Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 753 woorden
  • 25 juni 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
3 keer beoordeeld

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zilver of het verlies van de onschuld

Titelverklaring:
“Zilver of het verlies van de onschuld” verklapt eigenlijk al een beetje waar het boek over gaat. Het kiezen tussen Zilver; schatten, avonturen en dagdromen en een man worden. De hoofdpersoon heet ook Zilver, waarschijnlijk is hij vernoemd naar een personage uit het boek schateiland van Stevenson; Long John Silver. Adriaan van Dis probeert een gelijkenis te trekken met die 2 omdat ze allebei “avonturen”beleven en beide opzoek zijn naar iets. Long John naar schatten en Zilver naar zijn mannelijkheid.

Perspectief:
Het boek wordt afwisselend verteld in het perspectief van Zilver en de alles wetende verteller. In bepaalde hoofdstukken is het alsof Zilver in zich zelf praat en eigenlijk een beschrijving geeft van alle gebeurtenissen die er zich om hem heen afspelen.


Tijd en decor:
Het verhaal speelt zich af rond de jaren 70. Dat is op te merken aan de kleren die personages dragen (hippies) en wat wel of niet “hip” is. Zilver is ongeveer 12/13 jaar wanneer het boek begint en ongeveer 18 aan het eind. Verder verloopt het boek geheel in chronologische volgorde zonder flashbacks. Dit is vrij opmerkelijk want in de meeste boeken zijn flashbacks belangrijke delen van de verhaallijn. Er zijn geen flashbacks omdat ik denk dat het doel van Zilver alleen maar gefocust is op wat nog moet komen en niks heeft met het verleden, het enige wat hij wil is een man worden.
Het grootste deel van het boek speelt zich af op drie. “Het huis” van Zilver, wat zijn ouders hem hebben nagelaten. Het is een groot huis en staat in een nette buurt maar is vanwege de voogd van Zilver, de Juffrouw, erg ongezellig en kill. En Oudleede het …… . Een oud gebouw waar Zilver een tijd heeft doorgebracht.

Thema en motieven:
Het thema is puberteit: De titel geeft het eigenlijk al aan. Het verlies van de onschuld. Met onschuld wordt het verlies van de maagdelijkheid bedoeld. Puberteit en alles wat daarbij komt kijken is dus het thema
Enkele motieven van het boek zijn de keuze tussen homo- en heteroseksualiteit. En de tegenstelling tussen droom en werkelijkheid. Ook is de liefde – seks keuze een belangrijk motief in dit boek.

Eigen mening:
In eerste instantie ben ik geen snelle lezen en dus gebaad bij een boek zonder al te lange zinnen. Maar dit boek was veel te simpel geschreven naar mijn idee. Het lezen van een boek is niet alleen het verhaal lezen maar ook de manier waarop. Ik geniet ervan als je ziet dat een schrijver uren heeft zitten zwoegen op een mooi gevormde zin. Ik vond het geen leuk boek omdat ik me totaal niet met de hoofdpersoon kom meeleven. Zilver is ontzettend onzeker en twijfelt bij elke besligging wat op een gegeven moment erg vermoeiend is, verder vond ik het ook niks dat hij vooral zichzelf zielig vind. Er gebeuren geen leuke, spannende, nare of onverwachte dingen. Het zijn eigenlijk wat slappe opeenvolgingen aan elkaar gebreeen. Ik ben wel positief over een ding en dat is dat het boekje gelukkig maar 200 pagina’s telt.

Samenvatting:
Zilver is een jongen zonder ouders. Zijn vader was al dood voordat hij geboren werd en zijn moeder heeft hij ook nooit gekend. Hij woont samen met zijn kinderjuffrouw in een groot huis. Zilver droomt vaak en heeft een hele grote fantasie. Als hij fantaseert lijkt het net of hij vliegt en dat hij naar verre eilanden gaat. Zilver is nog redelijk kinderachtig, maar lichamelijk is hij al in de puberteit. Zilver heeft ook een boek waarin hij alles opschrijft wat hij voor de eerste keer meemaakt in zijn leven. (“eerste keren boek”) Op een gegeven moment kan de kinderjuffrouw het gedrag van Zilver niet meer accepteren en stuurt hem naar een internaat genaamd Oudleede. In Oudleede ontmoet hij verschillende jongens en twijfelt hij aan zijn geaardheid. Als hij weer terugmoet naar huis is alles anders. Dan ontmoet hij een meisje (Linda) en is voor de eerste keer verliefd. Een paar dagen later zoent Linda hem plotseling en Zilver zegt: “Zo maar zoenen is tegen mijn principes”. Linda wordt kwaad en Zilver denkt dat hij homoseksueel is. Ongeveer een week later komt hij Gerard tegen. Ze worden vrienden en Gerard legt Zilver uit over de liefde. Ook zegt hij dat als Zilver zeker wil weten of hij homo is, hij een keer naar de hoeren moet gaan. Op een dag gaat Zilver naar de hoeren. Daar gaat hij voor het eerst van zijn leven met iemand naar bed en voelt zich voor het eerst “man”.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"