Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 3935 woorden
  • 18 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1988
Pagina's
169
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zilver (of Het verlies van de onschuld)
Shadow

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die ni…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleid…

Een jongen moet man worden. Hij kent zijn ouders niet, alleen de strenge hand van de Juffrouw en later de kilte van een kostschool. Hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zijn onschuld. Hij wil in anderen opgaan en ook zichzelf blijven, verzet zich tegen zijn eenzaamheid maar wil die ook behouden. Zilver is een roman over een jongen die niet kan kiezen, tussen hoog en laag, dromen en daden, vrouw en man. Zijn lichaam ontwaakt en hij is er bang voor. 

Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Auteur: Adriaan van Dis
Titel: Zilver, of Het verlies van de onschuld
1e druk: november 1988

1. Beschrijvingsopdracht

1.1 Motivatie van je boekkeuze:
Mijn motivatie voor mijn boekkeuze was de achterkanttekst. Wat daar stond geschreven sprak me aan. Ik had de eerste bladzijde gelezen, en de manier waarop het was geschreven sprak me aan.

1.2 Samenvatting:
De ouders van Zilver zijn dood. Zilver is een jongen van 13 jaar. Hij woont samen met zijn kinderjuffrouw in zijn ouderlijk huis. Zilver droomt vaak. Bijvoorbeeld droomt hij dat hij vliegt of over een bezoek aan een schateiland. Al de activiteiten of handelingen die hij voor de eerste keer doet, schrijft hij op in zijn 'eerste keren boek'. Zilver is nog redelijk kinderachtig, maar lichamelijk is hij al in de puberteit. Tussen zijn liezen groeit zijn ding, dat hij haat. Echter, hij voelt zich geen man. Op school wordt hij verliefd op een meisje, maar hij wordt afgewezen en daar is hij erg gefrustreerd van.

Omdat hij een paar keer geld heeft gestolen van de juffrouw en omdat hij op een dag zijn wenkbrauwen heeft geschoren moet hij naar het internaat 'Oudleede'. Daar ontmoet hij László. László is een oudere jongen, die Zilver wel wil leren hoe hij man moet worden. Zilver sport heel veel, want dat is László's manier van man-zijn.

Op dat internaat zijn de jongere leerlingen vaak het slaafje van een oudere leerling: Zilver is slaaf van ene Douzy. Deze is dichter en in ruil voor Zilvers diensten leert hij Zilver dichten. Douzy heeft een keer geprobeerd Zilver te verleiden, maar Zilver ging daar niet op in. Douzy en László mogen elkaar niet graag. Zilver vindt dat niet leuk.

Op een nacht gaat het internaat op bivak. László en Douzy willen allebei dat Zilver bij hun groep komt, maar Zilver kan niet kiezen. Als daad van wanhoop verwondt Zilver zich en hij hoeft niet mee op bivak. Hij blijft in zijn eentje, samen met de kok, in het internaat. László en Douzy zijn door Zilvers vertrek, samen in een groep geplaatst. Als de groep na een week weer terugkomt, kijkt Zilver verlangend uit naar László en Douzy, maar zij zijn er niet bij. Van zijn kamergenoten hoort hij het verhaal dat de twee samen in bed zijn betrapt en vertrokken zijn. Hij doet een zelfmoordpoging, maar kan het niet. Zelfs nu toont hij zich geen man.

Zilver mag weg uit het internaat. Als Zilver terugkeert naar zijn oude huis vindt hij alles raar. Zijn schriften met zijn eerste keren, zijn boek waar hij graag in keek, vindt hij kinderachtig. De juffrouw vindt hij hopeloos ouderwets. Op een dag komt hij Linda tegen. Zij nodigt hem uit voor een dansfeestje. Het is de eerste keer in zijn leven dat hij met een meisje danst. En zij is verliefd op hem en hij op haar. Hij voelt zich al een beetje man. Van haar krijgt hij zijn eerste kus. Van een vriend van school, Gerard, leert hij alles over de liefde. Als hij nog een keer met Linda uitgaat, probeert ze hem weer te zoenen, maar dan zegt hij: 'Zo maar zoenen is tegen mijn principes.' Dan wordt Linda kwaad en loopt weg. Zilver is bang dat hij homoseksueel is, maar Gerard zegt dat als je dat zeker wilt weten, je naar de hoeren moet gaan. Op een dag gaat Zilver naar de hoeren. Daar gaat hij voor het eerst van zijn leven met iemand naar bed en voelt zich voor het eerst man.

1.3 Uitgewerkte persoonlijke reactie
1.3.1 onderwerp:
Het onderwerp is duidelijk: zilver wordt man. Het duurt even voordat je het onderwerp doorhebt maar na een stuk of 20 bladzijdes is het onderwerp je duidelijk. Het boekje heeft me vanaf het begin geinteresseerd. Het onderwerp vind ik boeiend, je maakt zoiets zelf op dit moment ook mee.
Het onderwerp speelt bij mij een grote rol of ik een boek wel of niet ga lezen, dus ook bij dit boekje. De eerste zin op bij de achterkanttekst is dan ook “Een jongen moet man worden”. Dat sprak me aan. Toen ik begon met lezen had ik niet echt een verwachting over het boekje. Ik begon met lezen en het beviel me goed. Ik had voor zilver een ander boek geleend dat beviel me niet dus ben ik het gaan ruilen.
Het onderwerp geeft me een beeld hoe een jongen door de puberteit kan gaan en man wordt.

Ik denk er natuurlijk zelf ook over na want ik word zelf ook vrouw dus eigenlijk zijn sommige dingen herkenbaar. Dat maakt het leuk.
Ik vond de manier van hoe het onderwerp is uitgewerkt heel appart. Dat is omdat je meeleeft in een wereldje van een ander persoon. Je leest alles wat diegene denkt. Dat is bijzonder. Want ik vraag me soms af van wat er in iemand omgaat dat lees je nu. Alles gaat min of meer over hetzelfde, dat zilver man wordt. Dus er zit niet echt iets verrassends in.
In dit boek wordt niet echt een mening gegeven alleen een beeld van hoe een jongen man kan worden. Omdat iedereen anders is en in een andere omgeving woont, heb je geen vergelijking. Dus alles wat er wordt geschreven neem je aan, je denkt er niet bij na of iets klopt of niet.
Over 1 onderwerp zijn 160 bladzijdes geschreven, dus het is goed uitgewerkt. Alles wordt in de details vermeld.
Over het onderwerp puberteit zijn heel veel films gemaakt. De meeste vind ik erg grappig en leuk omdat je het zelf op dit moment ook meemaakt. Als ik kijk wat ik leuker vind een boek of een film, is het een boek. Dat kan je je eigen beleving gebruiken. Bij een film is alles al voorgekauwd.

3.2.2 De gebeurtenissen:
De rode draad van het verhaal is duidelijk, de jongen wordt man. Alleen de manier waarop het gebeurd, de gebeurtenissen om het verhaal heen zijn soms niet duidelijk. De gebeurtenissen zijn als je goed nadenkt wel met elkaar in verband te brengen, maar het was wel even goed nadenken, want het verband tussen een Afrikaanse reiziger en een puberjongen is af en toe moeilijk te vinden. De avonturen die de jongen meemaakt zijn enorm indrukwekkend, zijn gedachtegang is af en toe wel dramatisch, hij overdrijft enorm, maar in het algeheel is het boek enorm verslavend. Toen ik het boek las heb ik wel gemerkt dat het verhaal mij boeide en bij mij vaak een onrustig gevoel opwekte.
De sfeer van het boek is niet verrassend. Daarmee bedoel ik, dat de schrijver niet zegt waar het op neer komt, waardoor je enorm moet gaan gissen.
Het boek is niet echt realistisch voor mij omdat het zich vroeger afspeelde. Het gaat vooral over zijn tuchtschool, waar er nou bijna geen meer van bestaan, dus dat is moeilijk voor te stellen.
In het verhaal zijn vele onaangename gebeurtenissen. Zo woont Zilver, de hoofdpersoon, eerst bij zijn gouvernante, omdat zijn ouders beide zijn overleden. De gouvernante is liefdeloos, waardoor vele taferelen ontstaan. Ook als Zilver naar Oudlede moet, een jongensschool, maakt hij daar minder leuke dingen mee. Doordat er veel afwisseling is van gebeurtenissen blijft het boek boeien tot het einde.

1.3.3 Personages
Zilver is niet echt een held. Zilver is juist heel onzeker. Hij zit midden in zijn puberteit en dan is denk ik iedereen wel onzeker. Alles verandert… Ook is hij geen held in de liefde hij weet echt niet hoe het allemaal in z’n werk gaat. Dat vindt hij dan ook uit gedurende het boek. Je leert Zilver heel goed kennen want je komt veel van zijn gedachten en gevoelens te weten komt. Je maakt elke gebeurtenis mee die hij ook meemaakt vanuit zijn ogen. Bij dit boek is het heel belangrijk dat je het karakter van Zilver goed te weten komt want daar gaat het tenslotte om. Zijn onzekerheden geven jou een beeld van wat er zich allemaal afspeelt in zijn koppie.
Ik vind dit karakter levensecht. Ik bedoel ik heb mijn puberteit zelf ook gehad en ik heb ook met dit soort dingen te maken gehad. Niet of ik nou homo of hetero ben maar wel al die onzekerheden en die nieuwe dingen van alles verandert.
Er was een gebeurtenis waarvan ik dacht moet dat nou? Dat was op het laatste dat hij naar de hoeren ging. Ik snap wel waarom hij dat heeft gedaan maar als hij gewoon wat meer geduld had kon hij het gewoon met een meisje doen op wie hij verliefd is. Verder heeft Zilver mij niet echt beïnvloed. Het is wel leuk om te lezen hoe iemand anders de puberteit beleefd.
In dit boek is het heel belangrijk dat je je kan verplaatsen in de hoofdpersoon, dit geval Zilver. Alles draait om hem en een gebeurtenis zou niks zijn als je zijn kijk op die gebeurtenis niet zou weten. Dus ik kon me heel goed inleven in de hoofdpersoon mede doordat ik al zijn gedachten en gevoelens te weten kwam.
Zoals ik hierboven al zei keur ik sommige dingen die Zilver doet niet goed. Net zo als dat van naar de hoeren gaan geldt dat hetzelfde voor dat hij zichzelf verwondt om onder een situatie uit te komen. Ik bedoel er zijn vast andere uitwegen, die zijn misschien minder fijn maar dan hoef je jezelf niet opzij te zetten.
Dan de Juffrouw zij voedt Zilver op maar zij brengt hem niks zinnigs bij! Gewoon echt niks. Ze verbiedt hem alleen van alles en nog wat. Ze zegt niks over seksualiteit, meisjes, zijn ouders, zijn verleden en ze verbiedt hem allerlei dingen maar legt niet uit hoe het dan beter kan volgens haar. Dit komt waarschijnlijk doordat ze zo ouderwets is. En dat keur ik niet goed.
Sommige situaties uit het boek had ik anders aangepakt. Bijv. dat hij zich verwond of ik zou mijn vragen of seksualiteit gewoon opzoeken of vragen aan iemand. Die dingen zou ik anders hebben gedaan. Ik denk dat Zilver ook wel extreem is in zijn besluiten.
De personages reageren niet echt voorspelbaar. Zilver si gewoon apart dus je kan het niet voorspellen en de andere karakters kom je niet te weten dus die zijn onvoorspelbaar.

1.3.4 Bouw:
'Zilver' bestaat uit drie delen ('Het huis', 'Oudleede', 'De stad') die telkens aangeven waar de gebeurtenis plaatsvindt. Ook laten zij de wereld zien waarin Zilver zijn ervaringen opdoet. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in korte gebeurtenissen waarin belevenissen worden opgesomd die een beeld van Zilver schetsen. De bouw is daardoor niet ingewikkeld, en komt het snel op gang. Dat moet ook wel want het boek telt maar 160 bladzijdes.
In het boek wordt niet echt gebruik gemaakt van spanning. Het zijn de gebeurtenissen die je blijven boeien. Zilver maakt vanalles mee in zijn wereldje. Hij doet de meeste rare dingen. Daarom is het verslavend om te lezen.
In het verhaal wordt niet met tijd gespeeld, en ook plaatsaanduidingen zijn vaag: Zilver woont in het westen, Oudleede ligt in het oosten van het land. Vooral Zilvers afzondering van de buitenwereld in een ruim huis vol dingen die hem aan vroeger denken, waarin hij zich ruim overgeeft aan zijn fantasie, daardoor krijg je een indruk van tijdeloosheid. Enkele dingen van de strenge schoolregels die op Oudleede heerst, laten mij denken aan internaten in de jaren vijftig of zestig. Het verhaal wordt in de hij-vorm verteld, maar het is duidelijk dat de auteur in de huid van zijn personage gekropen is en de wereld met de ogen van zilver bekijkt. Adriaan van Dis heeft zich opvallend goed kunnen inleven in de ervaringswereld van een aankomende puber: zijn van de ene kant nog kinderlijke, maar ook al erotische fantasie, zijn wensdromen, zijn waarnemingen, zijn onzekere kijk op de wereld, weifelende houding.
De afloop van het verhaal was voor mij niet bevredigend. In het hele boek wil hij man worden en op het einde is hij in twee bladzijde’s en verliefd én ontmaagd. Het einde van het boek vind ik enorm jammer, het was een beetje slapjes. (blz 160 “Zilver vliegt door de straat van de ramen, hij landt. Hij hoort bij de mannen.”)

1.3.5 Taalgebruik:
De tekst was niet echt moeilijk om te lezen. De enige moeilijkheid en eigenaardigheid aan de manier waarop het geschreven is, is dat het heel erg kinderlijk is geschreven. Ook is het erg uitgebreidt geschreven. Want een bepaalde gebeurtenis die in 1 regel kan worden opgeschreven wordt in 10 regels opgeschreven. Soms is het dan moeilijk te volgen. De eerste bladzijdes van dit boek moet je er dan ook echt inkomen.
In dit boek wordt in elke zin wel een gevoel of gedachten geschreven. Dat hoort ook bij dit boek. Het doel van dit boek is het meeleven met de hoofdpersoon, dat kan alleen maar als je al zijn gedachten en gevoelens weet. In dit boek worden precies de juiste verhoudingen daarin gebruikt.
Alles wordt in de detail vertelt, dat is wel prettig. Het is niet overdreven na mijn gevoel. Zo kan je je een goed beeld schetsen van de omgeving ect.

2. Verdiepingsopdracht

2.1 Titelverklaring
Zilver, het verlies van onschuld is als volgt te verklaren;
Zilver is de hoofdpersoon van dit boek. De ondertitel is te verklaren dat eigenlijk alles draait om de onschuld die Zilver tenslotte verliest. Dit heeft vooral te maken, die onschuld, met seksuele gevoelens. Doordat Zilver zijn maagdelijkheid verliest wordt hij van jongen, een man. Over dit verliezen van onschuld gaat heel het boek.

2.2 personages
Zilver
Zilver is de hoofdpersoon van dit boek.
Zilver is een heel gevoelig iemand die niet weet hoe hij met zijn lijf om moet gaan. Hij is een echt dagdromer en hij heeft veel fantasie. Hij weet ook niet wat voor een geaardheid hij heeft. Dan vindt hij weer een jongen leuk en een andere keer vindt hij een meisje weer aantrekkelijker.
Op alle situaties reageert hij dromend, met zijn fantasie bekijkt hij wat er allemaal kan gebeuren als hij iets heeft meegemaakt.

Voorbeeld: aan het begin van het boek droomt en fantaseert Zilver heel veel, ik geef een citaat: “Zilver de jongen die vliegt, de jongen die zijn ogen maar hoeft te sluiten en dan alles dromen kan. Schateiland?…daar ligt het, geel zand in de branding. Een oerwoud?…daar groeit het, apen slingeren aan takken, papegaaien vliegen met hem mee” (blz. 10)

Hij droomt ook vaak over meisjes, ik geef nog een citaat van dezelfde bladzijde:
“Hij hoeft geen vleugels uit te slaan, hij zweeft… boven straten waar meisjes hem wenken. Hij nijgt zijn kop. Rode lippen lachen hem toe en tanden schitteren als zijn witte veren. Hij zou op hun schouders willen landen, ze willen zoenen, proeven van dat rode daar.” (blz. 10)

Als hij op het internaat zit, ontmoet hij veel jongens. Hij heeft twee jongens echt goed leren kennen en vindt ze eigenlijk allebei wel leuk, maar als hij moest kiezen zou hij niet weten wie hij kiest, ik omschrijf:
Zilver heeft twee jongens leren kennen in Oudleede, maar die mogen elkaar niet. Blz. 87 tot en met blz. 91 gaat het over Zilver’s gedachten over wie hij nu eigenlijk leuker vindt.

Zilver is aan het eind van het boek man. De laatste regel is dan ook “Hij hoort bij de mannen”. Dus Zilver heeft zijn doel bereikt.
Doordat zilver zoveel droomt over alles wat met mannelijkheid te maken heeft komt hij ooit over als een klunsje, of doet hij rare dingen. Ook is zilver heel erg onzeker. Ik citeer: Zilver maakt zich hier klaar om met een meisje naar een feest te gaan.
“Hij heeft zijn nagels gevijld,ze glimmen van de parellak die hij in een kastje vond. Vingerspiegels heeft hij nu, niemand die zijn zenuwwolkjes ziet. Zijn puist gedekte hij met poeder, zijn wenkbrauwen zijn flinker van de bruine schoensmeer. Net zijn vader op de foto’s.” Zijn vader kent Zilver alleen maar van foto’s. Hij gebruikt die foto’s als een soort voorbeeld. Omdat in zijn naaste omgeving bij de juffrouw weinig volwassen mannen voorkomen.

Ik kon me goed in Zilver verplaatsen omdat je zijn gedachten te weten komt. Zo leef je erg mee. Ik vind dat Zilver door zijn strenge opvoeding een fantasie wereldje terecht is gekomen. Dat vind ik slecht. Zo vergeet hij de werkelijkheid en er is niemand die hem daarop wijst.

Juffrouw
Juffrouw is de gouvernante van Zilver en woont samen met Zilver in een villa die nagelaten is door de ouders van Zilver. Zij is een strenge opvoedster en dat trekt Zilver nou niet bepaald aan. Dit is een van de redenen waarom Zilver besluit zijn spullen te pakken. Later is zij degene die de beslissing maakt om hem naar Oudleede, een internaat, te sturen. De juffrouw is een beetje een flat karakter, je komt niet meer over haar te weten. Er is niet echt een ontwikkeling.

Douzy
Douzy is een goede vriend van Zilver in Oudleede. Zijn grote passie is het schrijven van gedichten. Deze passie wordt later ook door Zilver overgenomen. Douzy
is een flat karakter.

László
László is een sterke en sportieve jongen. Hij wil altijd in conditie zijn. Net als Douzy is hij een goede vriend van Zilver op Oudleede. Hij leert Zilver onder andere hoe hij moet touwklimmen en hoe hij overleeft in een jongensgroep. László is een flat karakter.

Linda
Linda is op het einde van het boek de vriendin van Zilver. Zij is een nogal stevig meisje. Zilver krijgt van haar zijn eerste zoen. Maar later dumpt hij haar om de reden dat zoenen tegen zijn principes is. Linda is ook een flat karakter.

Thematiek
2.3.1 Verhaalmotieven
Het verhaal van Zilver
Het belangrijkste verhaalmotief is dat van Zilver.
Zilver is de hoofdpersoon van dit boek. Bij Zilver is het belangrijkste doel. Man worden. Als zijn gebeurtenissen zijn verbonden met dat ene doel. De ouders van Zilver zijn dood. Zilver is een jongen van 13 jaar. Hij woont samen met zijn kinderjuffrouw in zijn ouderlijk huis. Omdat hij een paar keer geld heeft gestolen van de juffrouw en omdat hij op een dag zijn wenkbrauwen heeft geschoren moet hij naar het internaat 'Oudleede'. Zilver heeft twee vrienden Douzy en László op het internaat. Op een gegeven moment dan gaan ze op bivak, Zilver moet kiezen bij welke vriend hij in het groepje wil. Hij kan niet kiezen dus hij verwondt zichzelf zodat hij niet mee hoeft en achter blijft samen met de kok in het internaat. Zilver mag weg uit het internaat. Als Zilver terugkeert naar zijn oude huis vindt hij alles raar. Zijn schriften met zijn eerste keren, zijn boek waar hij graag in keek, vindt hij kinderachtig. De juffrouw vindt hij hopeloos ouderwets. Op een dag komt hij Linda tegen. Zij nodigt hem uit voor een dansfeestje. Het is de eerste keer in zijn leven dat hij met een meisje danst. En zij is verliefd op hem en hij op haar. Hij voelt zich al een beetje man. Van haar krijgt hij zijn eerste kus. Van een vriend van school, Gerard, leert hij alles over de liefde. Als hij nog een keer met Linda uitgaat, probeert ze hem weer te zoenen, maar dan zegt hij: 'Zo maar zoenen is tegen mijn principes.' Dan wordt Linda kwaad en loopt weg. Zilver is bang dat hij homoseksueel is, maar Gerard zegt dat als je dat zeker wilt weten, je naar de hoeren moet gaan. Op een dag gaat Zilver naar de hoeren. Daar gaat hij voor het eerst van zijn leven met iemand naar bed en voelt zich voor het eerst man

Het verhaal van de Juffrouw
De juffrouw zorgt voor Zilver en is heel erg ouderwets. Zij is de strenge hand. Haar taak was Zilver op te voeden en dat heeft ze dan ook volgens de etiketten gedaan. Zij heeft Zilver niks bij gebracht over seksualiteit of over hoe een man zich hoort te gedragen.

Het verhaal van László
Zilver heeft László leren kennen op Oudleede. Zijn taak was om van Zilver een sterke sportieve jongen te maken want dit is volgens hem de enige manier om man te worden. Zilver heeft ontzag voor László. Hij is in elke sport de beste.

Ik citeer (blz. 80); ‘Je moet je lichaam harden, je mag geen zwakheid tonen’

Het verhaal van Douzy
Douzy is ook een vriend van Zilver op Oudleede. De taak van Douzy was om Zilver het passie voor dichten aan te leren. In ruil daarvoor van Zilver zijn ‘slaaf’. Maar Douzy wil eigenlijk meer dan vriendschap…

Het verhaal van Linda
Linda is op het einde van het boek de vriendin van Zilver. Zij is een nogal stevig meisje. Zilver krijgt van haar zijn eerste zoen. Maar later dumpt hij haar om de reden dat zoenen tegen zijn principes is.

2.3.2 Abstracte motieven
1 Eenzaamheid, buitenstaander
Zilver is een buitenstaander -hij hoort nergens bij en dat gevoel keert regelmatig terug: op school, bij de toneelvoorstelling, op Oudleede, tijdens de trektocht, bij de terugkeer thuis, bij zijn ‘relatie’ met Marieke, met Linda en met Tom. De twee jongens met wie hij het meest omgaat, vrijen nota bene met elkaar en sluiten hem buiten. Zilver doet alles om erbij te horen. Hij wordt lid van de VVV-club op Oudleede, hij neemt een krantenwijk, hij vraagt Gerard hoe hij met meisjes moet vrijen. Maar ondanks alle goede wil mislukt het steeds.

2 Ontdekking van de seksualiteit
Zilver ontdekt zijn seksualiteit en raakt erdoor geobsedeerd. Bovendien is hij duidelijk een jongen die op een tweesprong staat: is hij homo of hetero?

3 Droom en daad
Zilver droomt over grootse daden, maar in de praktijk presteert hij weinig. Hij moet nog ontdekken, waar zijn kwaliteiten liggen. Regelmatig ontvlucht hij de werkelijkheid in dagdromen, bijvoorbeeld als hij zich voorstelt dat hij een vogel is.
De jongens om hem heen zijn stoere knapen, voor niets en niemand bang en Zilvers held is Silver uit het boek Schateiland, een onverschrokken boef. Maar ook dat is dagdromerij: in werkelijkheid is hij een bange, onzekere twijfelaar.
Zilver wil later dichter worden, want woorden boeien hem meer dan daden. Als de andere jongens op bivak zijn, herleest hij de boeken van Jack London en typerend is dan de constatering: “Zo is hij lezend toch op bivak.” (p. 129)

4 Milieu
Zilver komt uit een gegoed milieu. In de plaats waar hij opgroeit, houdt men hem voor deftig, maar op Oudleede merkt hij dat er nog veel rijkere mensen bestaan. Voor het arbeidersmilieu heeft hij bijzondere belangstelling, want die mensen verdienen hun geld met eerlijk en hard werken, zij krijgen daardoor een sterk karakter. Hij ziet dat aan Marieke. Zilver behoort noch tot het ene, noch tot het andere milieu.

5 Angst en nieuwsgierigheid
Voor seksuele ervaringen heeft hij angst. maar tegelijkertijd is hij er nieuwsgierig naar. Douzy wijst hij af, terwijl hij eigenlijk heel graag met hem wil omgaan. Met Linda laat hij het niet op geslachtsgemeenschap aankomen, maar eigenlijk wil hij wel eens weten hoe het is en of hij het wel kan.

6 Verlangen naar schoonheid en zuiverheid tegenover verval
Zilver zoekt het mooie, ongeschondene, het zuivere. Dit geldt voor alle dingen om hem heen en ook voor de seksualiteit. Maar telkens wordt het gave aangetast:

Zilver houdt van hele dingen (...) Niet het kapotte, zoals de voor geschreven rafets aan zijn jas, het losse merkje in zijn trui dat er telkens uit wipt, en de punaisegaten in de muur. De wereld moet mooi zijn, als een pasgeverfde plank, glimmend, zonder een spoor van verval.

2.3.3 Thema
Het thema van dit boek is puberteit en seksualiteit. Het verliezen van zijn maagdelijkheid en daardoor van een jongen een man worden. Alle motieven samen komen neer op de puberteit. Het onderwerp gaat toch vooral over zijn seksuele geaardheid is hij nou hetero of homo?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zilver (of Het verlies van de onschuld) door Adriaan van Dis"