van de familie, een slecht lopende kruidenierszaak onderhield. In zijn tienerjaren zette Jan zich af van de reformatie in de familie.

Jan ging naar school maar moest die al snel laten vallen om te helpen in de winkel.

Hij is dierenverzorger geweest in het laboratorium van de Universiteit Leiden, hij schilderde en hij was tuinman voor een tijdje. In de oorlog dook hij onder.

Wolkers heeft een schildersacademie gevolgd en heeft leren typen, waar hij een diploma voor haalde. Zijn enige diploma in zijn hele carrière.


Schrijver

Het schrijversdebuut van Jan Wolkers is het verhalenbundeltje ‘Serpentina’s Petticoat’, anno 1961. Dit boekje heb ik nog gelezen voordat ik in zomerhitte begon, omdat ik dacht dat het een echt boek was. Helaas bleek het voor een boekverslag onbruikbaar te zijn.

Heel verwarrend om te lezen, omdat ik ervan uit ging dat er een rode draad was, dat het hetzelfde personage was wat het verhaal vertelde, dat er linken te leggen waren. Ik had dan ook geen idee hoe ik dat zou moeten samenvatten. Dus ik een samenvatting opgezocht om een idee te krijgen waar het verhaal over ging en ik kom erachter dat dit boekje een verhalenbundel is. Logisch, maar het duurde even voordat het tot mij doordrong.

De eerste roman van Wolkers, Kort Amerikaans, schreef hij 1962, waarna zijn grote doorbraak kwam met het boek Turks Fruit, in 1969. Ook verfilmd trouwens

Kenmerkend aan de boeken van Wolkers is zijn vrijheid op seksueel gebied (geen seks onder de lakens, James Bond stijl, dus!!!). Dat wordt beschouwd als zijn protest tegen zijn gereformeerde familie. Wolkers heeft met zijn schrijfstijl heel wat opschudding gemaakt in de media. Hij geeft als antwoord dat de bijbel ook in grote openheid schrijft over seksualiteit en dat de bijbel wel uitgegeven wordt. Bovendien is wat hij beschrijft ook dat wat er gebeurd in de maatschappij.

Ook kenmerkend is de autobiografische tinten die zijn boeken hebben. Iedere schrijver verwerkt wel zijn gevoelens, zijn avonturen in zijn boeken. Maar Wolkers doet dat in grote maten, beschrijft zijn gevoel en beeld het symbolisch uit.

Wolkers heeft drie vrouwen gehad: in 1947 trouwde hij met Annemarie de Roo bij wie hij drie kinderen verwekt heeft: Eric, Eva en Jeroen.

Door een ongeluk in bad overleed Eva, een traumatische gebeurtenis die hij in zijn roman ‘Een roos van vlees’ onder woorden brengt. In dit boek staan drie personages van wie hij bezoek krijgt symbool voor de tijd: zijn zoon Basje is het Heden, zijn ouders zijn het verleden en Emmy is de toekomst.

Ook drukt Wolkers je met dit boek met de neus op de feiten: de realiteit is hard. Dit leidt ook weer terug naar de dood van Eva.

De tweede vrouw van Wolkers trouwde hij in 1958: Annemarie Nauta uit Frankrijk, een huwelijk wat niet lang zou duren. Het scheiden van zijn vrouw en het proces wat daarmee gepaard ging verwoord hij in zijn roman ‘Turks Fruit’ als de kanker en het overlijden van Olga, het hoofdpersonage uit het boek.

In 1981 trouwde Wolkers met Karina Gnirrep, maar hij had haar al veel eerder ontmoet. In 1960, toen ze aan de overkant van zijn atelier woonde. Ze trok bij hem in, waarna ze in 1980 verhuisden naar het buurtschap Westermient op Texel.

Nog in het jaar van hun huwelijk, 1981, werd de tweeling Bob en Tom geboren.

Karina vormt voor Wolkers een grote inspiratiebron bij het schrijven van Zomerhitte. Zij is het meisje waar de fotograaf zo verliefd op wordt (Kathleen).


Schilder/Beeldhouwer

Naast schrijver is Jan Wolkers ook beeldhouwer en schilder.
Hij heeft een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en aan de Internationale Sommerakademie
Bildende Kunst gevolgd. Inspiratiebronnen zijn zee, landschappen en rust.
Waarschijnlijk is Wolkers de eerste beeldhouwer die een kunstwerk compleet van glas maakte: ‘de jongen met de haan’. Het ontwerp werd afgewezen en een jonge vrouw met een verdronken kind in haar arm ontstond, een bronzen beeld ter herinnering aan de watersnoodramp in 1953. Het beeld was in 1957 voltooid.


Dood

19 oktober 2007, twee weken voor zijn 82e verjaardag stierf Wolkers in zijn slaap.
De week ervoor was hij in het ziekenhuis met wondroos. Een leverfalen werd geconstateerd, levensbedreigend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhitte door Jan Wolkers"