Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Zoeken naar Lisa
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2410 woorden
  • 16 januari 2020
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2007
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zoeken naar Lisa
Shadow

Nina zit in de trein, op weg naar Zuid-Frankrijk. Vorig jaar is haar zusje Lisa daar spoorloos verdwenen tijdens een backpackvakantie. Intensief speurwerk heeft niets opgeleverd, en haar ouders worden verscheurd door onzekerheid en verdriet. Leeft Lisa nog? Nina heeft besloten haar achterna te reizen. In het diepste geheim bereidt ze haar plan voor: ze zegt dat ze in …

Nina zit in de trein, op weg naar Zuid-Frankrijk. Vorig jaar is haar zusje Lisa daar spoorloos verdwenen tijdens een backpackvakantie. Intensief speurwerk heeft niets opgeleverd, e…

Nina zit in de trein, op weg naar Zuid-Frankrijk. Vorig jaar is haar zusje Lisa daar spoorloos verdwenen tijdens een backpackvakantie. Intensief speurwerk heeft niets opgeleverd, en haar ouders worden verscheurd door onzekerheid en verdriet. Leeft Lisa nog? Nina heeft besloten haar achterna te reizen. In het diepste geheim bereidt ze haar plan voor: ze zegt dat ze in de grote vakantie gaat logeren bij een vriendin in Brugge. Maar ze koopt een kaartje naar Valence. Van daar af wil ze verder reizen naar La Malène in de Cevennen, waar Lisa het laatst is gezien.
In de trein ontmoet ze Tiger, een intrigerende jongen die meer lijkt te weten dan hij kwijt wil… Kan ze hem vertrouwen?

Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Boeken:

-Zoeken naar lisa, Greet Beukenkamp

-Vermist, Elle van den Bogaart

Onderzoeksvraag

zoeken naar lisa van Greet Beukenkamp en vermis van Elle van den Bogaart , zijn beide boeken opgebouwd met een spanningsvraag . Ze zoeken naar iemand. Als onderzoeksvraag heb ik ‘ Wat is het verschil waarop de spanningvraag in beide boeken is opgebouwd?’.

Inleiding

Ik heb twee boeken gekozen, die een totaal verschillend verhaal hebben, maar toch overeenkomen. Zoeken naar lisa en vermist hebben een spanningsvraag. In beide boeken zijn de hoofdpersonen op zoek naar iemand. Het is gebaseerd op avontuur / thriller en het genre is een jeugdboek. Met als onderzoeksvraag ‘ wat is het verschil waarop de spanningsvraag in beide boeken is opgebouwd?’. Ik ga het onderzoeken door de boeken te vergelijken en per hoofdstuk te kijken hoe de spanning zich uitbreid.

Zoeken naar lisa:

Samenvatting

Nina is vijftien en is op veertienjarige leeftijd haar zus verloren. Haar zus, Lisa, is op haar zestiende alleen op vakantie naar Zuid-Frankrijk gegaan. Ze heeft toen haar ouders beloofd dat ze elke dag even zou bellen, maar na een paar weken deed ze dit niet meer en was ze onbereikbaar voor iedereen. De vader van Nina is regelmatig terug naar Frankrijk gegaan om naar sporen van Lisa te zoeken maar nergens was er een spoor van Lisa te vinden.

Nu dat het de grote vakantie is wil Nina het liefste alleen op zoek gaan naar Lisa. Ze heeft een heel plan gemaakt met allemaal leugens omdat haar ouders niet mogen weten dat ze naar Zuid-Frankrijk gaat. Daarom heeft ze haar ouders verteld dat ze naar haar Belgische vriendin Veerle in Brugge gaat. De vader van Nina zet haar op de trein en zodra Nina moet overstappen pakt ze de trein naar Valence zodat ze uiteindelijk naar La Malène kan gaan. Veerle heeft ze al ingelicht zodat zij ervan weet als de vader van Nina ineens naar huis opbelt.

Zodra Nina in de trein zit leert ze de jongen Tiger kennen. ze raken aan de praat en vertelt Nina wat haar plan is in Zuid-Frankrijk. Tiger lijkt aan het begin een aardige jongen met rare trekjes te zijn, waardoor ze hem af en toe niet vertrouwt. Als hij aanbiedt om samen op zoek te gaan naar Lisa slaat ze dit niet af en besluit ze om met hem mee te gaan. Tiger is een ervaren backpacker en weet veel van liften waardoor ze elke keer zo op de plaats van bestemming zijn.

Tiger is tweetalig opgevoed waardoor hij vloeiend Nederlands en Frans spreekt. Daarom spreekt hij allemaal mensen aan in Frankrijk en worden ze al snel op het goede spoor gezet wat ze kan helpen om Lisa te vinden. Ze krijgen namen van mensen die meer af moeten weten van de verdwijning van Lisa. Door één van deze mensen worden ze verwezen om een kanotocht te maken die Lisaook toen heeft gemaakt. Tussendoor zou ze ergens gekampeerd hebben en dat was dan ook de plek waar ze voor het laatst is gezien. Nina en Tiger besluiten om deze kanotocht ook te maken en te stoppen op de kampeerplaats waar Lisa gekampeerd zou hebben. Als ze zijn aangekomen op de plek van de kamperplaats ziet Nina iets opmerkelijks: het witte konijntje dat Lisa al van kleins af aan mee had ligt op de grond. Dit is dus bewijs dat Lisa echt op deze plek is geweest.

Samen met Tiger reizen ze weer af naar de camping. En ook hier komen ze achter iets opmerkelijkst: Lisa heeft een jaar geleden met een groep jongeren op dezelfde camping gestaan. Later komen ze erachter dat ze zelfs op dezelfde campingplaats gestaan hebben.

Door stiekem in de boeken van de campingeigenaar te kijken komen Tiger en Nina achter een Australisch telefoonnummer van een jongen. Met deze jongen zou Lisa het laatste te maken hebben gehad en ze willen hem graag spreken om te vragen of hij van meer weet. Als Tiger hem opbelt wordt de jongen in de eerste instantie boos, maar later geeft hij het telefoonnummer van Lisa. Het teken van leven is er dus eindelijk: Lisa leeft nog!

Gelijk belt Nina Lisa op om te vragen hoe het met haar gaat. Dit gesprek verloopt emotioneel en Lisa geeft toe dat ze zich schaamt en dat ze daarom nooit meer iets van haar heeft laten horen. Ze is zwanger geraakt van die Australische jongen en is hem later achterna gereisd zodat hij mee kon betalen aan de opvoeding van hun kind. Lisa geeft aan dat ze het liefste terug naar Nederland wil als haar ouders het ook goed vinden en haar alles willen vergeven.

Personages

Dit wil je ook lezen:

Nina

Nina is een vijftienjarig koppig meisje dat veel verdriet heeft om haar vermiste zus Lisa en is hiermee de hoofdpersoon van het verhaal. Ze gaat in Frankrijk op zoek naar haar zus Lisa en kan hier heel zelfstandig haar eigen weg vinden. Het is dus een zelfstandig meisje dat niet verlegen is en gewoon durft te zeggen waar het op staat.

Lisa

Lisa is de zeventienjarige zus van Nina. Op zestienjarige leeftijd is ze alleen op vakantie naar Zuid-Frankrijk gegaan en van die vakantie is ze nooit meer terug gekomen. Op het moment dat ze vermist wordt is ze zeventien. Als ze wordt gevonden woont ze in Australië en is ze moeder van haar dochter Jeanina.

Veerle

Veerle is de Belgische vriendin van Nina. Ze hebben elkaar op een camping op vakantie ontmoet en zijn sindsdien vrienden gebleven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Tiger

De echte naam van Tiger is Pascal en hij heeft van vrienden de bijnaam Tiger gekregen. Tiger valt op jongens, is drieëntwintig en is een Groningse student die psychologie studeert.

De vader van Nina en Lisa

de vader van Nina leer je alleen kennen door de telefoongesprekken die ze hebben. Het is een bezorgde man die veel om zijn kinderen geeft. In het verhaal komt hij erachter dat Nina helemaal niet bij haar vriendin Veerle zit. In de eerste instantie wordt hij hier heel erg boos om maar uiteindelijk accepteert hij dat ze alleen naar Frankrijk is gegaan en besluit hij om onmiddellijk naar haar toe te gaan.

De moeder van Nina en Lisa

Komt nauwelijks voor in het verhaal. Het enige wat er over haar verteld wordt is dat ze in een depressie is beland na de verdwijning van Lisa.

Thema

Het thema van het verhaal zijn de emoties van Nina over de verdwijning van haar oudere zus Nina. Het hele verhaal draait om de gevoelens en de emoties van Nina. Ze heeft al een jaar lang haar zus Lisa niet meer gezien en niemand weet waar ze is en of ze nog in leven is. De ouders van Nina hebben het er heel erg moeilijk mee dat ze in zo’n onzekerheid leven en willen het liefste zekerheid over of ze wel of niet dood is. Het is zo geschreven dat het lijkt alsof je zelf in het verhaal meespeelt, waardoor je meevoelt met Nina en je wilt dat ze zo snel mogelijk zekerheid krijgt. Hierdoor gaat Nina zelf opzoek naar Lisa waardoor ze een queeste ondergaat om haar gevoel dat haar zus nog leeft te onderbouwen, dit lukt uiteindelijk.

Titelverklaring

De titel ‘Zoeken naar Lisa’ slaat op de vermiste zus Lisa van Nina. Lisa is op zestienjarige leeftijd alleen naar Frankrijk op vakantie gegaan en is nooit meer terug gekomen. Na een jaar lang zelf zoeken en zoeken met de politie is ze zelfs met behulp van een televisieprogramma nog niet gevonden. Omdat Nina meer zekerheid wil hebben besluit ze om in de grote vakantie alleen naar Frankrijk af te reizen en daar op zoek te gaan naar haar oudere zus Lisa.

Structuur & perspectief

In dit verhaal is er gebruik gemaakt van het personale perspectief. De verteller van het verhaal is zelf niet in het verhaal betrokken, maar er wordt wel één persoon gevolgd. In dit geval is dat Nina.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van personages, maar je zit gelijk in het verhaal. Dit verhaal begint als Nina in de trein naar Frankrijk zit.

Het verhaal heeft een gesloten einde. Het thema van dit verhaal is op zoek gaan naar Nina haar vermiste zus Lisa en dat is aan het einde van het verhaal gelukt. Ze hebben Lisa gevonden en zelfs via de telefoon gesproken. Hoe de relatie tussen Lisa en haar ouders verder gaat krijg je niet te weten, maar het verhaal zelf eindigt als het boek ook is afgelopen.

ruimte

Het verhaal speelt zich vooral in Zuid-Frankrijk af en nauwelijks in Nederland af. Nina komt zelf uit Nederland en gaat zelfstandig met de trein via België naar Zuid-Frankrijk. Omdat ze nog jong is mag ze eigenlijk niet naar Zuid-Frankrijk toe en daarom heeft ze als smoesje verzonnen dat ze de vakantie bij haar Belgische vriendin Veerle doorbrengt. Met telefoongesprekken tussen Nina en haar vader speelt het verhaal zich zogenaamd in Brugge af, waar Veerle woont.

Verder speelt het zich in Frankrijk in de Cevennen af. Dit ligt in Zuid-Frankrijk en dit is de plek waar Lisa voor het laatst is gezien. Nina en Tiger gaan de buurt van Cevennen af om sporen van Lisa te vinden. Het verhaal speelt zich dus voornamelijk rond en in Cevennen af.

Het verhaal speelt zich in een paar weken af. Het begint als Nina op de trein wordt gezet door haar vader, en het eindigt als ze Lisa hebben gevonden. In deze tijd is Nina alleen maar met Tiger verbleven en is er een hechte vriendschap tussen hen ontstaan.

Vermist:

samenvatting

Eva, Liz, Kathinka en Merel gaan met z'n vieren op vakantie in Kroatië. Na een avond stappen komt Eva niet meer terug. Liz, Kathinka en Merel denken wel dat ze terugkomt. Na een paar dagen raken ze ongerust en stappen ze naar de campingleider, Jack. Volgens hem is ze met Daniël mee naar huis gegaan, het is een goede jongen. Maar Kathinka vertrouwt het allemaal niet. 's Avonds gaan ze naar de disco waar Eva voor het laatst gezien is. Daniël zegt dat hij er niks mee te maken heeft. Eva ligt ondertussen geboeid aan een bed.

De volgende dag wordt ze meegenomen naar een kelder. De politie wilt nog geen actie ondernemen, misschien is ze nog steeds bij Daniël. Ze ontmoeten Rina, een Nederlandse agente. Zij wil hun helpen bij hun zoektocht naar Eva. Kathinka krijgt een nep-sms over waar Eva is. Daniël heeft hem gestuurd, hij wordt meegenomen voor gehoor, maar geen resultaten. Eva komt er eindelijk achter wie haar ontvoerder is, Jack, die aardige campingbeheerder. Hoe kon hij nou zoiets doen! Er wordt een zoekactie ingezet naar Eva, maar niks is gevonden. Eva doet een poging naar hulp. Ze zet haar naam op een stuk wc papier en gooit het in de tas van een dokter die langs kwam. De dokter gaat naar de politie, hij vindt het maar vreemd, zo'n meisje bij Jack.

De volgende dag wordt ze meegenomen naar een kelder. De politie wilt nog geen actie ondernemen, misschien is ze nog steeds bij Daniël. Ze ontmoeten Rina, een Nederlandse agente. Zij wil hun helpen bij hun zoektocht naar Eva. Kathinka krijgt een nep-sms over waar Eva is. Daniël heeft hem gestuurd, hij wordt meegenomen voor gehoor, maar geen resultaten. Eva komt er eindelijk achter wie haar ontvoerder is, Jack, die aardige campingbeheerder. Hoe kon hij nou zoiets doen! Er wordt een zoekactie ingezet naar Eva, maar niks is gevonden. Eva doet een poging naar hulp. Ze zet haar naam op een stuk wc papier en gooit het in de tas van een dokter die langs kwam. De dokter gaat naar de politie, hij vindt het maar vreemd, zo'n meisje bij Jack.

De ouders zijn ondertussen ook al gearriveerd en zijn verschrikkelijk kwaad op de meiden. Zij geven hun de schuld. Er wordt een snelle actie met helikopters ingezet naar Jack. Dankzij de dokter konden ze zijn huis vinden, maar Jack was al met Eva weggereden. Hij moest tanken, dus Eva zag haar kans schoon. Ze nam een grote sprint uit de auto en uiteindelijk kwam ze ergens langs de snelweg. Eva wordt gevonden door een reddingshelikopter en wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Jack wordt gearresteerd en gaat de gevangenis in.

personages

Eva:

Eva is echt een verwend meisje, haar vader is baas van een miljoenenbedrijf en haar moeder is een machtig advocate. Ze krijgt ook altijd alles wat ze wilt en heeft niks te kort. Eva is in het begin echt een tutje maar in de tijd dat ze ontvoerd is, veranderd ze naar een aardiger meisje.

Liz:

Liz is het initiatiefrijke meisje van de groep. Ze onderneemt eerder actie dan wie dan ook. Ze heeft een aardig karakter en ze is slim. Soms kan ze het dan niet laten om iemand een uitbrander te geven. Zij verandert niet in loop van tijd en blijft gewoon ook wie ze is, gewoon Liz!

Kathinka:

Katinka is een hele goede vriendin van Eva. Ze is altijd bezorgd om alles en iedereen. Ze kan het nooit laten om te corrigeren en commentaar te leveren. Tijdens de zoektocht naar Eva veranderd zij naar een meisje dat wat losser wordt en mensen vaker iets laten doen. Ze was het namelijk nooit ergens mee eens, aan het eind kan ze sneller ergens mee eens zijn.

Merel:

Merel is een vriendin van Liz en vindt Eva echt een verwend kreng in het begin. Merel stal ook vaak dingen en was alleen maar negatief over dingen. Één keer hoopte ze zelfs dat Eva nooit meer terug kwam zodat Merel haar plek in kon nemen. Door de loop van tijd wordt ze meer sociaal en vriendelijker. Ze begint was positiever te denken en groeit meer naar Eva en Kathinka. Ook steelt ze niet meer, een beter leven dus!

Titelverklaring

De titel is naar ‘Vermist’ genoemd, omdat Eva vermist wordt.

Thema

Het gaat over een meisje dat wordt ontvoerd op vakantie

met vriendinnen in Kroatië.

het thema is : vermissingen/ontvoeringen.

Het verhaal staat wel in een chronologische volgorde. want het loopt allemaal achter elkaar door.

Vertelwijze

perspectief : personaal perspectief, omdat het verhaal de hele tijd wordt verteld door de 4 vriendinnen, over hoe zij het ervaren. En de dingen die ze zeggen worden op een bepaalde manier verteld waardoor je direct de emotie voelt waarover het gaat.

De aspecten inlevingsvermogen en spanningsopbouw hebben te maken met het feit dat je,je beter in kan leven wanneer het personage zelf vertelt over hoe hij zich voelt en het dingen ervaart, of hoe hij dingen beschrijft en vertelt.

Ruimte

Het speelt zich af in Kroatië. De camping is de belangrijkste plek. De tijdsduur is vanaf de avond van 22 juli t/m de avond van 25 juli.

Het verhaal wordt verteld op bepaalde tijdstippen. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 2000, omdat er een discotheek in voorkomt en mobieltjes.

De reden waarom het in de tijd wordt verteld is, omdat het de jongeren meer kan aanspreken en het voor hun herkenbaar is. 

einde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp"